Όταν το εμπορικό διακύβευμα στην καλπάζουσα κατηγορία των compact SUV είναι τόσο μεγάλο, το παιχνίδι μπορεί να γίνει πολύ «βρώμικο». Λασπωνώμαστε λοιπόν με το νεοφερμένο VW T-Cross και τους βενζινοκίνητους αντιπάλους του, όπως το Citroen C3 Aircross και το Kia Stonic, μέχρι τελικής πτώσεως.
Πριν προσβληθεί η αυτοκινητιστική μας πραγματικότητα από το μικρόβιο των SUV, το ουσιαστικό δίλημμα αυτοκινήτου του λαού για τη VW ήταν μεταξύ Polo και Golf. Το πάρτι του RAV4 και εκείνων που έσπευσαν να το μιμηθούν κράτησε αρκετά χρόνια, μέχρι η γερμανική εταιρεία να αποφασίσει να δοκιμάσει τις δυνάμεις της με το πρώτο Tiguan. To πείραμα πέτυχε, και έκτοτε η VW έχει εξαπολύσει μια καταιγίδα παρουσίασης SUV όλων των ειδών.
To σχέδιο ανάπτυξης των SUV της εταιρείας που ανακοινώθηκε το 2015 έχει ήδη μετατραπεί σε ένα success story, με το Tiguan και το T-Roc. H VW όμως δε μένει σε αυτά, καθώς υπολογίζει ότι τώρα 1 στα 5 αυτοκίνητα που πουλάει είναι SUV, κάτι που το 2025 αναμένεται να έχει γίνει 1 στα 2, με τη μεγαλύτερη αύξηση να προέρχεται από τις αγορές της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, καθώς και της Κίνας. Βέβαια, η αύξηση αυτή στα ποσοστά δε θα έλθει από μόνη της, καθώς η εταιρεία σχεδιάζει να παρουσιάσει σε παγκόσμια κλίμακα τριάντα νέα SUV, με την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική υλοποίηση, το ID Crozz, να έχει προγραμματιστεί για το 2020. Βάζοντας λοιπόν τις βάσεις όλου αυτού του οικοδομήματος, η εταιρεία ξεκινάει εδώ με το T-Cross, το οποίο, εκτός από την πλατφόρμα του Polo, μοιράζεται και τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Ναβάρα στην Ισπανία, όπου μάλιστα έχει προβλεφθεί να γίνουν επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, αφού μόνο η υποκατηγορία των κόμπακτ SUV αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η σπαζοκεφαλιά
Βέβαια, το να προσπαθείς να διαχειριστείς ολόκληρη αυτήν την γκάμα των SUV, ειδικά μάλιστα εάν προσθέσει κανείς τις υπόλοιπες μάρκες του γκρουπ, είναι μια σπαζοκεφαλιά. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η Audi απευθύνεται σε ένα πιο premium κοινό, δίπλα στη VW στριμώχνονται η Seat και η Skoda με μία σχεδόν εξίσου πλούσια προσφορά. Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, η γκάμα ξεκινάει με το T-Cross, το αδελφάκι του το Seat Arona, αλλά και το επερχόμενο Skoda Kamiq.
Κατόπιν βρίσκεται το T-Roc, το οποίο ακροβατεί μεταξύ των κατηγοριών B και C, χαρακτηρίζεται (από την εταιρεία) ως Golf SUV και προς το παρόν δε διαθέτει αντίστοιχο αδελφάκι στο υπόλοιπο γκρουπ. Στα C SUV το Tiguan πλαισιώνεται από τα Ateca και Karoq, ενώ στη μεγαλύτερη κατηγορία το καταξιωμένο Kodiaq περιμένει από στιγμή σε στιγμή το Seat Tarraco, όταν οι εκδοχές της VW απευθύνονται προς το παρόν σε αγορές της Αμερικής και της Κίνας. Εάν, λοιπόν, προσθέσουμε τα εκατέρωθεν συμβατικά μοντέλα, τότε όλη αυτή η υπερπροσφορά δημιουργεί μία σύγχυση στον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος τελικά θα κληθεί να αποφασίσει βάσει τριών κύριων αξόνων: μεγέθους, τιμής και οδηγικών χαρακτηριστικών.
