top icon
Blog

EKO Ράλλυ Ακρόπολις – Έλληνες αγωνιζόμενοι: Ξεφυλλίζοντας αναμνήσεις

Αντέχει η σκόνη του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και, όσο το τοπίο φωτίζεται, τόσο φουντώνουν οι αναμνήσεις… Ο Σ.Χ., ακόμα σε ρυθμούς WRC, επιμένει ότι οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά.

Θα πείτε, «σήμερα που όλα είναι κατηγοριοποιημένα και φαίνονται ίδια».

Απάντηση: Πάντα έτσι είναι.

Συλλογική προσπάθεια το Ράλλυ, και κάποιο αντίστοιχο αυτοκίνητο ή πλήρωμα θα βρεις να συναγωνιστείς, οπότε και να συγκριθείς, έχοντας και το κουράγιο για το κοίταγμα του καθρέφτη. Προσφέρεται για δικαιολογίες το ελληνικό, καθαρά ερασιτεχνικό motosport, οπότε όποιος είναι ειλικρινής και κάνει αυτοκριτική, ο σεμνός της σωστής ανάλυσης, απλώς είναι και πρωταθλητής.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Gentlemen drivers

O χαρακτηρισμός, με σημείο αναφοράς τον Κώστα Αποστόλου, δεν έχει να κάνει με την ηλικία, ούτε με την ταχύτητα. Αφορά την προσέγγιση και -το κυριότερο- το πώς αντιδράς στην πίεση και το πώς διαχειρίζεσαι την αστοχία αλλά και την επιτυχία. Γεγονός είναι πως εκτός μπάκετ είναι αρκετοί οι κύριοι στο χώρο, και κάποιοι μάλιστα ταξιδεύοντας στο παρελθόν, όπως ο «ΕΛ-ΕΜ», ο Γκάλλο, ο «Ιαβέρης», οι Μανώλης -Ρον- Χαλιβελάκης και Παναγιωτόπουλος, κατατάσσονται ως θρύλοι.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Τότε στο παρελθόν, που η αγωνιστική εμπλοκή είχε διαφορετική κοινωνική απόχρωση, λιγότερο εξειδικευμένη. Από διάφορα επαγγέλματα προέρχονταν οι αγωνιζόμενοι, και ίσως για αυτό σε ανασκοπήσεις, σε αναλύσεις ταξιδεύοντας στο παρελθόν, καταγράφεις οδηγό-συνοδηγό, αλλά και προετοιμαστή. Συχνά ήταν φίλος ο μηχανικός, ίσως και χορηγός. Σήμερα είναι διαφορετικά, και μόνο στο ΡΑ-WRC θα βρεις τύπους που απολαμβάνουν το μπάκετ, ενώ ζουν σε πολυθρόνα γραφείου, όταν έχουν ιδρώσει και στα θρανία, τοποθετημένα και στο πεζοδρόμιο. Οπότε προκύπτει ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ με ειδικούς που δεν είναι επαγγελματίες αγωνιζόμενοι, αλλά είτε προβάλλουν τη δουλειά τους, κάποιοι έχοντας και την ευθύνη προετοιμασίας του αυτοκινήτου, είτε έχουν την αγωνία υποστήριξης των χορηγών τους. Λεπτομέρεια για κάποιους με μεγάλη οικονομική άνεση, που διασκεδάζουν φανατικά τη στιγμή. Αναβαθμίζουν την ελληνική παρουσία, ενώ δημιουργείται και εξαιρετικός κύκλος εργασιών που ωφελεί τη βάση του χώρου.

Ωραίοι άνθρωποι, που τους θέλεις στο WRC και στο ΙΡΑ, όπως ο Νικόλας Παυλίδης, που ενίοτε «θυμώνει» και πυροβολεί και ο Γιώργης Δελαπόρτας με DNΑ του Regularity champion. Αγωνιζόμενοι-καθρέφτης της προσέγγισης με υπεραξία και ζητούμενο την ευχαρίστηση. Ο καθένας με τον τρόπο του, και σε αυτό το «gentlemen’s cup» συμπεριλαμβάνονται ο Γιώργος Βασιλάκης και ο Στέφανος Θεοχαρόπουλος, σε απόλυτη ισορροπία με τον Γιώργο Κότσαλη. Αντίστοιχη η προσέγγιση του Τεό Καλαμαρά, που με τον κ. Λαμπράκη γλεντάνε και την αστοχία.

Με την ευκαιρία, ο Τεό και ο Βασίλης Βελάνης διδάσκουν και «επικοινωνία του χορηγού». Δεν αποκλείεται, είναι πιθανόν να έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια από τον Γιώργη Παπαζαφειρόπουλο. Οι χορηγοί δεν είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή των παραπάνω, που γνωρίζουν όμως πως είναι σημαντική η υποστήριξη, οπότε και πρέπει να ανταποδώσουν με σεβασμό. Μακριά από υπερβολές που προσβάλλουν συναθλητές και τον κοινό νου που διαθέτουμε…

Velanis - EKO Acropolis Rally

Στο παρελθόν

Ο αείμνηστος Παύλος Μοσχούτης και ο παντός εδάφους Σώτος Κοκκίνης. Σήμερα, ο Θέμης Χαλκιάς με το σωστό DNA και ανησυχίες, όπως και ο ιπτάμενος Πασχάλης Χατζημάρκος. Παντός καιρού, όντας τεσσάρων εποχών από το 1976 και συνεχίζει, ο Νίκος Τσάδαρης.

