Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ επιστρέφει στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο να ανοίγει την αυλαία της χρονιάς, χωρίς παρουσία θεατών – Ενημερωθείτε για τα νέα των ομάδων και το ωράριο τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Μετά από μικρό, αλλά αγωνιώδες λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων δεδομένων εξαιτίας του κορονοϊού, χρονικό διάστημα, το WRC επιστρέφει στις επάλξεις. Λιγότερες από 50 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του 2020 στο Ράλλυ Monza, οι αγωνιστικοί κινητήρες θα ηχήσουν ξανά, με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο να αποτελεί τον εναρκτήριο γύρο του 2021, στις 21-24 Ιανουαρίου.
Με την πανδημία να μαίνεται και το τρίτο κύμα να κρέμεται σαν “Δαμόκλειος σπάθη” πάνω από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, η διεξαγωγή του Ράλλυ Μόντε Κάρλο τέθηκε υπό αμφισβήτηση μέχρι την τελευταία στιγμή. Εντέλει, η δυναμική του Automobile Club Monaco (ACM) που έχει την ευθύνη διοργάνωσης, σε συνδυασμό με τη βούληση της FIA και του Promoter, άναψαν το πράσινο φως των τοπικών αρχών, ώστε το Ράλλυ Μόντε Κάρλο να διεξαχθεί κανονικά -σε αντίθεση με το Ιστορικό Μόντε Κάρλο που ακυρώθηκε-, αν και με μεγάλες διαφοροποιήσεις στο ωράριό του.
Teaser του Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Ο φετινός αγώνας
Καθώς στη Γαλλία έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 18:00-06:00, οι διοργανωτές προέβησαν σε σημαντικές αλλαγές, προκειμένου να λάβουν το πράσινο φως από την Περιφέρεια Hautes Alpes για την διεξαγωγή του αγώνα.
Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγονται η μη διεξαγωγή shakedown και η απουσία θεατών, ενώ οι διοργανωτές έχουν τονίσει πως θα τηρηθεί ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει ακόμη και πρόστιμα για τους παραβάτες. Το ωράριο του Ράλλυ Μόντε Κάρλο μετακινήθηκε κατά 2,5 ώρες νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, ώστε άπαντες να έχουν επιστρέψει στη Gap, που είναι για ακόμη μια χρονιά το επίκεντρο του αγώνα, στις 18:00 ώρα Γαλλίας.
Ο εναρκτήριος γύρος της χρονιάς θα ξεκινήσει την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, με την εκκίνηση να δίνει από την Gap και όχι από το Μονακό, όπου τα πληρώματα θα βρεθούν μόνο την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Την πρώτη ημέρα θα διεξαχθούν δύο μεσημεριανές ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 41,36 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η επόμενη ημέρα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, είναι η μεγαλύτερη του αγώνα με 5 ειδικές διαδρομές μήκους 104,7 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει ξύπνημα από τα χαράματα, καθώς η πρώτη ειδική διαδρομή ξεκινά στις 06:10 ώρα Γαλλίας, δηλαδή 07:10 ώρα Ελλάδος.
Για το Σάββατο 23 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί 3 ειδικές διαδρομές μήκους 57,1 χιλιομέτρων και ο επίλογος θα γραφτεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, με 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 54,48 και την τελευταία εξ αυτών (Briançonnet – Entrevaux 2) να είναι η Power Stage. Συνολικά, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο περιλαμβάνει 14 ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 257,64 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Με μια ματιά
WRC 2021, 1ος γύρος, 21-24 Ιανουαρίου
Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Επιφάνεια: Στεγνή ή βρεγμένη άσφαλτος, χιόνι ή πάγος
Συμμετοχές: 84
Πολυνίκες: Sebastien Loeb-Sebastien Ogier (7)
Αποτελέσματα 2020:
-
Neuville-Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC)
-
Ogier-Ingrassia (Toyota Yaris WRC)
-
Evans-Martin (Toyota Yaris WRC)
Trailer του Ράλλυ Μόντε Κάρλο
Ράλλυ Μόντε Κάρλο: Όπως κανένα άλλο
Από την καθιέρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ το 1973 και με λίγες εξαιρέσεις, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο αποτελεί το πετράδι που δίνει επιπλέον λάμψη στο θεσμό. Με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα λόγω του Πριγκιπάτου, αλλά και με εγγενή δυσκολία που προέρχεται από τις ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες, αφού σε μία ειδική διαδρομή τα πληρώματα μπορούν να συναντήσουν στεγνό, βρεγμένο οδόστρωμα, λιωμένο χιόνι ή πάγο.
