top icon
Blog

«Baja Greece 2024» – Εκ βαθέων απολογισμός

Αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό κείμενο για το «Baja Greece 2024» από τον «τοίχο» ενός από τους πρωτεργάτες του επιτυχημένου διεθνούς αγώνα που έγινε στην περιφέρεια της δυτικής Μακεδονίας, του Κώστα Θεολόγη.

Μετά από 11 διοργανώσεις, με δύο από αυτές να προσμετρούν στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Baja της FIA και από φέτος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο απολογισμός γίνεται πιο πολύ με συναίσθημα παρά με απαρίθμηση αριθμών και στατιστικών. Η ενδέκατη διοργάνωση του διεθνούς αγώνα πέρασε και αυτή στην ιστορία καταγράφοντας για ακόμη μία φορά υψηλό επίπεδο οργάνωσης και ασφάλειας που ήταν και οι στόχοι που θέσαμε εξαρχής. Επίπεδο που επιβεβαίωσαν τόσο οι άνθρωποι της FIA όσο και της ΟΜΑΕ, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για ίσως τη καλύτερη διοργάνωση. Baja Greece λοιπόν, η μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση της Δυτικής Μακεδονίας, η μεγαλύτερη εκδήλωση μηχανοκίνητου αθλητισμού στην Ελλάδα μετά το Rally Acropolis. Ναι, τα έχουμε καταφέρει όλοι μαζί.

Κώστας Θεολόγης - International promoter Baja Greece

Κώστας Θεολόγης – International promoter Baja Greece

Το 2024 Baja Greece είχε σημαντικά αυξημένη δημοσιότητα με τη καθοριστική συμβολή του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου, της Cosmote TV, της ΕΡΤ, του Στράτη Χατζηπαναγιώτου και του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ, της Gazzetta και πολλών άλλων ΜΜΕ από Ελλάδα και εξωτερικό που ανέδειξαν τη προσπάθεια που γίνεται στη Δυτική Μακεδονία, στη Καστοριά και τη Φλώρινα και φυσικά στο Άργος Ορεστικό. Μαζί με τον επαγγελματισμό της Star-System-Pro και του Μάρκου Πετρόπουλου, δημιουργήσαμε πολλά όμορφα βίντεο και συνεντεύξεις που αποτύπωσαν την ομορφιά της περιοχής και το παλμό του αγώνα.

Baja Greece

Αρωγοί στη προσπάθειά μας ήταν για ακόμη μία φορά το υπουργείο Αθλητισμού (που έθεσε υπό την αιγίδα του την εκδήλωση) η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Π.Ε. Καστοριάς, ο Δήμος Άργους Ορεστικού. Ειδικά οι τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Καστοριάς και του Δήμου Άργους Ορεστικού εργάστηκαν ακατάπαυστα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα ώστε όλα να είναι όπως πρέπει. Ο κ. Σαββόπουλος από τη Π.Ε. Καστοριάς και ο κ. Κεπαπτσόγλου ως Δήμαρχος του Άργους Ορεστικού ήταν τα «κλειδιά» της επιτυχούς προετοιμασίας του αγώνα. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς. Ευχαριστούμε και τα Δασαρχεία Καστοριάς και Φλώρινας καθώς και τους αντίστοιχους Δήμους που μας αδειοδοτούν για τη διέλευση από περιοχές αρμοδιότητας τους.

Baja Greece

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στην Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας που κάθε χρόνο συμβάλλουν καθοριστικά στο υψηλό επίπεδο ασφάλειας του αγώνα. Μαζί τους και ο Ερυθρός Σταυρός με 4 οχήματα 4×4 πλήρως εξοπλισμένα, οι εθελοντές με 4×4 από την Πάτρα, οι ιατροί του αγώνα με επικεφαλής το Βασίλη Ναούμ και οι εθελοντές-φύλακες από τη Καστοριά και το Άργος Ορεστικό που βοήθησαν καταλυτικά ώστε να διεξαχθούν οι Ειδικές Διαδρομές με τη μέγιστη ασφάλεια. Συνολικά τις ημέρες του αγώνα απασχολήθηκαν άμεσα και έμμεσα περίπου 200 άτομα και ο συντονισμός τους ήταν περίπλοκος αλλά τελικά στέφτηκε με επιτυχία καθώς το πρόγραμμα του αγώνα τηρήθηκε με ακρίβεια. Τις θερμές ευχαριστίες και στους υποστηρικτές του αγώνα με προεξέχοντες τα ελαστικά Toyo Tires που φέτος μπήκαν δυναμικά στο χώρο ως Χρυσοί Χορηγοί, τη Δέσφα ως τον αποκλειστικό μας sustainability partner και Χρυσό Χορηγό, την Εταιρία G.Moundreas & Co Sa που επί σειρά ετών βρίσκεται δίπλα μας ως Χρυσός Χορηγός, καθώς και τις Εταιρίες Green Navis, Mare Management, Εγνατία Οδός ΑΕ, Οδομπετόν ΑΤΕ, Enterprise, Superfast Ferries, Π.Πετρόπουλος, CanAm, Arrena Μεταλλικό Νερό, Kafri-Drive και την ΕΚΟ-Κολυμπιώτης.

