top icon
Δοκιμές

Chevrolet Orlando 1.8 – Renault Grand Scenic 1.4 TCe

Όταν η οικογένεια έχει τον πρώτο λόγο, τότε τα πολυμορφικά οχήματα αναλαμβάνουν δράση. Το νεοφερμένο Orlando της Chevrolet τα βάζει με το Renault Grand Scenic.

Χωροθέτηση
 
Όταν η -πολυπληθής ειδικά- οικογένεια έχει τον πρώτο λόγο, τότε τα πολυμορφικά οχήματα αναλαμβάνουν δράση. Το νεοφερμένο Orlando της Chevrolet τα βάζει με το Renault Grand Scenic, σε μια μάχη όπου κάθε εκατοστό χώρου, θήκη ή ευκολία μπορεί να κάνει τη διαφορά.
 
ΠΟΛΥ νερό έχει κυλήσει στο μύλο της κατηγορίας των πολυμορφικών αυτοκινήτων, από τότε που το σχεδόν εξωγήινο για τα δεδομένα των ’80 s Renault Espace προσγειώθηκε μεταξύ τετράτροχων κουτιών. Πολλά σχήματα, μεγέθη και ιδέες έβαλαν για τα καλά στην καθημερινότητά μας τη λέξη «πολυμορφικό». Το επαναστατικό έγινε σχεδόν συνηθισμένο και, με την πάροδο των ετών, μοιραία ήρθε και η κάμψη, λόγω πιο μοδάτων προτάσεων, όπως είναι τα SUV και προσφάτως τα crossover. Όσο, όμως, θα υπάρχουν οικογένειες, δηλαδή πάντα (εκτός και αν οι σεισμοί αρχίσουν να μετατρέπουν τα πυρηνικά εργοστάσια σε πυροτεχνήματα), τόσο θα υπάρχει ανάγκη για ευρύχωρα οχήματα. Αυτό δεν το αποδεικνύει μόνο το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού, αλλά και οι νέες αφίξεις, όπως το Opel Zafira, το Toyota Prius+, ακόμα και οι αμερικανοθρεμμένες αλχημείες του Gruppo Fiat (Fiat Freemont, Lancia Grand Voyager).

 
Form follows function
Δηλαδή, η χρήση καθορίζει το σχήμα. Καθώς οι χώροι και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρακτικότητα έχουν τον πρώτο λόγο, τα περιθώρια για ιδιαιτερότητες στη σχεδίαση στενεύουν, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, με το VW Touran, όπου οι επαγγελματικές παραπομπές είναι κάτι παραπάνω από προφανείς, παρά το πρόσφατο facelift. Αντίθετα, η Renault έβαζε λιγότερο νερό στο κρασί της, πολύ περισσότερο εάν μιλάμε για το προηγούμενο Scenic, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και το τελευταίο μοντέλο στερείται νεωτερισμών. Την ίδια στιγμή, όπως μπορείτε να διαβάσετε σε επόμενες σελίδες, η Ford διαχωρίζει το νέο της παιδί, το C-Max, σε σπορτίφ 5θέσιο και κομψό 7θέσιο μοντέλο (ο μοναδικός λόγος που το Grand C-Max δεν έλαβε μέρος εδώ έχει να κάνει με τη σημαντικά μεγαλύτερη ισχύ του κινητήρα των 180 ίππων, αν και θα παραθέσουμε τις χωροταξικές μετρήσεις του).
Φαίνεται, όμως, ότι την έκπληξη κάνει η Chevrolet. Και αυτό, γιατί δεν παραπέμπει εξαρχής σε τυπικό πολυμορφικό. Από την πρώτη φορά που το είδαμε σε πρωτότυπη μορφή στην περυσινή Έκθεση του Παρισιού, μας κέντρισε το ενδιαφέρον. Και συνεχίζει ως μοντέλο παραγωγής να μας αρέσει, κάτι που φαίνεται να ισχύει και για την πλειονότητα όσων το αντικρίζουν. Οι καθαρές γραμμές, το γωνιώδες τελείωμα της οροφής, οι τονισμένοι θόλοι με τα μαύρα φτεράκια και οι προφυλακτήρες με τις ασημί απομιμήσεις προστατευτικών ποδιών μπερδεύουν αρκετούς, που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με κάποιο τζιποειδές. Είναι επιβλητικό, αποφεύγοντας εντέχνως το δεινοσαυρισμό, αυτό που ο λαός αναφέρει ως «αμερικανιά». Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι, με λίγο πιο γωνιώδεις επιλογές στις επιμέρους λεπτομέρειες του ρύγχους, το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό.
 