Με την αφορμή του νεοφερμένου μοντέλου της, ας εστιάσουμε στη VW. Το T-Cross είναι 5,5 εκ. πιο μακρύ από ένα Polo, μόλις 12 εκ. πιο κοντό από το T-Roc, ενώ υπολείπεται κατά 14 εκ. από ένα Golf (και άλλα 69 χλστ. σε ό,τι αφορά το μεταξόνιο). Μεταξύ Polo και T-Cross, πέρα από την προφανή διαφορά στην υψηλότερη θέση οδήγησης (κατά 10 εκ.), το δεύτερο διαθέτει ένα πρακτικότερο «πακέτο» χωροταξικής ευελιξίας στην καμπίνα, χάρη στο ενιαία συρόμενο κατά 14 εκ. πίσω κάθισμα (το οποίο μεταβάλλει αντίστοιχα τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ από 347 έως 417 λίτρα με κανονική ρεζέρβα και μέγιστη τιμή τα 1.243 λτ.), ενώ διαθέτει και δυνατότητα ανάκλισης της πλάτης του καθίσματος του συνοδηγού, επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά αντικειμένων με πολύ μεγάλο μήκος. Σε ό,τι αφορά τώρα την τιμολογιακή κλίμακα και με κοινό παρονομαστή τον 1.000άρη TSI των 115 ίππων, το Polo στη μία πλούσια έκδοση βρίσκεται στα 16.300 ευρώ (17.400 με DSG), το T-Cross στα 18.850 (20.350 με DSG), το T-Roc ξεκινάει ελαφρώς φτωχότερο από τα 19.950 χωρίς DSG εναλλακτική, το Golf από τα 19.500 (20.550 με DSG, όπου αξίζει να υπενθυμίσουμε για μία ακόμα φορά την best value έκδοση 1.5 130 PS DSG στα 21.800 ευρώ), ενώ με τον μεγαλύτερο 1.5 TSI των 150 ίππων το T-Roc των 24.300 ευρώ μπαίνει στα χωράφια του μεγαλύτερου Tiguan με τον παλιότερο 1.4 TSI των 125 ίππων. Τη στιγμή, λοιπόν, που όλα αυτά αφορούν μόνο τη VW, σκεφθείτε πόσο αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας της τελικής επιλογής, όταν στην εξίσωση μπουν και οι ανταγωνιστές.
Οι συστάσεις
Όταν σχεδόν οι μισοί αγοραστές αυτής της κατηγορίας στην Ευρώπη αναφέρουν ότι το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής είναι η εξωτερική εμφάνιση, τότε μπορεί κανείς να βρει κάτι για όλα τα γούστα. Αν θεωρήσουμε ότι σχεδιαστικά στο ένα άκρο βρίσκονται σχεδόν εκκεντρικές απόψεις, όπως το Nissan Juke και το Hyundai Kona, είναι προφανές ότι η VW αποφάσισε να κινηθεί εκ του ασφαλούς με το T-Cross. Παραπέμπει στην εταιρική ταυτότητα, θυμίζοντας κάτι από T-Roc και Tiguan, διαφοροποιείται με τα πίσω φωτιστικά σώματα, ενώ προσφέρει και κάποιες δυνατότητες εξατομίκευσης. Σε αυτό το θέμα είναι που αντίπαλοί του όπως το C3 Aircross και το Stonic ποντάρουν ακόμα περισσότερο, προσφέροντας αρκετές δυνατότητες (όπως τη διχρωμία της οροφής), σε μια αρκούντως ξεχωριστή σχεδίαση. Στο εσωτερικό η εικόνα είναι γνώριμη και παραπέμπει στο Polo, θα θέλαμε όμως να ίσχυε το ίδιο και σε ό,τι αφορά την εικόνα των πλαστικών, τα οποία, όπως και στο T-Roc, δεν ακολουθούν τα στάνταρντ στα οποία μας έχουν καλομάθει οι Γερμανοί, μιας και το πακέτο Design με τις έγχρωμες επιφάνειες και τη διχρωμία των καθισμάτων δημιουργεί απλώς μια πιο φωτεινή ατμόσφαιρα.
