top icon
Ειδικές Διαδρομές

Στην Ίο με τη Jaguar F-Type Coupe 2.0 300 PS

Έχοντας εξαντλήσει τις δυνατές Jaguar F-Type σε εκδοχές κάμπριο και κουπέ, δοκιμάζουμε και τη «μικρή» δίλιτρη με τους 300 ίππους, στην εμβληματική διαδρομή που οδηγεί στο Μαγγανάρι, την πιο φημισμένη παραλία της Ίου. Για χρόνια ο δρόμος είχε μείνει με το 3Α, χωρίς να ασφαλτοστρωθεί, για αυτό και πολλοί τον είχαν παρομοιάσει με το Pikes Peak των Κυκλάδων…

Με τους περισσότερους δρόμους στις Κυκλάδες να είναι ο φόβος και ο τρόμος των οδηγών, λόγω της κακής τους χάραξης και της πυκνής κίνησης -εν πολλοίς από αργόσυρτα δίκυκλα, ετοιμόρροπες γουρούνες και αφηνιασμένα ταξί-, κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πως ένα νησί στο μέσον του Αιγαίου προσφέρεται για απολαυστική οδήγηση. Κι όμως, η Ίος αποτελεί εξαίρεση, γιατί διαθέτει δρόμους με τελείως νέα χάραξη και αρκετά καλή άσφαλτο, που δεν πατάνε σε παλιούς «καρόδρομους». Η εξήγηση είναι αρκετά απλή, καθώς για πολλά χρόνια οι μοναδικές διαδρομές που ακολουθούσαν οι επισκέπτες ήταν οι «λιμάνι-Χώρα» και «Χώρα-Μυλοπότας». Και το βράδυ αντίστροφα…

Άλλοι συνοικισμοί στο νησί δεν υπήρχαν, συνεπώς οι όποιες ανάγκες για επιπλέον μετακινήσεις αφορούσαν τις υπέροχες παραλίες του, και μέχρι σχετικά πρόσφατα πραγματοποιούνταν ως επί το πλείστον με καΐκια. Μόνο για το Μαγγανάρι υπήρχε ένας κακοτράχαλος δρόμος, που ανοίχτηκε το 1986, και για την Ψάθη (μια παραλία στα ανατολικά του νησιού) ένας αυτοσχέδιος χωματόδρομος, που είχε ανοίξει με χρήματα των ελάχιστων κατοίκων της. Όμως, δεν υπήρχε λόγος για κάτι περισσότερο, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες αποβιβάζονταν από τα εμβληματικά φέρι των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90 με ένα σακίδιο στην πλάτη και κατευθύνονταν στα φημισμένα κάμπινγκ του νησιού. Ο εκσυγχρονισμός του στόλου άλλαξε λίγο τη φυσιογνωμία της Ίου, καθώς ο λεγόμενος «ποιοτικός» τουρισμός την ανακάλυψε σιγά σιγά, χωρίς (ευτυχώς) τα 4τροχα και τα πολυτελή SUV να κάνουν κατάληψη. Έτσι, οι νέοι δρόμοι που ανοίχτηκαν διαθέτουν ακόμη ελάχιστη κίνηση, και το μόνο που χρειάζεται προσοχή για τους χρήστες τους, ιδίως τα βράδια, είναι τα κοπάδια των κατσικιών που μπορεί να καταλαμβάνουν ένα μεγάλο κομμάτι του οδοστρώματος. Κάπως έτσι, βρεθήκαμε κι εμείς στο σύγχρονο «Blue Star Patmos» με τη 2λιτρη Jaguar F-Type, προκειμένου να απολαύσουμε τις διαδρομές που επιφυλάσσει αυτό το Κυκλαδονήσι. Η πρώτη μας εμπειρία με τη μικρή F-Type ήταν στη Νορβηγία, σε δύσκολο, πολύ αστυνομευόμενο περιβάλλον, αλλά με εξαιρετική άσφαλτο. Αυτό το τέλειο πλαίσιο, κλάσης BMW Μ4, με μεταξόνιο για την Τέλεια Διαδρομή, θέλει και την καθαρόαιμη δύναμη ώστε να προσαρμοστεί ιδανικά. Εκεί μας έλειψαν οι μεγάλοι κινητήρες. Ό,τι στην Ελλάδα προβληματίζει τον λιγότερο ειδικό, όπως και τις κυρίες που τις λατρεύουν αυτές τις Jaguar, εκτός είναι αλλιώς.

