top icon
Blog

Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» – 15 χρόνια δράσης

Tον Μάιο του 2020 το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συμπληρώνει 15 χρόνια συνεχούς δράσης για έναν κόσμο καλύτερο, «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα».

Μέχρι σήμερα το Ινστιτούτο έχει εκπαιδεύσει 215.445 μαθητές όλων των βαθμίδων, 5.395 εκπαιδευτικούς, 46.548 νέους παραγωγικών σχολών, αξιωματικούς και στελέχη στρατιωτικών μονάδων, 15.750 στελέχη και εργαζομένους εταιρειών, 20.050 προσκόπους και 1.005 παραβατικούς νέους και τις οικογένειές τους. Έχει υλοποιήσει περισσότερες από 150 καμπάνιες ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με τις οποίες ενημερώθηκαν τουλάχιστον 6.000.000 Έλληνες για κρίσιμα ζητήματα της οδικής ασφάλειας μέσω των, εγκεκριμένων από το ΕΣΡ, τηλεοπτικών προβολών και ραδιοφωνικών μεταδόσεων των κοινωνικών μηνυμάτων που το Ινστιτούτο σταθερά προωθεί σε όλη την επικράτεια.

ΙΟΑΣ

Με τους 3.500 εθελοντές και την υποστήριξη φορέων και οργανισμών με κοινωνική ευαισθησία, το Ινστιτούτο υλοποιεί κάθε χρόνο εκατοντάδες ενέργειες με σημαντικό θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία. Πιστοί στο όραμά τους οι άνθρωποι του Ινστιτούτου συνεχίζουν για έναν κόσμο χωρίς την πανδημία των τροχαίων δυστυχημάτων, έναν κόσμο με ασφάλεια και πολιτισμό στους δρόμους, έναν κόσμο που αξίζουμε και τον έχουμε ανάγκη. Ήταν 12 Μαΐου 2005 όταν ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», ένα χρόνο σχεδόν μετά την τραγική και άδικη απώλεια του Πάνου. Του νεαρού φοιτητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και δημοσιογράφου του Ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου, που έχασε τη ζωή του στα 22 του χρόνια, ενώ ταξίδευε για να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Την ίδια χρονιά είχαμε τη θλιβερή πρωτιά στα τροχαία δυστυχήματα σε όλη την Ευρώπη, που ήταν και παραμένει η πρώτη αιτία θανάτου για τους νέους μας στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Για να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή αυτήν κατάσταση, ιδρύσαμε το Ινστιτούτο, με κόπο, αγώνα, στόχους και όραμα, με ιδρυτικά μέλη το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επιλεγμένους επιχειρηματικούς φορείς και ευαισθητοποιημένους φορείς και πολίτες. Ταυτόχρονα, συσπειρώσαμε -και συνεχίζουμε να συσπειρώνουμε- φορείς και δυνάμεις, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ώστε το μήνυμα για την ασφάλεια στους δρόμους να ακουστεί δυνατότερα και να ταξιδέψει όσο το δυνατόν πιο μακριά. Με όραμα «έναν κόσμο χωρίς τροχαία δυστυχήματα» και αποστολή την καλλιέργεια κυκλοφοριακής παιδείας και την υποστήριξη της Πολιτείας σε δράσεις πρόληψης, καθώς οι τροχαίες συγκρούσεις αποτελούν μάστιγα για την κοινωνία και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.

ΙΟΑΣ

Η επέτειος των 15 χρόνων συμπίπτει δυστυχώς με την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Γι αυτόν το λόγο, το επετειακό Συνέδριο για την οδική ασφάλεια το οποίο είχαμε σχεδιάσει για τον Μάιο, θα μεταφερθεί σε άλλη ημερομηνία διασφαλίζοντας την υγεία και την ασφάλεια όλων των συμμετεχόντων. Είναι, όμως, σημαντικό να θυμόμαστε ότι μία άλλη πανδημία, αυτή των τροχαίων δυστυχημάτων, έχει υπερπολλαπλάσια θύματα (περισσότερα από 1,35 εκατομμύρια κάθε χρόνο) από τον τραγικό απολογισμό του Covid-19 παγκοσμίως, και γι’ αυτό η Οδική Ασφάλεια είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και της Πολιτείας και του καθενός από εμάς ξεχωριστά.

