top icon
Blog

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας – οι προβλέψεις για το 2021

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης κατά 5,5 εκατoμμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

Η απότομη άνοδος του πετρελαίου κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι έχει προκαλέσει διάφορες συζητήσεις. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2021, τα πετρελαϊκά αποθέματα του βιομηχανικού κλάδου του ΟΟΣΑ ανήλθαν σε 3,023 εκατομμύρια βαρέλια, όντας ακόμη 110 εκατομμύρια βαρέλια υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού. Τον Φεβρουάριο του 2021, η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα των χωρών του OPEC (εκτός του Ιράν) ανήλθε στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Οι χώρες εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία κατέχουν επιπλέον 1,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν στην αγορά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η παραγωγή των ΗΠΑ, που επλήγη βαθιά από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον περασμένο Φεβρουάριο, αναμένεται να μειωθεί κατά 180 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα το 2021, παρά τη σταδιακή ανάκαμψη της δραστηριότητας από την σημαντική πτώση του 2020.

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ήταν ισχυρότερη από το αναμενόμενο στις αρχές του τρέχοντος έτους, ενισχυμένη από τον κρύο καιρό και από τη βελτίωση της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ και αλλού. Για το 2021, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί κατά 5,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 96,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καταγράφοντας μία ανάκαμψη περίπου 60% του όγκου που απωλέσθηκε το 2020. Η ζήτηση πετρελαίου θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2023, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για το πετρέλαιο για το 2021. Πηγές: www.energia.gr, https://www.iea.org/reports/oil-market-report-march-2021

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