X
Blog

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση

Στον απόηχο εκδήλωσης της Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη δράση EnerNETMob.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος EnerNETMob. Αξίζει να επισημάνουμε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η τρίτη πανελλαδικά στην ανάπτυξη δικτύων δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, μετά την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία -στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και πρώτη στην υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τις ανάγκες των υπηρεσιών της.

Το EnerNETMob είναι ένα ευρωπαϊκό, συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο η Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος μεταξύ 16 άλλων εταίρων από 12 κράτη της Μεσογείου.

Το EnerNETMob στοχεύει να σχεδιάσει, να δοκιμάσει, & να βελτιώσει τα «Σχέδια Βιώσιμης Ηλεκτροκινητικότητας» σύμφωνα με κοινά πρότυπα & πολιτικές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να δημιουργήσει ένα «Διαπεριφερειακό Δίκτυο Ηλεκτροκινητικότητας» το οποίο θα διασχίζει τις πόλεις όλων των διακρατικών περιοχών της περιοχής του προγράμματος MED.

Τρεις είναι οι πιλοτικές δράσεις που αφορούν το EnerNETMob:

Η 1η Πιλοτική Δράση (Μάλτα, Αλβανία, Θεσσαλία, Κροατία, Μαυροβούνιο) στοχεύει στη βελτιστοποίηση της χιλιομετρικής εμβέλεια των ηλεκτρικών οχημάτων αναφορικά με τα θαλάσσια ταξίδια.

Η 2η Πιλοτική Δράση θα δοκιμάσει την κοινή χρήση της ηλεκτροκινητικότητας με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναπαράγοντας συστήματα ανταλλαγής αυτοκινήτων ή ποδηλάτων που ήδη εφαρμόζονται σε μεγαλύτερες αστικές περιοχές 5 χωρών της ΕΕ.

Η 3η Πιλοτική Δράση σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα των εμπορευματικών μεταφορών. Τα ηλεκτρικά οχήματα θα χρησιμοποιηθούν σε 3 πόλεις σε συνεργασία με τις ΜΜΕ και τις ενώσεις αγροτών ώστε να προτείνουν ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για τις αλυσίδες αγροτικών τροφίμων. Θα εγκατασταθούν και σταθμοί φόρτισης.

EnerNETMob: Οι δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Στο εν λόγω συνέδριο, στο οποίο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου συμμετείχαν οι συνεργάτες της μηχανικοί που έχουν υπό την ευθύνη τους το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης EnerNETMob, έγινε αναφορά σε όλες τις δράσεις και πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα -είτε σε κεντρικό, είτε σε περιφερειακό επίπεδο και επίπεδο δήμων- με σκοπό την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της βιώσιμης κινητικότητας εν γένει.

Στόχος του έργου ήταν η μείωση των εκπομπών θερμοκηπίου από τις μεταφορές στις μεσογειακές πόλεις, βελτίωση του περιβάλλοντος σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, βελτίωση της κινητικότητας και της ποιότητας των κατοίκων, προώθηση των ηλεκτρικών μεταφορών και αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδέονται με σημεία φόρτισης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ανέφερε σχετικά: «Όσοι πολιτευόμαστε, πολλές φορές προσποιούμαστε πως τα γνωρίζουμε όλα, όμως οι εξελίξεις τρέχουν πολύ γρήγορα γι αυτό και πρέπει να ζητάμε τη συνεισφορά της νέας γενιάς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος η Περιφέρεια Πελοποννήσου απέκτησε 11 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (από τα οποία μόνο τα δύο ήταν με την υποστήριξης της ΕΕ) χάρη στα οποία εξοικονομήθηκαν 50 τόνοι CΟ2, σε διάστημα μόλις 15 μηνών.

Παράλληλα τοποθετήθηκαν 4 δημόσιοι φορτιστές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Ναύπλιο και Λουτράκι, με δυνατότητα παράλληλης φόρτισης δύο αυτοκινήτων και ισχύ 22 kW. Μαζί με κάποια επιπλέον δημόσια σημεία φόρτισης χαμηλότερης ισχύος σε Καλαμάτα, Τρίπολη και Ισθμό, αλλά και τους φορτιστές στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας για τον ανεφοδιασμό των δικών της ηλεκτρικών οχημάτων δημιουργήθηκαν 28 συνολικά σημεία φόρτισης.

Ο αριθμός μπορεί να μην εντυπωσιάζει, εντούτοις ήδη εξυπηρετούνται οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων που ταξιδεύουν στην Πελοπόννησο, φορτίζοντας δωρεάν στα συγκεκριμένα σημεία, το πιο σημαντικό όμως είναι πως αποκτήθηκε πολύτιμη εμπειρία δε μια περίοδο που δεν υπήρχε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο και έπρεπε, πέρα από κάποια τεχνικά προβλήματα, να ξεπεραστεί και ένα πλήθος γραφειοκρατικών κωλυμάτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης του δικτύου, ο αριθμός των συνεδριών φόρτισης τον περασμένο Αύγουστο προσέγγισε τις 280, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα διαστήματα Ιουνίου και Ιουλίου. Επίσης, η ηλεκτρική ενέργεια φόρτισης, ξεπέρασε τις 4.000 kWh, κάτι που μεταφράζεται σε πάνω 20.000 “ηλεκτρικά” χιλιόμετρα μηδενικών ρύπων, τα οποία διένυσαν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου κατά το μήνα των διακοπών.

Τα πιο πάνω στοιχεία δείχνουν πως η ύπαρξη δικτύου σταθμών φόρτισης αποτέλεσε ένα επιπλέον κίνητρο για τους κατόχους ηλεκτρικών οχημάτων, ώστε να επισκεφθούν με το αυτοκίνητό τους την Περιφέρεια Πελοποννήσου για διακοπές.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο κ. Δημήτρης Μιχαρικόπουλος της Fortisis, της εταιρείας που ανέλαβε να εγκαταστήσει τους προαναφερθέντες φορτιστές, ο οποίος αναφέρθηκε στη μέχρι σήμερα εξέλιξη των υποδομών φόρτισης στη χώρα μας και έκανε μια πρόβλεψη για τις απαιτήσεις σε σημεία φόρτισης το 2030 (1,2 εκ.) αλλά και τις απαιτήσεις που θα υπάρχουν σε ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, ο λόγος δόθηκε σε μας, προκειμένου να μεταφέρουμε τα βήματα που πραγματοποιεί η αυτοκινητοβιομηχανία ώστε να πραγματοποιήσει τη μετάβαση στην επόμενη μέρα των μηδενικών ρύπων.

Το ερώτημα παραμένει πως θα παρακινηθούν οι αγοραστές να προτιμήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Είναι άραγε οι διαβλεπόμενες μελλοντικές απαγορεύσεις στην κυκλοφορία των συμβατικών, ο δρόμος για αυτή τη μετάβαση;

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως ο εξαναγκασμός και οι απαγορεύσεις δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ασπαστεί ο κόσμος την ηλεκτροκίνηση. Ας μην ξεχνάμε πως το αυτοκίνητο αποτελεί ένα προϊόν (σε αντίθεση με μια οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή), με το οποίο το κοινό -ιδίως στην χώρα μας- εξακολουθεί να έχει μια σχέση πάθους.

Αν το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η λύση για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, κάτι δηλαδή σαν το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, θα πρέπει να φροντίσουν οι ιθύνοντες ώστε να μη γιγαντωθεί το ρεύμα των αρνητών που ήδη υπάρχει.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!