Baja Greece

Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη μικρή αλλά αποφασισμένη για επιτυχία ομάδα του Baja Greece. Χριστίνα, Αλέκος, Νίκος, Άρης, Τίμος, Κατερίνα, Θοδωρής, Λευτέρης, Σαράντης, Γεωργία, Αρετή, Αλέξης, Κώστας, Δημήτρης. Ξέχασα κάποιον; Συγνώμη!
Μεγάλο ευχαριστώ και στους αγωνιζόμενους και στις Ομάδες τους που ήρθαν στο Άργος Ορεστικό και συμμετείχαν στη 4ήμερη γιορτή του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Ήταν λίγοι, μόλις 33, σε σύγκριση με τις συμμετοχές του 2023 που ήταν 81. Λίγοι και καλοί προερχόμενοι από 19 διαφορετικές χώρες, με το επίπεδο να ανεβαίνει πολλά σκαλιά με κορυφαίους οδηγούς και επιδόσεις. Οι λόγοι της απότομης μείωσης πολλοί που μας προβληματίζουν, αλλά ταυτόχρονα μας δυναμώνουν για να τους αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά.

Baja Greece

Είναι πλέον αποδεκτό από την πλειοψηφία των εμπλεκόμενων στα ημερολόγια της FIA ότι οι αγώνες είναι πολλοί και πως τα έπαθλα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, Παγκόσμιο Κύπελλο, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρέπει να συμπτυχθούν ή να μειωθούν οι αγώνες. Είναι αδιανόητο να έχουμε αγώνες ανά 20-30 ημέρες και να καλούνται οι ίδιες Ομάδες να είναι στην Ισπανία μετά στην Ελλάδα και αμέσως μετά στην Αργεντινή και όλα αυτά σε διάστημα 50 ημερών!

Baja Greece

Όλοι οι Team Managers που παραβρέθηκαν στο Άργος Ορεστικό συμφώνησαν ότι το ημερολόγιο είναι ασφυκτικό ενώ ταυτόχρονα το σύστημα απονομής βαθμών δημιουργεί ανισορροπίες αλλά και αγώνες 2 ταχυτήτων μέσα στα ημερολόγια της FIA. Επί μιάμιση ώρα παραθέσαμε πειστικά επιχειρήματα στους εντεταλμένους της FIA και ευελπιστούμε να εισακουσθούν για το 2025. Μείναμε άναυδοι με τη χαμηλότατου επιπέδου αντίδραση εκ μέρους της Ιταλικής ASN και της Επιτροπής Cross Country που δεν προσμέτρησαν το Baja Greece για το Ιταλικό Πρωτάθλημα «τιμωρώντας» μας που πήραμε τη θέση του αγώνα τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Bajas της FIA. Δεν απάντησαν ποτέ ούτε στην επιστολή που απέστειλε η ΟΜΑΕ, ούτε στις επιστολές που απέστειλε ο Οργανωτής του Baja Greece. Και όλα αυτά ενώ οι Ιταλοί αγωνιζόμενοι είχαν κατατάξει τον αγώνα στην Ελλάδα ως το καλύτερο του ιταλικού ημερολογίου. Δεν πειράζει. Και πάλι φίλοι.

Baja Greece

Ταυτόχρονα η σύρραξη στο Ισραήλ και η οικονομική συγκυρία στη Τουρκία σχεδόν μηδένισαν τις συμμετοχές από αυτές τις χώρες που από ανέκαθεν ανέρχονταν σε σημαντικό αριθμό. Παράλληλα αντιμετωπίζουμε επί σειρά ετών ένα αθέμιτο ανταγωνισμό που είναι και επικίνδυνος για την εικόνα του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού ευρύτερα. Αγώνες Rally Raid, Cross Country (που «αδειοδοτούνται;» από έτερη ελληνική Ομοσπονδία) πραγματοποιούνται σε δρόμους ανοικτούς στην κυκλοφορία, παραπλανώντας Αστυνομία, αγωνιζόμενους, τοπικούς φορείς υπό το μανδύα του «regularity». Διαδρομές εκτός καταγεγραμμένων δασικών δρόμων (που ρητά απαγορεύεται από το Νόμο), φορτηγά να κινούνται σε αντίθετη φορά με αυτή των αγωνιστικών. Μέτρα ασφαλείας ανύπαρκτα, αγωνιστικά με ελλιπέστατες προδιαγραφές ασφαλείας και όλα να εναπόκεινται στο Μεγαλοδύναμο. Ως εκ τούτου προσελκύουν μεγάλο αριθμό αγωνιζόμενων με το ταμείο του Οργανωτή να γεμίζει αφού τα κόστη για αδειοδότηση, μέτρα ασφαλείας, αποκατάστασης δρόμων, κλπ. απλά δεν υπάρχουν στο προϋπολογισμό τους. Τρανό παράδειγμα το Illiria Raid που απροειδοποίητα και χωρίς καμία άδεια από καμία δημόσια Αρχή πέρασε από τις διαδρομές του Baja Greece και έτσι αναγκαστήκαμε να τις ξαναφτιάξουμε και αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προξένησαν. Και δεν είναι οι μόνοι.

Baja Greece

Εργαζόμαστε τουλάχιστον έξι μήνες για να λάβουμε όλες τις απαραίτητες άδειες, σε συνεργασία με την Αστυνομία και τις Περιφέρειες έως το κάθε ιδιοκτήτη γης από όπου περνά το Baja Greece, ώστε να έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε τη κυκλοφορία άλλων οχημάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα. Επενδύουμε στην απόλυτη νομιμότητα και στην ασφάλεια των διαδρομών με βαρύ οικονομικό κόστος και επιτήδειοι παίζουν τη φήμη του μηχανοκίνητου αθλητισμού στα ζάρια. Πέρα των παραπάνω που μας κάνουν να οργιζόμαστε, να απογοητευόμαστε αλλά μετά να πεισμώνουμε, το Baja Greece του 2024 κατέδειξε πλέον την επιτακτική ανάγκη να τεθεί ένα νέο γραπτό πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, Χορηγούς, Υποστηρικτές. Το άγχος κάλυψης του προϋπολογισμού (χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια και σε προ απαιτούμενα της FIA) αποσυντόνισε πολλές φορές τους Οργανωτές ενώ έφερε στα όρια τη σωματική υγεία αρκετών εξ αυτών. Ένας αγώνας Παγκοσμίου επιπέδου δεν μπορεί πλέον να διοργανώνεται μόνο με ρομαντισμό, πάθος και εθελοντισμό με ατέλειωτες ώρες εργασίας αμισθί. To Baja Greece οφείλει πλέον να έχει αν όχι επαγγελματική τουλάχιστον ημι-επαγγελματική δομή και σίγουρα με ακλόνητη υποστήριξη-δέσμευση από Φορείς, Χορηγούς και Υποστηρικτές. Έχοντας αυτό ως γνώμονα ξεκινάμε.

Baja Greece

Σε αναμονή εξελίξεων και συζητήσεων, υποβάλουμε αίτημα προς την FIA για διεξαγωγή του 12ου Baja Greece στις 22-25 Μαΐου 2025 με εναλλακτική ημερομηνία 29 Μαΐου με 1 Ιουνίου και να προσμετρά ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στο Ευρωπαϊκό ή και στα 2 ταυτόχρονα ενώ θα περιλαμβάνει και τον παράλληλο «Εθνικό/Διεθνή» αγώνα. Εύχομαι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο που θα ανακοινωθεί από τη FIA το πρόγραμμα και οι κανονισμοί της επόμενης να δώσουν το έναυσμα για ένα super Baja Greece 2025. Στο εντωμεταξύ ξεκινάμε τη προετοιμασία του επόμενου αγώνα από σήμερα και βλέπουμε.

Baja Greece

Αλέκος Αποστολίδης – Αλυτάρχης Baja Greece 2024

Έως τότε, καλές καλοκαιρινές διακοπές με υγεία για όλους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Χριστίνα που με στηρίζει και υπομένει όλα αυτά τα χρόνια καθώς και στα παιδιά μου που είναι η πηγή ζωής για να μπορώ να ασχολούμαι με το χόμπι μου. Ευχαριστώ και τον αδελφό μου Τίμο που παράτησε τη δουλειά του για να έρθει να βοηθήσει. Ευχαριστώ τον Αλέκο και τα παιδιά του που συνοδοιπορούμε όλα αυτά τα χρόνια. Ευχαριστώ τον Αλέκο Παπαθάνο και την οικογένεια του που στήριξε με πάσα δύναμη στα πρώτα χρόνια του αγώνα. Σας ευχαριστώ όλους όσους με/μας στηρίξατε όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα φέτος. Baja Greece

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

  • Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

    ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