Είναι αλήθεια πάντως ότι ούτε οι αντίπαλοι προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό, και για αυτό νομίζουμε ότι το T-Cross χάνει την ευκαιρία να θεσπίσει το μέτρο σύγκρισης στην κατηγορία, όπως κάνει το χάτσμπακ αδελφάκι του στα σουπερμίνι. Βέβαια, εκεί που κάνει τη διαφορά, πέρα από τον (έξτρα) ψηφιακό πίνακα οργάνων, είναι στο σύστημα πολυμέσων, στη συνδεσιμότητα και στις ευκολίες που προσφέρει με τις τέσσερις θύρες USB, καθώς και στη (στάνταρντ!) δυνατότητα ασύρματης φόρτισης, όπου αναλυτικότερες απόψεις μπορείτε να βρείτε στο τέλος του άρθρου. Σε ό,τι αφορά τις θήκες για μικροαντικείμενα, και τα τρία αυτοκίνητα τα καταφέρνουν αρκετά καλά, με εξαίρεση το Aircross, στο οποίο οι ποτηροθήκες και ο χώρος στη βάση της κονσόλας είναι συγκριτικά μικρότερα, ενώ δεν προσφέρει κάτι επιπλέον στο χώρο ανάμεσα στα καθίσματα, ένα σημείο όπου ειδικά οι θήκες του Stonic σου λύνουν τα χέρια.
Σε πρακτικό επίπεδο, είπαμε ήδη ότι το T-Cross διαθέτει στο στάνταρντ εξοπλισμό του το συρόμενο πίσω κάθισμα και τη δυνατότητα ανάκλισης της πλάτης του συνοδηγού, στοιχεία όμως που δεν του δίνουν ανταγωνιστικό προβάδισμα, καθώς τόσο το Renault Captur όσο και το C3 Aircross προσφέρουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά (αν και στο τελευταίο αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πλουσιότερη έκδοσή του). Βλέπετε, εδώ και καιρό οι κατασκευαστές προσπαθούν να μεταγγίσουν στα κόμπακτ SUV τους στοιχεία από μίνι MPV τα οποία ουσιαστικά έχουν πια εκλείψει.
Σε χωροταξικό επίπεδο, το Aircross τα καταφέρνει καλύτερα, προσφέροντας περισσότερο χώρο για το κεφάλι των εμπρός επιβατών, ενώ άνετο είναι και στις πίσω θέσεις, όπου ακόμα και ένας πέμπτος επιβάτης δε θα δυσανασχετήσει. Στο T-Cross ο χώρος για το κεφάλι των πίσω είναι ελάχιστα μικρότερος (αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πίσω κάθονται λίγο ψηλότερα σε σχέση με τους εμπρός, κάτι που τους χαρίζει καλύτερη ορατότητα), ενώ προσφέρεται παρόμοιος χώρος για τα γόνατα με το κάθισμα τραβηγμένο τελείως πίσω, την ώρα που ο πέμπτος επιβάτης θα δυσκολευτεί από το αρκετά ογκώδες κεντρικό τούνελ. Το γαλλικό αυτοκίνητο υπερτερεί και σε ό,τι έχει να με το χώρο αποσκευών, με χωρητικότητα από 410 έως 520 λίτρα, ανάλογα με τη θέση του πίσω καθίσματος, όταν στο T-Cross το αντίστοιχο εύρος είναι από 347 έως 417 λίτρα. Σε καμία περίπτωση δε νιώσαμε άβολα καθισμένοι στο Stonic (ξεχωρίσαμε το σχεδόν επίπεδο δάπεδο στις πίσω θέσεις), οι χώροι όμως στο πίσω κάθισμα είναι ελαφρώς μικρότεροι, κάτι που ισχύει και για το πορτ μπαγκάζ των 352 λίτρων (με μέγιστη τιμή τα 1.155 λτ.) και μελανό σημείο το αρκετά ψηλό κατώφλι φόρτωσης, λόγω της πινακίδας που φιλοξενείται στον προφυλακτήρα.
