top icon
Blog

Λευτέρης Αυγενάκης

Η ευγνωμοσύνη προς τον Αυγενάκη από εμάς του Motorsport και από τον λάτρη του ΡΑ δεν είναι μετρήσιμη, και μάλιστα σε οδηγεί ώστε να ψάξεις το «από εκεί και πέρα»…

Ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο αρχιτέκτονας της επιστροφής του EKO Acropolis Rally στο WRC, έχει βάλει τη σφραγίδα του σε έργο-υπέρβαση στον ελληνικό αθλητισμό. Προσπάθειά του που, όπως και στο ΡΑ, συνδέεται με εξαιρετικούς συνεργάτες και ξεπερνάει μια έντεχνα προβεβλημένη θολή εικόνα, στάση που για τον υγιή φίλαθλο πιστοποιεί ότι δεν κάνει χατίρια.

Ο Αυγενάκης έφερε πίσω το Ακρόπολις, το καθιέρωσε και πλήγωσε την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει εμάς του Μοtorsport – σε δυσκολία να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας ώστε να αξιοποιηθεί ευρύτερα η αύρα Ράλλυ Ακρόπολις. Για τους ελληνικούς αγώνες, και ακόμα παραπέρα στην κοινωνία, με αναγνωρισμένη τη δυναμική αυτής της κοινότητας με το έντονο συναίσθημα, που ενίοτε λειτουργεί ως άλλοθι.

Λευτέρης Αυγενάκης
Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πώς φτάσανε με την ομάδα του στα «70 χρόνια Ράλλυ Ακρόπολις», όπως και τι εκκρεμεί ώστε να ολοκληρωθεί το όραμά του σχετικά. Συνδεδεμένο, όπως πιστεύουμε, με την οδική ασφάλεια, και κυρίως με το δρόμο για τα πιτσιρίκια σε ασφάλτινες και χωμάτινες πίστες. Έργο που η πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί υπεράνω της Ομοσπονδίας, χωρίς να προδοθούν οι αρχές του Υπουργείου σε σχέση με τη λειτουργία των εκλεγμένων Ομοσπονδιών.

Από εκεί και πέρα…

Έχει γίνει δουλειά που ξεπερνάει τη δήθεν ελίτ διαιτησία, ώστε να καλύπτονται απρέπειες και πρακτική ετών, όπως και τα περί χώρου στάθμευσης. Γεγονός ότι ο «υπουργός των Sport» (στα μάτια μας βάσει προδιαγραφών και αποτελεσμάτων), πιστοποιώντας το κρητικό DNA του, αρνείται την εμπλοκή σε λεκτική αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας με συνέπεια το συμφέρον της πολιτείας που εκπροσωπεί.

Χρειάζεσαι ειδική έκδοση για να καταγράψεις, καθώς επίσης γνώση και χρόνο ώστε να αναλύσεις και να διαχειριστείς το έργο του, κατατάσσοντας με προτεραιότητες που άλλωστε δεν είναι ίδιες για όλους.
Σημειώνουμε επιγραμματικά:

– Το νομοθετικό έργο του Υφυπουργείου Αθλητισμού αυτή την τετραετία, το πλουσιότερο στην ιστορία, αφού με 7 νόμους, 5 Μνημόνια Συνεργασίας και 50 νομοθετικές διατάξεις μπήκε οξυγόνο και φως στο αθλητικό οικοσύστημα και άνοιξαν νέοι ορίζοντες.
– Τέθηκαν ηλικιακά και χρονικά όρια στις θητείες των διοικήσεων, οι οποίες ανανεώθηκαν και λειτουργούν με νέα μέλη.
– Δόθηκε ισχυρή φωνή στους αθλητές και στους προπονητές, που εκπροσωπούνται για πρώτη φορά στα διοικητικά συμβούλια των Ομοσπονδιών.
– Απελευθερώθηκαν οι μεταγραφές των ερασιτεχνών αθλητών με τη συμπλήρωση των 19 ετών τους, ώστε να μπορούν να διαλέξουν το σωματείο με το οποίο θα αθλούνται.
– Από το άναρχο τοπίο, στον αθλητισμό μας επικρατούν πλέον συνθήκες τάξης, διαφάνειας και νοικοκυρέματος, οι οποίες αναγνωρίζονται από τη συντριπτική πλειονότητα της αθλητικής οικογένειας.
– Για πρώτη φορά ο πολίτης απέκτησε εικόνα του αθλητικού τοπίου.
Σημαντικό το πρόγραμμα αξιοποίησης Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που περιλαμβάνει:
– Την ανάδειξη του ΟΑΚΑ σε πάρκο αθλητισμού, πολιτισμού και τουρισμού.
– Την αναγέννηση του Ολυμπιακού Χωριού.
– Την «ανάσταση» του Σπιτιού του «Κλειστού Στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία.
– Τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.
– Την πρώτη αξιοποίηση Ολυμπιακής Εγκατάστασης, το Ολυμπιακό Κλειστό Άνω Λιοσίων.
– Την αναβάθμιση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Βύρωνα.