Για αυτό, παραδοσιακά το Ράλλυ Μόντε Κάρλο αποτελεί τον πιο απαιτητικό αγώνα στο ημερολόγιο του πρωταθλήματος, αφού για την επιτυχία απαιτούνται σωστές επιλογές στησίματος και ελαστικών, εξαιρετική τεχνική, μεγάλη αυτοσυγκέντρωση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και άψογη συνεργασία του εκάστοτε πληρώματος με το gravel crew. Σε αυτό το ρόλο, κάθε χρόνο επιστρατεύονται πεπειραμένοι οδηγοί και συνοδηγοί, οι οποίοι εισέρχονται στις ειδικές διαδρομές έως 70 λεπτά πριν από την εκκίνηση του πρώτου αγωνιστικού, για να δώσουν στα πληρώματα μια τελευταία “εικόνα” της διαδρομής.
Χαρακτηριστικά, σε αυτό το ρόλο έχουν βρεθεί κατά καιρούς οδηγοί όπως οι Simon Jean Joseph (για τον Sebastien Ogier), Bruno Thiry (για τον Thierry Neuville) ή Mikko Hirvonen (για τον Kalle Rovanpera).
Ελαστικά: Ο παράγοντας που κάνει τη διαφορά
Η σωστή επιλογή ελαστικών αποτελεί διαχρονικά, τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας στο Μόντε Κάρλο. Φέτος, το WRC περιλαμβάνει μια σημαντική αλλαγή, αφού η Pirelli ανέλαβε τον ρόλο του μοναδικού προμηθευτή, αντικαθιστώντας την Michelin.
Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις συμβουλές από τα gravel crews, οι οδηγοί θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε 4 τύπους ελαστικών. Ο λόγος για τα Pirelli P Zero Soft και Supersoft, δηλαδή με μαλακή και πολύ μαλακή γόμα. Κάθε οδηγός θα μπορεί να χρησιμοποιήσει 20 ελαστικά με μαλακή γόμα (Soft), που προσφέρεται για στεγνή, συνήθως τραχιά άσφαλτο και θερμοκρασίες άνω του μηδενός. Ακόμη, θα υπάρχουν 24 ελαστικά μαλακής γόμας (Supersoft), η οποία είναι προτιμητέα σε καλής ποιότητας, στεγνή ή υγρή άσφαλτο και θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έως μηδέν βαθμών Κελσίου.
Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα επιλογής των Pirelli Sottozero, ελαστικών χιονιού που προσφέροντας για εντελώς βρεγμένο οδόστρωμα ή απαλό χιόνι. Τα συγκεκριμένα ελαστικά θα διατίθενται σε μικρότερο αριθμό σε σύγκριση με τα υπόλοιπα (12), οπότε η χρήση τους πρέπει να είναι λελογισμένη. Τέλος, θα υπάρχουν και 24 Pirelli Sottozero με καρφιά, για χρήση σε χιόνι ή πάγο. Αυτά τα ελαστικά, πολλές φορές συνδυάζονται με τα πολύ μαλακά P Zero, εφόσον οι συνθήκες σε ένα loop ειδικών είναι μικτές, όπως πολύ συχνά συμβαίνει στο Μόντε Κάρλο.
Οι πρωταγωνιστές
Προφανώς, από τις 84 συμμετοχές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο ξεχωρίζουν εκείνες των Κατασκευαστών, από τις οποίες θα προκύψει και ο νικητής. Οι συνθέσεις των ομάδων δεν παρουσιάζουν μεγάλες αλλαγές, με την απουσία του Esapekka Lappi να είναι η σημαντικότερη από πλευράς οδηγών, την ώρα που υπήρξαν και ορισμένες αλλαγές συνοδηγών σε κορυφαία πληρώματα. Ας τα δούμε αναλυτικά!
