top icon
Blog

Τηλεργασία

Working from home, εργασία εξ αποστάσεως, ή όπως αλλιώς αποκαλούμε την εργασία σήμερα, που τα μέχρι τώρα δεδομένα άλλαξαν – ίσως και τα κεκτημένα.

Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί αυτό που συμβαίνει εδώ και πολλούς μήνες. Δουλειά από το σπίτι. Πόσο αποδοτικό μπορεί να είναι; Πόσο δημιουργικό; Αγγίζονται οι στόχοι; Βγαίνει το μπάτζετ; Ικανοποιούνται τα deadlines; Πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι ως χώρος γραφείου;

Μήπως γίνει καθεστώς; Το κράτος, οι εταιρείες, οι οργανισμοί βολεύονται κάπως έτσι; Μπορεί και ναι. Τα έξοδα μειώνονται. Συνεργεία καθαρισμού, φύλαξη, ηλεκτρισμός, εταιρικά αυτοκίνητα, αναλώσιμα εκτυπωτών, φροντιστές κλιματιστικών, θέρμανση, βγαίνουν εντελώς από τον προϋπολογισμό. Γραμματείες, ρεσεψιονίστ, κυλικεία, κηπουροί, είναι περίσσιο προσωπικό. Η τηλεργασία ίσως είναι το μέλλον. Αποδίδει; Πόσο χαρούμενοι είναι οι εργαζόμενοι; Πόσο αποδοτικοί;

Πολλές μελέτες έχουν γίνει, προ εποχής πανδημίας, από αρχιτέκτονες, διακοσμητές χώρων, ακόμα και από ψυχολόγους, ώστε ένας οργανισμός να στήσει με τέτοιο τρόπο τα γραφεία του, ώστε να εμπνέονται οι εργαζόμενοι. Να νιώθουν ασφάλεια, οικειότητα, άνεση μέσα στο περιβάλλον στο οποίο εργάζονται και περνούν δέκα ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, επί πολλά χρόνια, ώστε να αποδίδουν το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα γραφεία πια δεν είναι κλειστού τύπου, αλλά open. Οι ψυχολόγοι αποφάνθηκαν ότι το open space (χώρος γραφείου ανοικτής διάταξης) λειτουργεί καλύτερα στην ψυχολογία και τη συνεργασία των ατόμων. Σμίξιμο ανθρώπων, ιδεών, συναισθημάτων. Νιώθουν ελευθερία και όχι απομόνωση, αναπτύσσουν σχέσεις γρηγορότερα και πιο εύκολα με τους συναδέλφους τους, απλώς βλέποντάς τους καθημερινά και λέγοντας μια καλημέρα. Ο ανοιχτός εργασιακός χώρος συντελεί στη μείωση του άγχους των εργαζομένων, ενώ η διαδραστικότητα που αναπτύσσεται βοηθά στην αύξηση της παραγωγικότητας. Καμία πόρτα δε χωρίζει την επικοινωνία, οπτική ή λεκτική. Ενδέχεται ο ανοιχτός χώρος να μετριάζει και τυχόν ιδιορρυθμίες, ιδιοτροπίες και να διορθώνει συμπεριφορές προς το καλύτερο.

Είναι η επικοινωνία διά ζώσης που μας κάνει να νιώθουμε άνθρωποι. Ενταγμένοι σε ένα σύνολο που επιλέξαμε εξαρχής, με στόχο να καλυτερεύσουμε, να προοδεύσουμε και να εξελιχθούμε. Να ακούσουμε το μπράβο, να βραβευθούμε, να επικριθούμε αν χρειαστεί και να προχωρήσουμε παρακάτω.

Να γιορτάσουμε τις μεγάλες γιορτές όλοι μαζί, να ευχηθούμε σε γενέθλια, να γίνουν μικρές συναντήσεις σε ώρες γραφείου, να γελάσουμε, να ξεφύγουμε λίγο από τη ρουτίνα. Να στολίσουμε το γραφείο, να ανταλλάξουμε δώρα παραμονές Χριστουγέννων και να ανυπομονούμε για τη νέα χρονιά. Φιλίες χρόνων έχουν χτιστεί μέσα στον επαγγελματικό χώρο. Κουμπαριές, γάμοι, βαφτίσια. Ένας «κόσμος» κλεισμένος μέσα σε κάποια τετραγωνικά, που δούλευε υπέροχα. Ένας «κόσμος» με πολλά κοινά. Με διαπληκτισμούς εποικοδομητικούς, με συναινέσεις, με απολύσεις και νέους εισερχόμενους, αλλά ο «κόσμος» παρέμενε ο ίδιος. Μικροί πλανήτες ήταν ο κάθε οργανισμός στο σύμπαν. Πλανήτες που αντάμωναν ο ένας τον άλλον, και έτσι λειτουργούσε η αγορά. Με τους ανθρώπους.

Και ξαφνικά μπήκαμε στο pause. Δουλεύουμε αγέλαστοι (σε ποιον να χαμογελάσεις στην οθόνη του υπολογιστή;), αμίλητοι (σε ποιον να μιλήσεις στην οθόνη του υπολογιστή, με ποιον να ανταλλάξεις απόψεις, στα e-mail, στα sms;). Ακόμα και να βγάλεις τα ρούχα σου από την ντουλάπα αποβραδίς να τα έχεις έτοιμα το πρωί για το γραφείο, ήταν και αυτό μέρος της ρουτίνας.

Πόσο καλά μπορεί να λειτουργήσει το υπνοδωμάτιο ή το σαλόνι ως χώρος γραφείου; Αναγκαία λύση λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν εδώ και ένα χρόνο, αλλά η δημιουργία, το όραμα, οι μικρές καριέρες ή οι μεγάλες βρίσκονται έξω από το σαλόνι και την κρεβατοκάμαρα. Βρίσκονται και απαντώνται μέσα στα πολλά ή τα λίγα τετραγωνικά των γραφείων.

Εύχομαι η τηλεργασία να μη γίνει καθεστώς. Διότι, ως γνωστόν, ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού. Μακάρι να ανταμώσουμε πάλι στην είσοδο των γραφείων και να ξυπνήσουν οι αισθήσεις μας από τη μυρωδιά του πρωινού φρεσκοκομμένου καφέ που αναδύεται από το κυλικείο στο ισόγειο.

«Καλημέρα, γιορτάζεις σήμερα;», με ρωτούν βλέποντας τα γλυκά που κρατώ στο χέρι.

«Όχι. Σήμερα γιορτάζουμε την επιστροφή»._ T. B.

YΓ.: Η Τζώρτζια Βρεττού, παλιά εξαιρετική μας συνεργάτιδα. Συγγραφέας πλέον, ενώ αρθρογραφεί και καταγράφει την άποψή της με συνέπεια σε έγκυρα Μέσα.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