Αξιοσημείωτες είναι και οι διαφορές στη θέση οδήγησης. Στο T-Cross θα ορκιζόταν κανείς ότι βρίσκεται σε Polo, με εξαίρεση το σημαντικά μεγαλύτερο ύψος. Το Stonic είναι εκείνο στο οποίο νομίζεις ότι οδηγείς ένα τυπικό σουπερμίνι, καθώς κάθεσαι χαμηλότερα και το τιμόνι είναι επίσης πιο χαμηλά τοποθετημένο, ενώ κάπως περιορισμένη είναι η ορατότητα προς τα πίσω. Το C3 Aircross, πάντως, θέλει να σου επιβάλει το δικό του τρόπο. Κάθεσαι πιο όρθια, ενώ το πολύ μαλακό κάθισμα συμβάλλει και αυτό με τη σειρά του στη συνολικότερη άνεση, δεν προσφέρει όμως την απαιτούμενη στήριξη, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζει τον οδηγό να κρατιέται από το τιμόνι.
3 x 3 x Τούρμπο
Δε χρειάζεται να ρίξεις μια ματιά κάτω από τα συγκεκριμένα καπό για να διαπιστώσεις για ακόμα μία φορά ότι πλέον στις μικρές κατηγορίες οι 3κύλινδροι βενζινοκινητήρες αναπληρώνουν ό,τι τους λείπει σε «μπόι» (και κυλίνδρους) με την προσθήκη ενός υπερσυμπιεστή. Ο νεοφερμένος της παρέας, το T-Cross, βασίζεται στον 1.000άρη TSI σε εκδόσεις με 95 και 115 ίππους και στον 1.600άρη πετρελαιοκινητήρα των 95 ίππων, με το αυτόματο DSG να είναι διαθέσιμο μόνο στις δύο τελευταίες. Βέβαια, εξελίξεις έχουμε και στα αντίπαλα στρατόπεδα. Σε ό,τι αφορά το C3 Aircross, η βενζινοκίνητη γκάμα ξεκινάει πλέον από μία ατμοσφαιρική παραλλαγή του 1.200άρη Puretech με 82 ίππους, η ενδιάμεση έκδοση των 110 ίππων διαθέτει πλέον χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων, ενώ η πετρελαιοκίνητη γκάμα βασίζεται στον νέο 1.500άρη BlueHDi με 100 και 120 ίππους.
Το Stonic έχει εμπλουτιστεί και αυτό. Συνεχίζουμε να προσπερνάμε τα ατμοσφαιρικά σύνολα των 1,2 και 1,4 λίτρων, και εστιάζουμε στον υπερτροφοδοτούμενο 1.000άρη, ο οποίος πλέον διατίθεται και σε έκδοση με 100 ίππους, ενώ η ισχυρότερη παραλλαγή των 120 ίππων μπορεί να παραγγελθεί πλέον και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ο δε 1.600άρης ντίζελ προσφέρεται πλέον σε εκδόσεις με 115 και 136 ίππους, χωρίς όμως αυτόματη εναλλακτική.
Οι διαφορές στην απόδοση είναι μικρές, αφού το Stonic μπορεί να υπερτερεί σε μέγιστη ισχύ (120 ίπποι έναντι 115 του T-Cross και 110 του C3 Aircross), αλλά υπολείπεται ελαφρώς σε ροπή (171 Nm έναντι 200 και 205 Nm, αντίστοιχα). Κάτι τέτοιο όμως δε φαίνεται στην πράξη, καθώς είναι ιδιαίτερα ελαστικός, όντας πρόθυμος να ανεβάσει στροφές από τις 1.400 σ.α.λ. Το αντίστοιχο σημείο για τους αντιπάλους είναι γύρω στις 2.000 σ.α.λ., ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά του κιβωτίου. Όπως είναι αναμενόμενο, το DSG των 7 σχέσεων του T-Cross πλεονεκτεί χάρη στην πιο πυκνή κλιμάκωση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στη σύγκριση των ρεπρίζ σε σχέση με τους συγκεκριμένους αντιπάλους, αλλά και με το αδελφό Arona με χειροκίνητο 6άρι σασμάν. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο νέο χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων (σε σχέση με το απελθόν 5άρι) του C3 Aircross, το οποίο εκμεταλλεύεται αποτελεσματικότερα τη ροπή του Puretech, ενώ ικανοποιεί περισσότερο με το κούμπωμα των σχέσεων, παρά τον ψηλό επιλογέα.
