Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ συνεχίζεται στις 24-27 Φεβρουαρίου με το Ράλλυ Σουηδίας, όπου θα υπάρχει πολύ χιόνι αλλά κανένας Sebastien έπειτα από πολλά χρόνια – Ενημερωθείτε για τον αγώνα και το πρόγραμμα τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Ώρα χιονιού για το WRC, με το Ράλλυ Σουηδίας να επιστρέφει στις 24-27 Φεβρουαρίου, έπειτα από απουσία ενός έτους, αποτελώντας τον δεύτερο αγώνα του φετινού θεσμού.
Οι διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με το πρόσφατο ή και απώτερο παρελθόν είναι μεγάλες, τόσο σε επίπεδο διαδρομής, όσο και συμμετεχόντων.
Τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη χιονιού στην περιοχή της Varmland, που αποτελούσε επίκεντρο του Ράλλυ Σουηδίας, είχε αλλοιώσει τον χαρακτήρα του μοναδικού αγώνα του WRC σε χιόνι.
Αποκορύφωμα υπήρξε το 2020, όταν το Ράλλυ Σουηδίας θύμισε RAC, αφού σημαντικό μέρος του πραγματοποιήθηκε σε λάσπη, ενώ πολλές ειδικές διαδρομές ακυρώθηκαν πριν από τον αγώνα.
Έτσι, μετά από την ακύρωση του αγώνα το 2021 λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, το 2022 αποτελεί χρονιά αλλαγής για το επίκεντρο του σουηδικού ράλλυ, που μεταφέρθηκε 600 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης και 400 χιλιόμετρα νότια από τον Αρκτικό Κύκλο, στην Umea.
5 λόγοι για να παρακολουθήσετε το Ράλλυ Σουηδίας
Εκεί το χιόνι είναι εξασφαλισμένο, σε βαθμό που η έντονη χιονόπτωση προ εβδομάδων επέφερε μια απροσδόκητη μετακίνηση κοπαδιών ταράνδων, η οποία οδήγησε σε ακύρωση μιας ειδικής διαδρομής που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί δύο φορές, το Σάββατο.
Στο αγωνιστικό μέρος, ομάδες και πληρώματα έχουν πραγματοποιήσει εκτεταμένες δοκιμές σε χιόνι (διαβάστε τις δηλώσεις οδηγών και team managers), στο πλαίσιο προετοιμασίας για τον πρώτο αγώνα των υβριδικών αυτοκινήτων της κατηγορίας Rally1 σε αυτή την επιφάνεια.
Το φετινό Ράλλυ Σουηδίας θα είναι ξεχωριστό για ακόμη έναν λόγο, αφού θα αποτελέσει τον πρώτο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ μετά από πολλά χρόνια, που δε θα συμμετάσχει κανείς εκ των Sebastien Loeb και Sebastien Ogier, πρωταγωνιστές των τελευταίων δύο δεκαετιών στο θεσμό.
Ακόμη, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσδίδουν οι περίφημες μπαριέρες χιονιού (snowbanks), καθώς οι οδηγοί φροντίζουν να “ακουμπάνε” σε αυτές ώστε να διατηρήσουν τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Όμως, σε περίπτωση που η γωνία επαφής δεν είναι η ενδεδειγμένη, μπορεί τα αυτοκίνητα να κολλήσουν, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλά λεπτά μέχρι την επιστροφή στο δρόμο, ή και να προκύψουν εγκαταλείψεις.
Ράλλυ Σουηδίας: Από τους σημαντικότερους αγώνες του Πρωταθλήματος
Το Ράλλυ Σουηδίας αποτελεί έναν από τους “ιδρυτικούς” αγώνες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αφού βρίσκεται εξαρχής (δηλαδή από το 1973) στο πρόγραμμα του θεσμού.
Καθώς αποτελεί παραδοσιακά τον μοναδικό -και ταχύτατο- αγώνα του WRC σε χιόνι, η ξεχωριστή του προσωπικότητα χάριζε πάντοτε διαφορετικότητα στο θεσμό, με οδηγούς και θεατές να ανυπομονούν για την “εκδρομή στα χιόνια”.
