Το WRC συνεχίζεται στις 22-25 Απριλίου με το ασφάλτινο Ράλλυ Κροατίας να παίρνει το βάπτισμα πυρός στο θεσμό – Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα και για τις ώρες απευθείας μετάδοσης στη χώρα μας.
Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ (WRC) συνεχίζεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με έναν εντελώς νέο αγώνα, το Ράλλυ Κροατίας. Εκτός από το ντεμπούτο στον κορυφαίο θεσμό ράλλυ, ο 3ος γύρος της φετινής χρονιάς έχει ακόμη μια ιδιαιτερότητα. Ποια είναι αυτή; Ότι θα αποτελέσει τον πρώτο αμιγώς ασφάλτινο αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ για πρώτη φορά, έπειτα από το Ράλλυ Γερμανίας 2019.
Η διαμόρφωση του περσινού προγράμματος εξαιτίας της πανδημίας περιλάμβανε μεν άσφαλτο, όμως σε μικτές συνθήκες. Ο λόγος, είναι πως στις ειδικές διαδρομές των Ράλλυ Μόντε Κάρλο και Monza, υπήρξαν επίσης πάγος και χιόνι. Το Ράλλυ Κροατίας θα είναι ο πρώτος αγώνας που οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν μόνο ασφάλτινα ελαστικά, έπειτα από 86 ολόκληρες εβδομάδες και το Ράλλυ Γερμανίας 2019.
Η επίδραση της πανδημίας παραμένει φανερή, αφού το Ράλλυ Κροατίας θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος φετινός αγώνας, που για υγειονομικούς λόγους, θα διεξαχθεί χωρίς παρουσία θεατών.
Teaser για το Ράλλυ Κροατίας
Νέα δεδομένα
Κάθε νέος αγώνας φέρνει νέα δεδομένα για ομάδες και οδηγούς, με το Ράλλυ Κροατίας να μην αποτελεί εξαίρεση. Καθώς έχουν περάσει 20 μήνες από τον τελευταίο αμιγώς ασφάλτινο αγώνα, κανείς δε μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για τη δυναμική της εκάστοτε ομάδας.
Από τους αναμενόμενους πρωταγωνιστές του Ράλλυ Κροατίας, μόνο ο Thierry Neuville έχει οδηγήσει ξανά το αυτοκίνητό του σε αμιγώς ασφάλτινο αγώνα του WRC. Χαρακτηριστικά, στο Ράλλυ Γερμανίας 2019 οι υπόλοιποι εργοστασιακοί οδηγοί βρίσκονταν στα πηδάλια άλλων αυτοκινήτων, ενώ ο νυν επικεφαλής της Toyota, Jari Matti Latvala, οδηγούσε το Yaris WRC.
Καιρός και ελαστικά
Όπως σε κάθε ασφάλτινο αγώνα, η σωστή επιλογή ελαστικών και οι καιρικές συνθήκες, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Η θερμοκρασία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 5-20 βαθμών Κελσίου, ενώ η Pirelli θα ταξιδέψει στην Κροατία με 2.700 ελαστικά -εκ των οποίων σχεδόν 700 για τα World Rally Cars- και 3 διαθέσιμες γόμες.
Για στεγνό οδόστρωμα, διαθέσιμα θα είναι τα ελαστικά P Zero RA σε μαλακή και σκληρή γόμα. Η μαλακή γόμα (RAS), που χρησιμοποιήθηκε και στο Μόντε, προορίζεται για πιο χαμηλές θερμοκρασίες ή γλιστερές συνθήκες. Η σκληρή γόμα (RAH), θα προτιμηθεί σε μεγαλύτερες ειδικές διαδρομές ή υψηλότερη θερμοκρασία. Σε περίπτωση βροχής, η σκυτάλη θα περάσει στα Pirelli Cinturato RWB.
5 λόγοι για να παρακολουθήσετε το Ράλλυ Κροατίας
Σε αριθμητικό επίπεδο, κάθε πλήρωμα του WRC θα μπορεί να χρησιμοποιήσει έως 24 ελαστικά, συν 4 για το shakedown. Συνολικά, θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής από 28 σκληρά P Zero, 20 μαλακά P Zero και 8 Cinturato (βροχής).
Τι καθιστά όμως την επιλογή, αλλά και τη διαχείριση ελαστικών τόσο σημαντική, ακόμη και αν δε βρέξει; Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοργανωτές του Ράλλυ Κροατίας, στις ειδικές διαδρομές του αγώνα υπάρχει ευρεία εναλλαγή οδοστρωμάτων. Όπως έχει αναφερθεί, ο αγώνας περιλαμβάνει έως και 6 διαφορετικούς τύπους ασφάλτου, με το γλιστερό οδόστρωμα να θεωρείται δεδομένο.
Ο αγώνας
Το Ράλλυ Κροατίας, έχει ως επίκεντρο την πρωτεύουσα της χώρας, Zagreb. Το σέρβις παρκ στεγάζεται στο Zagreb Fair, εκθεσιακό κέντρο στα βόρεια της πόλης, ενώ οι ειδικές διαδρομές βρίσκονται σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από αυτήν.
Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 22 Απριλίου, με το shakedown μήκους 4,6 χιλιομέτρων. Το καθαρά αγωνιστικό μέρος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 23 Απριλίου, με 4 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές μήκους 99,82 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα είναι το Σάββατο 24 Απριλίου, με ισάριθμες διαδρομές, αλλά μήκος 121,92 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Ο επίλογος θα γραφτεί την Κυριακή 25 Απριλίου με ακόμη 2 επαναλαμβανόμενες ειδικές, να διαμορφώνουν έναν αγώνα 20 ειδικών διαδρομών, μήκους 300,32 αγωνιστικών χιλιομέτρων.
Οι πρωταγωνιστές
Στην εκκίνηση του Ράλλυ Κροατίας συγκέντρωσε τελικά 65 συμμετοχές, από τις οποίες ξεχωρίζουν εκείνες των εργοστασιακών και ημι-εργοστασιακών πληρωμάτων.
Toyota Gazoo Racing WRT
Μετά από εκτενή σειρά δοκιμών σε άσφαλτο, η ομάδα του Jari Matti Latvala ταξιδεύει στην Κροατία επικεφαλής του Πρωταθλήματος Κατασκευαστών. Οι πρωτοπόροι της βαθμολογίας Οδηγών/Συνοδηγών Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen θα ξεκινούν, για πρώτη φορά στην καριέρα τους, πρώτοι στο δρόμο, στον πρώτο τους αμιγώς ασφάλτινο αγώνα με το Yaris WRC. Ως είθισται, οι Sebastien Ogier-Julien Ingrassia και Elfyn Evans-Scott Martin θα μοιραστούν ακόμη δύο Toyota Yaris WRC. Στο τέταρτο αυτοκίνητο, χωρίς να δίνουν βαθμούς στους Κατασκευαστές, θα βρεθούν οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt.
Hyundai Shell Mobis WRT
Μετά από τη νίκη στη Φινλανδία, αλλά και τις εποικοδομητικές δοκιμές σε Pre Event Testing και Ράλλυ San Remo, η Hyundai ταξιδεύει στην Κροατία με ανεβασμένο ηθικό. Όπως ακριβώς και στο Arctic, τους Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe και Ott Tanak-Martin Jarveoja θα πλαισιώσουν στα πηδάλια των Hyundai i20 Coupe WRC, οι Craig Breen-Paul Nagle. Ακόμη ένα i20 Coupe WRC, θα μοιραστούν οι Pierre Louis Loubet-Vincent Landais, που προσφέρουν βαθμούς στην γαλλική 2C Competition.
M-Sport Ford WRT
Με δύο αυτοκίνητα, αλλά αρκετές αλλαγές, θα παραταχθεί στο Ράλλυ Κροατίας η M-Sport Ford, ενώ τα Fiesta WRC θα διαθέτουν βελτιώσεις στον κινητήρα. Ο Gus Greensmith, θα έχει για πρώτη φορά ως συνοδηγό τον πολύπειρο Chris Patterson. Ακόμη, το δεύτερο Ford Fiesta WRC θα μοιραστούν για πρώτη φορά, οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul, με το ντεμπούτο του Γάλλου στην κορυφαία κατηγορία, να αναμένεται με ενδιαφέρον.
WRC2
Στο WRC2 για ομάδες με αυτοκίνητα Rally2, θα συμμετάσχουν 7 πληρώματα. Ως φαβορί για τη νίκη ξεκινάει οι Andreas Mikkelsen-Ola Floene (διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Mikkelsen), με Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport. Αντίπαλο δέος θα προσπαθήσουν να αποτελέσουν οι Πρωταθλητές της κατηγορίας, Mads Ostberg-Torstein Eriksen (Citroen C3 Rally2, TRT) και οι Teemu Suninen-Mikko Markkula (Ford Fiesta Rally2, M-Sport Ford). Σημαντικές πιθανότητες διάκρισης, ιδιαίτερα αν αποφύγουν το λάθος, έχουν οι Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Volkswagen Polo R5, Movisport).
Τις συμμετοχές της κατηγορίας συμπληρώνουν οι Marco Bulacia-Marcelo Der Ohannessian (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport), o Πρωταθλητής Νέων, Tom Kristensson με συνοδηγό τον David Arhusiander (Ford Fiesta Rally2, M-Sport Ford) και οι Enrico Brazzoli-Maurizio Barone (Skoda Fabia Rally2 evo, Movisport).
WRC3
Το δικό του ενδιαφέρον θα έχει το WRC3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα Rally2, που συγκέντρωσε 15 πληρώματα. Εξ αυτών, ξεχωρίζουν οι Γάλλοι Yohan Rossel-Alexandre Coria και Nicolas Ciamin-Yannick Roche, αμφότεροι με Citroen C3 Rally2. Την πρώτη τους εμφάνιση θα κάνουν οι πρώην Πρωταθλητές Ευρώπης Kajetan Kajetanowicz-Maciej Szczepanjak (φωτ.) και Chris Ingram-Ross Whittock, με ισάριθμα Skoda Fabia Rally2 evo. Ακόμη, ντεμπούτο στην κατηγορία θα κάνουν οι Emil Lindholm-Mikael Korhonen, με Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport.
Junior WRC
Το Ράλλυ Κροατίας, είναι ο πρώτος από τους 5 αγώνες του φετινού Πρωταθλήματος Νέων, για οδηγούς έως 29 ετών, που διεξάγεται με πανομοιότυπα Ford Fiesta Rally4. Το πρωτάθλημα συγκέντρωσε 8 συμμετοχές νεαρών οδηγών, με μεγαλύτερη ή μικρότερη εμπειρία. Από αυτούς, ξεχωρίζουν οι Λετονοί Martins Sesks-Renars Francis και οι Φινλανδοί Sami Pajari-Marko Salminen, εκ των πρωταγωνιστών πέρυσι, όπως και ο Σλοβάκος Martin Koci, που θα έχει ως συνοδηγό τον Τσέχο Petr Tesinsky.
Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο για τη διαδικασία καταγραφής των σημειώσεων
Με μια ματιά
WRC 2021, 3ος γύρος, 22-25 Απριλίου
Ράλλυ Κροατίας
Επιφάνεια: Άσφαλτος
Ημέρες: 3
Ειδικές Διαδρομές: 20
Συνολικό μήκος: 300,32 χλμ.
Συμμετοχές: 65
Βαθμολογίες (μετά από 2 αγώνες)
Οδηγοί: 1. Rovanpera 39, 2. Neuville 35, 3. Ogier-Evans 31, 5. Tanak 27
Κατασκευαστές: 1. Toyota 88, 2. Hyundai 77, 3. M-Sport Ford 24, 4. 2C Competition 22
Επιμέρους ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Κροατίας θα μεταδοθούν ζωντανά από την Cosmote Sports 5HD
Πρόγραμμα μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος)
Παρασκευή 23 Απριλίου
SS1 Rude – Plešivica 1, 09:35
SS2 Kostanjevac – Petruš Vrh 1, 10:30
SS3 Jaškovo – Mali Modruš Potok 1, 11:35
SS4 Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki 1, 12:35
Σάββατο 24 Απριλίου
SS10 Stojdraga – Gornja Vas 1, 10:15
SS11 Krasic-Vrskovac 1, 11:05
SS12 Vinski Vrh – Duga Resa 1 (Live TV), 12:00
Κυριακή 25 Απριλίου
SS18 Zagorska Sela – Kumrovec 1, 09:30
SS19 Bliznec – Pila 2, 11:05
SS20 Zagorska Sela – Kumrovec 2 (Wolf Power Stage), 14:00
Για να παρακολουθήσετε live όλες τις ειδικές διαδρομές του αγώνα, μπορείτε να κάνετε συνδρομή στο WRC+ All Live.
Live αποτελέσματα, εξέλιξη και το WRC+, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Συνημμένα μπορείτε να βρείτε το ωράριο και τις συμμετοχές του Ράλλυ Κροατίας.
Video preview του Ράλλυ Κροατίας