Για να έχετε όμως μία καλύτερη εικόνα σε σχέση με το συγκεκριμένο T-Cross, στον πίνακα της συγκριτικής δοκιμής παραθέτουμε τις μετρήσεις της αυτόματης έκδοσης των 6 σχέσεων του γαλλικού μοντέλου, το οποίο μάλιστα έχει ελαφρώς πιο μεταξένια λειτουργία σε σχέση με το DSG, το οποίο σε αστική χρήση μπορεί να αποδειχθεί κάπως απότομο σε ορισμένες περιπτώσεις (ξεκίνημα από στάση ή από χαλαρό ρολάρισμα). Η διαμάχη των δύο χειροκίνητων αντιπάλων στις ρεπρίζ αναδεικνύει συνολικά νικητή το Stonic, μιας και το C3 Aircross τα καταφέρνει καλύτερα στις χαμηλές και μεσαίες ταχύτητες στις ρεπρίζ με 3η και 4η.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση, θα περίμενε κανείς το αυτόματο T-Cross να υπολείπεται, κάτι που ισχύει μόνο εάν ο οδηγός πιέζει αρκετά, με αποτέλεσμα η μέση τιμή να πλησιάζει τα 9 λίτρα/100 χλμ. Με λίγη αυτοσυγκράτηση, όμως, ο οδηγός διαπιστώνει πόσο εύκολο είναι να σημειώνει υψηλά σκορ στο οικονομόμετρο («Think Blue trainer» το ονομάζει η VW), με τη μέση τιμή να μειώνεται ακόμα και κατά 1 λίτρο ανά 100 χλμ., τη στιγμή που οι άλλοι δύο βρίσκονται οριακά πάνω από τα 8 λτ./100 χλμ.
Με ή χωρίς λασπομαχία
Χάρη στην ευγενική παραχώρηση των ανθρώπων του «Διαδρομίου», η φωτογράφιση εντός της πίστας εκτυλίχθηκε, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και μόνοι σας, σε μια κανονική λασπομαχία, αυτό όμως δε σημαίνει κάτι περισσότερο για το χαρακτήρα των συγκεκριμένων SUV. Μια ελαφρώς αυξημένη απόσταση από το έδαφος και κάποιες υποτυπώδεις ποδιές δεν τα μετατρέπουν εν μια νυκτί σε αγριοκάτσικα.
Μία εκδρομή σε πατημένους χωματόδρομους φυσικά και δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά από εκεί και πέρα χρειάζεται το κάτι παραπάνω σε μετάδοση και ελαστικά. Μία ενδιάμεση λύση μπορεί να προσφέρει το σύστημα grip control της Citroen, το οποίο, με τα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας, το σύστημα Hill Assist Descent (διατηρεί σταθερή την ταχύτητα σε απότομες κατωφέρειες εκτός δρόμου) και τα ελαστικά μικτής χρήσης, μπορεί να βελτιώσει την πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες (όπως χιόνι, άμμο, και λάσπη), όπου και πάλι όμως κάποιες παραχωρήσεις έρχονται από την πρόσφυση σε στεγνή άσφαλτο, λόγω των συγκεκριμένων ελαστικών. Σε ό,τι αφορά τη VW, εάν κάποιος ζητά κάτι περισσότερο σε offroad ικανότητες, τότε θα πρέπει να στραφεί στο T-Roc (στο οποίο πάντως η τετρακίνηση συνδυάζεται αποκλειστικά με 2λιτρους κινητήρες βενζίνης ή πετρελαίου). To T-Cross, από τη μεριά του, θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του μέσου αγοραστή ενός κόμπακτ SUV, με τις οδηγικές εγγυήσεις που προσφέρει η MQB πλατφόρμα του. Οδηγώντας το, σου αφήνει μια ωραία αίσθηση, με την ακρίβεια του τιμονιού και της ανάρτησης, η οποία έχεις την εντύπωση ότι παραπέμπει περισσότερο στην έκδοση FR, παρά στην απλή, του αδελφού Seat Arona. Κάτι όμως που σε αρκετές εγκάρσιες ανωμαλίες μεταφράζεται σε πιο έντονες αντιδράσεις.
