Το νέο BYD Seal U DM-i, ένας φέρελπις παίκτης από την όχι και τόσο μακρινή πλέον Κίνα, ξεπροβάλλει στο στερέωμα των plug-in υβριδικών SUV της κατηγορίας D διασταυρώνοντας το ξίφος του με την παλιά αλλά πάντοτε μάχιμη φρουρά της κατηγορίας, που για την περίσταση ακούει στο όνομα «Toyota RAV4».
Σε μια εποχή μετάβασης στην παγκόσμια αυτοκινητική σκακιέρα, στην οποία τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα δυσκολεύονται να αποτελέσουν το κυρίαρχο εμπορικό trend για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, η υβριδική τεχνολογία, σε κάθε της έκφανση, προβάλλει εκ νέου ως η πιο «χειροπιαστή» και βιώσιμη σε πρακτικό επίπεδο λύση για μια όσο το δυνατόν πιο «πράσινη» αυτοκίνηση. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για μεγάλα και εξ ορισμού ενεργοβόρα οικογενειακά οχήματα.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, όπου ο θερμικός κινητήρας παλεύει με νύχια και με δόντια προκειμένου να παραμείνει «ζωντανός» κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και προϋποθέσεις, η κινεζική BYD, ο ανερχόμενος και στην Ευρώπη γίγαντας των 3,5+ εκατομμυρίων πωλήσεων παγκοσμίως, έρχεται να ενεργοποιήσει άμεσα τα εμπορικά -και όχι μόνο- αντανακλαστικά της, παρουσιάζοντας στο πλαίσιο της κατηγορίας D, «δίπλα» ακριβώς στα αμιγώς ηλεκτρικά Seal, Dolphin και Atto 3, το επαναφορτιζόμενο υβριδικό Seal U DM-i. Ένα όχημα που έρχεται να προτάξει απέναντι στο Toyota RAV4 PHEV, τον πλέον ισχυρό και… παραδοσιακό παίκτη στην κατηγορία, μια τεχνολογία κίνησης που παραπέμπει περισσότερο σε εκείνη που συναντά κανείς σήμερα στα EV. Τόσο με τη φιλοσοφία της όσο, κυρίως, με τον τρόπο που λειτουργεί στην πράξη.
Συστάσεις
Το άρτι αφιχθέν στη χώρα μας Seal U με το χαρακτηριστικό προσδιοριστικό «DM-i» (Dual Mode-intelligent) στην ονομασία του είναι ένα τυπικό, από πλευράς μεγέθους, SUV της κατηγορίας D, με μήκος που πλησιάζει τα 4,8 μ. και με γενναίο επίσης μεταξόνιο, που ανέρχεται στα 2.765 χλστ. Αισθητικά δε φιλοδοξεί να εισαγάγει… καινά δαιμόνια, κινούμενο σε ασφαλή, θα έλεγε κανείς, μονοπάτια. Ωστόσο, καταφέρνει να είναι σύγχρονο και αρκούντως επιβλητικό, διατηρώντας ταυτόχρονα τους απαραίτητους αισθητικούς δεσμούς με το έτερο μέλος της οικογένειας Seal, αξιοποιώντας την όποια δυναμική τού προσφέρουν η χαρακτηριστική διαμόρφωση σχήματος «Χ» στο εμπρός μέρος, οι λεπτοί προβολείς, οι έντονες ακμές στο πλάι και το τονισμένο πίσω μέρος, που με τη σειρά του ενισχύει την αίσθηση πλάτους της κατασκευής.
Απέναντί του, το πιο συγκρατημένο σε απόλυτο μέγεθος Toyota RAV4 PHEV των 4,6 μ. προτάσσει ένα εμφανώς πιο τονισμένο προσωπείο, ειδικά στην πιο… αθλητική έκδοση GR Sport της δοκιμής μας. Και αυτό όχι μόνο χάρη στις σπορτίφ γαρνιτούρες των Ιαπώνων στην εμπρός μάσκα, στους τροχούς και στα περιφερειακά «GR» στολίδια της εξωτερικής του αμφίεσης, αλλά πρωτίστως λόγω του πιο γωνιώδους και τετραγωνισμένου αμαξώματός του, το οποίο διατηρεί -με άρμα την πληθώρα ακμών- την αναλογικότητα αλλά και την αίγλη που το χαρακτηρίζει χρόνια τώρα, όντας πλέον στην πέμπτη γενιά του.
