Mini Cooper και VW Golf, δύο εμβληματικά μοντέλα που με το πέρασμα του χρόνου σχεδόν «μεταλλάχτηκαν», διατηρώντας όμως τις θεμελιώδεις αρχές φιλοσοφίας τους.
Ιδιαίτερες συστάσεις δε χρειάζονται. Τόσο το Mini Cooper όσο και το VW Golf αποτελούν δύο εξέχουσες προσωπικότητες της αυτοκίνησης, με το καθένα να έχει τη δική του ιστορία και εξέλιξη κατά την πάροδο του χρόνου. Οι αριθμοί των πωλήσεων και, ακόμα περισσότερο, η αναγνώριση του κοινού αποτελούν τα πλέον σημαντικά στοιχεία που τα διατηρούν μέχρι και σήμερα στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, αλλά και των πωλήσεων. Όπως καθετί στη σύγχρονη εποχή, τα σημεία επαφής με τους «προγόνους» τους έχουν απομακρυνθεί -όχι χαθεί-, ακολουθώντας φυσιολογικά τη φιλοσοφία του «bigger is better»! Μέχρι σήμερα, οι κορυφαίες εκδόσεις τους, το Cooper S και το Golf GTI, μπορούσαν να θεωρηθούν άμεσοι ανταγωνιστές. Σήμερα, με το Mini να είναι μεγαλύτερο από ποτέ σε διαστάσεις, απομένει το ερώτημα του κατά πόσο οι μικρότερες και πλέον προσιτές εκδοχές τους έχουν κοινά και συγκρίσιμα στοιχεία. Βέβαια, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού το αμάξωμα του Mini διαθέτει τρεις πόρτες, ενώ το αντίστοιχο του Golf πέντε. Με αυτήν τη λογική, όσο παράταιρα και αν δείχνουν, δεν παύουν να έχουν κοινό παρονομαστή, που εν προκειμένω εντοπίζεται στον παρόμοιο κυβισμό, στην ισχύ, αλλά και στα αυτόματα κιβώτια διπλού συμπλέκτη.
Το πνεύμα του νομοθέτη
Από την πρώτη εκδοχή, που παρουσιάστηκε το 2001, έως και σήμερα, οι στυλιστικές παρεμβάσεις στο Mini ήταν ανέκαθεν περιορισμένες και στοχευμένες, έτσι ώστε να μη διαταράξουν τη γενικότερη σχεδιαστική φιλοσοφία του. Σήμερα το γερμανικό μοντέλο υπέστη ένα ιδιαίτερα διακριτικό facelift, αλλά και μία σειρά αλλαγών που εντοπίζονται στην αναβάθμιση των συστημάτων ασφάλειας και συνδεσιμότητας, όπως και στις ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες εξατομίκευσης. Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, πρέπει να είσαι αρκετά μυημένος για να διακρίνεις τις όποιες αισθητικές αλλαγές. Στο ανανεωμένο Mini Cooper, και στη σειρά γενικότερα, ξεκινάς από τα φωτιστικά σώματα τύπου LED, τα οποία προαιρετικά προσφέρονται με λειτουργία Matrix στη μεγάλη σκάλα (η οποία έτσι μπορεί να παραμένει μόνιμα ενεργοποιημένη χωρίς να τυφλώνει τους υπόλοιπους οδηγούς). Διαπιστώνεις ότι νέο είναι το λογότυπο της εταιρείας στο εμπρός μέρος, ενώ η πλέον εμφανής διαφορά εντοπίζεται στα πίσω φωτιστικά σώματα, που στο εσωτερικό τους αποτυπώνουν τη βρετανική σημαία, με το σχέδιο Union Jack.