Το C3 Aircross από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίζει τις προθέσεις του, δίνοντας προτεραιότητα στην άνεση, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ορισμένες παραχωρήσεις. Οι κλίσεις του αμαξώματος στις στροφές γίνονται αντιληπτές, χωρίς να αποκτούν ενοχλητικές διαστάσεις, αλλά χωρίς να προδιαθέτουν τον οδηγό να κινηθεί σε οποιαδήποτε στιγμή πιο σβέλτα. Στο Stonic τα ελαστικά, όπως και το όλο στήσιμο του αυτοκινήτου, είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένα προς την άσφαλτο, προσπαθώντας να συνθέσει ένα πιο διασκεδαστικό προφίλ. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα ευχάριστο, χωρίς να σε αποτρέπει από το να ανεβάσεις ρυθμό, όπου οι σφιχτές ρυθμίσεις περιορίζουν κάπως τις κλίσεις, ενώ τα αμορτισέρ προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τις ανωμαλίες του οδοστρώματος, με την απόσβεση όμως να χαρακτηρίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις ως «νευρική». Το τιμόνι του, αν και σχετικά ελαφρύ, έχει καλύτερη αίσθηση σε σχέση με του Γάλλου αντιπάλου, κάτι που ισχύει και για τα φρένα.
Τέλος, ακόμα ένας τομέας όπου ξεχωρίζει το T-Cross είναι τα στάνταρντ συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το αυτόνομο φρενάρισμα εκτάκτου ανάγκης. Το τελευταίο είναι πλέον στάνταρντ και στο C3 Aircross, όχι όμως και στο Stonic, για το οποίο η χρέωση του πλήρους πακέτου ADAS είναι σημαντική.
Ήταν λογικό και έγινε πράξη
Η μετουσίωση του Polo σε ένα κόμπακτ SUV ήταν δύσκολο να επιφυλάξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς η αποτελεσματικότητα της MQB πλατφόρμας με την τεχνογνωσία των Γερμανών δεν αφήνει περιθώρια για αστοχίες. Έτσι, το T-Cross προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο, με έμφαση στην τεχνολογία, στη συνδεσιμότητα και στα συστήματα υποβοήθησης. Μπορεί το C3 Aircross να το ανταγωνίζεται σε άνεση και χώρους, το Stonic να καταθέτει περισσότερα οδηγικά χαρίσματα, αλλά στο τέλος της ημέρας το γονιδίωμα του Golf δεν κρύβεται._
Ευχαριστούμε το «Διαδρομίου» για την παραχώρηση της πίστας.
VW T-CROSS 1.0T 115 PS DSG
ΥΠΕΡ// ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ//ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ//ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ/ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΚΙΒΩΤΙΟΥ DSG//ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑ// ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΡΣΙΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ)
CITROEN C3 AIRCROSS 1.2T 110 PS
ΥΠΕΡ// ΧΩΡΟΙ//ΑΝΕΣΗ//ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΚΙΒΩΤΙΟΥ//GRIP CONTROL
ΚΑΤΑ//ΠΡΟΣΦΥΣΗ ΣΤΟ ΣΤΕΓΝΟ (ΕΛΑΣΤΙΚΑ 4S)
KIA STONIC 1.0T 120 PS
ΥΠΕΡ// ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ// ΤΙΜΟΝΙ// ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΑΤΑ// ΕΞΤΡΑ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ// «ΝΕΥΡΙΚΗ» ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
Infotainment wars
VW T-Cross Composition Media
To Τ-Cross έρχεται εφοδιασμένο με το γνωστό σύστημα Composition Media, που έχει αποδείξει την αξία του σε όλη την γκάμα της εταιρείας. Ο έλεγχος πραγματοποιείται και εδώ από την οθόνη αφής διαγωνίου 8 ιντσών, που βρίσκεται τοποθετημένη στο μέσο της κεντρικής κονσόλας, με βασικά χαρακτηριστικά το μινιμαλιστικό user interface και τα χειριστήρια αφής, τα οποία διαθέτουν αισθητήρα εγγύτητας, ώστε να προσφέρουν άμεση απόκριση στις εντολές μόλις πλησιάσει το δάχτυλο στην οθόνη.