Φυσικά, η γρήγορη και αποτελεσματική οδήγηση στο χιόνι απαιτεί εκτός από ταλέντο και εξοικείωση, οπότε μόνο απορία δεν προκαλεί το γεγονός ότι από το 1950, όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ως “International Swedish Rally” μέχρι και το 2004, οι νικητές ήταν αποκλειστικά Σκανδιναβοί.
Κατά τις παλαιότερες δεκαετίες, αναδείχθηκε ο μύθος των Σουηδών Stig Blomqvist και Bjorn Waldegard, οι οποίοι κατέκτησαν από 7 (1971, 1972, 1973, 1977, 1979, 1982, 1984) και 5 νίκες (1968, 1969, 1970, 1975, 1978), αντίστοιχα, με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Ράλλυ 1984 να παραμένει πολυνίκης του αγώνα.
Στην πιο σύγχρονη εποχή ξεχώρισαν οι Φινλανδοί Marcus Gronholm και Jari-Matti Latvala, με 5 (2000, 2002, 2003, 2006, 2007) και 4 (2008, 2012, 2014, 2017) νίκες αντίστοιχα.
Η πρώτη μη σκανδιναβική νίκη καταγράφηκε το 2004, με “δράστη” τον Sebastien Loeb, ο οποίος δεν επικράτησε άλλη φορά.
Μέχρι σήμερα, στη Σουηδία έχουν κατακτήσει τη νίκη ακόμη 4 μη σκανδιναβοί οδηγοί (Sebastien Ogier, Thierry Neuville, Ott Tanak, Elfyn Evans), με τον Γάλλο να είναι ο “πολυνίκης” αυτής της λίστας, όντας και ο μοναδικός που έχει κερδίσει περισσότερες από μία φορές, αφού ανέβηκε τρεις φορές (2013, 2015, 2016) στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Η απουσία των δύο Sebastien και κυρίως του Ogier, αφού ο Loeb έχει σταματήσει να διαθέτει πλήρες πρόγραμμα τα τελευταία 10 χρόνια, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Θα καταφέρει κάποιος από τους 3 μη Σκανδιναβούς νικητές που συμμετέχουν (Neuville, Tanak, Evans) να διπλασιάσει τις νίκες του, θα έχουμε νέο μη Σκανδιναβό νικητή όπως θα μπορούσε να είναι ο Craig Breen, ή μήπως οι Φινλανδοί της Toyota (Kalle Rovanpera, Esapekka Lappi) έχουν άλλη άποψη;
Όλα αυτά, θα έχουν απαντηθεί το μεσημέρι της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου.
Τα ελαστικά στο Ράλλυ Σουηδίας
Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά το Ράλλυ Σουηδίας μοναδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, είναι η χρήση των πιο στενών ελαστικών που διαθέτουν καρφιά, τα οποία χαρίζουν εξαιρετική πρόσφυση στη χιονισμένη επιφάνεια.
Καθένα από τα ελαστικά Sottozero Ice J1B, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα Rally1 και Rally2, διαθέτει 384 καρφιά που έχουν κατασκευαστεί από βολφράμιο και εξέχουν κατά 7 χιλιοστά από τη γόμα.
Ράλλυ Σουηδίας: Ένας ξεχωριστός αγώνας
Το υπόλοιπο των καρφιών βρίσκεται εντός της γόμας μέσω ειδικής διαδικασίας βουλκανίσματος -για την οποία η Pirelli έχει αποκτήσει πατέντα- και δεν τοποθετούνται εκ των υστέρων στα ελαστικά.
Η Pirelli θα ταξιδέψει στην Σουηδία έχοντας κατασκευάσει 1400 ελαστικά, εκ των οποίων τα 1200 αφορούν στις κατηγορίες Rally1 και Rally2.
Κάθε οδηγός της κορυφαίας κατηγορίας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 26 ελαστικά κατά τη διάρκεια του αγώνα, στα οποία δεν περιλαμβάνονται τα ελαστικά που θα χρησιμοποιηθούν στο shakedown.
