Για κάποιους το τετράφυλλο τριφύλλι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τύχη, για τους φίλους της Αυτοκίνησης όμως είναι συνυφασμένο με την αγωνιστική ιστορία της Alfa Romeo.
ΟΤΑΝ το 1923 ο Ούγκο Σιβότσι στη 14η εκδοχή του θρυλικού αγώνα του Τάργκα Φλόριο αποφάσισε να κοσμήσει την αγωνιστική του Alfa Romeo με ένα τετράφυλλο τριφύλλι (Quadrifoglio Verde στα ιταλικά) για καλή τύχη, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στο μέλλον αυτό θα αποτελούσε το σύμβολο της αγωνιστικής ιστορίας της ιταλικής φίρμας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, το QV έμελλε να συνδυαστεί με όλες τις κορυφαίες εκδόσεις της Alfa Romeo, εκείνες που σε κόκκινο χρώμα συνόδεψαν πολλές «τέλειες διαδρομές» στα όνειρά μας. Σήμερα, και ύστερα από αρκετά χρόνια απουσίας, το σπουδαίο αυτό σύμβολο κάνει και πάλι την εμφάνισή του, και μάλιστα όχι ως ένα απλό «μαρκετινίστικο» κόλπο, αλλά ως υποδηλωτικό μιας καθ’ όλα βελτιωμένης εκδοχής της MiTo σε κάθε επίπεδο!
Ίδιο περιτύλιγμα, αλλά εκ των έσω
Μόνο λίγες δεν είναι οι περιπτώσεις που η «αναβάθμιση» ενός μοντέλου ή μιας έκδοσης συνοδεύεται από μια σειρά εντυπωσιακών λύσεων σε επίπεδο αισθητικής, την ώρα που τα μηχανικά μέρη αλλάζουν προς απογοήτευσή μας στο ελάχιστο. Στην Alfa Romeo, όμως, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τελείως διαφορετική οδό. Αντικρίζοντας για πρώτη φορά τη MiTo με το τετράφυλλο τριφύλλι πάνω από τους θόλους των εμπρός τροχών, δυσκολευτήκαμε να εντοπίσουμε τις διαφορές. Οι τροχοί των 17 ιντσών (εκείνοι των 18 ιντσών με τη σχεδίαση από τη MiTo GTA Concept ανήκουν στον επιπλέον εξοπλισμό) με το ανθρακί χρώμα, οι πινελιές τιτανίου στα φωτιστικά σώματα και στους καθρέφτες όπως και οι κόκκινες δαγκάνες των φρένων διαφοροποιούν την QV σε σχέση με τις απλές MiTo. Μπορεί, λοιπόν, οι παρεμβάσεις να είναι διακριτικές, αλλά, ως πιστοί «Ιταλόφιλοι», θα θέλαμε το τετράφυλλο τριφύλλι να συνοδεύεται από μια αντίστοιχη, σαφώς πιο επιθετική και διαφορετική σε σχέση με οτιδήποτε άλλο εικόνα. Βέβαια, οι Ιταλοί μηχανικοί μας αποζημιώνουν με περισσότερες αλλαγές στα μηχανικά μέρη σε επίπεδο κινητήρα, μετάδοσης και ανάρτησης.
Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή, και συγκεκριμένα ξεκινώντας από τον κινητήρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σύνολο που έδινε ζωή στη MiTo των 155 ίππων, το οποίο, κάνοντας χρήση της τεχνολογίας MultiAir, αποδίδει πλέον 170 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και 25,5 χλγμ. ροπής στις 2.500 σ.α.λ. Το συγκεκριμένο στοιχείο χαρίζει εξαιρετική αναλογία βάρους-ισχύος, 6,7 κιλά ανά ίππο, η οποία ουσιαστικά είναι η κορυφαία της κατηγορίας. Παράλληλα, με 124 ίππους ανά λίτρο, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους στον κόσμο αναφορικά με την ειδική ισχύ. Η συνέχεια δόθηκε στον τομέα της ανάρτησης, όπου η Alfa Romeo, σε συνεργασία με την Magneti Marelli, εξέλιξε ένα σύστημα ενεργού ελέγχου της απόσβεσης των αμορτισέρ με τρεις επιλογές σκληρότητας, μέσα από το γνωστό μας -πλέον- DNA με το οποίο εφοδιάζονται οι MiTo. Σημαντική, όμως, είναι η παρουσία του διαφορικού Q2, το οποίο ενισχύει τα δυναμικά χαρακτηριστικά της QV, αν και η προσθήκη που κάνει τη διαφορά είναι η παρουσία του νέου κιβωτίου με τον κωδικό «C635». Έχοντας εξελιχθεί από την FPT, έχει ως στόχο τη βελτίωση της αίσθησης κατά τη διαδικασία των αλλαγών, τις μικρές διαδρομές αλλά και τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης, χάρη στις μειωμένες τριβές.
Επί το έργον…
Στο αυτοκινητοδρόμιο των Μεγάρων, λοιπόν, με κράνος και κρατώντας πια σφιχτά το τριάκτινο δερμάτινο τιμόνι, επιλέγουμε το πρόγραμμα Dynamic και κουμπώνουμε την 1η σχέση στο κιβώτιο. Οποία έκπληξη! Ο επιλογέας, που δεν αποτελεί και το ισχυρότερο ατού της MiTo, αλλά και των περισσοτέρων Punto-Abarth κτλ., έχει αποκτήσει ακρίβεια και πολύ καλή αίσθηση, με κύριο χαρακτηριστικό του τις μικρές διαδρομές. Μακάρι οι Ιταλοί να το πάρουν απόφαση και να τον τοποθετήσουν και στις γρήγορες εκδόσεις των Abarth! Η πρώτη θετική εντύπωση, όμως, ακολουθείται από μια μικρή απογοήτευση, αφού επιταχύνοντας ο κινητήρας δε σε κερδίζει με την ισχύ του. Ουσιαστικά, η υπεροχή του σε σχέση με τον 155άρη αποτυπώνεται στις καλύτερες ρεπρίζ. Αν και γραμμικός, δεν είναι τόσο γεμάτος όσο το αντίστοιχο σύνολο που εφοδιάζει τα Mini Cooper S και 207 RC, ενώ του λείπει η εκρηκτικότητα ενός Corsa OPC. Η απόδοσή του είναι σίγουρα καλύτερη πιο ψηλά, σε σχέση με το σύνολο των 155 ίππων, αλλά και πάλι ο οδηγός αισθάνεται την πτώση της ισχύος όσο ανεβαίνουν οι στροφές του κινητήρα και πλησιάζουν στον κόφτη.
Όταν όμως έρχεται η στιγμή της συνάντησης με την πρώτη στροφή, τα δεδομένα αλλάζουν και πάλι άρδην. Η σφιχτή ανάρτηση, που προσφέρει περιορισμένες κλίσεις, σε συνδυασμό με το μπλοκέ διαφορικό Q2 χαρίζουν στην QV εξαιρετική αίσθηση κατά την είσοδο στη στροφή, επιτρέποντας στο χειριστή να σημαδέψει ιδανικά, έχοντας συμπαραστάτη του το εξαιρετικό μπροστινό σύστημα. Η λειτουργία του πραγματικού (!) διαφορικού είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με το ηλεκτρονικό σύστημα XDS του γκρουπ VW, αφού ο οδηγός αισθάνεται το εμπρός μέρος να κλείνει την τροχιά του, συνειδητοποιώντας τη λειτουργία του στην πράξη. Την ίδια ώρα, το πίσω μέρος δείχνει ακλόνητο, και μόνο στους ολισθηρούς ελληνικούς δρόμους η ουρά θα εμφανίσει κάποιες υπερστροφικές τάσεις, αν και αυτό θα συμβεί, μόνο αν το προκαλέσει ο χειριστής. Βέβαια, αναλογιζόμενοι το χαρακτήρα του αυτοκινήτου αλλά και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στην πίστα, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα, τα οποία δεν απενεργοποιούνται, αρκετές φορές ενοχλούν και δε δείχνουν να συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία της κατασκευής. Κάτι που δεν ισχύει βέβαια για τα εξαιρετικά σε αίσθηση και διάρκεια φρένα, τα οποία, παρά τη σκληρή χρήση, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων.
[[PAGEBREAK]]
Στροφή στην ποιότητα
Εντέλει, πόσο QV είναι η νέα MiTo; Έχει το χαρακτήρα και τη φιλοσοφία που διέκρινε τα ιταλικά μοντέλα που έφεραν το τετράφυλλο τριφύλλι; Χωρίς υπεκφυγές, όχι. Η MiTo QV μοιάζει περισσότερο να ακολουθεί τα πρότυπα του γκρουπ VW, όντας ένα μοντέλο που επιτρέπει στον οδηγό να κινηθεί πολύ γρήγορα και με ασφάλεια, και μάλιστα με ιδιαίτερη ευκολία! Ουσιαστικά, δε διαθέτει το διασκεδαστικό χαρακτήρα που θα περίμενε κανείς από μια κατασκευή που φέρει επάνω της ένα θρυλικό έμβλημα. Είναι, δηλαδή, ένα σύγχρονο, γρήγορο και αποτελεσματικό GTi, χωρίς να είναι το απόλυτο «όπλο» που θα περίμεναν οι αμετανόητοι «Alfisti»._ Π.Τ.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ALFA ROMEO MiTo QV
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΛΙΝΔΡΟΙ 4
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 1.368 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 170 ίπποι/5.500 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 25,5 χλγμ./2.200 σ.α.λ.
ΜΕΤΑΔΟΣΗ
ΚΙΝΗΣΗ Εμπρός
ΚΙΒΩΤΙΟ Χειροκίνητο 6 σχέσεων
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Γόνατα ΜακΦέρσον με ψαλίδια βάσης, αντιστρεπτική
ΠΙΣΩ Ημιάκαμπτος άξονας
ΦΡΕΝΑ
ΕΜΠΡΟΣ Αεριζόμενοι δίσκοι 305 χλστ.
ΠΙΣΩ Δίσκοι 251 χλστ.
ΔIAΣTAΣEIΣ
MHK.xΠΛ.xYΨ. 4.063×1.720×1.446 χλστ.
METAΞONIO 2.511 χλστ.
BAPOΣ 1.145 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ*
0-100 χλμ./ώρα 8,5 δλ.
ΡΕΠΡΙΖ
50-80 χλμ./ώρα (3η) 2,9 δλ.
80-110 χλμ./ώρα (4η) 4,0 δλ.
120-140 χλμ./ώρα (5η) 4,3 δλ.
120-140 χλμ./ώρα (6η) 5,4 δλ.
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ 219 χλμ./ώρα
*ΤΙΜΕΣ 4Τ