Function rules
Η χρηστικότητα ζει και βασιλεύει, από τη στιγμή που η κουβέντα επικεντρώνεται στο εσωτερικό. Εντελώς διαφορετική λογική ακολουθούν οι δύο μονομάχοι. Το μίνιμαλ ταμπλό του Grand Scenic εστιάζει σε ένα κόμπακτ κεντρικά τοποθετημένο ταμπλό, με τον πίνακα οργάνων να είναι μια ευκρινέστατη έγχρωμη ψηφιακή οθόνη (με διάφορες, μάλιστα, δυνατότητες απεικόνισης), ενώ πιο χαμηλά βρίσκονται τα συστήματα ήχου και κλιματισμού. Όπως συμβαίνει και με άλλα μοντέλα της γαλλικής εταιρείας, οι χαρακτηριστικές εργονομικές δυσκολίες δίνουν και εδώ το «παρών», καθώς μόνιμα αναζητάς το διακόπτη ενεργοποίησης του cruise control, ενώ προσπαθείς με χειρουργικές κινήσεις να πατήσεις τα μικρά πλήκτρα ηχοσυστήματος και κλιματισμού (στις εκδόσεις με ηλεκτρονικό σύστημα). Οι έξυπνες θήκες, πάντως, δε λείπουν, μιας και υπάρχουν στις πόρτες, στο ταμπλό, στο πάτωμα και στα καθίσματα. Τα τραπεζάκια στις πλάτες των καθισμάτων αποτελούν πια «must» για τα παιδιά, ενώ την παράσταση κλέβει η συρόμενη κεντρική κονσόλα.
Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική λογική της καμπίνας, το Grand Scenic παραμένει πιστό στη συνταγή που έχει καθιερώσει. Στην ουσία, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα απόλυτα επίπεδο δάπεδο (με τη διαφορά ότι εδώ το τμήμα του πορτ μπαγκάζ είναι ελαφρώς ανασηκωμένο λόγω των επιπλέον καθισμάτων), όπου τα καθίσματα της δεύτερης σειράς έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούνται, ενώ σύρονται πάνω στις βάσεις τους. Έτσι, αν τα αφήσεις σπίτι, μετατρέπεις το γαλλικό αυτοκίνητο σε βαν σχεδόν επαγγελματικών δυνατοτήτων, ενώ, ακόμα και αν απλώς ρίξεις τις πλάτες, όπως διαπιστώσαμε, μπορείς να χωρέσεις δύο (αποσυναρμολογημένους) καναπέδες του ΙΚΕΑ. Εκεί, όμως, όπου η διαφορά είναι τεράστια είναι στη φόρτωση αντικειμένων με μεγάλο μήκος, κάτι που μεγιστοποιείται χάρη στο αναδιπλούμενο κάθισμα του συνοδηγού, οπότε δε χρειάζεται να ανησυχείτε καθόλου για το πώς θα χωρέσουν οι ορθοστάτες μιας μεγάλης βιβλιοθήκης.
Παρά το μικρότερο μήκος του (πάντα έναντι του Orlando), το Grand Scenic υπερτερεί με βραχεία κεφαλή σε όλες τις υπόλοιπες διαστάσεις, κάτι που τελικά εξαργυρώνεται σε ευρυχωρία. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Για το Grand Scenic η χωρητικότητα μέχρι την 3η/2η/1η σειρά καθισμάτων είναι 208/564/1.863 λίτρα, αντίστοιχα, ενώ για το Orlando τα αντίστοιχα νούμερα είναι 89/454/852 λίτρα. Εξάλλου, στη μέγιστη δυνατή χωρητικότητα (φόρτωση μέχρι την οροφή) το Orlando δεν ξεπερνά τα 1.487 λίτρα, τη στιγμή που, χάρη και στα αφαιρούμενα καθίσματά του, το γαλλικό αυτοκίνητο φθάνει στα 2.083 λίτρα.
Δεν είναι, όμως, μόνον τα νούμερα, αλλά και η συνολική ευελιξία στις δυνατότητες, που τελικά γέρνουν την πολυμορφική πλάστιγγα σαφώς υπέρ της μεριάς των τρικολόρ. Μάταια περιμένεις κάποια έκπληξη από την καμπίνα του Orlando. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, με ό,τι συμβαίνει με το Grand C-Max της Ford. Εκτός από τις συρόμενες πόρτες, το μεσαίο κάθισμα της δεύτερης σειράς (που μοιραία είναι πολύ μικρό) μπορεί να αποθηκευτεί μέσα στο πλαϊνό του κάθισμα, δημιουργώντας έτσι μια 6θέσια διάταξη αλλά και ένα ελεύθερο τούνελ, το οποίο έχει μεγάλο σουξέ μεταξύ των παιδιών, που το βλέπουν σαν παιχνίδι για την πρόσβασή τους στα πίσω καθίσματα.
Στο Orlando, μάλιστα, την κατάσταση επιδεινώνουν το συγκριτικά υψηλότερο κατώφλι φόρτωσης αλλά και η αδικαιολόγητα χαμηλή τοποθέτηση του εύκαμπτου καλύμματος του χώρου αποσκευών. Από την άλλη, όμως, δε θα μπορούσαμε να μη σημειώσουμε τα πρακτικά χειριστήρια που υπάρχουν στις πλάτες των καθισμάτων της τρίτης σειράς (είναι μάλιστα πιο άνετα σε σχέση με τα αντίστοιχα του Scenic) και που με μία κίνηση αναδιπλώνουν ταυτόχρονα την πλάτη και το προσκέφαλο. Η δεύτερη σειρά είναι χωρισμένη σε ποσοστό 60/40 και, με μία κίνηση, μπορεί να αναδιπλωθεί η πλάτη ή και ολόκληρο το κάθισμα. Από εκεί και πέρα, μην περιμένετε να βρείτε κρυμμένες θήκες, τραπεζάκια ή άλλες έξυπνες λύσεις. Εξαιρείται η ανακλινόμενη(!) πρόσοψη του ηχοσυστήματος στο ταμπλό, που αποκαλύπτει μία μεγάλη εσοχή, στην οποία φιλοξενούνται οι θύρες USB και AUX. Εργονομικά φάουλ δεν εντοπίσαμε, εκτός από την αδικαιολόγητη έλλειψη αυτόματου φωτισμού για τους εμπρός επιβάτες. Οι μικρές γυάλινες επιφάνειες δεν αποτελούν και τον ιδανικότερο σύμμαχο. Τα ποιοτικά και σχεδιαστικά πρότυπα ακολουθούν αυτά του Cruze, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των GM και Opel.