Το πρόγραμμα του Ράλλυ Σουηδίας
Η πρώτη εκδοχή του Ράλλυ Σουηδίας με επίκεντρο την Umea, θα ξεκινήσει τυπικά με το shakedown σε ειδική μήκους 7,59 χλμ., το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου (10:01 Ελλάδος), ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας (21:00) θα πραγματοποιηθεί η Πανηγυρική Εκκίνηση στην Umea.
Το καθαρά αγωνιστικό μέρος αρχίζει το πρωί της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου, με την πρώτη ημέρα να είναι και η μεγαλύτερη, αφού περιλαμβάνει 7 ειδικές διαδρομές, συνολικού μήκους 125,67 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Χάρτες, ωράρια και πληροφορίες για τις ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Σουηδίας
Μετά από την ακύρωση μιας διπλής ειδικής διαδρομής, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, αποτελείται πια από 6 ειδικές διαδρομές μήκους 82,3 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Ο επίλογος θα γραφτεί την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου με 4 ακόμη ειδικές διαδρομές μήκους 56,84 χλμ., διαμορφώνοντας έναν αγώνα 17 ειδικών διαδρομών, συνολικού μήκους 264,81 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Ράλλυ Σουηδίας: Πρωταγωνιστές
Μεταξύ των 47 συμμετεχόντων του Ράλλυ Σουηδίας, ξεχωρίζουν τα 10 πληρώματα με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally1, αφού τελικά οι Lorenzo Bertelli-Simone Scattolin δε θα συμμετάσχουν, λόγω έκτακτων επαγγελματικών υποχρεώσεων του Ιταλού οδηγού.
Ας αναλύσουμε τις συνθέσεις των εργοστασιακών ομάδων στο Ράλλυ Σουηδίας.
M-Sport Ford
Μετά από το νικηφόρο ξεκίνημα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου είδε δύο Ford Puma Rally1 στο βάθρο, η M-Sport ταξιδεύει στη Σουηδία ως επικεφαλής της βαθμολογίας Κατασκευαστών.
Οι Craig Breen-Paul Nagle, που αρέσκονται σε γρήγορες ειδικές διαδρομές, θα ηγηθούν της προσπάθειας, θέλοντας να προσθέσουν ακόμη μια καλή εμφάνιση στο ενεργητικό τους.
Βέβαια, η καλή επίδοση στο Μόντε θα δυσκολέψει την προσπάθειά τους, αφού κατά τη μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα (Παρασκευή) θα μειονεκτούν έναντι αρκετών αντιπάλων τους, καθώς θα αποτελούν τη δεύτερη διέλευση, οπότε θα “καθαρίζουν” την αγωνιστική γραμμή.
Τους Ιρλανδούς θα πλαισιώσουν οι Gus Greensmith-Jonas Andersson και Adrien Fourmaux-Alexandre Coria. Τόσο ο Άγγλος όσο και ο Γάλλος δε διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από χιόνι, οπότε θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τον αγώνα χωρίς προβλήματα, ώστε να αυξήσουν τις παραστάσεις τους σε αυτή την επιφάνεια.
Toyota Gazoo Racing
Μπορεί στο Μόντε να μην κατέκτησε τη νίκη, όμως η ομάδα του Jari-Matti Latvala επέδειξε ρυθμό κορυφής με το Toyota GR Yaris Rally1.
Οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen βρίσκονται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, όμως η απουσία των δύο Seb σημαίνει πως θα ανοίγουν το δρόμο κατά την πρώτη ημέρα, γεγονός που θα δυσχεράνει το έργο τους.
Από την άλλη, οι Elfyn Evans-Scott Martin θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευθούν στο έπακρο την καλή σειρά εκκίνησης, γεγονός και τους φέρνει μεταξύ των φαβορί για τη νίκη.
Το τρίτο εργοστασιακό Toyota GR Yaris Rally1 της πρώτης ομάδας θα μοιραστούν, για πρώτη φορά μετά από το 2018, οι Esapekka Lappi-Janne Ferm. Η ταχύτητα του Φινλανδού είναι δεδομένη, οπότε σε συνδυασμό με την πολύ καλή σειρά εκκίνησης (τελευταίο Rally1), ο 30χρονος είναι ικανός για θετικό αποτέλεσμα, ιδιαίτερα αν αποδειχθεί πως δεν έχει επηρεαστεί από την αποχή, αφού συμμετείχε για τελευταία φορά σε αγώνα τον Οκτώβριο (Ράλλυ Φινλανδίας).
Ακόμη ένα υβριδικό Toyota GR Yaris Rally1, υπό την ομάδα Toyota Gazoo Racing Next Generation, θα μοιραστούν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston.
Hyundai Shell Mobis
Το μεγάλο ερωτηματικό! Η πρεμιέρα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο ήταν δύσκολη για τη Hyundai, που έδειξε πως βρίσκεται ένα βήμα πίσω σε σύγκριση με τις M-Sport Ford και Toyota.
Ενόψει Σουηδίας, οι Πρωταθλητές Κατασκευαστών 2019 και 2020 πραγματοποίησαν πολλές δοκιμές και αναμένεται να παρουσιάσουν βελτιωμένη εικόνα, έχοντας θέσει ως στόχο τον τερματισμό στο βάθρο.
Από το βαθμό βελτίωσης θα εξαρτηθεί και η δυνατότητα διάκρισης των πληρωμάτων της, αφού η ταχύτητα δεν λείπει.
Άλλωστε, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja κέρδισαν πέρυσι στο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας και στη Σουηδία το 2019, ενώ ο Thierry Neuville που θα έχει παραπλεύρως τον Martijn Wydaeghe, είχε αναδειχθεί νικητής στο Ράλλυ Σουηδίας 2018.
Δίπλα τους θα βρεθούν για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα οι Oliver Solberg-Elliott Edmondson, με τον 20χρονο Σουηδό/Νορβηγό να κάνει ντεμπούτο στα πάτρια εδάφη ως εργοστασιακός οδηγός.
WRC 2 στο Ράλλυ Σουηδίας
Στο πλαίσιο του ανανεωμένου WRC 2, όπου εντάσσονται όλα τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2, θα συμμετάσχουν 24 πληρώματα.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι Πρωταθλητές και νικητές στο Μόντε Κάρλο, Andreas Mikkelsen-Torstein Eriksen (Toksport, Skoda Fabia Rally2 evo) που ξεκινούν ως φαβορί για τη νίκη και στη Σουηδία.
Το έργο των Νορβηγών δε θα είναι εύκολο, αφού θα αντιμετωπίσουν διόλου ευκαταφρόνητους αντιπάλους, ορισμένοι εκ των οποίων είναι και teammates τους.
Ο λόγος για τους Πρωταθλητές Φινλανδίας Emil Lindholm-Reeta Hamalainen και τους Ρώσους Nikolay Gryazin-Konstantin Aleksandrov, που αμφότεροι θα μοιραστούν Skoda Fabia Rally2 evo της ομάδας Toksport 2.
Την πρώτη εμφάνιση θα κάνει η M-Sport Ford, με τους Φινλανδούς Jari Huttunen-Mikko Lukka να είναι ικανοί για το καλύτερο και τους Σουηδούς Mattias Adielsson-David Arhusiander να θέλουν ένα καλό εντός έδρας αποτέλεσμα, αμφότεροι με Fiesta Rally2 MkII.
Ακόμη, ικανοί για μια ανταγωνιστική εμφάνιση είναι οι Νορβηγοί Ole Christian Veiby-Stig Rune Skjaermoen, οι Φινλανδοί Eerik Pietarinen-Anttil Linnaketo και οι Εσθονοί Egon Kaur-Silver Simm και οι Georg Linnamae-James Morgan, όλοι με Volkswagen Polo R5.
Πάντως, τα βλέμματα θα στραφούν και στους Per Gunnar Andersson-Anders Fredriksson, με τον πρώην εργοστασιακό οδηγό της Suzuki να βρίσκεται σε καλή φόρμα, αφού συμμετέχει με επιτυχία σε σουηδικά ράλλυ και επιστρέφει σε αγώνα του WRC μετά από πολλά χρόνια, με Ford Fiesta Rally2 MkII.