Περνώντας στο εσωτερικό, πρέπει να παραμείνεις το ίδιο προσεκτικός για να βρεις τις διαφορές. Η γενικότερη εικόνα είναι γνώριμη, με την αισθητική να είναι υψηλού επιπέδου, αποπνέοντας και έναν αέρα πολυτέλειας. Οι όποιες διαφορές εντοπίζονται στις νέες ταπετσαρίες, αλλά και σε ορισμένες διακοσμητικές πινελιές, όπως στην ενσωμάτωση της βρετανικής σημαίας στην κεντρική κονσόλα μπροστά από τον συνοδηγό, που φωτίζεται το βράδυ. Νέος είναι ο δείκτης καυσίμου, όπως και η έγχρωμη οθόνη 6,5 ιντσών (προαιρετικά διατίθεται και με 8,8 ιντσών), αλλά και ο επιλογέας του αυτόματου κιβωτίου των 7 σχέσεων της έκδοσης που είχαμε στη διάθεσή μας. To τελευταίο αποτελεί και τη σημαντικότερη αλλαγή στο ανανεωμένο Mini, αφού αντικατέστησε το αυτόματο κιβώτιο των 6 σχέσεων. Πρόκειται για μια καινούργια μονάδα, η οποία εξελίχθηκε σε συνεργασία με την Getrag και έχει τη γνώριμη ονομασία από τα μοντέλα της BMW, Steptronic. Στην καρδιά του κιβωτίου βρίσκονται δύο ελαιόψυκτοι συμπλέκτες, με τον πρώτο να είναι «υπεύθυνος» για τις μονές σχέσεις και την όπισθεν (1, 3, 5, 7 και R) και τον δεύτερο για τις ζυγές (2, 4, 6). Κατά την κίνηση του αυτοκινήτου ο ένας συμπλέκτης είναι ανοιχτός και ο άλλος κλειστός. Η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, η οποία αναλύει διαρκώς δεδομένα που αφορούν το ρυθμό περιστροφής του κινητήρα, στη θέση του πεντάλ του γκαζιού και στην ταχύτητα κίνησης του οχήματος, γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι η πιο κατάλληλη για τις δεδομένες περιστάσεις επόμενη σχέση που πρέπει να επιλεγεί. Στην έκδοση Cooper κάτω από το καπό βρίσκεται ο 3κύλινδρος βενζινοκινητήρας των 1.500 κ.εκ., ο οποίος διαθέτει άμεσο ψεκασμό, με μέγιστη πίεση αυξημένη από 200 σε 350 bar και φτερωτή υπερσυμπιεστή από υλικό ανθεκτικό στη θερμότητα, με την απόδοσή του να παραμένει στους 136 ίππους, με 220 Nm ροπής.
Στην αντίπερα όχθη, αντίστοιχες είναι οι προδιαγραφές της κινητήριας μονάδας του VW Golf. Η ανανέωση της έβδομης γενιάς του γερμανικού χάτσμπακ -γνωστού και ως «ΜΚ7,5»- έφερε μαζί και ένα νέο μηχανικό σύνολο 1.500 κ.εκ. με δύο διαφορετικές αποδόσεις. Το «1.5 TSI EVO», όπως ονομάζεται, προσφέρεται με ισχύ 130 και 150 ίππων, με τη μικρότερη εκδοχή να έχει την προσοχή μας για την περίσταση. Οι τιμές της ροπής είναι παρόμοιες με αυτές του Mini Cooper, αφού αποδίδει 200 Nm, και μάλιστα σε ένα φάσμα από τις 1.400 έως και τις 4.000 σ.α.λ. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου κινητήρα, εκτός από το γνωστό σύστημα απενεργοποίησης των κυλίνδρων (ACT) σε χαμηλό φορτίο λειτουργίας, είναι η δυνατότητα αποσύμπλεξης του αυτόματου κιβωτίου και ολικής απενεργοποίησης του κινητήρα, όταν το αυτοκίνητο ρολάρει, με τον οδηγό να έχει απελευθερώσει το γκάζι (μια λειτουργία που μέχρι τώρα συναντούσαμε μόνο σε υβριδικές κατασκευές). Όπως και στο Cooper, έτσι και εδώ συναντάμε αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων.
Η εξέλιξη των ειδών
Τόσο το Mini όσο και το Golf εξελίχθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, και για κάποιους ίσως να μεταλλάχτηκαν. Το «Cooperάκι» μεγάλωσε σε διαστάσεις, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε αυτές του Golf. Είναι χαρακτηριστικό ότι το VW μέσα σε τέσσερις δεκαετίες έφτασε από τα 3,7 μέτρα στα 4,26! Αντίστοιχα, το Mini των 3 μέτρων του 1960 έχει μεταμορφωθεί σήμερα, αγγίζοντας τα 3,8 μέτρα – κάτι που αισθάνεσαι από τη στιγμή που θα βρεθείς στο εσωτερικό του Cooper. Οι χώροι είναι ελαφρώς καλύτεροι σε σχέση με εκείνους του προκατόχου του, αν και δύσκολα θα φιλοξενηθούν τέσσερις επιβάτες στο εσωτερικό του, εκτός αν οι πίσω είναι παιδιά. Βέβαια, κάθεσαι σχεδόν τέλεια, χαμηλά, με τα πάντα ιδανικά τοποθετημένα γύρω σου. Η ατμόσφαιρα πολυτέλειας σε προδιαθέτει ευχάριστα, ενώ δε λείπει τίποτα σε επίπεδο άνεσης και συνδεσιμότητας.
Αντίθετα, στο εσωτερικό του Golf η εικόνα είναι σαφώς πιο συντηρητική. Η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή η ανώτερη στην οποία μας έχει… μάθει το γερμανικό εργοστάσιο, χωρίς φυσικά το νεανικό ενθουσιασμό που χαρακτηρίζει το Mini. Στο δρόμο, το Cooper εξακολουθεί να διαθέτει τα στοιχεία που το ξεχώρισαν και στην προ facelift έκδοσή του. Ουδέτερη και ασφαλής οδική συμπεριφορά, έχοντας όμως απολέσει ένα μέρος του διασκεδαστικού χαρακτήρα του παρελθόντος, αλλά κερδίζοντας σημαντικά στον τομέα της άνεσης. Ο κινητήρας των 1.500 κ.εκ. συνδυάζεται καλά με το αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων, αλλά σε καμία περίπτωση δε χαρακτηρίζεται από την εκρηκτικότητα ενός υπερτροφοδοτούμενου συνόλου, αποδίδοντας γραμμικά και σχεδόν ηλεκτρικά στο μεγαλύτερο εύρος στροφών. Οι αλλαγές είναι άμεσες στην αυτόματη λειτουργία, ενώ σε συνθήκες πίεσης θα παρατηρήσει κανείς τη γνωστή καθυστέρηση των κιβωτίων αυτού του είδους, που δεν υπακούν πιστά στις εντολές του οδηγού στα κατεβάσματα. Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος που ο συνδυασμός λειτουργεί στο δρόμο ικανοποιεί στην καθημερινότητα, χωρίς φυσικά να μιλάμε για μια σπορτίφ κατασκευή. Κάτι που λογικά ισχύει και στην περίπτωση του VW Golf. Ο 1.500άρης με τους 130 ίππους κολακεύεται από τη σφιχτή κλιμάκωση του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη των 7 σχέσεων, αποδίδοντας εξαιρετικά ικανοποιητικά σχεδόν σε όλο το εύρος στροφών. Αποδεικνύεται ιδιαίτερα γραμμικός, χωρίς κενά και με το δείκτη του στροφομέτρου να σκαρφαλώνει με ευκολία ψηλά. Όπως και στην έκδοση με τους 150 ίππους, το γεγονός ότι πίσω φοράει την «καλή» ανάρτηση με τους τέσσερις συνδέσμους (και όχι με τον ημιάκαμπτο όπως στις μικρότερες εκδόσεις) συμβάλλει στην ασφαλή οδική συμπεριφορά και στην πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Φυσικά δε θα κερδίσει τον ενθουσιώδη, αλλά δεν παύει να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε κάθε είδους επιφάνεια και στροφές.
Μη γελιόμαστε…
Τόσο το Mini Cooper όσο και το VW Golf έχουν το δικό τους κοινό, ενώ αμφότερα έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του αγοραστικού κοινού με συγκεκριμένο αμάξωμα, και για συγκεκριμένο σκοπό. Το γερμανικό χάτσμπακ παραμένει μία από τις κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία των μικρομεσαίων μοντέλων, και μάλιστα με το 130άρι κινητήριο σύνολο να προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις, σχετικά χαμηλές τιμές κατανάλωσης (με ευκολία κάτω από 7 λτ./100 χλμ.) και φυσικά όλα τα στοιχεία που κάνουν το Golf μέχρι και σήμερα να ξεχωρίζει. Από την άλλη, το Mini Cooper παραμένει ένα ξεχωριστό και ίσως για κάποιους ακριβό «κόσμημα». Υπολείπεται σε χρηστικότητα και άνεση στο εσωτερικό σε σχέση με το Golf, αλλά διαθέτει πιο νεανικά στοιχεία που δε χαρακτηρίζουν φυσιολογικά το VW. Ακόμα και σήμερα, αμφότερα παραμένουν σύγχρονα, έχοντας εξελιχθεί σύμφωνα με τις προσταγές της εποχής, αλλά χωρίς να έχουν χάσει μέρος της αρχικής φιλοσοφίας τους._4T
MINI COOPER ΥΠΕΡ ΣΧΕΔΙΑΣΗ /ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ /ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΙ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΩΝ VW GOLF 1.5 TSI ΥΠΕΡ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ /ΑΝΑΡΤΗΣΗ /ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