Στο πλαίσιο της ημερίδας “ΕΚΟ Acropolis Rally Forum” παρουσιάστηκαν τα ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα του οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος της διοργάνωσης το 2021, με φόντο την περαιτέρω ανάπτυξη το 2022.
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Motorsport Greece διοργάνωσαν για πρώτη φορά στην ιστορία, την ημερίδα “ΕΚΟ Acropolis Rally Forum“, στην οποία πραγματοποιήθηκε ενδελεχής οικονομικός και κοινωνικός απολογισμός του αγώνα για το 2021, με ορίζοντα τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς.
Η επιστροφή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις στο WRC μετά από 8 χρόνια, υπήρξε το σημαντικότερο γεγονός του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού και ένα από τα σημαντικότερα στο παγκόσμιο στερέωμα των ράλλυ.
Με τη διοργάνωση του αγώνα να εισπράττει θετικά σχόλια από την πλειονότητα των εμπλεκομένων, το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έλαβε το χρίσμα παραμονής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ τόσο το 2022 (8-11 Σεπτεμβρίου) όσο και το 2023.
Για πρώτη φορά, η Πολιτεία έχει κυριολεκτικά αγκαλιάσει τη διοργάνωση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, αναλαμβάνοντας ρόλο εγγυητή και χρηματοδότη για τον αγώνα.
Η ημερίδα “EKO Acropolis Rally Forum”, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο “Divani Apollon” αποτελεί ακόμη μια ένδειξη των στέρεων βάσεων του αγώνα, αφού αντίστοιχη εκδήλωση δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν.
ΕΚΟ Acropolis Rally Forum: Στατιστικά δεδομένα που προσφέρουν αισιοδοξία
Λιγότερο από 3 μήνες μετά από την ολοκλήρωση του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, στην εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν ως ομιλητές μεταξύ άλλων, στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter Simon Larkin και ο διευθυντής της κατηγορίας WRC στη FIA, Andrew Whitley, αναλύθηκε το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του αγώνα, μέσα έρευνες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Κάπα Research, αντίστοιχα.
Η παρουσία εκπροσώπων της FIA (Wheatley) και του WRC Promoter (Larkin), πιστοποιεί τη μεγάλη σημασία που έχει το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις συνολικά για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, μεταξύ των ομιλητών του EKO Acropolis Rally Forum βρέθηκαν, πέραν του οικοδεσπότη Υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας και ο Yφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ακόμη, κατά τη ροή του Συνεδρίου μίλησαν η κ. Ντενίζ Παναγοπούλου, υπεύθυνη Εθελοντών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, και ο Δρ Αντώνης Αυγερινός, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Το ΕΚΟ Acropolis Rally Forum τίμησαν με την παρουσία, τις τοποθετήσεις και τις εισηγήσεις τους με σειρά εμφάνισης οι κ.κ. Δημήτρης Μιχελακάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, Φάνης Σπανός, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Άννα Καλογεροπούλου, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Θύμιος Καραΐσκος, Δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Γκιώνης, Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Στέλλα Αργυρίου, Ψυχολόγος, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Καζαντζόπουλος, Υπεύθυνος Περιβάλλοντος ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.
Τους χορηγούς του αγώνα εκπροσώπησαν οι κ.κ. Χριστίνα Μηλιαράκη (ΕΚΟ), Λιάνα Μόσχου (COSMOTE), Ιωάννης Σιδέρης (Πλαστικά Θράκης), Κώστας Σταματάκης (Κωτσόβολος), και ο κ. Ηλίας Καραΐσκος (Toyota Ελλάς).
ΕΚΟ Acropolis Rally Forum: Aποτελέσματα οικονομικού και κοινωνικού αποτυπώματος για το 2021
Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος στάθηκε στα εντυπωσιακά δεδομένα που προέκυψαν από τις δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης σχολίασε στο γεγονός ότι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει αναχθεί σε 4ο πιο δημοφιλές σπορ στην Ελλάδα, πίσω από ποδόσφαιρο, μπάσκετ και στίβο.
Ακόμη, ανέφερε πως οι δαπάνες διαμονής-μετακίνησης-σίτισης που έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα, έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με τη συνολική αξία μετάδοσης και επικοινωνιακής προβολής να φτάνει στα 15 εκατομμύρια ευρώ, το συνολικά οικονομικό αποτύπωμα του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για το 2021, ανέρχεται στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης .
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής της Motorsport Greece Νίκος Κερερές, τόνισε πως το συνολικό κόστος του αγώνα ανήλθε στα 3 εκατομμύρια ευρώ, με το 70% (λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια ευρώ) να έχει εξασφαλιστεί από χορηγίες και τους συμμετέχοντες, ενώ ένα ποσό της τάξης των 900.000 ευρώ να προέρχεται από το Κράτος.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στάθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που υπήρξε μεταξύ Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, δεσμευόμενος για μελλοντική στήριξη αντίστοιχων εγχειρημάτων.
Θετική εντύπωση προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις των Simon Larkin και Andrew Wheatley.
Ο Διευθυντής Αγώνων του WRC Promoter, στάθηκε στη στήριξη που υπάρχει πλέον από την Πολιτεία για τον ελληνικό αγώνα, καθώς και στην σαφέστατα αυξημένη απήχηση που έχει το WRC σε σύγκριση με το 2013.