Hyundai Shell Mobis WRT
Έχοντας στις αποσκευές της δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Κατασκευαστών, αλλά και τη νίκη στο περσινό Ράλλυ Μόντε Κάρλο, η Hyundai θα παρατάξει 3 Hyundai i20 Coupe WRC.
Η αρχή ως έναν βαθμό θα γίνει μετ’ εμποδίων, καθώς η πρόσφατη ανακοίνωση της παύσης συνεργασίας μεταξύ των Thierry Neuville και Nicolas Gilsoul , λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του αγώνα, δυσκολεύει το έργο του περσινού νικητή, ο οποίος θα συνεργαστεί για πρώτη φορά με τον 28χρονο Βέλγο Martijn Wydaeghe, με τη δυναμική τους να είναι άγνωστη.
Video για τον Thierry Neuville
Οι Ott Tanak-Martin Jarveoja θέλουν να αφήσουν πίσω την περσινή έξοδο και να κάνουν έναν απροβλημάτιστο αγώνα, ενώ οι Dani Sordo-Carlos Del Barrio θα επιστρέψουν για έναν τελευταίο αγώνα μαζί, προτού στο δεξί μπάκετ του Ισπανού οδηγού βρεθεί ο Borja Rozada. Αμφότερα τα πληρώματα της Hyundai είναι ικανά για τερματισμό στο βάθρο. Ένα ακόμη, ημιεργοστασιακό, i20 Coupe WRC θα μοιραστούν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, που φέτος θα ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα.
Toyota Gazoo Racing WRT
Μπορεί να μην έχει καμιά αλλαγή στη σύνθεση πληρωμάτων της, ωστόσο η Toyota ταξιδεύει στο Μόντε με τον Jari Matti Latvala να είναι για πρώτη φορά, επικεφαλής της ιαπωνικής ομάδας. Βλέπετε, με προσωπική απόφαση του Akio Toyoda, ο Φινλανδός αντικατέστησε τον Tommi Makinen στην ηγεσία της ομάδας, μια κίνηση που αποτελεί στοίχημα, αφού ο οδηγός με τις περισσότερες συμμετοχές στο WRC, θα βρεθεί για πρώτη φορά σε τέτοιο πόστο.
Video με τον Jari Matti Latvala σε νέο ρόλο
Από εκεί και έπειτα, οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Sebastien Ogier-Julien Ingrassia ξεκινούν ως λογικό φαβορί για την 8η νίκη τους, παρά μια έξοδο στις δοκιμές πριν από τον αγώνα, που δύσκολα επηρεάζει πληρώματα αυτού του επιπέδου. Εφόσον κερδίσει, ο Sebastien Ogier μπορεί να γίνει μοναδικός πολυνίκης στο Μόντε, αφού τώρα μοιράζεται αυτή την κορυφή με τον Sebastien Loeb.
Οι Elfyn Evans-Scott Martin είχαν εντυπωσιάσει πέρυσι, διεκδικώντας τη νίκη και τερματίζοντας στην τρίτη θέση, φέτος θα προσπαθήσουν για το κάτι παραπάνω. Δικαίωμα να προσφέρουν βαθμούς στο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών θα έχουν και οι Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen, που θέλουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους σε σύγκριση με πέρυσι, πάντα με βασικό στόχο την αποφυγή προβλημάτων και τον τερματισμό. To τέταρτο αυτοκίνητο θα μοιραστούν οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt, με τον Ιάπωνα προστατευόμενο της Toyota να ετοιμάζεται για την πρώτη πλήρη σεζόν του με το Yaris WRC.
M-Sport Ford WRT
Όπως ήταν λογικό, η κρίση της πανδημίας χτύπησε την M-Sport περισσότερο από τις εργοστασιακές ομάδες οπότε, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των υβριδικών αυτοκινήτων ενόψει 2022, η συνταγή μιας νεανικής ομάδας πληρωμάτων, που στην πράξη πληρώνουν για τη θέση τους, φαντάζει ως αναγκαίο κακό. Έτσι, με πλήρες πρόγραμμα θα αγωνιστούν μόνο οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson, ενώ στο Μόντε Κάρλο θα αγωνιστεί με Ford Fiesta WRC και ο Teemu Suninen, που θα έχει ως συνοδηγό τον Mikko Markkula, με τον οποίο συμμετείχε στο θεσμό μεταξύ 2015-2018. Οποιοδήποτε αποτέλεσμα στην πρώτη πεντάδα, θα είναι εξαιρετικό για την ομάδα του Malcolm Wilson.
