Τα πάντα είναι έτοιμα για το παρθενικό Ράλλυ Arctic Φινλανδίας στο πλαίσιο του WRC, που αναμένεται να αποτελέσει ένα φεστιβάλ ταχύτητας σε χιονισμένη επιφάνεια - Ενημερωθείτε για τις ώρες μετάδοσης στη χώρα μας.
Μετά από την πρεμιέρα με το Ράλλυ Μόντε Κάρλο, το WRC ταξιδεύει στον βορειότερο αγώνα που έχει πραγματοποιήσει ποτέ, για τη 2η συνάντηση της χρονιάς. Όταν το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας αντικατέστησε το Ράλλυ Σουηδίας στο πρόγραμμα του φετινού WRC, ο στόχος ήταν ένας: Να μη χαθεί ο χειμερινός αγώνας της σεζόν, αφού τα flat out περάσματα των αγωνιστικών στις χιονισμένες ειδικές διαδρομές, διαμορφώνουν ένα μοναδικό συνδυασμό που συναρπάζει οδηγούς και θεατές.
Κάπως έτσι, η FIA και ο Promoter του WRC ήρθαν σε συμφωνία με την φινλανδική ΑΚΚ και το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας, με επίκεντρο το Rovaniemi στη Βόρεια Φινλανδία, πήρε το χρίσμα για την πρώτη διοργάνωση στο πλαίσιο του WRC, στις 26-28 Φεβρουαρίου. Η ονομασία “Rally Arctic” είναι γνωστή στους φίλους των ράλλυ, αφού κάθε Ιανουάριο ο συγκεκριμένος αγώνας λειτουργεί ως πρόβα τζενεράλε ενόψει του Ράλλυ Σουηδίας, προσελκύοντας ακόμη και πιλότους F1 όπως οι Valtteri Bottas ή στο παρελθόν Keke Rosberg, Kimi Raikkonen, Mika Hakkinen και Hekki Kovalainen.
Το trailer του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας
Τα (όχι και τόσο) νέα δεδομένα
Κάθε νέο ράλλυ φέρνει νέα δεδομένα, ωστόσο το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας έχει αρκετά κοινά με το Ράλλυ Σουηδίας. Αμφότερα διεξάγονται σε χιονισμένες ειδικές διαδρομές, έστω και αν τα τελευταία χρόνια και ειδικά πέρυσι, το χιόνι στη Σουηδία ήταν από μειωμένο έως μηδενικό. Αυτό που θεωρείται δεδομένο φέτος, είναι πως ο χειμερινός αγώνας της σεζόν θα έχει πολύ χιόνι, πραγματικά snowbanks και μεγάλες ταχύτητες, γεγονός που έχει ήδη κάνει τους οδηγούς να ανυπομονούν, αφού αρκετοί θεωρούν πως ο συγκεκριμένος, μπορεί να αποδειχθεί ο ταχύτερος (από πλευράς μ.ω.τ.) αγώνας στην ιστορία του WRC.
Οι θερμοκρασίες στο Rovaniemi, πρωτεύουσα της Λαπωνίας στη Βόρεια Φινλανδία και “πατρίδα” του Αγίου Βασίλη, αναμένεται να βρίσκονται υπό το μηδέν, μεταξύ -5 και -10 βαθμών Κελσίου. Η εμπειρία από αγώνες σε τόσο χαμηλή θερμοκρασία, οδήγησε τους διοργανωτές στο ορισμό ενός σετ επιβίωσης για τα πληρώματα.
Από εκεί και έπειτα, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απόδοση των ελαστικών με καρφιά της Pirelli για την κάθε ομάδα. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, τα αυτοκίνητα που θα ξεκινούν αργότερα, όπως ο Ott Tanak, θα έχουν θεωρητικό πλεονέκτημα, καθώς οι προπορευόμενοι θα “ανοίγουν” την αγωνιστική γραμμή. Όμως, όπως τόνισε πριν από τον αγώνα ο Esapekka Lappi, σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες πέσουν αρκετά κάτω από το μηδέν, ελλοχεύει ο κίνδυνος έλλειψης ορατότητας, από το χιόνι που δε θα φεύγει από τη διαδρομή και θα δημιουργεί ομίχλη, περίπου σαν την σκόνη σε χωμάτινους αγώνες.
