X
Παρουσιάσεις

Oδηγούμε Honda CRV 1.6 i-DTEC

Στην τέταρτη πλέον γενιά του, το Honda CRV προσγειώνεται στα θέλω της ευρωπαϊκής αγοράς, με προσθιοκίνητη έκδοση και τον 1600άρη τουρμποντίζελ i-DTEC που από την αρχή του έτους προστέθηκε και στην γκάμα του Civic.

Μπορεί εντός Ελλάδας να στρεφόμαστε σε ολοένα και μικρότερους κινητήρες προς αποφυγήν τεκμηρίου, αλλά για καλή μας τύχη και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, για λόγους που βασικά έχουν να κάνουν με τη χαμηλή κατανάλωση και τις ανάλογες εκπομπές ρύπων, δεν πάνε πίσω. Χάρη σ’ αυτό το γεγονός, το downsizing αποτελεί στόχο κάθε εργοστασίου, ο οποίος για το CRV παίρνει μορφή με την προσθήκη στην γκάμα του μοντέλου του νέου 1600άρη ντίζελ της Honda με τους 120 ίππους και -για την περίπτωση- τα 119 γρ. CO2/χλμ.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι τετρακίνητες εκδόσεις είτε με το δίλιτρο βενζινοκινητήρα είτε με τον ντίζελ των 2,2 λίτρων αποδεικνύονται άνευ ουσιαστικού ενδιαφέροντος, κάτι που σημαίνει ότι το νέο σύνολο, το οποίο θα είναι αποκλειστικά προσθιοκίνητο και με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων, από το Οκτώβριο που θα λανσαριστεί, θα αποτελεί και τη μόνο “αληθινή” πρόταση.

Στην πράξη, το νέο σύνολο κάθε άλλο παρά “λίγο” αποδεικνύεται για το 1550 κιλών αμάξωμα. Χάρη στη ροπή των 30,6 χλγμ. από τις 2.000-2.500 σ.α.λ. και περίπου μέχρι τις 3.500 το CRV δε δυσανασχετεί, κάτι που επιβεβαιώνει και η απουσία θορύβου μέχρι τις μεσαίες στροφές. Στα συν, προσθέστε τη σφιχτότερη κλιμάκωση των σχέσεων (συγκριτικά με το Civic), στοιχείο που θα εκτιμήσει ο οδηγός “χαμηλά”, εκεί που το turbo μεταβλητής γεωμετρίας του συνόλου δεν έχει ακόμα “ξυπνήσει”, οπότε απαιτείται κατέβασμα τουλάχιστον για να προσπεράσεις.

Σε επίπεδο γενικότερης συμπεριφοράς, κλίσεις σαφώς υπάρχουν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για κάτι πρωτόγνωρο σε αυτοκίνητο του είδους. Ίσα-ίσα, με δεδομένο το χαμηλότερο κατά 116 κιλά (συγκριτικά με το 2.2 diesel) βάρος αυτού του CRV, οι τεχνικοί της Honda προχώρησαν στις απαραίτητες επεμβάσεις ώστε να ενισχύσουν τα δυναμικά χαρακτηριστικά του αμαξώματος. Ανάμεσά τους, η παχύτερη αντιστρεπτική και τα ενισχυμένα σινεμπλόκ πίσω, όπως και η σφιχτότερη ρύθμιση των αμορτισέρ εμπρός. Έτσι, εξαιρώντας κάποιες τάσεις υποστροφής σε κλειστές στροφές, το αμάξωμα αποδεικνύεται σταθερό στις υψηλές ταχύτητες, την ώρα που μόνο κάποιες εγκάρσιες ανωμαλίες θα ενοχλήσουν στην κίνηση εντός πόλης.

Συμπερασματικά μπορούμε να μιλάμε για ακόμα έναν εκπρόσωπο των τζιποειδών που… προσαρμόστηκε στα δεδομένα της εποχής (βλ. Κίνηση εμπρός, χαμηλός κυβισμός), διατηρώντας όμως τα χαρακτηριστικά που κάνουν τα αυτοκίνητα του είδους να έχουν το δικό τους κοινό (αυξημένη απόσταση από το έδαφος, ευρυχωρία, άνεση, πολυχρηστικότητα).

Αν και μέχρι στιγμής η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχει καταλήξει στον τιμοκατάλογο του μοντέλου, το οποίο θα διατίθεται στις εκδόσεις Comfort και Elegance, το κόστος του υπολογίζεται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 26.000 και 29.000 ευρώ με απόσυρση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!