Μοναδική παρατήρηση σε αυτό το σημείο ότι τα ρυθμιστικά αφής παραείναι ευαίσθητα, και είναι σχετικά εύκολο να πατήσεις κάποιο κατά λάθος, αν περάσεις παραδείγματος χάρη από κάποια κακοτεχνία του δρόμου την ώρα που ρυθμίζεις την ένταση της φωνής.
Τις λειτουργίες της κεντρικής οθόνης συμπληρώνει ο ηλεκτρονικός πίνακας οργάνων -την εμφάνιση του οποίου μπορείτε να παραμετροποιήσετε κατά το δοκούν-, ο οποίος προβάλλει βασικές πληροφορίες από το trip computer, μέχρι τις κλήσεις και το navigation, που δυστυχώς ανήκει στον προαιρετικό εξοπλισμό.
Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, το T-Cross θα ικανοποιήσει όλους τους επιβάτες, καθώς, εκτός από τις δύο θύρες USB στην κεντρική κονσόλα, υπάρχουν και δύο θύρες USB προσβάσιμες από τα πίσω καθίσματα. Για άλλη μία φορά δεν είχαμε κανένα παράπονο από τη συνεργασία του συστήματος με τα smartphone, αφού, εκτός από την παραδοσιακή σύνδεση μέσω bluetooth, υποστηρίζονται και το Car Play της Apple και το Android Auto, ενώ δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την προσθήκη της επιφάνειας ασύρματης φόρτισης τύπου Qi στο στάνταρντ εξοπλισμό. Επίσης, ήταν το μόνο όχημα της δοκιμής που υποστήριζε κλήσεις έκτακτης ανάγκης χωρίς επιπλέον χρέωση. Ικανοποιημένοι μείναμε και από την απόδοση του ηχοσυστήματος, το οποίο χρησιμοποιεί συνολικά έξι μονάδες ηχείων με ισχύ 80 Watt, το οποίο έπαιξε απροβλημάτιστα κάθε τύπο αρχείου μουσικής που δοκιμάσαμε, από απλά mp3 μέχρι αρχεία flac υψηλής ανάλυσης 24 bit/192 kHz.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οθόνη: LCD αφής 8.0’’
Αριθμός ηχείων: 6
Ισχύς: 4x 20 Watt
Συνδεσιμότητα: 2x USB (εμπρός), 2x USB (πίσω), 1x SD Card, Bluetooth
Πλοηγός: Ναι (προαιρετικά)
Kia Stonic
To σύστημα infotainment του Kia Stonic μας άφησε θετικές εντυπώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Kia δεν έχει έδαφος να καλύψει προκειμένου να φτάσει το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μάλιστα, το πρώτο βήμα είναι σχετικά απλό, δηλαδή η υποστήριξη ελληνικής γλώσσας στα μενού. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι η απουσία ελληνικών μενού έχει και μια δεύτερη παρενέργεια σε ό,τι αφορά τη γενικότερη υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας και, κατά την προβολή ελληνικών καταχωρίσεων είτε στον τηλεφωνικό κατάλογο είτε στο μουσικό κατάλογο, τα γράμματα με τόνο δεν αναγνωρίζονται, και απεικονίζονται ως τετράγωνα σύμβολα. Από πλευράς UΙ, η Kia έχει προσπαθήσει να σχεδιάσει την κεντρική οθόνη με τέτοιο τρόπο ώστε να προβάλλει τις πιο χρήσιμες για τον οδηγό λειτουργίες, προσφέροντας μάλιστα δυνατότητα παραμετροποίησης μέσα από τις ρυθμίσεις, ενώ υπάρχει και δυνατότητα προγραμματισμού ενός εκ των πλήκτρων το οποίο μπορεί να αντιστοιχιστεί σε μία λειτουργία της αρεσκείας σας.
Σε ό,τι αφορά τη συνδεσιμότητα, το Stonic προσφέρει τα απαραίτητα, δηλαδή μία θύρα USB και μία θύρα AUX σε βύσμα mini-jack, ενώ υποστηρίζεται τόσο συνδεσιμότητα bluetooth όσο και τα Car Play και Android Auto. Σχετικά με τα δύο τελευταία, το σύστημα προσφέρει και δυνατότητα φωνητικού ελέγχου, με το σχετικό κουμπί στο τιμόνι να ενεργοποιεί τη Siri ή την Google Assistant.