Στην Ελλάδα, κάτω από συνθήκες ιδανικές…

Αγωνία δεν είχαμε, για να είμαστε ακριβείς, αλλά το ενδιαφέρον μας ήταν έντονο. Πανέμορφη σε κάθε της εκδοχή, εδώ συνδυάζεται με τον καλό κινητήρα του Velar, που λατρεύουμε και τοποθετούμε στην κορυφή της δικής μας λίστας των SUV. Η εικόνα έγινε καθαρή και η δοκιμή πήρε τη σωστή διάσταση σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα, αλλά και την υποδειγματική συμπεριφορά της Τζώρτζης ΑΕ, που μας παραχώρησε την «κυρία». Διαδικασία-απόλυτος συντονισμός μεταξύ κυριών. Η πανέμορφη F-Type, η ποιοτική, πάντα γοητευτική Ιωάννα Τζώρτζη-Μπέρναρντ και η Αγγέλα Μπιζάνη της Πετρόπουλος ΑΕ. Όλο αυτό με έγκριση «άνωθεν», από την αντιπροσωπεία που συντονίζει ο Νίκος Μπέλλος. Ένας γνήσιος «Range-man» στο τιμόνι και της Jaguar και, βλέποντας φωτογραφία του με I-Pace κ.ά. σε πίστα, είναι σαφές πως τον συναρπάζει, και δεν το κρύβει. Πρόκειται για διαπίστωση-επαλήθευση: είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά.

Ξεκινάμε ξημερώματα τη διαδρομή μας από το λιμάνι, όχι τόσο για να αποφύγουμε την έτσι κι αλλιώς λιγοστή κίνηση, όσο για να προλάβουμε το καλό φως που ακολουθεί την ανατολή για κάμποση ώρα. Κατευθυνόμενοι προς την παραλία του Μυλοπότα, στα 2,8 χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά. Περνάμε από τους μύλους, με τη μαγευτική θέα προς τη χώρα, το λιμάνι και τον εντυπωσιακό προϊστορικό οικισμό, και συνεχίζουμε διασχίζοντας τον Κάμπο, ένα μικρό οροπέδιο όπου κάποτε οι ντόπιοι καλλιεργούσαν τα κηπευτικά τους. Στα 7,3 χιλιόμετρα στρίβουμε δεξιά στην κατεύθυνση προς Αγία Θεοδότη, Μαγγανάρι και Ψάθη, αφήνοντας πίσω τη διακλάδωση που οδηγεί στον τάφο του Ομήρου. Το αυτοκίνητο ακούγεται υπέροχα ακόμα και στη ρύθμιση-επιλογή μας σε μόνιμη βάση για καθημερινή χρήση. Από τις πρώτες κιόλας στροφές αντιλαμβάνεσαι πως στρίβει ακριβώς όπως ονειρεύεσαι. Έχουμε αφήσει το πιο στενό κομμάτι της διαδρομής, που όμως σε πολλά σημεία καλύπτεται με νέα άσφαλτο, εκεί όπου ο παλιός τάπητας είχε ταλαιπωρηθεί, και έχουμε σκαρφαλώσει στο ψηλότερο σημείο, ατενίζοντας πλέον το βορειανατολικό κομμάτι. Ακριβώς απέναντί μας η Ηρακλειά με… γυρισμένη την πλάτη της, και στο βάθος πιο αριστερά η Νάξος. Στα 9,3 χιλιόμετρα στη διχάλα στρίβουμε δεξιά για Ψάθη και Μαγγανάρι, με τη διαδρομή στα αριστερά μας να κατηφορίζει στην ήσυχη παραλία της Αγίας Θεοδότης. Ο δρόμος πλέον είναι φαρδύς, με αρκετά ευθύγραμμα κομμάτια να συνδέονται από μέτριες ή γρήγορες καμπές.

Το πλαίσιο του αυτοκινήτου και η μετάδοση σε παρασύρουν, οδηγείς και καταλήγεις πως φτάνουν και περισσεύουν οι 300 ίπποι εδώ, στους ελληνικούς δρόμους, με την ανάρτηση να παίρνει «λίαν καλώς» στο παιχνίδι «σφιχτή και άνετη». Αντίδραση-λειτουργία GT, την οποία πετυχαίνουν οι Γερμανοί (το RS5 διδάσκει επί του προκειμένου) και αστοχούν οι Ιταλοί. Καθαρά διθέσιο, με κίνηση πίσω και ποιότητα Range Rover, και μόνο στη θεωρία -με βάση την αρχιτεκτονική του αμαξώματος- μπορείς να την τοποθετήσεις δίπλα στην ΑMG-GT, μια κατά τα άλλα άστοχη σύγκριση με βάση το κόστος – και όχι μόνο. Ανταγωνισμός; Πάντα προκύπτει. Δεν είναι ΤΤ, αλλά S5, όποτε και ένας Audi-man με άποψη θα το αντιμετωπίσει με σεβασμό. Από την άλλη, ο petrolhead με την Μ4 ίσως δεν κοιτάξει την F-Type, καθώς δεν απευθύνεται σε αυτόν τον ΠΟ, αλλά στον λάτρη του κλασικού, που θέλει κάτι πιο απόλυτο και αντιπροσωπευτικό, ενώ μπορεί και να υποστηρίξει το παραπάνω κόστος σε σχέση με τη Mustang και το θεωρητικά 2+2 αμάξωμα της τελευταίας. Περί αγοράς λοιπόν, και για τη συγκεκριμένη, την P300, το δίλημμα είναι εσωτερικό, και εστιάζει στο ερώτημα «κουπέ ή κάμπριο;». Θα επιλέγαμε την κάμπριο εκδοχή, και εδώ ίσως να σκεφτείτε πως «μεγάλωσε ο Σ.Χ., που διαθέτει πλέον συνοδηγό για την Τέλεια, και όχι για την Ειδική Διαδρομή». Ανάλογη θα ήταν η επιλογή μας και μεταξύ Boxster και Cayman. Είναι τόσο άκαμπτα αυτά τα συγκεκριμένα αμαξώματα super premium κατασκευαστών όπως της Porsche και της Jaguar, όποτε γιατί όχι κάμπριο; Ακόμα και με τους μικρούς 4κύλινδρους κινητήρες απολαμβάνεις τη στιγμή και οφείλεις να επιλέγεις το αντίστοιχο αμάξωμα της καρδιάς σου. Επιλογή για τον Έλληνα και τους άλλους γείτονες στη Μεσόγειο – αλλά και για τους βόρειους, που ψάχνουν ήλιο και οδηγούν υπό απαγόρευση, το spider είναι το σωστό. Αν θέλεις να οδηγείς και δεν έχεις «ξεπεράσει» το γκάζι, θα αναζητήσεις το απόλυτο στη Mustang 5.0 και στις δυνατές Jaguar και Porsche Cayman, με το RS5, βέβαια, να πονοκεφαλιάζει και να αναστατώνει όλη αυτήν την πανάκριβη, πολύ ποιοτική συμπεριφορά.

Στο μέσον της διαδρομής

Στα 13,2 χλμ. αφήνουμε στα αριστερά μας τη διασταύρωση για Ψάθη και «καβαλώντας» την κορυφή του βουνού έχουμε πλέον τη θάλασσα και το Νότο στα δεξιά μας, και κινούμαστε στη νέα χάραξη του 2003. Με 26,4 χλμ. μέχρι τον τελικό μας προορισμό στο Μαγγανάρι, είναι κατά 5 χλμ. μεγαλύτερη από την παλιά. Για πολλά χρόνια είχε μείνει με το 3Α, χωρίς να ασφαλτοστρωθεί, για αυτό και πολλοί την είχαν παρομοιάσει με το Pikes Peak των Κυκλάδων, παρ’ ότι οι υψομετρικές διαφορές επ’ ουδενί δεν παραπέμπουν στην αυθεντική διαδρομή. Σε κάθε περίπτωση, όντας σκαρφαλωμένος αρκετά πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, ατενίζεις από τη μία το απέραντο γαλάζιο -με τη Σαντορίνη να προσπαθεί την περισσότερη ώρα να κλέψει τις εντυπώσεις- και από την άλλη το σταχτί άγριο τοπίο, στο οποίο πρέπει να έχει βάλει την πινελιά του το διπλανό ηφαίστειο. Εννοείται πως μπορείς να κινηθείς γρήγορα στο δρόμο αυτόν, αλλά δύσκολα θα μπορέσεις να δεις (και θα ήταν τελείως ανεύθυνο) την πίσω αεροτομή που ανασηκώνεται, κάτι που πραγματοποιείται μετά τα 140 χλμ./ώρα. Η F-Type «πατάει» άψογα, και είναι το μήκος και η θέση του κινητήρα που περιορίζουν-σβήνουν τις ενστάσεις της ανάρτησης. Το μήκος μεταξύ των νοητών αξόνων με τους τροχούς δημιουργεί σιγουριά και προσθέτει αρχοντιά. Για τη συνέχεια έχεις το κιβώτιο το σωστό σε κάθε διαδικασία, το τιμόνι, που δεν τοποθετήθηκε έτσι απλά, αλλά απασχόλησε και εξελίχθηκε για την τέλεια προσαρμογή, προσφέροντας ακρίβεια BMW και φρένα από τις δυνατές αδελφές της.

Εντέλει οι 300 ίπποι του υπερτροφοδοτούμενου συνόλου, που συνδυάζεται με ένα 8άρι αυτόματο κιβώτιο, δεν είναι λίγοι – φτάνουν και περισσεύουν. Τα 2,0 λίτρα και οι 4 κύλινδροι δημιουργούν την απορία όπως και το ενδιαφέρον πριν δοκιμάσεις. Ξέρεις ότι το απογειώνουν το Velar, αλλά έχεις γνώση και για το τέλειο σασί της F-Type. Οι σκέψεις γίνονται ευχάριστη πραγματικότητα μετά το 1ο χιλιόμετρο, οπότε έχεις πιστοποίηση και επιδόσεων. Σημαντικό είναι ότι το νιώθεις το σύνολο. Σου το τρυπάει το στομάχι, και είναι όλο αυτό μαζί (ατού ο ήχος του κινητήρα) που σου προσφέρει το χαμόγελο που λείπει. Δεδομένος ο τέλειος εξοπλισμός και τα πάντα όλα σε συνδεσιμότητα, με την οθόνη στο κέντρο να επιβεβαιώνει τον απόλυτο εκσυγχρονισμό. Τότε ήταν το ξύλο με το δέρμα, τα τεράστια όργανα και τα χαρακτηριστικά τιμόνι-επιλογέας. Σήμερα τα πάντα βρίσκονται στην πλέον εξελιγμένη τους μορφή, με σεβασμό στο ποιοτικό παρελθόν που έκανε σπουδαία την Jaguar, όντας πλέον και σημαντική με προοπτική, μέσα από μια ποιοτική ανησυχία που συναρπάζει. Στο δρόμο της Range Rover, θα σχολιάσετε, αλλά εδώ, έτσι όπως είναι υποδειγματικά δομημένα τα δυο «brands», δεν είναι σαφές ποιος οδηγεί ποιον. Σε παράλληλη πορεία, είναι η σωστή απάντηση, με τα σχόλια συναδέλφων μας και το άρθρο του Νίκου Κουνίτη για την Ι-Pace να μας αναστατώνουν μέσα από τη φράση αυστηρού Γερμανού συναδέλφου: «Ποιο Tesla, Stratis;».

Να ζεις, να την οδηγείς!

Αυτήν τη «μικρή», με τους 300 μόνο στον πίσω άξονα, που ταιριάζει γάντι στους ελληνικούς δρόμους και σε αυτό το σπάνιο και ενίοτε άγριο περιβάλλον που δημιουργούν. Την προσαρμόζεις και αξιοποιείς ό,τι έχεις λατρέψει και αφορά το οδικό μας δίκτυο, που σε πολλές περιπτώσεις παραμένει παρθένο, προσφορά για τον Πραγματικό Οδηγό. Ατού ότι την απολαμβάνεις και σταθμευμένη, μέσα από μια ζηλευτή απλότητα, και ζεις μαζί της τόσο στο νησί όσο και στο βουνό, με το χαρακτήρα της να σε παρασύρει, να σε οδηγεί – και είναι εκεί, στην προσωπικότητά της, όπου καθρεφτίζεται ξανά το μεγαλείο της Jaguar. Μπράβο σε όσους την ανέστησαν, και σήμερα εμείς την απολαμβάνουμε, μέσα και από την αποδεδειγμένη ποιότητα-ατού που διακρίνει τη Range Rover._ Σ. Χ.


JAGUAR F-TYPE COUPE 2.0 300 PS KINHTHΡΑΣ: 4κύλινδρος σε σειρά ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 1.997 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 300 ίπποι/5.500 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 400 Nm/1.500-4.500 σ.α.λ. ΚΙΒΩΤΙΟ: Αυτόματο 8 σχέσεων ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Κίνηση στους πίσω τροχούς ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 4.482×1.923×1.311 χλστ. ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.622 χλστ. ΒΑΡΟΣ: 1.725 κιλά 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 5,7 δλ ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 250 χλμ./ώρα ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 179 γρ./χλμ. TIMH: 86.400 ευρώ (Έκδοση R-Dynamic: 93.100 ευρώ)


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