Ο επικεφαλής της Mercedes μίλησε στους Financial Times για την επιτυχία στη Formula 1 και για τους προσωπικούς του δαίμονες.
Επικεφαλής της Mercedes ο Toto Wolff, είναι ο μόνος μάνατζερ στην ιστορία του αθλητισμού, από οποιοδήποτε άθλημα, που οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση 8 συνεχόμενων Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων. Αν μάλιστα στους 8 τίτλους Κατασκευαστών προσθέσουμε τους 7 Οδηγών (6 με τον Lewis Hamilton και 1 με τον Nico Rosberg) το επίτευγμα φαντάζει ακόμη πιο σπουδαίο.
Γεννημένος στη Βιέννη πριν 50 χρόνια από Ρουμάνο πατέρα και Πολωνή μητέρα, ο Wolff προσπάθησε αρχικά ως οδηγός αγώνων με κάποια επιτυχία (νίκησε την κλάση του στις 24 Ώρες του Nurburgring το 1994), πριν περάσει στις επιχειρήσεις, πρώτα στον τραπεζικό τομέα και ύστερα στις νέες τεχνολογίες. Στους αγώνες, ως επιχειρηματία πλέον, τον επανέφερε ο Niki Lauda, ξάδερφος της πρώτης συζύγου του Wolff.
Από το 2013 διευθύνει την ομάδα Formula 1 της Mercedes. Είναι παντρεμένος με την Susie Stoddart, πλέον Wolff, πρώην αναπληρωματική οδηγό της Williams και νυν CEO της Venturi στη Formula E. Ο Wolff έχει 3 παιδιά, 2 από τον πρώτο γάμο του και 1 με την Susie.
Πρόσφατα έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα Financial Times. Εδώ τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της.
«Φέτος κάναμε λάθος στις εξισώσεις και τους νόμους της Φυσικής. Η Formula 1 είναι Φυσική!
Αν κυριαρχούσαμε πάλι φέτος, θα ήταν κάτι που θα σκότωνε το άθλημα, επειδή κανείς δεν θα ενδιαφερόταν πλέον να δει τους αγώνες .
Ο Lewis Hamilton δε μας έφερε ποτέ σε δύσκολη θέση, εμένα ή την ομάδα.
Οι σύγχρονες μονάδες ισχύος της Formula 1 είναι οι πιο αποτελεσματικοί θερμικά κινητήρες στην ιστορία.
Δεν έχω ιδέα από αεροδυναμική, αλλά ξέρω τα πάντα για τον άνθρωπό μας που ξέρει τα πάντα για την αεροδυναμική.
Αν σταματήσεις να ονειρεύεσαι θα μείνεις χωρίς σκοπό. Αυτό δεν είναι αμπελοφιλοσοφία που διάβασα κάπου, είναι κάτι που έμαθα από τον Niki Lauda.
Τα λεφτά μπορεί να σε φέρουν στη Formula 1 αλλά δε σε κάνουν πρωταθλητή.
Υπάρχει αλλαγή γενιάς στους φίλους της Formula 1, και θα μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές.
Δεν υπάρχει ρατσισμός στη σύγχρονη Formula 1. Θα μπορούσα να προσάψω αρκετά σε συναδέλφους μου, αλλά όχι ρατσισμό.»
Όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια του Nelson Piquet και του Bernie Ecclestone που τους οδήγησαν εκτός πάντοκ (ο Piquet αποκάλεσε πέρσι τον Hamilton με τη λέξη που αρχίζει από Ν ενώ ο Ecclestone υποστήριξε τον Putin) σχολίασε απαξιωτικά: «Ο ένας είναι 80 χρονών κι ο άλλος 105» (69 και 91 είναι στην πραγματικότητα οι ηλικίες τους).
Παρένθεση εδώ: Το ανωτέρω σχόλιο βρίσκεται στα όρια του ηλικισμού (ageism, ηλικιακός ρατσισμός), καθώς υπονοεί ότι Piquet και Ecclestone «το έχουν χαμένο» λόγω ηλικίας. Πάγια αρχή μας είναι ότι, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει δικαίωμα να κρίνεται βάσει των έργων και των λόγων του και όχι με βάση κάποιο γενικευμένο χαρακτηριστικό (φύλο, φυλή, τάξη, ηλικία κλπ). Να θυμίσουμε ότι ο Enzo Ferrari συνέχιζε ως δύο εβδομάδες πριν το θάνατό του, 90 ετών, να διοικεί την Ferrari.
Σε μια διαφορετική νότα, αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Toto Wolff είναι ο μόνος, αν δεν κάνουμε λάθος, τόσο επιτυχημένος επιχειρηματίας που έχει ανοιχτεί για το ψυχικό του ζήτημα και το γεγονός ότι ακολουθεί θεραπεία διαρκώς από τα 18 του. Του αξίζουν διπλά συγχαρητήρια, τόσο για το θάρρος να μην υποκύψει αλλά να αντιπαλέψει το ψυχικό του ζήτημα και να επιτύχει υψηλούς στόχους, όσο και για το θάρρος του να μιλήσει ανοιχτά.
«Βλέπεις το προσωπείο μου μα δε βλέπεις τα σκοτεινά μου επεισόδια. Πέφτω σε σκοτεινή τρύπα και δε μπορώ να βγω χωρίς τη βοήθεια ειδικού. Κοιτάζοντας μικρός τον πατέρα μου να πεθαίνει από καρκίνο του εγκεφάλου, και να αλλάζει προσωπικότητες, μου άφησε πληγές. Μας έδιωξαν κι από το σχολείο επειδή η μητέρα μου δε μπορούσε να πληρώσει τα δίδακτρα. Ένα απόγευμα μας είπε ο διευθυντής, πάρτε τα βιβλία σας και φύγετε, κι έπρεπε να εξηγήσω στη μικρή μου αδερφή γιατί συμβαίνει όλο αυτό.»