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό παίζει η πλατφόρμα All Live -μέσω της οποίας μεταδίδονται ζωντανά όλες οι ειδικές διαδρομές του κάθε αγώνα από την επίσημη ιστοσελίδα του WRC- και βέβαια, η ανάπτυξη των social media.
Όσον αφορά στον εντεταλμένο της FIA, ο κύριος Wheatley ανέλυσε την “πράσινη” στροφή του WRC από το 2022, όταν και η κορυφαία κατηγορία θα διαθέτει υβριδικά αυτοκίνητα.
Αυτό που μας προξένησε εντύπωση όμως, ήταν η δήλωσή του πως το μέλλον του WRC είναι λαμπρό, με δεδομένη και την στήριξη από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση είναι μεταξύ των κορυφαίων σε επίπεδο στήριξης, μεταξύ όλων των χωρών που διοργανώνουν αγώνες του WRC.
ΕΚΟ Acropolis Rally Forum: Ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα για τον αγώνα του 2021
Επιπλέον, να αναφερθεί ότι εξαιρετικά ήταν και τα αποτελέσματα σε επίπεδο οικονομικής και κοινωνικής απήχησης του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε επιγραμματικά ορισμένα από τα στοιχεία έρευνας που παρουσιάστηκαν:
- 93,6% υποστηρίζει την ανάληψη διεθνών αθλητικών διοργανώσεων από τη χώρα μας
- 85,6% θεωρεί πως η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών γεγονότων προσφέρει πολλαπλασιαστικά οφέλη στην εθνική οικονομία
- 83,2% πιστεύει πως οι τοπικές οικονομίες επηρεάζονται θετικά από τέτοιες διοργανώσεις
- 81,6% ικανοποιήθηκε από τη διοργάνωση
- 89,6% θεωρεί πως τα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες είναι μεγαλύτερα από το κόστος
- 92% πιστεύει πως η διοργάνωση του αγώνα θα λειτουργήσει ευεργετικά στο μέλλον για προσέλκυση περισσότερων φιλάθλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού
- 84,8% θεωρεί ότι ο αγώνας επηρέασε θετικά την τουριστική προβολή και το τοπικό τουριστικό προϊόν
- 78,4% πιστεύει πως η επιτυχημένη φετινή διοργάνωση θα επηρεάσει θετικά μελλοντικές επενδύσεις στον μηχανοκίνητο αθλητισμό
- 70% των ερωτηθέντων πιστεύει στην αξιοποίηση εμβληματικών και κεντρικών σημείων των ελληνικών πόλεων σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με στόχο τη διεθνή προβολή τους
- 25.000 θεατές στο Σύνταγμα την πρώτη ημέρα
- 300.000 θεατές στα ελληνικά βουνά (100.000 μεμονωμένα άτομα)
- Αξία της τηλεοπτικής προβολής, μόνο από το κανάλι της COSMOTE TV, 3.8 εκατομμυρίων ευρώ
- Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις μεταδόθηκε σε 180 χώρες μέσω 150 δικτύων
- Σχεδόν 40.000.000 impressions σε FB και IG
- Οι τηλεθεατές του αγώνα παγκοσμίως έφτασαν τα 48 εκατομμύρια!
- 7/10 Έλληνες παρακολούθησαν μέρος του αγώνα από τηλεόραση και διαδίκτυο
Φυσικά, από το ΕΚΟ Acropolis Rally Forum δεν έλειψε η αναφορά στον εθελοντισμό, αλλά και η σύνδεση με την Οδική Ασφάλεια.
Στην εισήγηση που πραγματοποίησε η “δική μας” Ελένη Ξενάκη, ως αρχισυντάκτρια του περιοδικού μας και Υπεύθυνη Τύπου του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν και στο 10ήμερο πριν από τον αγώνα, που ήταν αφιερωμένο στην Οδική Ασφάλεια.
Ταυτόχρονα, ανακοινώθηκε η έναρξη μιας καμπάνιας στα πρότυπα της διεθνούς εκστρατείας της FIA, #3500Lives, που έχει ως απώτερο σκοπό το μηδενισμό της απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας τροχαίων δυστυχημάτων.
Η εν λόγω καμπάνια έχει ευρεία στήριξη από την ελληνική αθλητική κοινότητα και καταξιωμένες προσωπικότητες των Τεχνών.
Στους αθλητές που θα προάγουν την Οδική Ασφάλεια σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, προστέθηκαν οι οδηγοί αγώνων Λάμπρος Αθανασούλας και Τζώρτζης Μαρκογιάννης.
Αυτό που μένει πάντως, με φόντο το 2022, είναι το συμπέρασμα της έρευνας από την Κάπα Research, πως η κοινωνία είναι θετική σε ποσοστό 87% για ανάληψη της διοργάνωσης διεθνών αθλητικών γεγονότων από τη χώρα μας, ενώ παράλληλα στηρίζει (70%) την αξιοποίηση εμβληματικών και κεντρικών σημείων των ελληνικών πόλεων σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις με στόχο τη διεθνή προβολή τους.
Mπορείτε να βρείτε τις ομιλίες της ημερίδας στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΚΟ Acropolis Rally Forum
Για την παρουσίαση της Κάπα Research, πατήστε εδώ .
Για τις παρουσιάσεις του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πατήστε εδώ και εδώ
Φωτογραφίες: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις