H Lamborghini επανέρχεται με μια θηριώδη τετρακίνητη κατασκευή, κομμένη και ραμμένη αυτήν τη φορά στα «πρέπει» της εποχής.
Σε πανδημία στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία εξελίχθηκε η διάδοση του ιού των SUV, καθώς εξαπλώθηκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον Η1Ν1 ή τη μεξικανική γρίπη, πλήττοντας κάθε κατηγορία τιμής και κάθε τύπο αυτοκινήτου. Κανείς δε μοιάζει αρκετά δυνατός να αντισταθεί, όπως περίτρανα αποδείχθηκε το 2002 με την εμφάνιση της Porsche Cayenne, και μόνο κάποιοι ρομαντικοί πίστευαν πως οι πιο εξειδικευμένοι κατασκευαστές ίσως να απέφευγαν τη… μόλυνση. Καθώς τα κάστρα έπεφταν το ένα μετά το άλλο, η παρουσίαση του Urus Concept στην Έκθεση Πεκίνου του 2012 για κάποιους ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, και για άλλους ένα μεγάλο σοκ. Κι όμως, όλοι αυτοί οι ενοχλημένοι φανατικοί ηθελημένα παραγνωρίζουν ότι η ιταλική εταιρεία έχει ενδώσει στην τετρακίνηση ήδη από το 1986, όταν έβαλε στην παραγωγή την LM002. Επρόκειτο για ένα κτηνώδες όχημα εκτός δρόμου -εξού και το παρατσούκλι της, «Rambo Lambo»-, που κινούσε ένας 5.2 V12. Να λοιπόν που ήρθε η ώρα της αναβίωσής της με άλλο μανδύα, στο πνεύμα της εποχής αυτήν τη φορά, αφού ο στόχος της Lamborghini είναι πολύ πιο φιλόδοξος εν συγκρίσει με των 328 αντιτύπων της LM002 που κατασκευάστηκαν σε μια περίοδο έξι ετών. Τα πράγματα, μάλιστα, φαίνεται να βαίνουν κατ’ ευχήν για την Urus, καθώς η εταιρεία, που δεχόταν παραγγελίες από πέρυσι, έχει στα χέρια της 4.000 αποφασισμένους αγοραστές, οι οποίοι έχουν ήδη δεσμεύσει την παραγωγή του 2019! Με την Urus, δηλαδή, η εταιρεία πρακτικά διπλασιάζει τη συνολική παραγωγή της, και το πιο εντυπωσιακό γεγονός είναι πως το 70% των ενδιαφερομένων δεν ανήκει στο πελατολόγιο της Lamborghini.
Τι ακριβώς είναι η Urus; Η ίδια η εταιρεία τη χαρακτηρίζει ως ένα εύχρηστο στην καθημερινότητα super SUV. Οι εκτός δρόμου ικανότητές του μπορεί να μη φτάνουν εκείνες του προγόνου του, εντούτοις, όπως μας είπαν οι άνθρωποι της Lamborghini, είναι ικανό για κίνηση σε χιονισμένο περιβάλλον αλλά και για «dune surfing», μια εύλογη απαίτηση του κοινού των Εμιράτων. Το αυτοκίνητο εξελίχθηκε in house, η τεχνολογία όμως δε θα μπορούσε παρά να είναι δανεισμένη από το γερμανικό γκρουπ. Έτσι, η Urus μοιράζεται το ίδιο δάπεδο με την Porsche Cayenne, την Bentley Bentayga και το Audi SQ7, ωστόσο οι μηχανικοί της εταιρείας μάς επισήμαναν ότι είχαν εξαρχής άποψη στην εξέλιξη της πλατφόρμας, προκειμένου να συμπεριληφθούν και τα δικά τους «θέλω». «Αν εξασφαλίσεις κάποιες προϋποθέσεις, μπορείς να κάνεις τα πάντα», είπαν χαρακτηριστικά, με έναν τρόπο λες και οι άνθρωποι εκεί στη Σάντ’ Άγκατα έχουν μια μαγική συνταγή για να αψηφούν τους νόμους της φυσικής. Πώς λοιπόν να μη μας τρώει η αγωνία για το τι γίνεται όταν η θεωρία δίνει τη θέση της στην πράξη;
