X
WRC

Ράλλυ Μόντε Κάρλο Debrief: Τιτανομαχία σε υβριδικό φόντο (+videos)

Ο Sebastien Loeb έκλεψε για ακόμη μια φορά τις εντυπώσεις, ο Sebastien Ogier πιστοποίησε τη μεγάλη του κλάση και οι υπόλοιποι, προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν στο μέγιστο βαθμό τα νέα, υβριδικά τους αυτοκίνητα - Διαβάστε το debrief του πρώτου αγώνα της χρονιάς.

Η υβριδική εποχή του WRC ξεκίνησε με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου η λάμψη του αγέραστου Sebastien Loeb και η καθηλωτική του μονομαχία με τον Sebastien Ogier, έλαβαν μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος από τη νέα, πράσινη τεχνολογία του θεσμού.

Πριν από την εκκίνηση του Μόντε, το απόγευμα της Πέμπτης 20 Ιανουαρίου, άπαντες αναρωτιούνταν για την απόδοση των υβριδικών Ford Puma, Toyota GR Yaris και Hyundai i20 N Rally1.

Το μεσημέρι της Κυριακής 23 Ιανουαρίου και ενώ είχαν μεσολαβήσει 17 ειδικές διαδρομές μήκους 296, 03 αγωνιστικών χιλιομέτρων, ο υβριδισμός είχε περάσει σε… τρίτη μοίρα, αφού την παράσταση είχε κλέψει η εκπληκτική παρουσία και νίκη του Sebastien Loeb, έπειτα από την τρομερή μονομαχία του με τον Sebastien Ogier.

Ράλλυ Μόντε Κάρλο Debrief: Οι Seb και οι άλλοι

Προφανώς, κερδισμένος όχι μόνο λόγω της νίκης, αλλά με βάση τη συνολική του επίδοση, είναι ο Sebastien Loeb. Έχοντας ήδη τερματίσει στη δεύτερη θέση του Dakar, ο πολυνίκης του WRC βίωσε έναν κοπιαστικό Ιανουάριο, καθώς  αγωνιζόταν κατά τις περιόδους 2-14 και 20-23 Ιανουαρίου.

Ενδιάμεσα, την Κυριακή 16 Ιανουαρίου είχε πραγματοποιήσει δοκιμές με το Ford Puma Rally1, ενώ από την επόμενη ημέρα ξεκίνησε τις αναγνωρίσεις του Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

Αισθανθήκαμε κούραση και μόνο γράφοντας το πρόγραμμα του Loeb, ο οποίος πάντως απέδειξε για ακόμη μια φορά πως πέραν από κορυφαίο οδηγό, αποτελεί αθλητή ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου, παρόλο που στις 26 Φεβρουαρίου θα συμπληρώσει τα 48 του χρόνια.

Το γεγονός ότι επέστρεψε στη μάχη, μετά από αποχή ενός χρόνου από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ και με νέα συνοδηγό, την 50χρονη καθηγήτρια Μαθηματικών, Isabelle Galmiche, όντας απόλυτα ανταγωνιστικός, επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Παράλληλα, η μονομαχία με τον Sebastien Ogier έβαλε τέλος στις προβλέψεις πως οι νεότεροι θα προσαρμοστούν ταχύτερα στις δυνατότητες της νέας, υβριδικής τεχνολογίας, πιστοποιώντας πως η μεγάλη κλάση, δεν επηρεάζεται από τέτοιες αλλαγές.

Ακόμη, ο 9 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής βρέθηκε στη μάχη με τον εν ενεργεία, 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Sebastien Ogier, σε μια εκ των προτέρων κατάσταση “win-win”, όπως θα  λέγαμε και στη θεωρία παιγνίων.

Δείτε πλάνα από το shakedown

Αν ο Ogier επικρατούσε, όπως συνέβαινε μέχρι την προτελευταία ειδική διαδρομή του αγώνα, όπου το κλατάρισμα άλλαξε τα δεδομένα, ο Loeb δικαίως θα κέρδιζε κάθε έπαινο για την ήδη εκπληκτική του επίδοση.

