X
Αγώνες

Αφιέρωμα – Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Ράλλυ: #13 Marcus Gronholm (+videos)

Έχοντας αναδειχθεί 2 φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ, το 2000 και το 2002, ο Marcus Gronholm είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο αγαπητούς σύγχρονους οδηγούς ράλλυ.

Γνωστός στο χώρο των αγώνων με το προσωνύμιο “Bosse”, ο πανύψηλος Marcus Gronholm (Μάρκους Γκρένχολμ) χρειάστηκε -όπως και ο Tommi Makinen- να περιμένει αρκετά προτού γράψει τη δική του ιστορία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, αφού ακολούθησε για πρώτη φορά πλήρες πρόγραμμα, σε ηλικία 32 ετών.

Η αυθεντικότητα στη συμπεριφορά, τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στους φίλους του σπορ, ενώ η ταχύτητά του σε χιόνι, χώμα και άσφαλτο υπήρξε αδιαμφισβήτητη. Διόλου τυχαία, σημείωσε νίκες σε κάθε επιφάνεια, ενώ είναι πολυνίκης σε γρήγορα χωμάτινα ράλλυ, όπως στη Φινλανδία και στη Νέα Ζηλανδία. Παράλληλα, χάρη στις 2 νίκες του στο Ράλλυ Ακρόπολις (2006, 2007) και όχι μόνο, έγινε πολύ αγαπητός και στο ελληνικό κοινό.

Με την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλλυ το 2000, έγινε ο 6ος και τελευταίος μέχρι σήμερα Φινλανδός που το καταφέρνει, ενώ οι 30 νίκες στο WRC, τον φέρνουν στην 3η θέση της σχετικής λίστας του θεσμού.

Who is who

Ο Marcus Gronholm γεννήθηκε το Φεβρουάριο του 1968 στο Kauniainen της Φινλανδίας. Μέλος σουηδόφωνης οικογένειας, μιλά άπταιστα τόσο τα Σουηδικά όσο και τα Φινλανδικά. Ο πατέρας του, Ulf Gronholm, υπήρξε αξιόλογος οδηγός ράλλυ στη Φινλανδία, έχοντας μάλιστα κερδίσει τίτλους το 1977 και 1978. Όμως, το 1981 έχασε τη ζωή του μαζί με τον συνοδηγό του Bob Rehnström, σε ηλικία 38 ετών, κατά τη διάρκεια δοκιμών για το φινλανδικό Hankiralli.

Σύμφωνα με τον Marcus Gronholm, δεν ήταν η εμπλοκή του πατέρα του με τα ράλλυ που τον ώθησε στο συγκεκριμένο σπορ, αλλά εκείνη του μεγαλύτερης ηλικίας ξαδέλφου του, Sebastian Lindholm. Αφού πρώτα είχε ασχοληθεί με το motocross, το οποίο σταμάτησε λόγω προβλήματος στο γόνατο, ο “Ψηλός” έκανε ντεμπούτο στα ράλλυ κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Το 1989 πήρε το βάπτισμα πυρός στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ, συμμετέχοντας στο Ράλλυ 1000 Λιμνών με Lancia Delta Integrale. Από το 1990 άρχισε να οδηγεί Toyota Celica, δείχνοντας την ταχύτητά του κυρίως σε αγώνες στη Φινλανδία.

Το 1995, στη θέση του συνοδηγού βρέθηκε ο μετέπειτα κουμπάρος του, Timo Rautiainen, με τον οποίο μοιράστηκαν όλες τις αγωνιστικές στιγμές από εκείνο το σημείο και έπειτα. Πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα για τους Gronholm-Rautiainen ήταν η 4η θέση στο Ράλλυ Φινλανδίας 1995, με Toyota Celica GT-Four ST205. Αν και η ταχύτητα ήταν δεδομένη, η εργοστασιακή εμπλοκή του Gronholm καθυστερούσε. Το 1997, η Toyota τον κάλεσε να οδηγήσει την μία από τις δύο Toyota Corolla WRC στο Ράλλυ Φινλανδίας -στο άλλο αυτοκίνητο βρέθηκε ο Didier Auriol- στο ντεμπούτο του ολοκαίνουργιου αγωνιστικού. Ο Gronholm εγκατέλειψε από μηχανικό πρόβλημα, όμως επέστρεψε στις επάλξεις λίγους μήνες μετά, τερματίζοντας στην 5η θέση του Ράλλυ RAC.

Το 1999, υπήρξε σημείο καμπής. Η Peugeot αποφάσισε την επιστροφή στα ράλλυ με το 206 WRC και ο Marcus Gronholm, δέχτηκε την πρόταση για συμμετοχή μόνο σε χωμάτινους αγώνες. Το ντεμπούτο έγινε στο Ράλλυ Ακρόπολις, όπου οι Gronholm-Rautiainen εγκατέλειψαν από συμπλέκτη μόλις στη 2η ειδική διαδρομή του αγώνα. Όμως, έχοντας πετύχει τον ταχύτερο χρόνο στην υπερειδική της Αναβύσσου, είχαν ήδη συστηθεί στο ελληνικό κοινό.