Λευτέρης Αυγενάκης

Αισθάνεσαι άβολα που δε γνωρίζεις, και συνεχίζεις:

Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο
– Άμεση προτεραιότητα είναι η δημιουργία του για Αθλητές με Αναπηρία.
– Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Ραφήνας, έγινε η σύνταξη μελετών για το σπουδαίο αυτό έργο, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ. Το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο δημοπρατείται άμεσα, και σύντομα θα πάρει σάρκα και οστά.
– Πρόκειται για το πρώτο αθλητικό κέντρο για Αθλητές με Αναπηρία και στα Βαλκάνια, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιμετώπιση του ντόπινγκ
– Η πρόοδος στο πεδίο του αντιντόπινγκ, από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του ελληνικού αθλητισμού την τελευταία τριετία. Η χώρα μας συμμορφώθηκε στο σύνολο των παρατηρήσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού, βγαίνοντας από το καθεστώς επιτήρησης, και πλέον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
– Συστάθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ, ο ΕΟΚΑΝ, απέκτησε δική του δομή, αυξημένο προϋπολογισμό και σύγχρονες δομές με έδρα το ΟΑΚΑ.
– Κυρώθηκε από τη Βουλή ο νέος Κώδικας Αντιντόπινγκ.
– Η συνολική πρόοδος επισφραγίστηκε με την εκλογή του Λευτέρη Αυγενάκη ως εκπροσώπου του συνόλου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κεντρική Διοίκηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ!

Λευτέρης Αυγενάκης

ΔΕΗ International Tour of Hellas – Stage 1, Ηράκλειο – Ηράκλειο, 3/5/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou

Οικονομική ενίσχυση
– Πάγιο αίτημα η μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από την πολιτεία.
– Το Υφυπουργείο Αθλητισμού το πέτυχε, μέσα από πρωτοφανή οικονομική στήριξη στον αθλητισμό. Στην τριετία 2020-2022 διατέθηκαν 304 εκατ. ευρώ, με αύξηση 70% σε σχέση με την τριετία 2017-2019!
– Αντίστοιχα, στα 122 εκατ. ευρώ προϋπολογίζονται οι δαπάνες του 2023.
– Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε η θέσπιση του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης, μέσω της φορολόγησης των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων.

Εξωστρέφεια – Διοργανώσεις
– Καταλυτικός ο ρόλος της Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, τον Οκτώβριο του 2021. Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των διεθνών φορέων προς την Ελλάδα, και σε συνεργασία με τις αθλητικές Ομοσπονδίες έγιναν πολλές ενέργειες.

Καταγράφουμε:
– Τη δυναμική επανεκκίνηση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις το 2021 και την καθιέρωσή του.
– Την αναβίωση του ΔΕΗ (Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου), έπειτα από 10 χρόνια.
– Την αναβάθμιση μεγάλων διοργανώσεων, όπως είναι ο διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας «Aegean 600».
– Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Beach Handball Ανδρών-Γυναικών και Εφήβων-Νεανίδων στο υπερσύγχρονο Εθνικό Κέντρο Παράκτιων Αθλημάτων «Karteros Beach Sports Center».
– Διεθνείς διοργανώσεις νέων αθλημάτων, όπως είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα eSports WRC.
– Παράλληλα είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες για τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες στο Ηράκλειο, το Σεπτέμβριο του 2023.
– Ιδιαίτερα για την ανάπτυξη των παράκτιων αθλημάτων στη χώρα, σημαντικό ρόλο έπαιξε η κατασκευή Εθνικών Εγκαταστάσεων Παράκτιων Αθλημάτων, το Karteros Beach Sports Center. Η εγκατάσταση αποτελεί ήδη το «Σπίτι» των Εθνικών μας Ομάδων σε όλα τα αθλήματα στην άμμο και μεγαλώνει με το σχεδιασμό έργων για όλα τα αθλήματα.

Λευτέρης Αυγενάκης

Σύμπραξη με Ιδιωτικό Τομέα + Αυτοδιοίκηση + φορολογικά κίνητρα
– Πολύτιμος συνεργάτης στις αθλητικές μεταρρυθμίσεις είναι ο ιδιωτικός τομέας. Με τη συμβολή και τη συμμετοχή του ως χορηγού, αλλά και ως επενδυτή, διοργανώθηκαν άρτια εμβληματικές διεθνείς διοργανώσεις και δημιουργούνται υπερσύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.
– Η πολιτεία, από μεριάς της, προχώρησε στη θέσπιση φορολογικών κινήτρων προς τους ιδιώτες και τις αθλητικές εταιρείες.
Επιπλέον:
– Η φορολόγηση του εισοδήματος των αθλητών, των προπονητών και των διαιτητών μειώθηκε στο συντελεστή 22%.
– Έκπτωση του ποσού του φόρου κατά 20% επί των ποσών δωρεών προς τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.
– Παράλληλα, αναπτύχθηκε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, α΄ και β΄ βαθμού, στοιχείο καταλυτικό για τη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Κοινωνική διάσταση του αθλητισμού
– Αναγνωρίστηκε η αξία του Εθελοντή σε κάθε αθλητική διοργάνωση και συστήνεται το Εθνικό Δίκτυο Αθλητικών Εθελοντών.
– Συνδέθηκε η ενδυνάμωση του μηχανοκίνητου αθλητισμού με την προώθηση μηνυμάτων στην κοινωνία υπέρ της οδικής ασφάλειας και της ορθής οδηγικής συμπεριφοράς.
– Το Υφυπουργείο Αθλητισμού έγινε συνεργάτης με σπουδαίους κοινωνικούς φορείς.
– Για πρώτη φορά ενώθηκαν δυνάμεις από όλη την αθλητική οικογένεια, μέσα από το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά».
– Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών σε αθλητικούς χώρους. Δημιουργήθηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα Safe In Sports, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τον Ερυθρό Σταυρό. Το πρόγραμμα πιστοποιεί τους ανθρώπους του αθλητισμού στην παροχή Πρώτων Βοηθειών.

Λευτέρης Αυγενάκης

H επόμενη ήμερα

Όπως και να έχει, προκύπτει εξαίρεση στον κανόνα, όπου τον ικανό τον κρίνεις και συχνά τον αδικείς για το τι δεν έκανε. Εδώ το ερώτημα αφορά το πώς θα εξελιχθεί αυτό το σημαντικό για τους νέους χαρτοφυλάκιο την επομένη των εκλογών. Με γεγονός πως έχει χτιστεί μια δημιουργική φιλοσοφία με αρχές και πλάνο, ενώ οι «εκκρεμότητες» αφορούν έργο που εξελίσσεται. Με όραμα που φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά ως συνήθειά του πλέον, και με ατού τους συνεργάτες του και εκτός κρατικής μηχανής, αποδεικνύεται ρεαλιστικό. Ίδωμεν…_ Σ. Χ.

ΥΓ.: Ευχαριστούμε τον κ. Νίκο Κερερέ, boss της Motorsport Greece, για την πληροφόρηση που αφορά το έργο του Υπουργείου Αθλητισμού, που μας εξέπληξε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