 
Τούρμπο εναντίον κυβικών
Φαίνεται ότι πλέον μπορούμε να αποχαιρετήσουμε υπερβολές του παρελθόντος, που ήθελε αυτοκίνητα αυτής της κατηγορίας να διαθέτουν δύο εκατοντάδες -και βάλε- ιπποδύναμης, με μεγάλους τροχούς και σφιχτές αναρτήσεις. Η ρεαλιστική σπορ οροφή πλέον τοποθετείται στα επίπεδα ενός Ford Gran C-Max των 180 ίππων, ενώ η έμφαση δίνεται στην αξιοποιήσιμη ροπή από χαμηλές στροφές, που επιτρέπει στο αυξημένο φορτίο τέτοιων αυτοκινήτων να αντιπαρέλθουν με ασφάλεια ένα απαιτητικό προσπέρασμα.
Σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, που κατά βάση διαθέτουν πλουσιότερη γκάμα μηχανικών συνόλων, το Orlando διαθέτει μόλις ένα από κάθε είδος καυσίμου. Αν και είναι μέλος ενός τόσο μεγάλου γκρουπ όπως είναι η GM, εντούτοις φαίνεται ότι τα «politics» και οι στρατηγικές δεν το άφησαν να επωφεληθεί από νεότερες λύσεις (βλέπε μικρό τούρμπο βενζινοκινητήρα και νέο πετρελαιοκινητήρα 2,2 λίτρων). Όσο δε για την καταγωγή του 1.800άρη βενζινοκινητήρα που προικίζει το Orlando, η επιγραφή ECOTEC στο καπάκι δεν αφήνει αμφιβολίες. Βέβαια, έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις, μιας και είναι καθαρότερος και οικονομικότερος έναντι του σημερινού Opel Zafira με τον ίδιο κινητήρα. Σε σχέση με την πλειονότητα του ανταγωνισμού, όπου οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες συνήθως τροφοδοτούν τις βασικές (και πλησιέστερες τιμολογιακά) εκδόσεις, το Orlando μπορεί να σταθεί με πολύ μεγάλες αξιώσεις απέναντί τους.
Τα πράγματα, όμως, δυσκολεύουν, όταν απέναντι βρεθεί ένας downsized υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας, όπως ο γαλλικός TCe. H υψηλότερη ροπή (19,4 έναντι 17,9 χλγμ.), που αποδίδεται σε αρκετά χαμηλότερες στροφές, δεν αφήνει περιθώρια στις ρεπρίζ, όπου η επικράτηση του Renault είναι αδιαμφισβήτητη και καθολική. Πόσο μάλλον, όταν υπάρχει και η συνεισφορά από την πυκνότερη διάταξη του κιβωτίου των 6 σχέσεων. Ενδεικτικό του πόση σημασία πρέπει να δίνει κανείς στη ροπή και στον τρόπο με τον οποίον αυτή αποδίδεται είναι ακόμα ότι και το VW Touran με το 1.200άρη TSI των 105 ίππων και των 17,8 χλγμ. (μόλις στις 1.550 σ.α.λ.), που για πολλούς ακούγεται λίγος, τα καταφέρνει εξίσου καλά με το Orlando στον τομέα των ρεπρίζ.
Από την άλλη μεριά, στην επιτάχυνση από στάση, όπου τον πρώτο λόγο έχει η ισχύς του κινητήρα, η παραπλήσια απόδοση των αυτοκινήτων της συγκεκριμένης συγκριτικής δοκιμής μετουσιώνεται σε μια μάχη προφυλακτήρα με προφυλακτήρα. Η καλύτερη ροπή του γαλλικού κινητήρα τού χαρίζει μια πολύ καλύτερη ελαστικότητα έναντι του αντιπάλου του. Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση το Orlando, προηγείται ελαφρώς με 11,1 λίτρα/100 χλμ., έναντι 11,6 λίτρων/100 χλμ. του Γάλλου). Θα πρέπει να αναφέρουμε για ακόμα μία φορά την ιδιαίτερα χρήσιμη ένδειξη στον υπολογιστή ταξιδίου της Renault, που σχετίζεται με τα λίτρα καυσίμου και μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη απέναντι σε κουτοπόνηρους «αντλιάρχες».
 
Hittheroad, dad
Ασφάλεια, ποιότητα κύλισης και άνεση είναι τα βασικά ζητούμενα από αυτά τα αυτοκίνητα, κατά την κίνησή τους. Θα έλεγε κανείς ότι το Grand Scenic ξεκινά από θέση ισχύoς, βασιζόμενο στη μακρόχρονη προϊστορία του αλλά και στην εμπειρία της Renault. Η άνεση βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την κακή κατάσταση των ελληνικών δρόμων. Το αντιστάθμισμα είναι οι συγκριτικά μεγαλύτερες κλίσεις του αμαξώματος, που σε πιο οριακές καταστάσεις επιβάλλουν ορισμένους διορθωτικούς χειρισμούς για τον έλεγχο της ουράς. Σαφώς, βέβαια, και η συνολική εικόνα από την ανάρτηση και το τιμόνι, όπως είχαμε σημειώσει και στη δοκιμή του απλού Scenic (Οκτώβριος 2009), είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με της προηγούμενης γενιάς.

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσαμε να πούμε και για το Orlando, εάν θεωρήσουμε ως τελευταίο πολυμορφικό δείγμα γραφής της εταιρείας το ιδιαίτερα άχρωμο και άοσμο Tacuma/Rezzo. Θα έλεγε, μάλιστα, κανείς ότι το Orlando συνεχίζει από εκεί που έμεινε το Opel Zafira. Σε επίπεδο αίσθησης, μπορεί να διακρίνει κανείς ομοιότητες, όπως το γρήγορο και άμεσο τιμόνι, με μια σχετική ασάφεια γύρω από τη θέση της ευθείας σε υψηλότερες ταχύτητες, τον επιλογέα του κιβωτίου με το σφιχτό κούμπωμα (όπου αρκετές φορές κάνεις μια δεύτερη απόπειρα στη σβέλτη αλλαγή από 2η σε 3η) και την ανάρτηση με τις συγκριτικά σφιχτότερες ρυθμίσεις, που χαρίζουν κάποια καλοδεχούμενα ψήγματα σπορτίφ συμπεριφοράς.
Διαφορετική λογική ακολουθείται στο θέμα των ηλεκτρονικών. Στο Grand Scenic μόνο το σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης απενεργοποιείται μέχρι τα 40 χλμ./ώρα, ενώ στο Orlando τόσο το antispin όσο και το ESP μπορούν να απενεργοποιηθούν ξεχωριστά. Στα φρένα το γαλλικό αυτοκίνητο προηγείται σε αποτελεσματικότητα, με 58,7 μ., έναντι 61 μ. που χρειάζεται ο αντίπαλός του για την ακινητοποίηση από τα 120 χλμ./ώρα. Πιστεύουμε, πάντως, ότι θα μπορούσε η τελευταία σχέση του κιβωτίου του Grand Scenic να είναι λίγο μακρύτερη, για ακόμα πιο ήσυχο και οικονομικό ταξίδι, ενώ θα μπορούσε στο απέναντι στρατόπεδο ο ECOTEC κινητήρας να παράγει λιγότερο θόρυβο, ειδικά μετά τις 4.500 σ.α.λ.
 