Marcus Gronholm και Juha Kankkunen, στο περιθώριο του Ράλλυ Φινλανδίας 

Το 2000 ήρθε η “προαγωγή”, καθώς ο Marcus Gronholm θα συμμετείχε για πρώτη φορά με πλήρες πρόγραμμα στο WRC. Μετά την εγκατάλειψη από κινητήρα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο, ο Φινλανδός χάρισε στο Peugeot 206 WRC την πρώτη του νίκη, στο Ράλλυ Σουηδίας, σημειώνοντας και την παρθενική δική του επιτυχία. Έπειτα από μια χρονιά με έντονο συναγωνισμό, κυρίως με τον Richard Burns και δευτερευόντως με τους Colin McRae, Carlos Sainz και Tommi Makinen, ο Marcus Gronholm αναδείχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ράλλυ, έχοντας σημειώσει ακόμη 3 νίκες, σε Νέα Ζηλανδία, Φινλανδία και Αυστραλία.

Onboard από το Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας

Την επόμενη χρονιά, μηχανικά προβλήματα δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει με αξιώσεις τον τίτλο, παρά τις νίκες σε Φινλανδία, Αυστραλία και RAC. Ωστόσο, το 2002 οι Marcus Gronholm-Timo Rautiainen κυριάρχησαν, κατακτώντας τον δεύτερο τίτλο τους έπειτα από 5 νίκες (Σουηδία, Κύπρος, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία), αποτελώντας τον δυνατότερο συνδυασμό του θεσμού. Το 2003, το Peugeot 206 WRC είχε αρχίσει να χάνει έδαφος σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές, ενώ την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε το Peugeot 307 WRC, που έχοντας ως χαρακτηριστικό τις 4 σχέσεις στο κιβώτιο, δεν ευδοκίμησε. Μάλιστα, στο τέλος του 2005 και με την κυριαρχία της “αδελφής” Citroen να έχει ξεκινήσει, η Peugeot αποσύρθηκε οριστικά από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλλυ.

Onboard από το Ράλλυ Αυστραλίας

Αρκετοί θεώρησαν πως αυτό θα ήταν το τέλος και για τον 37χρονο Gronholm, όμως μια πρόταση από τον Malcolm Wilson τον έφερε στη Ford, με το νέο τότε Focus WRC. Η αρχή ήταν ιδανική, καθώς οι Gronholm-Rautiainen κέρδισαν σε Μόντε Κάρλο και Σουηδία, ενώ στη συνέχεια επικράτησαν ακόμη σε Ακρόπολις, Φινλανδία, Τουρκία, Νέα Ζηλανδία και Ουαλία. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς ο Loeb κατέκτησε οριακά το πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι έχασε σειρά αγώνων λόγω τραυματισμού. Όμως, η Ford κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών για πρώτη φορά από το 1979, επίτευγμα που επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά. Στο τέλος του 2007 και έχοντας σφραγίσει το δεύτερο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών, ο Marcus Gronholm αποσύρθηκε από τα ράλλυ.

Έκτοτε, έλαβε μέρος περιστασιακά σε αγώνες που του άρεσαν, συμμετέχοντας για τελευταία φορά το 2019 στο Ράλλυ Σουηδίας, με Toyota Yaris WRC και φυσικά, συνοδηγό τον Timo Rautiainen.

Onboard από το Ράλλυ Μόντε Κάρλο

Συμπερασματικά, ο Marcus Gronholm είναι από τους κορυφαίους οδηγούς όλων των εποχών, γεγονός στο οποίο πέραν της δημοφιλίας και της ταχύτητάς του, συνηγορούν και οι αριθμοί. Με 30 νίκες βρίσκεται πίσω μόνο από τους δύο Sebastien (Loeb και Ogier) στη σχετική λίστα. Παράλληλα, είναι πολυνίκης στο Ράλλυ Φινλανδίας με 7 νίκες (όσες και ο Hannu Mikkola) και στο Ράλλυ Νέας Ζηλανδίας με 5 νίκες, ενώ έχει ακόμη κερδίσει 5 φορές στη Σουηδία. Αμφιβάλλετε ακόμη;

Αφιέρωμα στον Marcus Gronholm από το WRC

Info

Marcus Gronholm

Ημ. Γέννησης: 5/2/1968

Εθνικότητα: Φινλανδός

Συμμετοχές στο WRC: 153

Νίκες: 30

Τερματισμοί στο βάθρο: 61

Ταχύτεροι χρόνοι σε ε.δ.: 542

Βαθμοί: 615

Παγκόσμια Πρωταθλήματα: 2 (2000, 2002)

Αυτοκίνητο: Peugeot 206 WRC

Συνοδηγός: Timo Rautiainen

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ 4Τ, Toyota Gazoo Racing

Για να διαβάσετε τα αφιερώματα στους Bjorn Waldegard, Walter Rohrl, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Stog Blomqvist, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Miki Biasion, Carlos Sainz, Didier Auriol, Colin McRae, Tommi Makinen μπορείτε να πατήσετε εδώ

Το κύκνειο άσμα του Marcus Gronholm, έγινε πέρυσι στο Ράλλυ Σουηδίας

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!