X
Blog

Ελληνικοί Αγώνες: Στην ειδική διαδρομή του ακατανόητου…

Η άρρωστη σχέση εξελίσσεται σε ολέθρια, και το σχόλιο αφορά τους ελληνικούς αγώνες.

Κακά τα ψέματα, οι αγώνες αυτοκινήτου που δεν είναι άθλημα εξελίσσονται υπό πίεση, η οποία κορυφώνεται ως αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης που αφορά ρόλους. Οι διοικούντες, το εκλεγμένο ΔΣ της Ομοσπονδίας (ΟΜΑΕ), λειτουργούν για την υποστήριξη των Σωματείων που τους ψηφίζουν για μια άνετη καρέκλα, αγνοώντας τους αγωνιζόμενους-αθλητές, οι οποίοι, εκτός μικρής αλλά σημαντικής εξαίρεσης (Σωματείων), αγνοούνται με τη σειρά τους από τα Σωματεία τους.

Σήμερα η evolution (sic) εκδοχή της Ομοσπονδίας έχει απομακρυνθεί από τη φιλοσοφία ίδρυσής της, αφού από όργανο για την αναβάθμιση των αγώνων με σεβασμό σε αγωνιζόμενους, τεχνικούς τους, θεατές και Μέσα, εξελίχθηκε σε υπηρεσία εξυπηρέτησης Σωματείων. Ό,τι δεν ταυτίζεται με τις αρχές της σημαντικής ομάδας οδηγών που, συνεπικουρούμενοι από ανθρώπους της οργάνωσης, ίδρυσαν την Ομοσπονδία για καλύτερες ημέρες, σε τοπίο με προοπτική.

Δυστυχώς, οι αθλητές (τυπικά έτσι αποκαλούνται στην κυριολεξία οι αγωνιζόμενοι, αιμοδότες-πρωταγωνιστές) δεν ψηφίζουν για την εκλογή του ΔΣ της ΟΜΑΕ, ούτε έχουν λόγο για τη σύνθεση της ΕΠΑ και των επιτροπών της. Αντίστοιχα, όποιος τολμηρός ακολουθήσει τον ορθόδοξο δρόμο, διεκδικώντας καλύτερους αγώνες μέσω του Σωματείου του, είτε αναζητεί την ψήφο του στις εκλογές του Σωματείου του ή εξορίζεται απαξιωτικά.

Οι «αθλητές» -ξανά, δυστυχώς- δεν εκπροσωπούνται ουσιαστικά ούτε από το Σύνδεσμό τους, ώστε να φτάνει η φωνή τους και η αγωνία τους για τα προβλήματά τους στην ΟΜΑΕ και στην ΕΠΑ. Αν και τυπικά μπορούν, χάρη στο νόμο Αυγενάκη, αλλά δυστυχώς δεν προκύπτει ουσιαστική στήριξη, αφού το μοντέλο της διεκδίκησης μιας άλλης εποχής υποβαθμίστηκε, και είναι σχεδόν αδύνατον να ανακάμψει.

Με συμβούλους από άλλον πλανήτη, ο Μάριος Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ, που είναι ο εμβληματικός Σύνδεσμος, δεν πίστεψε σε έναν ανοιχτό και σύγχρονο Σύνδεσμο με ρόλο στην καθημερινότητα και σημασία στην προοπτική… Ο ίδιος έσωσε το ΡΑ χορηγώντας τον αγώνα στο ERC, αλλά δεν έμεινε ώστε να πολεμήσει από τη θέση του Προέδρου της ΟΜΑΕ όταν εξελέγη πανηγυρικά.

Το θηρίο ξύπνησε

Σήμερα διαφορές επιλογές και προτάσεις-αποφάσεις στην πρόσφατη ΓΣ της ΟΜΑΕ δεν εκφράζουν σεβασμό στις αρχές και στην επένδυση κάθε αγωνιζόμενου και των τεχνικών του, και έχουν αναστατώσει τους αγωνιζόμενους, που όντας προδομένοι συσπειρώθηκαν.

Η δυναμική αντίδρασή τους αποτελεί απάντηση σε 1-2-3-4, μπορεί και πέντε προτάσεις προς ψήφιση από τη ΓΣ της Ομοσπονδίας, που άλλους τους θίγουν περισσότερο και άλλους λιγότερο. Σημαντικό είναι ότι όλοι, εννοείται και όσοι πέρα από τους τριακόσιους που δεν έχουν υπογράψει, προσβλήθηκαν από τον τρόπο. Προτάσεις της Επιτροπής Αγώνων που εξελίχθηκαν σε αποφάσεις της ΟΜΑΕ «γιατί έτσι», χωρίς προθεσμίες και διαβούλευση, ενώ στο περιθώριο προέκυψαν και συναντήσεις, που άφησαν δυσάρεστο αποτύπωμα. Συναντήσεις των εκπροσώπων των οδηγών με το Σύνδεσμό τους (ΣΟΑΑ), με τις αντιρρήσεις-ενστάσεις τους να εξελίσσονται σε κοινά με τον ΣΟΑΑ αιτήματα, που όμως χάθηκαν, απόντος του Προέδρου, και έφτασαν εκτός αγώνα, στην Ομοσπονδία.