Ανάρπαστες
Με δύο κατακόκκινες Urus είχε κατέβει η Lamborghini στο Τάνις, στην προκριματική διαδικασία του Αυτοκινήτου της Χρονιάς, όπου είχαμε την ευκαιρία να την οδηγήσουμε – και την τύχη θα συμπληρώναμε, καθώς ήταν δυσεύρετες, αφού, μαζί με την Alpine A110 και το Audi Q8, ήταν από τα πιο δημοφιλή αυτοκίνητα της διοργάνωσης. Με το που αντικρίζεις την Urus, η περιέργειά σου κορυφώνεται, καθώς ο όγκος της είναι μεγαλύτερος απ’ ό,τι μπορούσες να φανταστείς, οπότε εύκολα αναρωτιέσαι με πόση αξιοπρέπεια καταφέρνει η ανάρτηση να διαχειριστεί τους 2,2 τόνους του «πανωσηκώματος». Η όψη της δεόντως προκλητική και αιχμηρή, με επιθετικές γωνίες – δε θα μπορούσες να περιμένεις τίποτα διαφορετικό από μια Lamborghini. Το επιβλητικό ρύγχος μαρτυρά την τοποθέτηση του κινητήρα στο εμπρός μέρος αυτήν τη φορά, ενώ ένα πλήθος αεροδυναμικών βοηθημάτων, όπως το μεγάλο μπροστινό splitter και οι εισαγωγές, έρχονται μεν να ενισχύσουν την εικόνα, αλλά συνάμα να υπηρετήσουν πρακτικούς σκοπούς. Το προφίλ της Urus παραπέμπει σε κουπέ, όμως εύλογα οι σχεδιαστές της εταιρείας απέφυγαν το τέχνασμα απόκρυψης των πίσω χειρολαβών, καθώς δύσκολα ένα αυτοκίνητο με μεταξόνιο μεγαλύτερο των 3 μέτρων θα μπορούσε να εκληφθεί ως 2θέσιο…
Σχεδιαστικές λεπτομέρειες δανεισμένες από την Countach και την Aventador μέχρι τις πλευρικές τριγωνικές εισαγωγές της LM002 (αυτήν τη φορά διακοσμημένες με την ιταλική σημαία) επιστρατεύτηκαν προκειμένου να πιστοποιηθεί το γνήσιον της υπογραφής. Ότι δηλαδή αυτό το εξωφρενικά γρήγορο SUV σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε, όπως αναφέρει και το press kit, στη γειτονική μας χώρα. Βέβαια, κάπου ξεχάστηκαν, όπως για παράδειγμα στο 48βολτο σύστημα, ορατό στο πορτ μπαγκάζ, όπου ξέμειναν τα καρτελάκια της Audi, γεγονός που κάθε άλλο παρά κατακριτέο είναι. Μάλιστα, η επιρροή της μητρικής εταιρείας, πέρα από τα μηχανικά μέρη, γίνεται ορατή μόλις περάσεις στο εσωτερικό. Όχι, δεν αναφερόμαστε στο (δανεισμένο από το Audi A8) σύστημα με τις τρεις κεντρικές οθόνες για τον έλεγχο του infotainment και του κλιματιστικού, αλλά στη συνολική αίσθηση ποιότητας που διατρέχει όλο το κόκπιτ της Urus. Ο αιχμηρός σχεδιασμός διατηρείται και στο εσωτερικό, ενώ οι επενδύσεις από αλκαντάρα και δέρμα δίνουν τον επιθυμητό τόνο πολυτέλειας. Εκεί που, ευπρόσδεκτα, η Urus δε μοιάζει στα αδέλφια της είναι στον τομέα των χώρων. Το πορτ μπαγκάζ των 616 λίτρων (1.596 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων) θα εξυπηρετήσει απόλυτα σε ένα μακρινό ταξίδι, ενώ οι πίσω επιβάτες (δύο ή τρεις, ανάλογα με τη διάταξη που θα επιλεγεί) έχουν άφθονο χώρο για τα γόνατά τους, αλλά ακόμα και για το κεφάλι τους, παρά την κεκλιμένη οροφή.
