Όταν το γυναικείο οργανωτικό πνεύμα συνδυάζεται με θέληση για το βήμα παραπάνω, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δημιουργικό, και η πορεία της Φωτεινής Ψαρράκου στα τεκταινόμενα του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού το αποδεικνύει.
Δυναμική προσωπικότητα, πάθος για αυτό που κάνει και αναζήτηση του διαφορετικού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της. Ο λόγος για τη Φωτεινή Ψαρράκου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο χώρο, επαναφέροντας θεσμούς ή αγώνες που είχαν πέσει στην αφάνεια. Από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ταχύτητας και Karting έως την Ανάβαση Διονύσου και τη χωμάτινη ειδική «Σκούρτα», η επιστροφή στο προσκήνιο πιστώνεται στη Φωτεινή Ψαρράκου και στο Σωματείο «Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου Δυτικής Αττικής» (ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.).
Πώς ξεκίνησαν όλα
Ας γνωρίσουμε καλύτερα τη Φωτεινή Ψαρράκου, που έχει βάλει τη δική της πινελιά στη διοργάνωση των ελληνικών αγώνων: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Οι γονείς μου, αν και αυστηροί, ήταν ταυτόχρονα ανοιχτόμυαλοι, χωρίς καμία διάθεση να αλλάξουν τις επιλογές των παιδιών τους. Παράλληλα με τις σπουδές ελληνικής φιλολογίας στη Φιλοσοφική Αθηνών, ξεκίνησα σε ηλικία δεκαοκτώ ετών την εργασιακή μου πορεία σε μια πολυεθνική εταιρεία. Σήμερα αφιερώνω χρόνο στη δουλειά μου όχι γιατί πρέπει, αλλά επειδή περνάω ευχάριστα».
Η εμπλοκή της στους αγώνες ξεκίνησε από τη θέση του συνοδηγού σε ράλλυ: «Δε θυμάμαι πριν πόσα χρόνια, ένας φίλος μου πρότεινε να γίνω συνοδηγός του. Δέχτηκα, για να μη θεωρήσει πως φοβάμαι. Το ράλλυ είχε Πεντέλη κατηφόρα, Γραμματικό, Ριτσώνα και Άγιο Μερκούριο. Μου άρεσε, αλλά δεν το παραδέχτηκα». Μετά το αγωνιστικό μπάκετ, η Φωτεινή Ψαρράκου -που συμμετέχει περιστασιακά σε αγώνες- μεταπήδησε στη διοργάνωση, μέσω του Σωματείου ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α.: «Εμπνευστής ήταν ο Παντελής Πουλιάδης, που ήθελε, όντας μεγαλύτερος ηλικιακά, να αφήσει μια παρακαταθήκη στην περιοχή του, το Περιστέρι. Αν και στην αρχή το είδαμε χαλαρά, το 2015 μας έγινε μια πρόταση να διοργανώσουμε αγώνες karting, την οποία αντιμετωπίσαμε με ενθουσιασμό. Παράλληλα το είδαμε ως μια ευκαιρία, και πράγματι, δείξαμε τι μπορούμε να κάνουμε».
«Η παραμονή σε γνωστά και ασφαλή τετριμμένα δε δείχνει διάθεση δημιουργίας. Χρειάζεται φαντασία, δημιουργική σκέψη και συνεργασίες.»
Αναβιώνοντας θεσμούς και αγώνες
Η Φωτεινή Ψαρράκου βάζει στόχους και τους πετυχαίνει, όσο περίπλοκοι και αν φαντάζουν. Μεταξύ αυτών ήταν η αναγέννηση των αγώνων Ταχύτητας, της Ανάβασης Διονύσου και της χωμάτινης ειδικής «Σκούρτα». Πόσο δύσκολο ήταν αυτό; «Το δύσκολο δεν είναι να υλοποιήσεις μια ιδέα, αλλά να τη συλλάβεις, να εμπνεύσεις τους συνεργάτες σου και να οργανώσεις την υλοποίησή της. Η παραμονή σε γνωστά και ασφαλή τετριμμένα δε δείχνει διάθεση δημιουργίας. Χρειάζεται φαντασία, δημιουργική σκέψη και συνεργασίες». Στο Σωματείο ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α. και στη Φωτεινή Ψαρράκου πιστώνεται η ολική επαναφορά του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ταχύτητας: «Οι αγώνες Ταχύτητας είχαν αδρανήσει. Ήταν δύσκολο να πείσουμε την αρχή του σπορ για τη δυναμική και τις δυνατότητές μας. Όμως, το δύσκολο είναι ελκυστικό και ενδιαφέρον», δήλωσε η Φωτεινή Ψαρράκου. «Στοχεύσαμε στη δημιουργία ομάδας στελεχών που θα μπορούν να ανταποκριθούν στους αγώνες άμεσου συναγωνισμού. Ακόμη, θελήσαμε οι συμμετέχοντες να νιώσουν ασφάλεια ως προς τη συνέπεια και τη σοβαρότητά μας, ώστε ο χρόνος και τα χρήματά τους να μην πάνε χαμένα, κάτι που καταφέραμε».
