X
Αγώνες

Αφιέρωμα – Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ράλλυ: #18 Ott Tanak (+videos)

Οδηγός με σπάνια ταχύτητα και μηχανικές ικανότητες υψηλού επιπέδου, ο OttTanak έφτασε στην κορυφή το 2019, έχοντας ξεπεράσει πολλά εμπόδια και απογοητεύσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Ο κατάλογος των οδηγών που έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ από το 1979 μέχρι σήμερα, ολοκληρώνεται με τον Ott Tanak (Όιτ Τάνακ). Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Οδηγών πέρυσι, έχοντας ως συνοδηγό στο Toyota Yaris WRC τον συμπατριώτη του, Martin Jarveoja, ο Tanak έγινε ο πρώτος Εσθονός που κερδίζει παγκόσμιο τίτλο σε οποιοδήποτε σπορ. Ταυτόχρονα, έσπασε τη γαλλική κυριαρχία των Sebastien (Loeb και Ogier), που κρατούσε από το 2004.

Who is who

Ο Ott Tanak γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1987, στην επαρχία Karla Parish της Εσθονίας. Ασχολήθηκε με τα ράλλυ από εφηβική ηλικία, συμμετέχοντας στο Ράλλυ Σπριντ Saaremaa, όπου βάσει κανονισμών δεν υπήρχε συνοδηγός, σε ηλικία 14 ετών, με Volkswagen Scirocco. Εκμεταλλευόμενος τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ράλλυ πριν τα 18, όπως συμβαίνει και στη γειτονική Λετονία, ο Tanak ξεκίνησε και τυπικά τους αγώνες το 2002. Στο τέλος του 2003 είχε ήδη αγωνιστεί σε 10 ράλλυ, με Volkswagen Scirocco και Golf, έχοντας κατακτήσει τον τίτλο στην Junior U18 κατηγορία Folkrace, για παλαιότερα οχήματα.

Ο Ott Tanak οδήγησε VW Golf έως τα τέλη του 2006, έχοντας στο μεταξύ κατακτήσει την κατηγορία Junior U18 στους αγώνες Ράλλυ Σπριντ. To 2007, με συνοδηγό τον Raigo Molder, μεταπήδησε πίσω από το τιμόνι ενός Renault Clio, όταν και αναδείχθηκε τιτλούχος στα δικίνητα των αγώνων Ράλλυ Σπριντ. Το ταλέντο του 20χρονου Εσθονού είχε διαφανεί και επιβεβαιώθηκε την επόμενη χρονιά, όταν αναδείχθηκε Πρωταθλητής και Κυπελλούχος Εσθονίας, με Subaru Impreza N14 και συνοδηγό ξανά τον Molder.

Το 2009 και έχοντας την υποστήριξη του κορυφαίου έως τότε Εσθονού οδηγού ράλλυ, Markko Martin -που μέχρι σήμερα παραμένει μάνατζέρ του,- έκανε ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, συμμετέχοντας με το Impreza N14 στο Ράλλυ Πορτογαλίας. Ο Σεπτέμβριος εκείνης της χρονιάς αποδείχθηκε καθοριστικός, καθώς ο Tanak κατέκτησε το Ευρωπαϊκό σκέλος του Pirelli Star Driver, θεσμού που διοργάνωνε για ανάδειξη νέων ταλέντων, η Pirelli σε συνεργασία με την Mitsubishi. Πράγματι, ο Ott Tanak έλαβε μέρος στο Pirelli Star Driver της επόμενης χρονιάς, έχοντας πλέον ως συνοδηγό τον Kuldar Sikk, ξεχωρίζοντας από την πρώτη στιγμή για την ταχύτητά του πίσω από το τιμόνι του Mitsubishi Lancer EVO X. Μάλιστα, οι νίκες όχι μόνο μεταξύ των πληρωμάτων του Pirelli Star Driver, αλλά στη γενική του PWRC των Ράλλυ Φινλανδίας και Ουαλίας, έστρεψαν τα βλέμματα των ομάδων, πάνω του.

Το 2011, ο Ott Tanak άλλαξε κατηγορία και βρέθηκε στο SWRC, οδηγώντας ένα Ford Fiesta S2000 της ομάδας του Markko Martin. Η ταχύτητά του στις ειδικές διαδρομές ήταν εντυπωσιακή, όσο και ο δύσκολος χαρακτήρας του εκτός αυτών, αφού η έλλειψη διάθεσης επικοινωνίας ήταν φανερή. Σε αγωνιστικό επίπεδο,  τον γνωρίσαμε στο Ράλλυ Ακρόπολις εκείνης της χρονιάς, όταν και προηγούνταν στο τέλος της 1ης ημέρας στο SWRC, όμως εγκατέλειψε στην αρχή της επόμενης, από έξοδο. Η επικράτησή του σε Σαρδηνία, Γερμανία και Κορσική έδειξε πως ο Tanak δεν ήταν απλά άλλος ένας ταχύς οδηγός από τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς ήταν αποτελεσματικός και στην άσφαλτο.