Άλλωστε, οι δυο τους είχαν μεγάλη μάχη σε όλον τον αγώνα, ενώ μετά από τη 10η ειδική διαδρομή συγκατοικούσαν στην κορυφή, έχοντας ίδιο χρόνο με ακρίβεια δεκάτου του δευτερολέπτου (1 ώρα, 41 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα ακριβώς), στοιχείο ενδεικτικό του μεταξύ τους ανταγωνισμού.

Από τη στιγμή που, 20 χρόνια μετά από την παρθενική νίκη (Ράλλυ Γερμανίας 2002), ο μικρόσωμος Γάλλος ανέβηκε για 80ή φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και μάλιστα στο ντεμπούτο με το Ford Puma Rally1, αυτή η επιτυχία πρακτικά αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα μιας μαγευτικής ιστορίας.

Από την πλευρά του, ο Sebastien Ogier ήταν δεδομένο πως δεν ήθελε να χάσει από τον σχεδόν κατά 10 χρόνια μεγαλύτερό του, Loeb.

Το άγχος του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή, στην πρώτη του εμφάνιση με τον Benjamin Veillas και το υβριδικό Toyota GR Yaris Rally1 δεν κρυβόταν, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Loeb-Galmiche επέδειξαν ταχύτητα κορυφής.

Με μια κίνηση που θύμισε σκακιστή, όταν στη δύσκολη ειδική διαδρομή του Sisteron κατά την τρίτη ημέρα, προτίμησε να ακολουθήσει τον αντίπαλό του σε μια λανθασμένη-υψηλού ρίσκου επιλογή ελαστικών, ώστε να παίξει στα ίσια με τον αντίπαλό του, ο Ogier επιβεβαίωσε πως πάνω από όλα, ήθελε να κερδίσει τον Loeb.

Θυμίζουμε, πως το μεγαλύτερο μέρος της ειδικής διαδρομής ήταν στεγνό, όμως στο μέσον υπήρχαν σημεία με πάγο, γεγονός που κατέστησε την επιλογή ελαστικών σε δύσκολη διαδικασία.

Όντας σε εκείνο το σημείο 5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ogier, o Loeb πήρε το ρίσκο να χρησιμοποιήσει 4 σλικ ελαστικά μαλακής γόμας της Pirelli, στο Ford Puma Rally1. Αν και είχε ήδη τοποθετήσει δύο ελαστικά χιονιού στο Toyota GR Yaris Rally1, o 38χρονος Seb αποφάσισε να κάνει συνειδητά, μη ενδεδειγμένη επιλογή ελαστικών, ώστε να παίξει επί ίσοις όροις απέναντι στον Loeb.

Αυτή η κίνηση δικαίωσε τον Ogier, που ήταν ταχύτερος κατά 16 δευτερόλεπτα και αύξησε τη διαφορά, παίρνοντας ανάσα στη μάχη της νίκης.

Ωστόσο, αυτό δε διατηρήθηκε ως το τέλος, αφού έχοντας φαινομενικά διαφορά ασφαλείας 24,6”, οι Ogier-Veillas είχαν κλατάρισμα στην προτελευταία ειδική διαδρομή, χάνοντας περίπου 35” και υποχωρώντας στη δεύτερη θέση, 9,5” πίσω από τους Loeb-Galmiche.

Η πίεση που αισθανόταν ο Ogier φάνηκε και στην Power Stage, όπου έκανε άκυρη εκκίνηση λαμβάνοντας ποινή 10”, η οποία πάντως δεν έκρινε τον νικητή, αφού η διαφορά του από τον Loeb στον τερματισμό της διαδρομής ήταν 9”, οπότε ακόμη και χωρίς την ποινή,  ο οδηγός της M-Sport Ford θα επικρατούσε για 0,5”.

Αυτή η διαφορά βέβαια, πιστοποιεί πως γίναμε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες μάχες στην ιστορία του WRC, γεγονός που βγάζει κερδισμένο το σπορ, όπως παραδέχθηκε ο ηττημένος και λογικά απογοητευμένος στον τερματισμό, Ogier.

Highlights από την Power Stage

Πάντως, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά από το τέλος του αγώνα, το κλίμα ανάμεσα στους δύο μεγάλους Seb, καθώς και στους νέους συνοδηγούς τους, Isabelle Galmiche και Benjamin Veillas, ήταν εξαιρετικό και σαφώς μέσα στο πλαίσιο του “ευ αγωνίζεσθαι”.

Ο Loeb, που έφτασε τις 8 νίκες, όσες και ο αντίπαλός του στο Μόντε, δεν παρέλειψε να τον συγχαρεί, ενώ παραδέχθηκε πως δεν είχε πάντοτε απάντηση στην ταχύτητά του.


Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Ogier, αν εξαιρέσουμε την “πατροπαράδοτη” γκρίνια για τα ελαστικά της Pirelli, αφού δήλωσε επίσης πως ήταν ωραίο να μοιράζεται ξανά το βάθρο με τον Loeb, μετά από καιρό.

Η συνέχεια του επιλεκτικού προγράμματος και των δύο κορυφαίων οδηγών δεν έχει οριστικοποιηθεί, όμως θα ήταν ευχής έργον να τους βλέπαμε ξανά στον ίδιο αγώνα, με το Ράλλυ Πορτογαλίας τον Μάιο, να συγκεντρώνει τις περισσότερες  πιθανότητες για αυτό.

Πάντως, όλοι θα θέλαμε να σκεφτούν από τώρα ακόμη μια “Battle Royale” για το Μόντε Κάρλο του 2023, αφού άλλωστε είναι ισόπαλοι (8-8) σε νίκες στον θρυλικό αγώνα…

M-Sport Ford Debrief: Σπεσιαλίστες σε νέους κανονισμούς

Από το 2021, ο Malcolm Wilson είχε ξεκαθαρίσει πως θα “πετούσε” την περσινή χρονιά, ώστε να παρουσιάσει ένα ανταγωνιστικό αυτοκίνητο το 2022.

Όπερ και εγένετο, καθώς σε συνεργασία με την Ford Performance, το υβριδικό Puma Rally1 αποδείχθηκε εξαρχής ανταγωνιστικό και πολύ ισορροπημένο, θυμίζοντας το Fiesta WRC του 2011 και 2017.

Ο Malcolm Wilson έβαλε ξανά γκολ από τα αποδυτήρια ως προς το Ford Puma Rally1, δίνοντας στον Sebastien Loeb ένα αυτοκίνητο-νικητή.

Ο πολυνίκης του WRC δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, κινήθηκε σε ρυθμούς κορυφής και χάρισε την πρώτη νίκη στην M-Sport Ford, μετά από το Ράλλυ Ουαλίας 2018, όταν στο ψηλότερο σκαλί του  βάθρου είχε ανέβει ο Ogier.

Προφανώς, η κλάση του Loeb απογείωσε τις επιδόσεις του αυτοκινήτου της M-Sport, όμως η επιβεβαίωση της δυναμικής του, ήρθε από τους υπόλοιπους οδηγούς της ομάδας.

Οι Craig Breen-Paul Nagle ακολούθησαν μια μετρημένη προσέγγιση, καθώς ο Ιρλανδός δεν είχε αγωνιστεί στο Μόντε από το 2018. Ταυτόχρονα, γνωρίζει πως οι απαιτήσεις από εκείνον είναι μεγαλύτερες φέτος, καθώς καλείται να ηγηθεί της προσπάθειας του Blue Oval.

Έτσι, ορθώς αποφάσισε να μη ρισκάρει, ώστε να αυξάνει την αυτοπεποίθησή του με το πέρασμα των ειδικών διαδρομών. Αποτέλεσμα; Πρώτο βάθρο στο ντεμπούτο με τη νέα ομάδα, που αποκτά μεγαλύτερη σημασία από τη στιγμή που τερμάτισε πρώτος από τους… υπόλοιπους, αφού οι δύο Seb δε θα ακολουθήσουν πλήρες πρόγραμμα.

Αντίστοιχα, ο Gus Greensmith πέτυχε τον παρθενικό ταχύτερο χρόνο της καριέρας του, κάτι που πανηγύρισε δεόντως, κατά τη δεύτερη ημέρα του αγώνα. Αν δεν είχε ορισμένα προβλήματα και ένα κλατάρισμα, ίσως να είχε διεκδικήσει μαζί με τον Jonas Andersson μια θέση στο βάθρο.

Πλάνα από τις νυχτερινές ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Ακόμη και έτσι, το 1-3-5 για την ομάδα των Wilson και Millener είναι μια εξαιρετική αρχή, με μοναδικό μελανό σημείο την άσχημη έξοδο των Adrien Fourmaux-Alexandre Coria.