Thirty seconds and counting
Κάθεσαι χαμηλά μέσα στην καμπίνα, έτοιμος για εκτόξευση, με το κάθισμα να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη όταν η Urus θα εγκαταλείπει τη βαρύτητα της Γης, προσφέροντας συνάμα άνεση, ώστε οι διαπλανητικές πτήσεις να είναι ξεκούραστες. Έπειτα από μια βασανιστική αντίστροφη μέτρηση, ήρθε η ώρα να μπούμε σε τροχιά! Ignition sequence start: Απλώνουμε το χέρι μας στον ανορθόδοξο επιλογέα του κιβωτίου. Εκεί, κάτω από μία κόκκινη καλύπτρα, βρίσκεται το μπουτόν της εκκίνησης. Το ρεζερβουάρ των 85 λίτρων τροφοδοτεί με βενζίνη (αντί για… υγρό οξυγόνο) έναν 4λιτρο αλουμινένιο V8 twin-turbo, γνώριμο από κάποιες επίσης πληθωρικές κατασκευές του γερμανικού γκρουπ, οι κυλινδροκεφαλές όμως έχουν δεχθεί την περιποίηση της Lamborghini, με αποτέλεσμα η ισχύς να φτάσει τους 650 ίππους. Η κοινή λογική λέει ότι θα μπορούσαν ίσως (αν δεν υπήρχαν άλλοι τεχνικοί περιορισμοί) να πάρουν «από το συρτάρι» τον V10 ή τον V12, όμως εν προκειμένω η ροπή του υπερτροφοδοτούμενου συνόλου (850 Nm/2.250 σ.α.λ.) υπηρετεί καλύτερα μια τέτοια κατασκευή, ενώ το μικρό του μέγεθος εξασφαλίζει την τοποθέτησή του χαμηλότερα, φέρνοντας έτσι το κέντρο βάρους πιο κοντά στη Γη…
We have a liftoff!
Καθώς ο κινητήρας έρχεται στη ζωή με εκρηκτικό τρόπο, μας προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει μετά τα πρώτα βαρελότα, μόλις σημάνει Ανάσταση! Διασχίζουμε διακριτικά το διπλανό χωριό με το κακόηχο όνομα «Τβέρστεντ», που μόνο οι δύο διπλές εξατμίσεις της Urus μπορούν να το κάνουν να ακούγεται καλύτερα, ανυπομονώντας πότε θα έρθει η στιγμή να πατήσουμε βαθιά το δεξί πεντάλ. Στη βαρετή ευθεία, που ακολουθεί την έξοδο του οικισμού, η ζωή μας γίνεται επιτέλους συναρπαστική. Το μυαλό μας κολλάει στο κρανίο τη στιγμή που η βελόνα του ταχυμέτρου σκαρφαλώνει, με τα 100 χλμ./ώρα να έρχονται μόλις σε 3,6 δλ., ενώ για τα 200 χλμ./ώρα χρειάζονται, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, 12,8 δλ. Η επιτάχυνση είναι αντίστοιχη του ηλεκτρικού Tesla Model-X -συγγνώμη για το βλάσφημο της σύγκρισης-, το οποίο επίσης μας «είχε κουνήσει το κεφάλι» ακριβώς στον ίδιο δρόμο πριν από δύο χρόνια, μόνο που στην προκειμένη περίπτωση ο -έστω και κάπως τεχνητός- ήχος από τον V8 απογειώνει την εμπειρία. Η μέγιστη ταχύτητα του «κτήνους» αγγίζει τα 305 χλμ./ώρα, ενώ για την επιβράδυνσή του φροντίζουν τα θηριώδη κεραμικά φρένα (440×40 χλστ. εμπρός, 370×30 χλστ. πίσω). Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από την ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα απαιτούνται μόλις 33,7 μ. για να ακινητοποιηθεί.
Από το μοχλό που βρίσκεται στα αριστερά του επιλογέα του κιβωτίου εναλλάσσουμε διαδοχικά τα προγράμματα Strada, Sport και Corsa, που κατά περίπτωση διαφοροποιούν τις παραμέτρους στο 8άρι αυτόματο κιβώτιο, στο σύστημα διεύθυνσης, στην ανάρτηση, στην απόκριση του κινητήρα και βέβαια στον ήχο του, ενώ ακόμα ένας μοχλός (EGO), αυτήν τη φορά στα δεξιά του επιλογέα, χρησιμεύει προκειμένου να παραμετροποιήσετε το αυτοκίνητο σύμφωνα με τις δικές σας προτιμήσεις. Κλείνοντας με τα προγράμματα οδήγησης, υπάρχει ακόμα η επιλογή Neve (χιόνι), ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας διέθετε και τις δύο επιπλέον λειτουργίες Terra (εκτός δρόμου) και Sabbia (άμμος). Το έξτρα Off-Road Package περιλαμβάνει επίσης ενισχυμένους προφυλακτήρες και προστατευτική ποδιά στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου. Η αερανάρτηση δίνει τη δυνατότητα ανύψωσης του αμαξώματος μέχρι 248 χλστ. από το έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή ξεκλειδώνουν οι αντιστρεπτικές, εξασφαλίζοντας στους τροχούς μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης, για καλύτερη πρόσφυση. Τέλος, το κεντρικό διαφορικό τύπου Τόρσεν κατανέμει τη ροπή ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα σε μια αναλογία 40/60 υπό κανονικές συνθήκες, αν όμως χρειαστεί μπορεί να προωθηθεί μέχρι το 70% της ροπής εμπρός ή το 87% πίσω.
Ground control
Το ότι κάθεσαι πίσω από το τιμόνι μιας Lamborghini δε σημαίνει ότι ο φυσικός χώρος της Urus βρίσκεται στα trackdays, αν και με την εκρηκτική της δύναμη θα μπορούσε να διασύρει πολλές χαμηλότερες κατασκευές. Φυσικά, το ερώτημα όλων είναι τι γίνεται όταν όλη αυτή η μάζα βρεθεί ενώπιον της πρώτης στροφής. Παρά την εκτεταμένη χρήση αλουμινίου, το βάρος της Urus δεν καταφέρνει να πέσει κάτω από τους 2 τόνους, κάτι που σε άλλες εποχές θα οδηγούσε σε μια θεαματική έξοδο (ή ανατροπή) στην πρώτη απόπειρα να κινηθείς γρήγορα στις στροφές. Στη σύγχρονη εποχή οι μηχανικοί έχουν αρκετά εργαλεία στη διάθεσή τους προκειμένου να διαχειριστούν τις αμείλικτες δυνάμεις που εμφανίζονται σε κάθε αλλαγή πορείας. Εν προκειμένω, η Urus διαθέτει active torque vectoring στο πίσω διαφορικό, ελέγχοντας τα φαινόμενα υποστροφής, ενώ στα προγράμματα Sport και Corsa η ουρά του αυτοκινήτου αποκτά ένα βαθμό ελευθερίας. Η ηλεκτρομηχανική αντιστρεπτική, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την ιταλική εταιρεία, περιορίζει τις κλίσεις στις στροφές, ενώ η τετραδιεύθυνση, την οποία πρωτοσυναντήσαμε στην Aventador S, δίνει τη δυνατότητα στους πίσω τροχούς να αποκλίνουν μέχρι 3 μοίρες. Αυτό από τη μία κάνει την Urus πιο ευέλικτη στους επιτόπιους ελιγμούς (περίπου σαν να είχε μεταξόνιο μικρότερο κατά 600 χλστ.), ενώ στις υψηλές ταχύτητες, όπου οι πίσω τροχοί πλέον σημαδεύουν στην ίδια κατεύθυνση με τους εμπρός, βελτιώνεται η κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου.
Μπορεί η Urus να μη βολευόταν στους στενούς επαρχιακούς δρόμους της Δανίας, και αρχικά, λόγω του όγκου της, να μη μας ενέπνεε να ανεβάσουμε ρυθμούς, μόλις όμως ξεπεράσεις τον αρχικό δισταγμό δε θα σε προδώσει, καθώς η ανάρτηση ελέγχει αποτελεσματικά το βάρος, με τις κλίσεις να διατηρούνται σε χαμηλό επίπεδο. Το άμεσο τιμόνι εμπνέει εμπιστοσύνη, μεταφέροντας την απαραίτητη πληροφορία από τους μεγάλους τροχούς (21-23 ιντσών). Η δική μας Urus διέθετε ζάντες 22 ιντσών με PZero διάστασης 285/40, που στο καθιερωμένο elk test του Τάνις προσέφεραν την απαραίτητη πρόσφυση ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί στα 75 χλμ./ώρα. Το ESP άρχισε να παρεμβαίνει στα 60 χλμ./ώρα, ενώ στα 65 χλμ./ώρα έκαναν την εμφάνισή τους κάποιες μικρές τάσεις υπερστροφής. Στα 70 χλμ./ώρα η Urus συνέχισε να εκπληρώνει με άνεση τη δοκιμή, με τις κλίσεις να παραμένουν μικρές -μικρότερες πάντως του – και το γρήγορο τιμόνι να βοηθάει στην απότομη αλλαγή πορείας. Αξίζει να επισημάνουμε πως ο σπορ χαρακτήρας του αυτοκινήτου σε καμία περίπτωση δεν ταλαιπωρεί στο ταξίδι, με το θόρυβο και την ανάρτηση, φυσικά, να διατηρούνται σε πιο ξεκούραστο επίπεδο στο πρόγραμμα Strada.
Επιστροφή στη Γη…
… ή μάλλον στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκεί ψηλά στο σύμπαν των SUV υπάρχει χώρος και για μια τόσο ακραία κατασκευή σαν την Urus. Φυσικά, εξίσου εξεζητημένη με το αυτοκίνητο είναι και η τιμή του, καθώς στην Ευρώπη ξεκινά περίπου στα 170.000 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα η φορολογία την εκτοξεύει στα 324.400 ευρώ. Έτσι, για τον φανατικό της οδήγησης, το συνολικό πακέτο μπορεί να μοιάζει πιο προκλητικό σε σχέση με μια καθαρόαιμη σπορ κατασκευή, την οποία θα μπορέσει να ονειρευτεί πιο εύκολα. Εμείς με τη σειρά μας θα λέγαμε ότι η Urus είναι σαν ταινία του Λάνθιμου, αφού, ακόμα κι αν δεν την καταλάβεις, από τη στιγμή που θα τη ζήσεις, θα είναι δύσκολο να τη βγάλεις από το μυαλό σου, όσος καιρός κι αν περάσει. Το ίδιο δύσκολα, άλλωστε, θα σβήσει από τη μνήμη των κατοίκων το άκουσμα των δύο Urus που για σχεδόν μία εβδομάδα, εκεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναστάτωσαν τη δανέζικη ύπαιθρο…_ Μ.Σ.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ KINHTHΡΑΣ: V8 90o ΚΥΒΙΣΜΟΣ: 3.996 κ.εκ. ΙΣΧΥΣ: 650 ίπποι/6.000 σ.α.λ. ΡΟΠΗ: 850 Nm/2.250-4.500 σ.α.λ. ΚΙΒΩΤΙΟ: Χειροκίνητο 8 σχέσεων ΜΕΤΑΔΟΣΗ: Κίνηση σε όλους τους τροχούς ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ.: 5.112×2.016×1.638 χλστ. ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 3.003 χλστ. ΒΑΡΟΣ: 2.197 κιλά ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 ΧΛΜ./ΩΡΑ: 3,6 δλ. ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 305 χλμ./ώρα ΜΕΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: 12,3 λίτρα/100 χλμ. ΕΚΠΟΜΠΗ CO2: 279 γρ./100 χλμ. ΤΙΜΗ: 324.400 ευρώ
KΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