Στα τέλη εκείνης της σεζόν, έκανε ντεμπούτο και με αυτοκίνητο προδιαγραφών WRC, τερματίζοντας στην 6η θέση του Ράλλυ Ουαλίας, με Ford Fiesta WRC. Τότε ξεκίνησε και η πιο στενή του σχέση με τον Malcolm Wilson, ο οποίος διέγνωσε το σπάνιο μίγμα ταχύτητας και μηχανικών γνώσεων του Εσθονού. Έτσι, το 2012 πήρε το ρίσκο να τον χρίσει πρώτο οδηγό της ομάδας του, με τον Ott Tanak να ξεκινά την πρώτη του πλήρη σεζόν στο WRC. Ο δύσκολος χαρακτήρας του φάνηκε ξανά, αφού η επικοινωνία μαζί του ήταν δύσκολη, ενώ παρά το γεγονός ότι η ταχύτητά του ήταν αδιαμφισβήτητη, ο 24χρονος τότε, Ott, επεδείκνυε διαρκείς τάσεις υπερβολής, κάνοντας πολλές εξόδους. Το βάθρο μέσω της 3ης θέσης που κατέκτησε στο Ράλλυ Σαρδηνίας εκείνης της χρονιάς, καθώς και οι 8 ταχύτεροι χρόνοι, μερικοί εξ αυτών σε άσφαλτο, δεν έφτασαν ώστε να σωθούν τα προσχήματα.

Ενόψει 2013, ο Ott Tanak βρέθηκε εκτός M-Sport και σχεδόν έτοιμος να τα παρατήσει, επέστρεψε στην Εσθονία, συμμετέχοντας στο τοπικό πρωτάθλημα, όπου τερμάτισε στη 2η θέση, κατακτώντας τον τίτλο στη νορμάλ κατηγορία. Η κλήση που διακαώς περίμενε, ήρθε από την εταιρεία ελαστικών DMACK, που τότε είχε εισέλθει στο WRC, ενόψει του 2014. Ο Ott Tanak βρισκόταν ξανά στις επάλξεις, συμμετέχοντας στο WRC2 με Ford Fiesta R5 και σε 3 αγώνες με Ford Fiesta WRC, όντας έτοιμος να δείξει την αξία του. Από την πρώτη στιγμή, άπαντες μίλησαν για διαφορά στη συμπεριφορά, με τον Tanak να γίνεται σαφώς πιο επικοινωνιακός. Προφανώς, δεν έφτασε σε επίπεδα… Petter Solberg σε αυτόν τον τομέα, όμως η βελτίωση ήταν φανερή. Αγωνιστικά, ο Tanak εστίασε στην εξέλιξη των ελαστικών της DMACK, επιδεικνύοντας συχνά πυκνά την ταχύτητά του, όπως με τη νίκη στο Ράλλυ Πολωνίας, σε επίπεδο WRC2.

Έπειτα από μια σεζόν κατά την οποία επέδειξε ωριμότητα, το 2015 ο Ott Tanak επέστρεψε στην M-Sport, για να αντικαταστήσει τον Mikko Hirvonen που αποσύρθηκε. Η χρονιά του ήταν μέτρια, με πιο χαρακτηριστική στιγμή το περίφημο πια “Titanak”, όταν το Ford Fiesta WRC βούλιαξε σε λίμνη στο Ράλλυ Μεξικού, ευτυχώς χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τους Tanak-Molder.

Θυμηθείτε τον… Titanak

Έπειτα, οι μηχανικοί επισκεύασαν το αυτοκίνητο, οι Εσθονοί τερμάτισαν με SupeRally και ανέβηκαν στη ράμπα τερματισμού φορώντας μάσκα θαλάσσης…  Το 2016, ήταν η χρονιά της ολικής επαναφοράς. Έχοντας επιστρέψει στη DMACK, ακολούθησε όλο το πρωτάθλημα με Ford Fiesta WRC και όπου τα ελαστικά του επέτρεπαν, έδειξε την ταχύτητά του του. Αποκορύφωμα η 2η θέση και παραλίγο νίκη στην Πολωνία, που χάθηκε από κλατάρισμα λίγο πριν το τέλος. Στιγμή που έχει μείνει στη μνήμη, είναι το χειροκρότημα των συναθλητών του στον τερματισμό της Power Stage, με τον Sebastien Ogier, να τον σηκώνει στις πλάτες του.