Επιπλέον, η “απόβαση” της οικογένειας Bulacia στα πηδάλια Skoda Fabia Rally2 evo συνεχίζεται, αφού πέραν του Marquito, που θα έχει παραπλεύρως ως είθισται τον Αργεντινό Marcelo Der Ohannesian, στη Σουηδία θα συμμετάσχει και ο μικρότερος ηλικιακά Bruno, με συνοδηγό τον πολύπειρο Marc Marti.
Πρεμιέρα για το Junior WRC
To Ράλλυ Σουηδίας αποτελεί και τον πρώτο από τους 5 αγώνες του Junior WRC, για οδηγούς ηλικίας έως 30 ετών, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τετρακίνητα Ford Fiesta Rally3 ενιαίων προδιαγραφών, όντας ενταγμένο στο ευρύτερο WRC 3.
Δυστυχώς, οι Παναγιώτης Ρουστέμης-Χρήστος Μπακλώρης δε θα αγωνιστούν, αφού ο νεαρός οδηγός διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό.
Με δεδομένη την απουσία και των Γάλλων Jean Baptiste Franceschi-Antony Gorguillo, αφού ο 25χρονος οδηγός δεν έχει αναρρώσει από σοβαρό τραυματισμό που είχε το Νοέμβριο, η πρεμιέρα του θεσμού περιλαμβάνει 6 συμμετοχές.
Φαβορί θεωρείται ο Φινλανδός Πρωταθλητής Νέων το 2021, 20χρονος Sami Pajari, που θα έχει ως συνοδηγό την Enny Malkonen.
Ικανοί για τη νίκη είναι οι επίσης Φινλανδοί Lauri Joona-Mikael Korhonen, ενώ στον αγώνα θα συμμετάσχουν ακόμη οι Βρετανοί Jon Armstrong-Brian Hoy και William Creighton-Liam Regan, οι Εσθονοί Robert Virves-Aleks Lesk και οι Κενυάτες McRae Kimathi-Mwangi Kioni.
Εντυπωσιακές στιγμές από τις σουηδικές ειδικές διαδρομές
Ράλλυ Σουηδίας Preview
WRC 2022, 2ος γύρος, 24-27 Φεβρουαρίου
Επιφάνεια: Χιόνι
Ημέρες: 3
Ειδικές Διαδρομές: 17
Συνολικό μήκος: 264,81 χλμ.
Συμμετοχές: 47
Πολυνίκης: Stig Blomqvist – 7
Αποτελέσματα 2020
1.Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)
2. Tanak-Jarveoja (Hyundai i20 Coupe WRC)
3. Rovanpera-Halttunen (Toyota Yaris WRC)
Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Σουηδίας θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sport 5HD
Ωράριο μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)
Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
Ε.Δ. 1 Kroksjö 1 (14,98 χλμ.), 09:42
Ε.Δ. 2 Kamsjön 1 (27,81 χλμ.), 10:55
Ε.Δ. 3 Sävar 1 (17,28 χλμ), 12:31
Ε.Δ. 7 Umeå Sprint (5,53 χλμ.), 19:38
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
Ε.Δ. 8 Brattby 1 (10,49 χλμ.), 09:57
Ε.Δ. 10 Långed 1 (19,49 χλμ.), 11:54
Ε.Δ. 11 Umeå (11,17 χλμ.), 13:08
Κυριακή 27 Φεβρουαρίου
Ε.Δ. 17 Sarsjöliden 1 (14,23 χλμ.), 09:08
Ε.Δ. 18 Vindeln 2 (14,19 χλμ.), 10:37
Ε.Δ. 19 Sarsjöliden 2 Power Stage (14,23 χλμ.), 13:18
Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.
Ωράριο, live αποτελέσματα, εξέλιξη, βαθμολογίες και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC και το site του Ράλλυ Σουηδίας.
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του Ράλλυ Σουηδίας
Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Αρχείο 4Τ (Θάνος Ηλιόπουλος, Νίκος Κατίκης-Rallypixels), Red Bull Content Pool, Pirelli, Rally Sweden/McKlein
Video με την ιστορία του Ράλλυ Σουηδίας