Φυσικά, όπως συμβαίνει σε όλους τους τελευταίους αγώνες, το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας θα διεξαχθεί χωρίς παρουσία θεατών.
Μπαίνουμε στο κλίμα, με ταχύτατο Onboard των Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen από το 2020
Ο αγώνας
Το Ράλλυ Arctic “Powered by CapitalBox” ξεκινά τυπικά το πρωί της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, με το shakedown. Το καθαρά αγωνιστικό μέρος θα ξεκινήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με την ειδική διαδρομή Sarriojärvi, που έχει μήκος 31,05 χιλιομέτρων και είναι η μεγαλύτερη του αγώνα. Η συγκεκριμένη διαδρομή, που θα επαναληφθεί λίγες ώρες αργότερα υπό το φως των προβολέων διαμορφώνοντας μια ημέρα συνολικού μήκους 62,1 αγωνιστικών χιλιομέτρων, είναι ιδιαίτερα γρήγορη. Θυμίζει εκείνες του παραδοσιακού Ράλλυ Φινλανδίας και σύμφωνα με τον αναπληρωτή Αλυτάρχη του αγώνα, Kari Nuutinen, αναμένεται να ενθουσιάσει τους οδηγούς λόγω της ταχύτατης φύσης της.
Η συνέχεια θα δοθεί το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, που είναι η μεγαλύτερη ημέρα του αγώνα, καθώς αποτελείται από 3 επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 144,04 αγωνιστικών χιλιομέτρων. Η αυλαία του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας θα πέσει την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, με την ειδική διαδρομή Aittajärvi μήκους 22,47 αγωνιστικών χιλιομέτρων, το δεύτερο πέρασμα από την οποία θα αποτελέσει την Power Stage του αγώνα.
Πρωταγωνιστές
Από τις 56 συμμετοχές, ξεχωρίζουν εκείνες των εργοστασιακών ομάδων, ενώ συνολικά στο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας θα συμμετάσχουν 13 αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC και 39 αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2.
Οι συνθέσεις των ομάδων δεν κρύβουν εκπλήξεις, αφού είναι σχεδόν ίδιες με εκείνες στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.
Toyota Gazoo Racing WRT
Μετά από το εξαιρετικό ξεκίνημα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, όπου είδε τέσσερα αυτοκίνητα να τερματίζουν στις έξι πρώτες θέσεις, ο Jari Matti Latvala θέλει να συνεχίσει στα πάτρια εδάφη του, το σερί επιτυχιών. Στο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας, αγώνα από τον οποίο διαθέτει εμπειρία καθώς φέτος έλαβε μέρος στο πλαίσιο του φινλανδικού πρωταθλήματος με τον Juho Hanninen, ενώ πέρυσι αναδείχθηκε νικητής ο Kalle Rovanpera, η Toyota θα συμμετάσχει με τα γνωστά 4 πληρώματα, στα πηδάλια των Yaris WRC.
Ο λόγος για τους νικητές του Μόντε, Sebastien Ogier-Julien Ingrassia, τους περσινούς νικητές στη Σουηδία, Elfyn Evans-Scott Martin και τους Kalle Rovanpera-Jonne Halttunen. Το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας έχει ένα παράδοξο, αφού είναι ο μοναδικός αγώνας όπου ο Rovanpera μπορεί να θεωρηθεί πιο έμπειρος από τους αντιπάλους του, λόγω της περσινής του συμμετοχής, αν και στην πράξη οι ειδικές διαδρομές δεν είναι ακριβώς ίδιες. Πάντως, δε θα εκπλαγούμε αν ο 20χρονος Φινλανδός βρεθεί μεταξύ των διεκδικητών της νίκης. Το τέταρτο Yaris WRC θα μοιραστούν οι Takamoto Katsuta-Dan Barritt.
Hyundai Shell Mobis WRT
Σε αντίθεση με την Toyota, το Ράλλυ Μόντε Κάρλο έφερε κατήφεια στην πλευρά της Hyundai. Ο Andrea Adamo δήλωσε πως μόνο με νίκη θα είναι ικανοποιημένος από το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας , ενώ στο πλαίσιο προετοιμασίας για τον αγώνα, οι Ott Tanak-Martin Jarveoja και Thierry Neuville-Martijn Wydaeghe συμμετείχαν στο εσθονικό Otepaa Winter Rally, όπου επικράτησαν οι Εσθονοί.
Οι Tanak-Jarveoja φαντάζουν ως ένα από τα φαβορί για τη νίκη, αφού θα έχουν και καλή σειρά εκκίνησης. Οι Neuville-Wydaeghe και Craig Breen-Paul Nagle θα προσπαθήσουν για το καλύτερο, σε συνθήκες που τόσο ο Βέλγος όσο και ο Ιρλανδός έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν την ταχύτητα, καθώς ο Neuville είχε κερδίσει στη Σουηδία το 2018, όταν ο Breen είχε τερματίσει δεύτερος.
M-Sport Ford WRT
Αν και ο Malcolm Wilson έχει παραδεχθεί δημοσίως πως έχει “διαγράψει” τη φετινή σεζόν για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη του νέου αυτοκινήτου ενόψει 2022, ο επικεφαλής της M-Sport, Richard Millener, δήλωσε σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, πως αυτό δε σημαίνει ότι εφόσον μπορούν, δε θα πιέσουν για καλά αποτελέσματα.
Το Ράλλυ Arctic Φινλανδίας, είναι ένας αγώνας που οι Teemu Suninen-Mikko Markkula μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλό. Οι Φινλανδοί, επιστρέφουν μετά από την έξοδο στο Μόντε, θέλοντας να αποδείξουν πως διαθέτουν ταχύτητα και αξιοπιστία, και να βρεθούν στη μάχη με τα Toyota Yaris και Hyundai i20 Coupe. Το δεύτερο Ford Fiesta WRC της εργοστασιακής ομάδας θα μοιραστούν οι Gus Greensmith-Elliott Edmondson, ενώ πίσω από το τιμόνι ακόμη δύο Fiesta WRC θα βρεθούν οι Φινλανδοί Janne Tuohino-Reeta Hamalainen και οι Ιταλοί Lorenzo Bertelli-Simone Scattolin, που θα έχουν ως στόχο τον τερματισμό στους βαθμούς.
2C Competition
Με τη γαλλική 2C Competition, θα συμμετάσχουν στο Ράλλυ Arctic Φινλανδίας, δύο ενδιαφέροντες νεανικοί συνδυασμοί της Hyundai. Ο λόγος για τους Pierre Louis Loubet-Vincent Landais και Oliver Solberg-Seb Marshall, αμφότεροι με Hyundai i20 Coupe WRC.
Ο 23χρονος Κορσικανός, που φέτος ακολουθεί πλήρες πρόγραμμα, συνεχίζει την πορεία εκμάθησης, ενώ ο 19χρονος Σουηδός, θα κάνει ντεμπούτο με αυτοκίνητο τέτοιων προδιαγραφών και με νέο συνοδηγό, καθώς ο Aaron Johnston διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό. Οι επιδόσεις και των δύο οδηγών, αναμένονται με ενδιαφέρον.
WRC2
Για πρώτη φορά από πέρυσι, όταν και διαχωρίστηκαν οι κατηγορίες, το WRC2 για ομάδες με αυτοκίνητα Rally2, συγκεντρώνει 10 συμμετοχές. Παρά την απουσία των πρωταθλητών Mads Ostberg-Torstein Eriksen, οι οποίοι θα αγωνιστούν στο Πρωτάθλημα Ουγγαρίας με Citroen C3 Rally2, ο συναγωνισμός αναμένεται έντονος. Οι νικητές του Ράλλυ Μόντε Κάρλο, Andreas Mikkelsen-Ola Floene (Skoda Fabia Rally2 evo, Toksport), θα αντιμετωπίσουν τους Esapekka Lappi-Janne Ferm (Volkswagen Polo R5, Movisport) κατά την επιστροφή τους στο WRC, καθώς και αρκετούς ακόμη ικανούς συνδυασμούς.