Το πήραν επάνω τους…

οι αγωνιζόμενοι, που αυξήθηκαν ραγδαία σε πολύ περισσότερους από τριακόσιους, και οι πέντε εκπρόσωποί τους, όλοι τους ταχείς και έντιμοι, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΟΜΑΕ και συνεργάτες του, παρόντος και του Προέδρου του ΣΟΑΑ, ως κίνηση στρατηγικής του Δημήτρη Μιχελακάκη.

Άλλοθι η ιστορική του σχέση με τον ΣΟΑΑ, που η πολιτική του διαδρομή την έστειλε στο χρονοντούλαπο, και στην ουσία για το ξεκαθάρισμα μεταξύ των Συνδέσμων, ως και επαναπροσέγγιση ενός φίλου από τα παλιά. Στρατηγική που ίσως προδίδει μία ακόμα αλλαγή στην περιβόητη σχέση μεταξύ των δύο ανδρών. Σε παιχνίδι όπως το τάβλι, και όχι όπως το σκάκι, που ταιριάζει στην ευφυΐα τους.

Οδηγοί-συνοδηγοί κ.ά. σημαντικοί

Ξεπέρασαν τους 350 οι άνθρωποι των αγώνων που ανησυχούν θυμωμένοι και φαίνονται αποφασισμένοι να ξεκαθαρίσουν ρόλους και να επιβάλουν το διάλογο, ενώ απαντούν με χαμόγελο σε όποιον αμφισβητεί το μέγεθός τους. Απαιτούν το σεβασμό που δικαιούται ο αυτοχρηματοδοτούμενος αγωνιστής και το περιβάλλον του, και μάλιστα, όντας πλέον στο παιχνίδι της διεκδίκησης, θα είναι κάθε φορά και καλύτεροι στη διαπραγμάτευση. Τους αφορά, τους καίει, είναι θυμωμένοι, ενώ έχουν και τη γνώση στην ουσία της. Αποδείχθηκε πως έχουν και τρόπο και δε θα επιτρέψουν να εμφανίζονται τα αιτήματά τους ως προσωπικά. Την επόμενη φορά δε θα χαθούν στο γήπεδο Μιχελακάκη, οπότε και θα προκύψουν απαιτήσεις ουσίας που προδίδουν όραμα.

Μη διαπραγματεύσιμες ασκήσεις

Η διάρκεια των κανονισμών, η προβολή με καταγραφή και κοστολόγηση σχετικών δραστηριοτήτων, η ασφάλεια αγώνων με συγκεκριμένο πλάνο…

Με τα παραπάνω, πιθανόν θα δικαιολογείται και η σοβαρή αύξηση παραβόλων που συζητούσε ο Γιάννης Παπαδημητρίου ως υποψήφιος πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Σχεδιάζοντας τη διαδρομή του ως σύγχρονος μάνατζερ με πλάνο προβολής που θα επιτρέπει την αναβάθμιση σε προϊόν, ενός χώρου σε τέλμα. Οι χορηγίες, ο τρόπος ο σωστός για την αύξηση εσόδων και την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Επαναλαμβανόμαστε

Οι αγωνιζόμενοι-αθλητές απαιτούν σεβασμό από τα Σωματεία τους και επικοινωνία με τη διοίκηση μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης τους. Επιτέλους, θα ξεκαθαριστεί για ποιους λειτουργεί η ΟΜΑΕ…

Μέχρι τότε, πολύ φτηνό το «άσ’ τους να σκούζουν», πέρασε η ημερομηνία των μεταγραφών, και αναρωτιέμαι: Με το ζόρι θα τους κρατήσετε; Ή με 20ευρα προμήθεια για την αλιεία μελών, οπότε θα προκύψει το «φύγε εσύ, έλα εσύ»; Αλίμονο, αν είναι αυτή η λύση.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από τα Σωματεία η πίεση, και ακόμα παραπέρα έως τα άκρα, για την αλλαγή φιλοσοφίας, και πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα στον πλανήτη που οι βολεμένοι, κουρασμένα και ετοιμόρροπα στελέχη των 150 ευρώ την εβδομάδα, αντιδρούν και δε θέλουν στη διοίκηση ανθρώπους από το μπάκετ.

Δεν χωράει πρόβλεψη…

Προσβλητική και ως σκέψη η χειραγώγηση του Έλληνα οδηγού αγώνων-χρηματοδότη, και έχουν την ωριμότητα να αποφασίσουν για διάφορα, όπως τη μη έκδοση λισάνς και την αποχή από μια σειρά αγώνων, ως πίεση για το αυτονόητο. Πίεση που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για την ΟΜΑΕ και τα Σωματεία της ρευστής πλειοψηφίας που «έφτυσαν» τους αθλητές τους.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον αλλάζει η σχέση μεταξύ αγωνιζομένων και Σωματείων, ό,τι θα κληθεί να διαχειριστεί η ΟΜΑΕ, που φαίνεται πως δεν έχει ερμηνεύσει σωστά τα μηνύματα… Από τους 350 και βάλε, από τον τρόπο των πέντε, αλλά και από το βλέμμα του προβληματισμένου Ηλιόπουλου, που ξέρει πως θα προδοθεί, οπότε μονόδρομος η στήριξη των συναθλητών του.

Με πίεση προς κάθε κατεύθυνση και συνεπέστατη επικοινωνία, από ένα παθιασμένο μοντέλο εκπροσώπησης αθλητών όπως είναι ο ΣΑΜΑΕ, που ήρθε για να μείνει…

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς, αγαπητοί της κρυφής ψήφου, με προσοχή στη χαμένη, που πληγώνει._ «Στρατισίνο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!