Κεφάλαιο: Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος
Η Φωτεινή Ψαρράκου είναι ιδιαίτερα δραστήρια, γεγονός που φαίνεται σε κάθε της κίνηση. Εκτός από τη διοργάνωση αγώνων μέσω του ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., συμμετείχε και στο Δ.Σ. της προηγούμενης Διοίκησης, στην ΟΜΑΕ. Ποια γεύση τής άφησε αυτή η εμπλοκή; «Συνολικά το πρόσημο είναι θετικό. Τα συλλογικά όργανα απαιτούν σύμπραξη, σεβασμό στην άποψη της πλειοψηφίας και κυρίως εμπιστοσύνη, η οποία χτίζεται δύσκολα και γκρεμίζεται εύκολα. Δεν πρέπει ποτέ ένα μέλος μιας ομάδας να την πυροβολεί από μέσα». Μάλιστα, δε δίστασε να καταγράψει θετικά και αρνητικά του απερχόμενου Δ.Σ.: «Στα θετικά συγκαταλέγονται τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, η σχέση του χώρου με τις ασφαλιστικές εταιρείες και οι παροχές προς τους αθλητές. Είναι σημαντικό ότι έχουν ενισχυθεί τα όργανα όπου οι αθλητές μπορούν να πουν την άποψή τους, ενώ επιστέγασμα είναι η σχέση μας με τη FIA. Υπήρξαν και σημεία όπου θα μπορούσαμε καλύτερα. Έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη σημασία στην προβολή και στο μάρκετινγκ του χώρου, καθώς και στην επικοινωνία της διοίκησης με σωματεία και αθλητές. Ακόμη, χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση των υπαρχόντων, και είσοδος νέων στελεχών στο χώρο». Η ανάγκη εισόδου νέων ανθρώπων στο χώρο, είτε ως αγωνιζόμενων είτε ως στελεχών, αναφέρεται διαρκώς. Ποια είναι η άποψη της Φωτεινής Ψαρράκου επ’ αυτού; «Δεν μπορεί να βρεθεί κάποιος σε ένα χώρο, αν δεν τον γνωρίζει. Σε αυτό υπάρχει έλλειμμα, καθώς δεν είμαστε γνωστοί, συρρικνωνόμαστε και οι διαμάχες δεν κάνουν καλό. Μακροπρόθεσμα, νέους ανθρώπους θα προσεγγίσουμε μέσω του καρτ, γιατί το “μικρόβιο” το βάζεις στα μικρά παιδιά, αλλά και μεγαλώνοντας το άθλημα συνολικά».
Στις 22-23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν εκλογές στην ΟΜΑΕ, και η Φωτεινή Ψαρράκου σκέφτεται σοβαρά να θέσει την υποψηφιότητά της: «Μέσα στην Ομοσπονδία θέλω να υπάρχουν ρόλοι. Όποιος γνωρίζει καλά κάτι, να το αναπτύσσει χωρίς “καπέλωμα”. Μια διοίκηση δεν πρέπει να είναι προσωποκεντρική, αλλά να αφουγκράζεται τις διαφορετικές τάσεις και απόψεις». Ποια είναι η άποψή της για την ενδεδειγμένη λειτουργία της ΟΜΑΕ; «Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι το σπίτι του μηχανοκίνητου αθλητισμού, να θεσπίζει κανόνες με σωστές διαδικασίες και να επιβάλλει την εφαρμογή τους χωρίς εξαιρέσεις. Να σχεδιάζει την επόμενη μέρα και να χαράσσει την πορεία του χώρου σε βάθος χρόνου. Να ορίζει τα όργανα που θα συντελέσουν σε αυτό το οικοδόμημα, όπως συμβούλους, στελέχη, επιτροπές, πειθαρχικά και φυσικά την Επιτροπή Αγώνων. Οι επιλογές όλων πρέπει να γίνονται με βάση την ικανότητα, τις γνώσεις, την προσωπικότητα, και όχι με το κριτήριο να είναι διαχειρίσιμοι. Στη διοίκηση χρειάζονται εξειδικευμένοι επαγγελματίες, γιατί ξέρουν καλύτερα το αντικείμενο τους, είναι αποστασιοποιημένοι και θα επιτρέψουν στους γνώστες του αγωνιστικού μέρους να ασχοληθούν με αυτό που ξέρουν καλύτερα. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι είμαστε μια μικρή Ομοσπονδία, και όλα αυτά προϋποθέτουν χρήματα». Για τη σχέση του ΔΣ της Ομοσπονδίας με την ΕΠΑ θεωρεί πως «πρέπει να είναι στενή και σε απόλυτη σύμπνοια, καθώς το ΔΣ της ΟΜΑΕ χαράζει τη στρατηγική και η ΕΠΑ φροντίζει για την υλοποίησή της, ενημερώνοντας για τις δράσεις και τα πεπραγμένα».
Τέλος, η Φωτεινή Ψαρράκου έχει διατελέσει αγωνιζόμενη, διοργανώτρια και μέλος της διοίκησης του σπορ. Τι είναι αυτό που την εκφράζει περισσότερο; «Κάθε ρόλος έχει τη δική του χάρη. Μου λείπει να είμαι αγωνιζόμενη. Είμαι ανταγωνιστική και θέλω το καλύτερο αποτέλεσμα για εμένα και την υπόλοιπη ομάδα». Ένα χαρακτηριστικό που αναδεικνύει και εκτός μπάκετ, σε όλα όσα έχει καταπιαστεί μέχρι στιγμής. _Ν.Δ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΜΠΑΝΕΛΛΗΣ