X
Δοκιμές

Οδηγούμε το Renault Captur 1.5 dCi 110 PS

To Captur της Renault, μετά την ανανέωση στην οποία υποβλήθηκε, ενισχύει τη θέση του στην ολοένα δημοφιλέστερη και ανταγωνιστικότερη κατηγορία των μικρών SUV. 

Mα, καλά, πότε βγήκε και προχώρησαν κιόλας σε ανανέωση; Η ερώτηση του τυχαίου περαστικού δεν είναι διόλου αβάσιμη. Μπορεί τα βασικά χαρακτηριστικά της σχεδιαστικής ταυτότητας που καθιέρωσε ο Λόρενς Βαν Ντεν Άκερ να έδωσαν μια ξεχωριστή εμφάνιση στο Captur (όπως και σε τόσα άλλα μοντέλα της Renault), έχουν όμως περάσει ούτε λίγο ούτε πολύ τέσσερα χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το μικρό SUV της Renault. Το πέρασμα του χρόνου, πάντως, δε φαίνεται να έχει επηρεάσει την εμφάνιση του μοντέλου, η οποία παραμένει αρκούντως ξεχωριστή. Για αυτόν το λόγο και οι αλλαγές που έφερε η ανανέωση δεν είναι μεγάλες, και περιορίζονται σε επιμέρους λεπτομέρειες στα φώτα (στην πλούσια έκδοση Dynamic οι εμπρός προβολείς και τα φώτα ομίχλης είναι τεχνολογίας LED), στη μάσκα και στους προφυλακτήρες.

Το ανανεωμένο Renault Captur

Η εμφάνισή του, όμως, ήταν μόνο ένα από τα πλεονεκτήματα που επέτρεψαν στο Captur να διατηρεί τα εμπορικά πρωτεία στην κατηγορία του, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Βασισμένο στο Clio, μοιραζόταν τα πολύ καλά δυναμικά χαρακτηριστικά του μικρού μοντέλου της γαλλικής εταιρείας, τα οποία εμπλούτιζε με μια αρκούντως ευρύχωρη και πρακτική καμπίνα. Αυτά έχουν διατηρηθεί και στο ανανεωμένο μοντέλο, το οποίο πλέον αποπνέει μια ποιοτικότερη εικόνα, χάρη στα μαλακά υλικά σε πολλές επιφάνειες.

Τα νέα καθίσματα (με επενδύσεις μάλιστα που διαθέτουν φερμουάρ για εύκολη αφαίρεση σε περίπτωση που λερωθούν) στηρίζουν ακόμα καλύτερα το σώμα, εξασφαλίζοντας μια πολύ καλή θέση οδήγησης, ενώ στις πίσω θέσεις οι επιβάτες κάθονται ελαφρώς πιο ψηλά, απολαμβάνοντας μια εξαιρετική περιφερειακή ορατότητα. Υπάρχουν αρκετές θήκες για μικροαντικείμενα, με τη συνολική χωρητικότητά τους να φτάνει στα 27 λίτρα, με κυριότερη αυτήν του συρόμενου συρταριού των 11 λίτρων, το οποίο εκτελεί χρέη ντουλαπιού για τον συνοδηγό. Οι χωροταξικές δυνατότητες της καμπίνας αυξάνονται χάρη στο συρόμενο κατά 16 εκ. πίσω κάθισμα, το οποίο μεταβάλλει τη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ από 377 έως 455 λίτρα, ενώ η μέγιστη χωρητικότητα φτάνει στα 1.235 λίτρα.

Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στο σύστημα πολυμέσων της πλούσιας έκδοσης Dynamic. To R-Link Evolution διαθέτει μία ευκρινέστατη έγχρωμη οθόνη αφής 7 ιντσών, είναι συμβατό με android auto και συνδυάζεται με σύστημα πλοήγησης και κάμερα οπισθοπορείας.

Σε ό,τι αφορά τον κινητήρα, το μεγάλο νέο της ανανεωμένης έκδοσης αφορά τον εμπλουτισμό των πετρελαιοκίνητων επιλογών του 1.500άρη dCi. Έτσι, εκτός από την ήδη γνωστή έκδοση των 90 ίππων, τώρα πλέον υπάρχει και αυτή των 110 ίππων, την οποία και είχαμε στη διάθεσή μας.

Με επιπλέον 20 ίππους, 40 Nm ροπής και κιβώτιο 6 σχέσεων (ουσιαστικά με μια πυκνότερη κλιμάκωση, καθώς η 6η είναι περίπου ίδια με την 5η του κιβωτίου της έκδοσης των 90 ίππων), το Captur μπορεί πλέον να τα βάλει με αντίστοιχα σπιρτόζικες προτάσεις του ανταγωνισμού, όπως το Citroen C3 Aircross των 120 ίππων ή το Kia Stonic των 116 ίππων. Αυτό φαίνεται και στην καθημερινή χρήση, όπου το μικρό γαλλικό SUV είναι ιδιαίτερα ζωντανό μέσα στην κίνηση της πόλης, ενώ στον ανοιχτό δρόμο μπορεί να διατηρεί με ευκολία μια υψηλή μ.ω.τ. Έτσι, ο οδηγός δε χρειάζεται να πιέζει τον κινητήρα, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της κατανάλωσης να διαμορφώνεται στα 6 λίτρα/100 χλμ., ενώ στο ταξίδι με προσεκτική οδήγηση η τιμή αυτή μπορεί να πλησιάσει προς τα 5 λίτρα/100 χλμ.

Σε ό,τι αφορά την ανάρτηση, προτεραιότητα έχει δοθεί στην άνεση, με τις μαλακές ρυθμίσεις να απορροφούν τις περισσότερες ανωμαλίες των ελληνικών δρόμων. Προαιρετικά πάντως προσφέρεται το σύστημα ESP extended grip με ελαστικά παντός καιρού, το οποίο βελτιώνει την πρόσφυση σε δύσκολες συνθήκες. Το τιμόνι είναι ελαφρύ και διευκολύνει στο παρκάρισμα, θα θέλαμε όμως λίγο καλύτερη πληροφόρηση. Tα φρένα αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικά, με το μεσαίο πεντάλ να διαθέτει καλή αίσθηση, αλλά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πίσω υπάρχουν ταμπούρα, όταν τα περισσότερα ανταγωνιστικά μοντέλα (ειδικά στις δυνατότερες παραλλαγές τους) εξοπλίζονται με δίσκους στους πίσω τροχούς.

Κυβισμός (κ.εκ.): 1.461

Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 110/4.000

Ροπή (χλγμ./σ.α.λ.): 260/1.750

Κιβώτιο: Χειροκίνητο 6 σχέσεων

Ανάρτηση εμπρός: Γόνατα ΜακΦέρσον

Ανάρτηση πίσω: Ημιάκαμπτος άξονας

Διάσταση ελαστικών: 205/55 R17

ΜxΠxΥ (χλστ.): 4.122×1.778×1.566

Μεταξόνιο (χλστ.): 2.606

Χώρος αποσκευών (λτ.): 377-455-1.235

Βάρος (κιλά): 1.190

Εκπομπή CO2 (γρ./χλμ.): 95

Μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.): 6 (τιμή 4Τ)

0-100 χλμ./ώρα (δλ.): 11,4

Τελική ταχύτητα (χλμ./ώρα): 180

Τιμή (ευρώ): 19.670 (Expression), 21.140 (Dynamic) 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!