Αποκλίσεις, και μάλιστα σημαντικές, που δεν περιορίζονται στον αισθητικό τομέα, εντοπίζονται και στο εσωτερικό. Εδώ, το Seal U DM-i αντιπαραβάλλει μια καμπίνα που θυμίζει περισσότερο εκείνη που συναντά κανείς σε ένα EV τελευταίας κοπής, προσφέροντας πραγματικά άφθονους χώρους (σ.σ.: με εξαίρεση το πορτ μπαγκάζ, όπου οι μέγιστες μεταφορικές ικανότητες δεν υπερβαίνουν τα μόλις 425 λίτρα), ιδίως για όσους φιλοξενούνται στις πίσω θέσεις. Η ποιότητα κατασκευής και το συνολικό φινίρισμα είναι ευρωπαϊκών… απαιτήσεων, ενώ πλουσιοπάροχο είναι και το επίπεδο εξοπλισμού, από το οποίο δεν απουσιάζει πρακτικά τίποτα – ακόμα και στην εισαγωγική έκδοση περιλαμβάνονται μέχρι και γυάλινη ηλιοροφή, δύο βάσεις ασύρματης φόρτισης κινητού, δερμάτινες επενδύσεις σε καθίσματα και ταμπλό, λειτουργία V2L για φόρτιση ηλεκτρικών συσκευών και πολλά άλλα.
Από εκεί και πέρα, η εργονομία δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα, όπως και η θέση οδήγησης, ενώ η χαρακτηριστική κεντρική οθόνη αφής των 15,6 ιντσών της BYD, που μπορεί να περιστραφεί κατά 90 μοίρες για κατακόρυφο ή οριζόντιο προσανατολισμό, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών, έχουν τον πρώτο λόγο, όπως και στα υπόλοιπα μέλη της γκάμας.
Από τη μεριά του, το RAV4 υιοθετεί και στην κορυφαία εκδοχή του τη γνώριμη προσέγγιση που χαρακτηρίζει την Toyota, η οποία δίνει περισσή έμφαση στους φυσικούς διακόπτες, παντρεύοντάς τους με πληθώρα πληροφοριών και ενδείξεων από τα δύο ψηφιακά «μόνιτορ» – ένα 10,5 ιντσών, που υποστηρίζει το σύστημα πολυμέσων Toyota Smart Connect ψηλά στο ταμπλό, κι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο 12,3 ιντσών πίσω από τιμόνι. Σχεδιαστικά, η πιο γήινη καμπίνα του ιαπωνικού SUV πείθει ακόμα και τον πλέον δύσπιστο για την αντοχή της στο χρόνο, με την απτή της ποιότητα, όπως σε κάθε Toyota, να βρίσκεται στο απόγειό της. Χωροταξικά, για τους επιβάτες των πίσω θέσεων, η αντιπαράθεση με τον Κινέζο ομόλογό του δύσκολα βγάζει νικητή, αφού, παρά το μικρότερο μεταξόνιο των 2,69 μ., τελικά και ο «αέρας» για τα κεφάλια και τα πόδια των πίσω επιβατών είναι εφάμιλλος. Αντίθετα, ο χώρος φόρτωσης είναι εμφανώς καλύτερος στο RAV4, όχι τόσο λόγω του πιο εκμεταλλεύσιμου σχήματός του, αλλά πρωτίστως χάρη στη μεγαλύτερη χωρητικότητά του, η οποία φτάνει για την περίσταση τα 520 λίτρα.