Ο νεαρός Γάλλος, μαθητής του Loeb και οδηγός της Red Bull υπερέβαλλε με αποτέλεσμα να βρεθεί σε φαράγγι, πιστοποιώντας πάντως την εξαιρετική δουλειά της FIA όσον αφορά στην εξέλιξη του νέου χωροδικτυώματος των αυτοκινήτων Rally1.

Toyota Debrief: Θετικό πρόσημο

Έστω και αν είδε μόνο ένα πλήρωμά της στο βάθρο, η ομάδα του Jari-Matti Latvala μπορεί να είναι ευχαριστημένη από την πρεμιέρα της νέας σεζόν.

Το Toyota GR Yaris Rally1 πέτυχε 9 ταχύτερους χρόνους (Ogier 5, Rovanpera 3, Evans 1) σε 17 ειδικές διαδρομές, τους περισσότερους από κάθε άλλο αυτοκίνητο.

Οι Ogier-Veillas, στο ντεμπούτο τους ως πλήρωμα, επέδειξαν ταχύτητα και σταθερότητα, χάνοντας τη νίκη στις λεπτομέρειες

Δείτε τι συνέβη κατά το πρωινό της δεύτερης ημέρας

Από την πλευρά τους, οι Elfyn Evans-Scott Martin δικαίωσαν εν μέρει όσους τους θεωρούν φαβορί για τον φετινό τίτλο. Το βρετανικό πλήρωμα ήταν το μόνο που ακολούθησε το ρυθμό των δύο “εξωγήινων” Γάλλων, διατηρώντας τη διαφορά κάτω από τα 10”.

Στην δύσκολη “Sisteron”, ο Evans έδειχνε να ξεχωρίζει σε επίπεδο γενικής, όμως ένα μικρό λάθος σε πονηρή δεξιά στροφή, έβγαλε το GR Yaris Rally1 λίγα εκατοστά εκτός δρόμου, καθιστώντας την επιστροφή δυνατή 20 λεπτά αργότερα, όταν όμως όλα είχαν χαθεί.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ήθελε, ωστόσο η ταχύτητα ήταν εκεί και ο Ουαλός μπορεί να βασιστεί σε αυτό, ώστε να βελτιωθεί στη συνέχεια.

Αντίστοιχα, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο είναι μια καλή βάση και για τους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen. Αν και δεν ξεκίνησε καλά, ο 21χρονος Φινλανδός δεν πανικοβλήθηκε, οπότε μεθοδικά προσπάθησε να βελτιώσει το στήσιμο του δικού του GR Yaris.

Στόχος επετεύχθη, με 3 ταχύτερους χρόνους και έναν εξ αυτών στην Power Stage, γεγονός που τον θέτει επικεφαλής στην άτυπη βαθμολογία εκτός των δύο Seb, με το χιονισμένο Ράλλυ Σουηδίας να ακολουθεί. Ότι καλύτερο!

Πλάνα από τις απογευματινές ειδικές διαδρομές της ίδιας ημέρας

Από εκεί και έπειτα, σε ρηχά νεαρά κινήθηκαν οι Takamoto Katsuta-Aaron Johnston, στον πρώτο τους αγώνα με την ξεχωριστή συμμετοχή της “Toyota Gazoo Racing Next Generation”.

Ο Ιάπωνας δεν έχει προσαρμοστεί στο υβριδικό σύστημα και δυσκολεύτηκε στο Μόντε, ενώ μια έξοδος στο Sisteron του κόστισε αρκετά λεπτά. Για λόγους τακτικής, η Toyota τον έθεσε σε καθεστώς SupeRally το Σάββατο, οπότε επέστρεψε την τελευταία ημέρα για να τερματίσει 8ος γενικής.

Hyundai Debrief: Ανηφόρα ενόψει

Αν και κανείς δε γνώριζε επακριβώς τη δυναμική των ομάδων πριν από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, αρκετοί παράγοντες συνέβαλλαν ώστε οι πιθανότητες να μην είναι με το μέρος της Hyundai.

Την εβδομάδα του αγώνα, τόσο ο Ott Tanak όσο και ο Thierry Neuville κράτησαν χαμηλούς τόνους, θέτοντας πρακτικά ως στόχο τον τερματισμό με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Πλάνα από το πρωί της τρίτης ημέρας

Η αποχώρηση του Andrea Adamo στα τέλη του 2021 και η έλλειψη επίσημης ηγεσίας, παρά τον ερχομό του Christian Loriaux, αποσυντόνισαν την κορεατική ομάδα κατά την περίοδο προετοιμασίας.

Παράλληλα, η έξοδος του Thierry Neuville σε δοκιμές επέφερε περαιτέρω καθυστερήσεις, οπότε η Hyundai προετοιμάστηκε κυριολεκτικά… στο 90′.

Τα αυτοκίνητά της φάνηκε να μην έχουν την ταχύτητα ώστε να ανταγωνιστούν στα ίσια τα Toyota GR Yaris και Ford Puma, με τους οδηγούς και κυρίως τον Neuville να εστιάζουν στην δυσκολία οδήγησης στο όριο.

Πλάνα από το απόγευμα της τρίτης ημέρας

Για πρώτη φορά, ο γνωστός για την γενναιότητά του Βέλγος δήλωσε πως φοβήθηκε, ενώ και τα προβλήματα αξιοπιστίας δεν έλειψαν, με τον 33χρονο να αναφέρει δυσκολίες με τα φρένα και αποκορύφωμα, ένα σπασμένο αμορτισέρ κατά την τρίτη ημέρα, το οποίο επισκεύαζε διαρκώς αφού δεν υπήρχε ενδιάμεσο σέρβις.

Έτσι, η 6η θέση ήταν το καλύτερο που μπορούσε να πετύχει ο νικητής του συγκεκριμένου αγώνα, το 2020.

Από την πλευρά τους, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja φαίνεται να συνεχίζουν από το βαρομετρικό χαμηλό που τερμάτισαν πέρυσι. Στο shakedown αντιμετώπισαν πρόβλημα με το υβριδικό σύστημα, ενώ αργότερα δε βρίσκονταν στη μάχη του βάθρου.

Εντέλει, εγκατέλειψαν με δύο κλαταρίσματα και ενώ είχαν μαζί μία ρεζέρβα, όπως είχαν κάνει και πέρυσι, αλλά και επειδή ένα χτύπημα στο Hyundai i20 N Rally1, προκάλεσε διαρροή υγρών και υπερθέρμανση στον κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Πάντως, εγκατάλειψη από ίδια αιτία (δύο κλαταρίσματα και μία ρεζέρβα) δεν είναι θετικό σημάδι, αφού δείχνει απουσία καθαρού μυαλού σε κρίσιμες επιλογές.

Τέλος, μέτρια ήταν και η πρεμιέρα των Oliver Solberg-Elliott Edmondson, οι οποίοι εστίασαν στη συλλογή εμπειριών, όμως ταλαιπωρήθηκαν σε μεγάλο μέρος του αγώνα από καπνούς που εισέρρεαν στο εσωτερικό.

Αυτό δημιουργούσε δυσφορία στο πλήρωμα, που εντέλει εγκατέλειψε την τελευταία ημέρα στην απλή διαδρομή, έπειτα από συμφωνία με την ομάδα.

Βέβαια, αυτό έφερε την αντίδραση του Neuville, που επέκρινε τον μικρό Solberg θεωρώντας πως έπρεπε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, όπως ο ίδιος έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά έκανε και στο Μόντε.

Πλάνα από τις πρωινές ειδικές διαδρομές της Κυριακής

Την προηγούμενη ημέρα, οι Solberg-Edmondson είχαν έξοδο όταν ο νεαρός έχασε την αυτοσυγκέντρωσή του λόγω του καπνού, για να επιστρέψουν πολλά λεπτά αργότερα με τη βοήθεια θεατών.

Η συνέχεια, με το χιονισμένο Ράλλυ Σουηδίας στις 24-27 Φεβρουαρίου, θα αποτελέσει αρχή μιας νέας εποχής δίχως Sebastien, η απουσία των οποίων δυστυχώς, όπως έδειξαν οι επιδόσεις όλων στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, θα γίνει παραπάνω από αισθητή στον κόσμο του WRC.

Photos: M-Sport Ford, Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport

Highlights από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο 2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!