Πλοηγός δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και κάποια πρόβλεψη στον προαιρετικό εξοπλισμό για ασύρματη φόρτιση, ενώ δε θα λέγαμε όχι και σε ένα καλύτερο DAC, αφού η αναπαραγωγή αρχείων ήχου σταμάτησε σε αρχεία flac 24-bit/88,2 kHz.
Το τελευταίο ψεγάδι αφορούσε τη χειροκίνητη ρύθμιση σταθμού στο ραδιόφωνο, που τις μισές φορές δεν αναγνώριζε σωστά τις εντολές μας, αν και δεν αποκλείουμε αυτό να ήταν μεμονωμένο φαινόμενο του συγκεκριμένου συστήματος, κάτι που δεν έχουμε εντοπίσει σε άλλα μοντέλα.
ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οθόνη: LCD αφής 7.0’’
Αριθμός ηχείων: Έως 6
Συνδεσιμότητα: 1x USB (1x USB πίσω), 1x AUX, Bluetooth
Πλοηγός: οχι
Citroen C3 Aircross
Καρδιά του συστήματος είναι η οθόνη αφής των 7 ιντσών που βρίσκεται τοποθετημένη ακριβώς κάτω από τους αεραγωγούς της κεντρικής κονσόλας, η οποία αποτελεί το σημείο ελέγχου όχι μόνο των multimedia λειτουργιών, αλλά και του κλιματισμού.
Αν και η προσέγγιση αυτή βοηθάει τους σχεδιαστές να φτιάξουν ένα ταμπλό πιο μινιμάλ, με λιγότερα χειριστήρια, εντούτοις το γεγονός ότι ο οδηγός πρέπει να περάσει από την οθόνη αφής για να ρυθμίσει τον κλιματισμό είναι ένα περιττό βήμα, και θα προτιμούσαμε να υπήρχαν τα παραδοσιακά ρυθμιστικά.
Για τη σύνδεση με εξωτερικές πηγές και smartphone, το σύστημα infotainment του C3 Aircross διαθέτει μία θύρα USB και μία θύρα AUX σε βύσμα mini-jack, ενώ δε λείπει η υποστήριξη bluetooth για τη hands-free λειτουργία. Φυσικά, αν θέλετε να συνδέσετε το smartphone ενσύρματα, υπάρχει συμβατότητα με το Car Play της Apple και το Android Auto, ενώ στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει δυνατότητα προσθήκης επιφάνειας ασύρματης φόρτισης συμβατής με το πρότυπο Qi, που συναντάμε σε ολοένα και περισσότερες ναυαρχίδες.
Αντίθετα με τα άλλα δύο οχήματα της δοκιμής, το C3 Aircross μας ήρθε με ενσωματωμένο τον πλοηγό, ο οποίος, αν και αξιόπιστος, είχε και ορισμένες παραξενιές. Συγκεκριμένα, δε διαθέτει ελληνικό πληκτρολόγιο για την εισαγωγή διεύθυνσης, ενώ η ρύθμιση της έντασης των φωνητικών οδηγιών θέλει αρκετό ψάξιμο μέσα στα μενού.
Εκτός του πλοηγού υπάρχει και υποστήριξη για φωνητικές εντολές στα αγγλικά, με το σύστημα να ανταποκρίνεται αρκετά καλά ακόμα και με ελληνική προφορά, ενώ στα θετικά πρέπει να προσθέσουμε την υποστήριξη Wi-Fi καθώς και των mobile εφαρμογών της Citroen, αν και απαιτούν επιπλέον ενεργοποίηση. Τέλος, στον προαιρετικό εξοπλισμό υπάρχει και έγχρωμη οθόνη Head-Up Display, που μπορεί να προβάλει βασικές πληροφορίες από την ταχύτητα του οχήματος μέχρι οδηγίες του πλοηγού.
ΤEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Οθόνη: LDC αφής 7.0’’
Αριθμός ηχείων: 6
Συνδεσιμότητα: 1x USB, 1x AUX, Bluetooth, Wi-Fi
Πλοηγός: Χάρτες της Ευρώπης με δυνατότητα αναβάθμισης