Με αυτή την προτεραιότητα, 15 χρόνια τώρα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, για όλες τις ηλικίες,για όλα τα βασικά ζητήματα της Οδικής Ασφάλειας. Κοινωνικά μηνύματα που μεταδόθηκαν από τα κανάλια επικοινωνίας συνέβαλαν στο να αλλάξουν λανθασμένες στάσεις και συμπεριφορές που ήταν βασικά υπαίτιες για τις ανθρώπινες απώλειες στο δρόμο. Αλλά και να δημιουργηθούν νέα πρότυπα και να υιοθετηθούν ασφαλείς συμπεριφορές, κυρίως από τους νεότερους χρήστες του οδικού δικτύου. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δράσεις του Ινστιτούτου σχεδιάζονται και υλοποιούνται έχοντας ως κεντρικούς άξονες τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN SDGs), τους βασικούς άξονες της Δεκαετίας Δράσης για την Οδική Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών και τις Κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την Οδική Ασφάλεια. Για την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων, έχουμε δημιουργήσει εικονογραφημένες εκδόσεις για παιδιά που σήμερα κοσμούν τις σχολικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα, ειδικές εκδόσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς και για διαφορετικές ομάδες χρηστών της οδού.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης των πολιτών και της κοινωνικής συνεισφοράς, δημιουργήσαμε την Τράπεζα Αίματος του Ι.Ο.ΑΣ. για τους τραυματίες από τροχαία και τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, και ενισχύουμε κάθε χρόνο με εθελοντικές αιμοδοσίες στο μετρό Σύνταγμα σε συνεργασία με τα νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Κάθε Οκτώβριο πραγματοποιούμε με επιτυχία σε όλη την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα, όλοι μαζί εθελοντές και στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ., σε συνεργασία με Οργανισμούς, Φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την Κοινωνία των Πολιτών, με στόχο την προώθηση του μηνύματος «αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί». Συχνά πραγματοποιούμε επίσης τη δράση«Καθαρές Πινακίδες-Ασφαλέστεροι Δρόμοι», όπου ομάδες εθελοντών, στελεχών του Ι.Ο.ΑΣ., εκπροσώπων εταιρειών και σχολείων, καθαρίζουμε βανδαλισμένες πινακίδες οδικής σήμανσης, με την αιγίδα του Υπουργείου Μεταφορών και των Δήμων. Η προσέγγιση του Ινστιτούτου θεωρείται πρωτοποριακή καθώς ένα «δύσκολο» θέμα, με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή, όπως είναι των τροχαίων συμβάντων, αντιμετωπίζεται με προσέγγιση θετικής σκέψης και δημιουργικής προσφοράς: το Ι.Ο.ΑΣ εμπλέκει ενεργά την κοινωνία και συσπειρώνει εθελοντές ενδυναμώνοντας το ήδη σημαντικό έργο που επιτελείται.

15 χρόνια τώρα, συνεργαζόμαστε σε συνεχή βάση με την Πολιτεία και τους εντεταλμένους θεσμικούς φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Με παραστάσεις του στη Βουλή των Ελλήνων τόσο στη συζήτηση νομοσχεδίων για θέματα της Οδικής Ασφάλειας όσο και στην ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, το Ινστιτούτο δίνει πάντα το παρόν, πιστό στη δέσμευση και την αποστολή του να στηρίξει το έργο της Πολιτείας, συνεισφέροντας στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μέσα από την πρόληψη και μείωση των θανάσιμων και σοβαρών τραυματισμών από τροχαία.

Έχει επίσης ιδρύσει την πρώτη Συμμαχία στην Ελλάδα, τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ «ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», όπου φορείς, Οργανισμοί και εταιρείες με κοινωνική ευαισθησία συνεργάζονται για την προώθηση της Οδικής Ασφάλειας. Σε διεθνές επίπεδο το Ι.Ο.ΑΣ. παρουσιάζει τις εξελίξεις και την πρόοδο που επιτελείται στη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) και στη Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA). Ταυτόχρονα προωθεί σε χώρες μέλη της ΕΕ τα θέματα της Ευρωπαϊκής Χάρτας Οδικής Ασφάλειας (ERSC) ως επικεφαλής ενός cluster 7 χωρών (Ελλάδας Κύπρου, Βουλγαρίας Εσθονία, Μάλτας, Φινλανδίας και Λετονίας).Ως Συμβουλευτικό Όργανο του ΟΗΕ το Ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά στο Global Road Safety Forumτου ΟΗΕ, σε εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια σε όλο τον κόσμο,με παρουσιάσεις, ενημερωτικά έντυπα και επιστημονικές δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή περιοδικά. Όσον αφορά στον τομέα των έργων και των υποδομών, το Ι.Ο.ΑΣ. δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επισήμανση επικίνδυνων σημείων του οδικού δικτύου αλλά και στην αποκατάσταση προβλημάτων του, στοχεύοντας στην υλοποίηση πρότυπων έργων με διεθνείς προδιαγραφές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πιλότος» για την υλοποίηση παρεμβάσεων σε ευρεία κλίμακα από την Πολιτεία.

Έχει επίσης αναπτύξει συνεργασία με Ελληνικούς & Ευρωπαϊκούς φορείς για την αξιολόγηση του Εθνικού οδικού δικτύου σύμφωνα με Διεθνή Πρωτόκολλα (Euro RAP). Στην Ελλάδα, μάλιστα, διοργάνωσε (10-11/10/19) το Συνέδριο για το πρωτοποριακό πρόγραμμα SLAIN (Saving Lives Assessing and Improving TEN-T Road Network Safety), μέσω του οποίου αναπτύσσονται μοντέλα καταγραφής χαρτών επικινδυνότητας των οδικών δικτύων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δελτίο Τύπου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