Για να είμαστε κατανοητοί, αν θέλεις σαφές παράδειγμα, θα συγκρίνεις τη διαφορετική προσέγγιση που χαρακτηρίζει τον Νικόλα από τον Κωνσταντίνο Χαλιβελάκη· τα παιδιά του ΡΟΝ και της Κατερίνας. Παράδειγμα οικογενειάρχη στη ζωή, κύριοι όταν επιχειρούν, ενώ πυροβολούν αλλιώς. Gentleman o Νικόλας, τεχνίτης με το πηδάλιο, θέλεις να πας μαζί του στο «L’Aubreuvoir» μεσημέρι, σε γεύμα εργασίας. Πρωταθλητής ο Κωνσταντίνος, οδηγώντας με το αντίστοιχο πάθος του πατέρα του…

Velanis - EKO Acropolis Rally

Κυρίων ανάγνωσμα…

Βασίλης Βελάνης, η επιτομή του σύγχρονου Έλληνα gentleman οδηγού αγώνων, με τα δικά μου, σε πρώτο πρόσωπο κριτήρια, όπως έχουν καταγραφεί ζώντας αγωνιστικά 25 χρόνια με τον Κώστα Αποστόλου. Σύγκριση δεν προκύπτει, αφού πρόκειται για διαφορετικό DNA και απόσταση με διαφορά τρεις γενιές· αν τους συνδέει κάτι, αυτό είναι η ευφυΐα τους, όπως εκφράζεται και από την επιχειρηματική διαδρομή τους. Παλιάς κοπής ο δικός μας ο «Κόκας», που απογοητευόταν μόνο από τον εαυτό του, μετρ στο να παίρνει επάνω του την ευθύνη. Ό,τι ταιριάζει στον αρσενικό, ακόμα και όταν δεν είναι έτσι.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Τη σύγχρονη εποχή, διεθνής ο 50άρης Βασίλης Βελάνης, κυρίαρχος στο αυτοκίνητο αλλά και εκτός, με συναίσθημα ευθύνης παλαιού τύπου αγωγής και πραγματικό ενδιαφέρον και ευαισθησία για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα γύρω του, όπως και οι αγωνιστικές δραστηριότητες. Αντίστοιχα, αν ο Αποστόλου μισεί την επικοινωνία και δεν του ταιριάζει, κακά τα ψέματα, ο Βελάνης τη διδάσκει. Εξασφαλίζει μάλιστα την προβολή όσων δίπλα του, όσων διαχρονικά και ευκαιριακά τον υποστηρίζουν, υπεράνω του αποτελέσματος και, απλώς, αυτό είναι σωστό. Ακριβώς όπως μόνο ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Παύλος Μοσχούτης πριν από τριάντα χρόνια και όπως ο Λάμπρος Αθανασούλας το έκανε και το υποστήριζε για σεμινάριο μέχρι πρόσφατα.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Οι κινήσεις του Βελάνη στον αγώνα είναι ακριβώς όπως επιχειρεί. Στοχευμένα και με ποιότητα, και τον επαγγελματία της επικοινωνίας τον παρασύρουν θετικά τα δελτία Τύπου του VE2 Rally team. Χαμηλοί τόνοι, ουσιαστική προβολή των χορηγών, Toyotomi και Serkova, χωρίς να λείπει η αναφορά στο Τop Team που διαθέτουν και υποστηρίζουν τη Skoda Fabia RS. Προσεκτική, καλά δουλεμένη αναφορά, με εκτίμηση στον συναγωνιστή, σεβασμό στο θεσμό και διαχείριση των κρίσεων χωρίς δικαιολογίες, υπονοούμενα και υποθέσεις. Γεγονός πως ο εγωισμός που διακρίνει πλήρωμα όπως είναι οι ΒελάνηςΠαναγιωτούνης περιορίζεται στη μετά το «GO» διαδικασία και όσο διαρκεί αυτή η ιδιαίτερη άσκηση ακριβείας με χρονόμετρο.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Ο Βασίλης Βελάνης, που στην κυριολεξία ατύχησε εγκαταλείποντας λίγα μέτρα πριν από το τέλος του ΡΑ, έχει αποδειχθεί ειλικρινής, με μη διαπραγματεύσιμες αρχές και αξίες, που πιστοποιούνται και από τη σοβαρή επιλογή των βασικών συνεργατών του. Όπως ο Ηλίας δίπλα του στο μπάκετ του συνοδηγού και ο Ρομπέρ Ναχμίας στο συντονισμό, όταν δεν κρύβει την εκτίμησή του για τον EMC-Κώστα Σπύρου.

Velanis - EKO Acropolis Rally

Κακά τα ψέματα

Βελάνης, Παυλίδης, Βασιλάκης, Δελαπόρτας, Θεοχαρόπουλος, Χριστοδούλου, Καλαμαράς, Βασιλόπουλος κ.ά., όπως και οι συνοδηγοί τους, είναι απαραίτητοι σε αγώνες όπως το ΙΡΑ, αλλά και ευρύτερα στο Πρωτάθλημα. Θεσμός που θα πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να περιοριστούν οι απώλειες, με αστοχίες που προκύπτουν ακόμα και χωρίς χρονόμετρο._ «Στρατισίνο»

Velanis - EKO Acropolis Rally

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Velanis - EKO Acropolis Rally
  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