Η μάχη της πρίζας
Το υβριδικό σύστημα DM-i του Seal U έχει εξελιχθεί εξ ολοκλήρου από την BYD και στα δύο διαθέσιμα «σκέλη» του. Στην κορυφαία δε παραλλαγή του, o θερμικός κινητήρας με τούρμπο, χωρητικότητας 1,5 λίτρου και ονομαστικής απόδοσης 130 ίππων της BYD, υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα, ο οποίος αποδίδει 204 ίππους, καθώς και έναν δεύτερο, στον πίσω, ο οποίος με τη σειρά του συνεισφέρει στο όλο πακέτο 164 ίππους. Συνδυαστικά, η συνολική απόδοση είναι αρκούντως χορταστική, με το σύνολο, σε συνδυασμό με μία μπαταρία με χημεία LFP και χωρητικότητα 18,3 kWh, να αποδίδει 324 ίππους και 550 Nm ροπής.
«Απέναντι» στα παραπάνω η Toyota παραμένει πιστή στη δική της επαναφορτιζόμενη συνταγή, με τον αειθαλή ατμοσφαιρικό κινητήρα των 2,5 λίτρων και των 185 ίππων να εξακολουθεί να δηλώνει το «παρών», μαζί φυσικά με το γνωστό, αυτόματο κιβώτιο e-CVT με τα πλανητικά γρανάζια και τις έξι ενδιάμεσες σχέσεις, το οποίο ενσωματώνει τον δικό του ηλεκτροκινητήρα με απόδοση 182 ίππων. Αυτό το πακέτο συνδυάζεται στην τέταρτη πλέον γενιά του υβριδικού συστήματος των Ιαπώνων με ακόμα μία ηλεκτρική μονάδα, με ισχύ μόλις 54 ίππων, στον πίσω άξονα, η οποία προσδίδει και εδώ χαρακτηριστικά τετρακίνησης. Η απαραίτητη ηλεκτρική ενέργεια αντλείται από μία μπαταρία ιόντων λιθίου με μικτή χωρητικότητα 18,1 kWh.
Στο δρόμο, το υβριδικό σύνολο του «μεγάλου» RAV4 PHEV δείχνει, τουλάχιστον ως προς την αίσθηση που σου προσφέρει σε πιο σβέλτους ρυθμούς κίνησης, εμφανώς πιο… ορμητικό και «ψυχωμένο», εξασφαλίζοντας με τέρμα γκάζι επαρκή αποθέματα ηλεκτρικής ενέργειας και με παρέμβαση του οδηγού στο σύστημα μετάδοσης μέσω του σειριακού mode του e-CVT κιβωρίου επιτάχυνση «0-100» σε χρόνο 6,0 δλ. Και όλα αυτά παρά το σεβαστό βάρος των 1.930 κιλών της κατασκευής.
Από τη μεριά του, το βαρύτερο (2,1 τόνοι) αλλά κατά τι πιο ισχυρό σύστημα κίνησης του Seal U μπορεί να «πιάνει» σχεδόν τα ίδια νούμερα στη flat-out επιτάχυνση (0-100 χλμ./ώρα: 5,9 δλ.), εντούτοις στην καθημερινή οδήγηση είναι εκείνο που εξασφαλίζει μια πιο ήπια αίσθηση, δίνοντας προτεραιότητα στην ηλεκτρική λειτουργία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι με μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, ο πρωταγωνιστής στο Seal U είναι το… ρεύμα, ενώ όταν τα επίπεδα φόρτισης του συσσωρευτή πέσουν στο 25%, στο παιχνίδι μπαίνει ακόμα πιο δυναμικά ο θερμικός κινητήρας, προκειμένου να υποστηριχτεί περαιτέρω η «μικτή» υβριδική λειτουργία της μονάδας. Αμιγώς ηλεκτρικά, και τα δύο e-SUV θα «συναντήσουν» με τη δέουσα πάντα φειδώ στο δεξί πεντάλ τις εργοστασιακές τιμές των 75 (RAV4) και 70 (Seal U) χιλιομέτρων. Αυτή ασφαλώς είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη, η οποία αφορά τη συνολική και πιο… γήινη κατανάλωση καυσίμου και ενέργειας, όπως συμβαίνει με όλα τα plug-in υβριδικά, δεν υπάρχει κάποια σταθερή τιμή, αφού όσο πιο τυπικός είναι ο οδηγός στο θέμα της φόρτισης, τόσο μπορεί να διατηρεί τη σχετική επίδοση σε χαμηλά (2-3 λτ./100 χλμ.) ή ακόμα και μηδενικά επίπεδα. Από εκεί και πέρα, σε ένα υπεραστικό ταξίδι, όπου η μπαταρία θα «στερέψει» έπειτα από περίπου 50 χλμ. (σ.σ.: ανάλογα με το οδηγικό στυλ, το φορτίο και το επιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης), οι απαιτήσεις σε υγρό καύσιμο για το RAV4 διαμορφώνονται κοντά στα 6,5 λίτρα ανά 100 μικτά χλμ. Την ίδια στιγμή, το Seal U σε ίδιες συνθήκες αποδεικνύεται κάτι λιγότερο από μισό λίτρο πιο οικονομικό.
Πίσω από το τιμόνι
Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο plug-in υβριδικά D-SUV στον τομέα αυτόν κάλλιστα θα μπορούσε να συνοψιστεί σε μία μόλις φράση: «Ο νέος είναι ωραίος, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς». Δίνοντας με το «καλημέρα» έμφαση στην άνεση και την «αφράτη» απόσβεση των ανωμαλιών του δρόμου, το Seal U δείχνει πιο ράθυμο στον τρόπο που κινείται και δεν αρέσκεται στην πίεση, καθώς η μαλακή ρύθμιση της ανάρτησης και το «απροσδιόριστο» όσον αφορά το βάρος του τιμόνι αποτελούν τη σημαντικότερη τροχοπέδη για όποιον αναζητήσει το κάτι παραπάνω. Εδώ, η μεν πρώτη θα επιφέρει αισθητή αύξηση των κλίσεων, το δε τιμόνι δε θα προσφέρει… έμπνευση στον οδηγό προκειμένου να αυξήσει το ρυθμό του.
Στον αντίποδα, το RAV4 ξεδιπλώνει ένα εμφανώς πιο οδηγοκεντρικό προφίλ, τηρουμένων πάντα των αναλογιών μεγέθους και βάρους της κατηγορίας. Ειδικά δε στην έκδοση GR Sport με τα πιο σφιχτά ελατήρια και το διαφορετικό set-up των αμορτισέρ, το ιαπωνικό SUV είναι σαφώς πιο συγκροτημένο και ομοιογενές, διαθέτοντας ένα πλαίσιο που εν τω συνόλω του καταφέρνει να ανταποκρίνεται και στις επιταγές των πιο απαιτητικών, χωρίς μάλιστα να κουράζει με την απόσβεση της ανάρτησής του στην καθημερινότητα. Τον δικό του ρόλο εδώ διαδραματίζει το βαρύτερο τιμόνι, αλλά και η έξυπνη τετρακίνηση AWD- i, η οποία κατανέμει την ισχύ σε πραγματικό χρόνο σε ένα «παράθυρο» με αναλογία που κυμαίνεται από 100%-0% έως 20%-80% ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα. Ταυτόχρονα, αρκετά… εποικοδομητική αποδεικνύεται και η λειτουργία Trail, η οποία προσφέρει χαρακτηριστικά κλειδώματος του πίσω διαφορικού μέσω της μόνιμης εμπλοκής του πίσω ηλεκτροκινητήρα.
Στο τέλος της ημέρας
Το νέο Seal U DM-i είναι μια πρόταση η οποία -δίχως να ταράζει τα νερά των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων στην κατηγορία των D-SUV- αξίζει της προσοχής μας. Κατ’ αρχάς είναι φθηνό, αν μη τι άλλο, απέναντι στις αντίστοιχες προτάσεις της αγοράς, καθώς με ένα απόλυτα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, που περιλαμβάνει τα πάντα, διατίθεται έναντι του ποσού των 46.650 ευρώ. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο και επίσης τετρακίνητο RAV4 PHEV ξεκινά από τα 51.520 ευρώ για την έκδοση Active Plus και καταλήγει στα 59.720 ευρώ για την κορυφαία έκδοση GR Sport. Γενικότερα, πάντως, παρά το ενδιαφέρον σύστημα μετάδοσης κίνησης με το οποίο εξοπλίζεται, τους επαρκείς χώρους στο εσωτερικό και τη high-tech αύρα του, λίγα είναι τα στοιχεία του Seal U DM-i που θα καταφέρουν να μιλήσουν στην καρδιά του πιο ενθουσιώδους.
Κάπου εδώ εμφανίζεται ο… παλιός, το Toyota RAV4, το οποίο, χωρίς να υστερεί σε τίποτα ως προς την πρακτικότητα, τους χώρους, τις τεχνολογίες και την κατανάλωση ενέργειας/ καυσίμου, προτάσσει ένα εμφανώς πιο ολοκληρωμένο και δυναμικό προφίλ στον τρόπο που «πατά» και κινείται σε όλα τα τερέν. Και αυτό, μαζί με τους υπόλοιπους άσους που παραδοσιακά κρύβει στο μανίκι του, είναι αρκετό για να του εξασφαλίσει την πρωτιά στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση.
BYD SEAL U DM-i AWD
ΥΠΕΡ Άνεση, Ψηφιακό περιβάλλον
ΚΑΤΑ Αίσθηση τιμονιού
TOYOTA RAV4 PHEV AWD
ΥΠΕΡ Οδική συμπεριφορά, Χώρος αποσκευών
ΚΑΤΑ Τιμή
BYD SEAL U DM–i AWD
ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Θερμικός κινητήρας βενζίνης 1.5 λίτρων με τούρμπο + δύο ηλεκτρικοί κινητήρες > ΙΣΧΥΣ (η/κ εμπρός): 204 ίπποι > ΙΣΧΥΣ (η/κ πίσω): 163 ίπποι > ΙΣΧΥΣ (θ/κ): 130 ίπποι/5.200 σ.α.λ. > ΡΟΠΗ (θ/κ): 220 Nm/1.500-3.000 σ.α.λ. > ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 324 ίπποι > ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ: 550 Nm > ΚΙΝΗΣΗ: Στους τέσσερις τροχούς > ΜΠΑΤΑΡΙΑ: 18,3 kWh > ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.775×1.890×1.670 χλστ. > ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.765 χλστ. > ΒΑΡΟΣ: 2.100 κιλά > ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 425 λίτρα > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 5,9 δλ. > ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 180 χλμ./ώρα > ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ: 1,2 λιτ./100 χλμ.(WLTP) > ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 26 g/km > ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 70 χλμ. (WLTP) > ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 6,0 λιτ./100 χλμ. > ΤΙΜΗ: 46.500 ευρώ
TOYOTA RAV4 PHEV i–AWD
ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΣΗΣ: Θερμικός κινητήρας βενζίνης 2.5 λίτρων με φυσική αναπνοή + δύο ηλεκτρικοί κινητήρες > ΙΣΧΥΣ (η/κ εμπρός): 182 ίπποι > ΙΣΧΥΣ (η/κ πίσω): 54 ίπποι > ΙΣΧΥΣ (θ/κ): 185 ίπποι/6.000 σ.α.λ. > ΡΟΠΗ (θ/κ): 227 Nm/3.200-3.700 σ.α.λ. > ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΙΣΧΥΣ: 306 ίπποι > ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΗ ΡΟΠΗ: – Nm > ΚΙΝΗΣΗ: Στους τέσσερις τροχούς > ΜΠΑΤΑΡΙΑ: 18,1 kWh > ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.600×1.885×1.690 χλστ. > ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.690 χλστ. > ΒΑΡΟΣ: 1.930 κιλά > ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 520 λίτρα > 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 6,0 δλ. > ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 180 χλμ./ώρα > ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ: 1,0 λιτ./100 χλμ.(WLTP) > ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 22 g/km > ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: 75 χλμ. (WLTP) > ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΔΟΚΙΜΗΣ: 6,5 λιτ./100 χλμ. > ΤΙΜΗ: Από 51.520 ευρώ (GR Sport: 59.720 ευρώ)
Φωτογραφίες: Γιάννης Αλμπανέλλης