Παρακαλώ, προσδεθείτε
Σε μια κατηγορία όπου η πληρότητα του VW Touran το φέρει στην κορυφή, δίχως όμως ιδιαίτερες λάμψεις, κάτι που φαίνεται να ισχύει για το Ford C-Max, που τελικά συμβασιλεύει, Grand Scenic και Orlando αναζητούν τη δική τους θέση. Το μοντέλο της Renault έχει φανατικούς υποστηρικτές και, με όπλα την εξαιρετική ευρυχωρία, την άνεση και τον αποτελεσματικό κινητήρα, αρπάζει τη νίκη, αλλά και μία θέση λίγο πιο πίσω από τους πρωτοπόρους της κατηγορίας. Το Orlando, από τη μεριά του, μόνο απαρατήρητο δεν περνά. Ίσα ίσα, μάλιστα, που χωρίς σχεδιαστικές ακροβασίες καταφέρνει να ξεχωρίζει. Διαθέτει αρκετά ικανές μεταφορικές ικανότητες, χωρίς ιδιαίτερες πολυμορφικές εξάρσεις. Βασιζόμενο και στην εμπορική υποστήριξη της ελληνικής αντιπροσωπίας, φαίνεται να τα καταφέρνει καλύτερα απέναντι στις βασικές εκδόσεις των ανταγωνιστών του._ 4Τ
 
ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ
– Ο ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ RENAULT
– H ΘΗΚΗ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ORLANDO
 
ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ
– ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΟ ORLANDO
– ΝΑ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΤΟΥΡΜΠΟ ΚΑΙ 6ΑΡΙ ΚΙΒΩΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ORLANDO
– ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΨΕΚΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ 6η ΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ GRAND SCENIC
 
CHEVROLETORLANDO 1.8
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΕΙΚΟΝΑ
 
ΚΑΤΑ/ΜΕΓΙΣΤΗ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΡΕΠΡΙΖ
 
RENAULTGRANDSCENIC 1.4 TCe
ΥΠΕΡ/ΠΡΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ/ΧΩΡΟΙ/ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
 
ΚΑΤΑ/ΚΛΙΣΕΙΣ ΑΜΑΞΩΜΑΤΟΣ
 
TO ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Σε επίπεδο βασικών εκδόσεων, οι οποίες πάντως διαθέτουν τα απαραίτητα (ESP, έξι αερόσακοι, κλιματισμός, ηχοσύστημα και ηλεκτρικές ευκολίες) και νομίζουμε ότι αποτελούν και τις πιο συμφέρουσες επιλογές, το Orlando έχει προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, με 21.480 ευρώ έναντι 22.450 ευρώ. Αν και δε συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε εκπτώσεις και προσφορές, δε θα μπορούσαμε να μη σταθούμε στην κίνηση της Chevellas να εντάξει αμέσως το Orlando στο πρόγραμμα έκπτωσης και απόσυρσης, σύμφωνα με την οποία η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 18.480 ευρώ. Φυσικά, και το Grand Scenic πριμοδοτείται από ένα αντίστοιχο πρόγραμμα (κάτι φυσιολογικό, εάν αναλογιστούμε τη σημαντικά μεγαλύτερη παρουσία του στην αγορά), που διαμορφώνει την τελική τιμή στα 19.990 ευρώ.
 
                Chevrolet Orlando       Renault Grand Scenic
1η σειρά    Πλάτος*     1.421 1.457
        Ύψος 995-1.070 1.015-1.085
 
2η σειρά    Πλάτος*     1.405 1.412
        Ύψος 960   971
        Γόνατα       595-841     697-943
 
3η σειρά    Πλάτος*     1.027 1.034
        Ύψος 891   923
        Γόνατα       594   482-622
Αποσκευές*        Πλάτος       1.028 1.100
        Ύψος 834   836
        Μήκος***   932-1.711 1.013-1.815
 
Όλες οι μετρήσεις είναι σε χλστ.
*Ελάχιστο πλάτος στο χείλος των παραθύρων
**Ελάχιστο πλάτος στους πίσω θόλους και ύψος στο άνοιγμα της πόρτας
***Μέχρι τις πλάτες των καθισμάτων της 2ης και της 1ης σειράς
Το ύψος στην τρίτη σειρά των καθισμάτων είναι άμεσα συνυφασμένο και με το διαθέσιμο χώρο για τα κάτω άκρα στην εσοχή του πατώματος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