WRC 2
Βελτιωμένο αναμένεται το φετινό WRC 2, για ομάδες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 ή R5, όπως έχουμε συνηθίσει να τα αποκαλούμε. Στο Μόντε θα συμμετάσχουν 8 πληρώματα, με τους Andreas Mikkelsen-Ola Floene να φαντάζουν ως το λογικό φαβορί, με το Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport.
Από εκεί και έπειτα, οι Oliver Solberg-Aaron Johnston (Hyundai i20 R5) και Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (Ford Fiesta MkII Rally2) θέλουν να δείξουν τη βελτίωσή τους, στη δεύτερη σεζόν στο WRC. Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή της ομάδας Sports&You, με πλήρωμα ενός Citroen C3 Rally2 τελευταίας εξέλιξης για την ομάδα Sports&You, τους Eric Camilli-FX Buresi. Ο Γάλλος, θα έχει στο αυτοκίνητο τα αυτοκόλλητα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Ace Africa σε συνεργασία με τον γνωστό προπονητή ποδοσφαίρου Andre Villas Boas, που δραστηριοποιείται στην ευαισθητοποίηση για τις συνθήκες ζωής των παιδιών στην Αφρική.
Επιπλέον, οι Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannesian θα είναι teammates των Mikkelsen-Floene στην Toksport με Skoda Fabia Rally2, ενώ οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov θα κάνουν ντεμπούτο με Volkswagen Polo R5 της ιταλικής Movisport, που θα είναι βαμμένο στα χρώματα της Ρωσίας.
WRC 3-RGT
Στο πλαίσιο του WRC 3, πρωταθλήματος για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 θα συμμετάσχουν 12 πληρώματα, εκ των οποίων ξεχωρίζουν γαλλικά πληρώματα της Citroen Racing, όπως οι Yoann Bonato-Benjamin Boulloud, Nicolas Ciamin-Yannick Roche και Yohan Rossel-Benoit Fulcrand, όλοι τους με Citroen C3 Rally2.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά και αναμνήσεις από τη δεκαετία του ’70, αναμένεται να πυροδοτήσουν τα 6 Alpine A110 που θα αγωνιστούν στο πλαίσιο της κατηγορίας RGT, με γνωστά μάλιστα γαλλικά πληρώματα, όπως οι Cedric Robert-Matthieu Duval, Manu Guigou-Alexandre Coria και Raphael Astier-Frederic Vauclare.
Η ελληνική παρουσία
Η συμμετοχή στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, έχει γίνει πια συνήθεια για τον συμπατριώτη μας Νικόλα Παυλίδη, ο οποίος θα συμμετάσχει για 5η φορά στον φημισμένο αγώνα έχοντας και πάλι ως συνοδηγό, τον Allan Harryman. Σημειωτέον, πως το ελληνοβρετανικό πλήρωμα, θα βρεθεί για πρώτη φορά στα πηδάλια του νέου Peugeot 208 Rally4, το οποίο προετοιμάζει η γαλλική CHL.
Στη χώρα μας, επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο θα μεταδοθούν από την Cosmote TV Sports5 HD.
Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου
SS1 Saint Disdier-Corps, 15:00
SS2 Saint Maurice-Saint Bonnet 16:05
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου
SS4 Chalancon-Gumiane 1, 08:15
SS5 Montauban-Villebois les Pins 1, 09:55
SS6 Aspremont-La Batie des Fonts 2, 13:15
Σάββατο 23 Ιανουαρίου
SS10 Saint Clement-Freissinieres, 09:15
SS11 La Breole-Selonnet 2, 13:00
Κυριακή 24 Ιανουαρίου
SS13 Brianconnet-Entrevaux 1, 11:00
SS14 Puget Therniers-La Penne 2, 12:00
SS15 Brianconnet-Entrevaux 2 Power Stage, 13:00
Live εξέλιξη, ωράριο και συμμετοχές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να δουν ζωντανά όλες τις ειδικές διαδρομές μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας WRC All Live.
Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε τις συμμετοχές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2021
Θυμόμαστε τις 5 κορυφαίες στιγμές του περσινού Μόντε