Οι μηχανικοί της M-Sport, δούλεψαν στην εντέλεια

Το 2017, παρουσιάστηκαν στο WRC τα αυτοκίνητα νέων προδιαγραφών. Ο Ott Tanak είχε εξελίξει το νέο Ford Fiesta WRC, ενώ η αποχώρηση της Volkswagen, έφερε στην M-Sport Ford τον 4 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, Sebastien Ogier. Με νέο συνοδηγό τον Martin Jarveoja, ο Tanak συνδύασε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, , “στριμώχνοντας” αρκετές φορές τον μεγάλο teammate του. Στο Ράλλυ Σαρδηνίας κατέκτησε την πρώτη του νίκη, ενώ ακολούθησε και η επικράτηση στη Γερμανία. Στο τέλος της χρονιάς, οι Tanak-Jarveoja βρέθηκαν στην 3η θέση της βαθμολογίας, που ήταν το καλύτερό τους αποτέλεσμα στο WRC.

Onboard από το Ράλλυ Πολωνίας 2017

Γνωρίζοντας πως και την επόμενη χρονιά επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο Ogier,  ο Ott Tanak δέχτηκε μια ελκυστική πρόταση από την Toyota Gazoo Racing, μετακομίζοντας το 2018 στην ομάδα του Tommi Makinen. Εξαρχής βολεύτηκε στο Toyota Yaris WRC, με την πρώτη νίκη να έρχεται στην Αργεντινή. Συνολικά, ο συνδυασμός Tanak-Jarveoja-Yaris ήταν ο ταχύτερος στο θεσμό, ωστόσο προβλήματα αξιοπιστίας δεν επέτρεψαν στον Εσθονό να κατακτήσει τον τίτλο. Τελικά, ο Tanak τερμάτισε τη χρονιά ξανά στην 3η θέση, έχοντας όμως σημειώσει 4 νίκες και 70 ταχύτερους χρόνους σε ειδικές διαδρομές, τους περισσότερους από κάθε άλλον.

Onboard από το Ράλλυ Φινλανδίας 2018

Με τη δυναμική του να είναι δεδομένη, ο Ott Tanak ξεκίνησε μαζί με τον Martin Jarveoja, ως φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2019. Η αρχή της χρονιάς ήταν καλή, με νίκη στη Σουηδία και βάθρο σε Μόντε Κάρλο, Μεξικό. Παρά τις ατυχίες και τα προβλήματα σε Κορσική και Αργεντινή, ο Tanak διατήρησε το πάνω χέρι με νίκες σε Χιλή και Πορτογαλία. Ένα πρόβλημα στο σύστημα διεύθυνσης, στην Power Stage του Ράλλυ Σαρδηνίας και ενώ προηγούνταν, τον επηρέασε ψυχολογικά, αλλά πρακτικά δε στοίχισε. Έχοντας επικρατήσει ακόμη σε Φινλανδία, Γερμανία και Ουαλία, έφτασε στην Καταλονία με “match-ball” για τον πρώτο τίτλο της καριέρας του. Με τη 2η θέση που κατέκτησαν οι Tanak-Jarveoja, στέφθηκαν Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ράλλυ 2019, γράφοντας ιστορία.

Onboard από το Ράλλυ Γερμανίας 2019

Ενόψει του 2020, ο Tanak πήρε τη μεγάλη απόφαση να μετακομίσει στη Hyundai. Η αρχή περιλάμβανε τρομακτική έξοδο στο Μόντε Κάρλο, ωστόσο η 2η θέση σε Σουηδία και Μεξικό, έδειξε πως το νερό μπαίνει στο αυλάκι. Κάπου εκεί επικράτησε η πανδημία του COVID-19, οπότε η συνέχεια θα δοθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι. Ο Ott Tanak, με την ωμή ταχύτητα και τις σπάνιες ικανότητες εξέλιξης είναι μόλις 32 ετών, οπότε έχει αρκετά χρόνια μπροστά του ακόμη. Το ερώτημα είναι: Ως πού μπορεί να φτάσει και πόσα ρεκόρ θα καταφέρει να καταρρίψει;

Αφιέρωμα στον Ott Tanak με θεαματικά πλάνα

Info

Ott Tanak

Ημ. Γέννησης: 15/10/1987

Εθνικότητα: Εσθονός

Συμμετοχές στο WRC: 112 (έως το Ράλλυ Monza 2020)

Νίκες: 13

Τερματισμοί στο βάθρο: 30

Ταχύτεροι χρόνοι σε ε.δ.: 235

Βαθμοί: 975

Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 1 (2019)

Αυτοκίνητο: Toyota Yaris WRC

Συνοδηγός: Martin Jarveoja

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ 4Τ, M-Sport, Toyota Gazoo Racing WRT, Hyundai Motorsport

Για να διαβάσετε τα αφιερώματα στους Bjorn Waldegard, Walter Rohrl, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Stog Blomqvist, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Didier Auriol, Colin McRae, Tommi Makinen, Marcus Gronholm, Richard Burns, Petter Solberg, Sebastien Loeb, Sebastien Ogier μπορείτε να πατήσετε εδώ

Σειρά onboards από το 2019

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!