Με ενδιαφέρον αναμένονται οι επιδόσεις των Jari Huttunen-Mikko Louka και Ole Christian Veiby-Jonas Andersson με τα Hyundai i20 R5 της Hyundai Motorsport Ν, καθώς ειδικά ο Φινλανδός Πρωταθλητής WRC3 είναι ικανός να διεκδικήσει ακόμη και τη νίκη. Mε δύο Ford Fiesta Rally2 της M-Sport θα αγωνιστούν οι Adrien Fourmaux-Renaud Jamoul (με χορηγία της Red Bull) και Martin Prokop-Viktor Chytka, στην επιστροφή του Τσέχου στο WRC, ενώ καλές επιδόσεις αναμένονται και από τους Nikolay Gryazin-Konstantin Alexandrov (Volkswagen Polo R5, Movisport). Σε μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, ο Marco Bulacia που θα οδηγούσε το δεύτερο Skoda Fabia Rally2 evo της Toksport δεν κατάφερε να ταξιδέψει στη Φινλανδία λόγω διοικητικού προβλήματος και τη θέση του πήρε ο Eyvind Brynildsen, που θα έχει ως συνοδηγό την Veronica Engan.
WRC3
Στο WRC3, για ιδιώτες με αυτοκίνητα προδιαγραφών Rally2 θα συμμετάσχουν 23 πληρώματα. Από αυτά, ξεχωρίζουν οι Φινλανδοί Teemu Asunmaa-Marko Salminen, Emil Lindholm-Mikael Korhonen, Eerik Pietarinen-Antti Linnaketo και Mikko Heikkila-Topi Luhtinen, όλοι με Skoda Fabia Rally2. Επιπλέον, τα φώτα θα στραφούν και στην προσπάθεια των Σουηδών Παγκόσμιων Πρωταθλητών Rallycross, Johan Kristoffersson και Mattias Ekstrom, που θα μοιραστούν Volkswagen Polo R5 και Skoda Fabia Rally2 evo με τους Patrik Barth και Emil Bergkvist, αντίστοιχα, καθώς και τους Egon Kaur-Silver Simm (Volkswagen Polo R5).
Flashback στην ιστορία του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας
Με μια ματιά
WRC 2021, 2ος γύρος, 26-28 Φεβρουαρίου
Ράλλυ Arctic Φινλανδίας
Επιφάνεια: Χιόνι-χώμα
Ημέρες: 3
Ειδικές Διαδρομές: 10
Συνολικό μήκος: 251,08 χλμ.
Συμμετοχές: 56
Βαθμολογίες (μετά από έναν αγώνα)
Οδηγοί: 1. Ogier 30, 2. Evans 21, 3. Neuville 17, 4. Rovanpera 16, 5. Sordo 11
Κατασκευαστές: 1. Toyota 52, 2. Hyundai 30, 3. M-Sport Ford 10, 4. 2C Competition 8
Όλες οι ειδικές διαδρομές του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας θα μεταδοθούν από την Cosmote TV Sport5 HD
Αναλυτικό πρόγραμμα μεταδόσεων (ώρα Ελλάδος ίδια με ώρα Φινλανδίας)
Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου
SS1 Sarriojärvi 1, 15:00-16:05
SS2 Sarriojärvi 2, 18:30-19:35
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου
SS3 Mustalampi 1, 09:05-10:00
SS4 Kaihuavaara 1, 10:30-11:35
SS5 Siikakämä 1, 12:05-13:05
SS6 Mustalampi 2, 15:35-16:35
SS7 Kaihuavaara 2, 17:00-18:05
SS8 Siikakämä 2, 18:35-19:35
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου
SS9 Aittajärvi 1, 10:00-11:05
SS10 Aittajärvi 2 (Power Stage), 13:00-14:35
Live εξέλιξη, ωράριο και συμμετοχές του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα του WRC.
Όσοι το επιθυμούν, μπορούν να δουν ζωντανά όλες τις ειδικές διαδρομές μέσω της συνδρομητικής υπηρεσίας WRC All Live.
Στα συνημμένα αρχεία μπορείτε να βρείτε ωράριο και συμμετοχές του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας.
Video preview του Ράλλυ Arctic Φινλανδίας