Ο επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της Pirelli, Mario Isola, μίλησε στους 4ΤΡΟΧΟΥΣ για τις δυσκολίες εν μέσω πανδημίας, για την κριτική που έχουν κάνει οι οδηγοί για τα ελαστικά του 2021, καθώς και για την έναρξη της προμήθειας ελαστικών στο WRC από το 2021.
Τα τελευταία χρόνια στην F1, τα ελαστικά, τα τέσσερα μοναδικά σημεία επαφής του μονοθέσιου με το οδόστρωμα, έχουν πάψει να μονοπωλούν αρνητικά το ενδιαφέρον του κοινού, και κυρίως των ομάδων.
Η Pirelli Motorsport, με τον Mario Isola στο τιμόνι της από το 2016, έχει καταφέρει να συνδυάσει Formula 1, GT αγώνες και rallies με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες – παρά τα όποια παράπονα, που πλέον περιορίζονται αρκετά και δεν θυμίζουν σε τίποτα την τετραετία 2011-2014.
Σε αυτό το κλίμα, ο Isola αποτελεί μία φιγούρα γνωστή στα paddock, προσφιλής και σεβαστή. Αυτό διαπιστώσαμε κι ιδίοις όμασι, όταν το Σάββατο του GP στο Άμπου Ντάμπι είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του για μερικά λεπτά, θέτοντάς του ερωτήματα όχι μόνο για τα της F1, αλλά και για το νέο, τολμηρό βήμα στο WRC.
Δημήτρης Μπίζας: Πώς αντέδρασε η Pirelli σε μία τόσο πρωτόγνωρη κατάσταση όπως είναι αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού;
Mario Isola: «Στην αρχή ήταν δύσκολο να κάνουμε ένα πλάνο, χωρίς να έχουμε πρόγραμμα. Έπρεπε να προετοιμαστούμε, αλλά πρωτίστως έπρεπε να προστατεύσουμε το έμψυχο δυναμικό μας. Επομένως, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις με όλους τους μετόχους (της F1), πήραμε διάφορες αποφάσεις. Μία εξ αυτών ήταν και το να έχουμε συγκεκριμένο αριθμό σετ για κάθε οδηγό ανά αγώνα.
«Αρχίσαμε τη σεζόν τον Ιούλιο κι έχουμε φτάσει 6 μήνες μετά εδώ, έχοντας κάνει 17 αγώνες, οπότε φαντάζεστε πόσα πολλά ελαστικά έπρεπε να κατασκευάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
«Κάναμε διάφορα σχέδια, τα αλλάξαμε στο μεσοδιάστημα, αλλά στο τέλος κρίνεται ως μία επιτυχημένη σεζόν. Είδαμε νέες πίστες στο καλεντάρι, είδαμε ωραίους αγώνες. Ήταν θετικό που η F1 έδειξε ότι μπόρεσε να αντιδράσει σε αυτήν την κατάσταση.
«Τηρήσαμε, δε, κι όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για τον Covid-19, πράγμα αρκετά δύσκολο στην αρχή. Έπρεπε να κάνουμε τεστ σε πάρα πολλούς ανθρώπους, ήταν δύσκολο να ταξιδέψουν οι άνθρωποί μας, να διαμείνουν με ασφάλεια στα ξενοδοχεία. Είναι μία μακρά λίστα λεπτομερειών που έπρεπε να διευθετηθούν ώστε να λειτουργήσουν όλα.»
Έχουμε ακούσει αρκετά παράπονα για τα ελαστικά του ’21 από τους οδηγούς, ειδικά μετά τις πρώτες δοκιμές σε Πορτογαλία και Μπαχρέιν, αναφορικά με το βάρος αλλά και την πρόσφυση που παρέχουν. Πώς απαντάτε σε αυτήν την κριτική;
«Πρώτα θα πρέπει να πάμε ένα βήμα πίσω. Στο τέλος της περασμένης σεζόν, είχαμε αρχίσει να εξελίσσουμε τα ελαστικά 18 ιντσών.
«Και ξαφνικά, έπρεπε να σταματήσουμε τα πάντα, όλη την εξέλιξη για το ’21, εξαιτίας της πανδημίας. Λίγο μετά, αποφασίστηκε να μετατεθούν οι αλλαγές στους κανονισμούς από το 2021 στο 2022.
«Αυτό σημαίνει πως το ελαστικό που χρησιμοποιούμε από το 2019 θα έπρεπε να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως το τέλος του 2021. Έτσι, είπαμε στις ομάδες ‘αν συνεχίσετε να βελτιώνετε τα μονοθέσια, πρέπει κι εμείς να αναβαθμίσουμε τα ελαστικά, να αλλάξουμε τη δομή, για να αντέξουν τις δυνάμεις που θα τους ασκήσουν’.
«Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τη FIA και τις ομάδες, για να μπορέσουν λίγο να ρίξουν τα επίπεδα κάθετης δύναμης. Κι από τη μεριά μας, πήραμε την απόφαση να αλλάξουμε τη δομή του ελαστικού, και δε μιλάω για τις γόμες γιατί ήταν απίθανο να κατασκευάσουμε νέες γόμες με τις περιορισμένες δοκιμές που είχαμε στη διάθεσή μας. Επιλέξαμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις ώστε να αντέξουν τις δυνάμεις που θα τους ασκηθούν.
«Πράγματι, είναι κάπως διαφορετικά ελαστικά, με διαφορετική συμπεριφορά, προσφέρουν -ίσως- λιγότερη πρόσφυση, αλλά πρέπει κι οι ομάδες να προσαρμοστούν, να αλλάξουν τα setups τους για να πάρουν το μέγιστο απ’ αυτά.
«Το τεστ στο Άμπου Ντάμπι [σ.σ. κατά το FP1 και το FP2] ήταν διαφορετικό από εκείνο στο Μπαχρέιν, γιατί ήταν το δεύτερο τεστ, οι ομάδες ήξεραν τι να περιμένουν από τα ελαστικά, και για αυτό άρχισαν να στήνουν τα μονοθέσια με τον κατάλληλο τρόπο.
«Είμαι βέβαιος πως το 2021, από τις χειμερινές δοκιμές ακόμα, θα βρουν απόδοση από τα νέα ελαστικά. Και τονίζω, στόχος ήταν να συνεχίσουμε με σχεδόν τα ίδια ελαστικά και του χρόνου, ώστε να εστιάσουμε μετά στην εξέλιξη των νέων ελαστικών του 2022 με τις 25 μέρες δοκιμών που θα έχουμε στη διάθεσή μας.
Το 2021 ξεκινάτε μία νέα «περιπέτεια» με την προμήθεια ελαστικών στο WRC, στην μεγάλη κατηγορία. Πού εστιάσατε με τα ελαστικά που θα φέρετε τη νέα σεζόν; Στην απόδοση, στην ταχύτητα, στην αντοχή;
«Σε κάθε πρωτάθλημα που προμηθεύουμε ελαστικά, πρωταρχικός μας στόχος είναι η ασφάλεια, και μετά η σταθερότητα – αν δεν έχουμε κάποια άλλη, συγκεκριμένη οδηγία από τον promoter. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι στη Formula 2 και τη Formula 3 μας ζητούν να κατασκευάσουμε ελαστικά που φθείρονται πιο εύκολα, ώστε να αυξηθεί το θέαμα, αλλά και για να μπορέσουν οι νεαροί οδηγοί να μάθουν να τα διαχειρίζονται.
«Στο WRC, εστιάσαμε την εξέλιξη των ελαστικών (σε μία δύσκολη χρονιά, όπως είπαμε) ώστε να είναι κατάλληλα για διαδρομές με τραχιά άσφαλτο, με σκληρό χώμα. Κι αυτό, γιατί -σε αντίθεση με το WRC2 – τα αυτοκίνητα του WRC ασκούν μεγαλύτερες δυνάμεις στα ελαστικά, επομένως πρέπει να αντέχουν στις μεγάλες ειδικές διαδρομές, αλλά και σε διαφορετικές συνθήκες. Πρέπει να παράσχουμε ελαστικά για χιόνι, με ή χωρίς καρφιά, για χώμα, για άσφαλτο.
«Ήδη είχαμε μία μεγάλη γκάμα ελαστικών για αγώνες rally, αλλά εστιάσαμε στην εξέλιξή τους για τη μεγάλη κατηγορία. Και τονίζω πως δεν είχαμε πολλές ευκαιρίες για δοκιμές.»
Τέλος, θέλω να ακούσω την άποψή σας για την πρόταση αρκετών, κι εντός της F1, που κάνουν λόγο για την ανάγκη δύο υποχρεωτικών pit stops σε κάθε αγώνα. Που στέκεστε ως Pirelli σε αυτό το θέμα;
«Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει πολλάκις. Αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι πως πρέπει να υπάρχει ποικιλομορφία στις στρατηγικές. Έτσι βελτιώνεται το θέαμα, όχι με τα δύο υποχρεωτικά pit stops. Γιατί τότε όλοι θα μπαίνουν στα pits την ίδια στιγμή, θα βάζουν τα ίδια ελαστικά, και αυτό οδηγεί σε βαρετούς αγώνες. Δεν υπάρχει διαφοροποίηση έτσι.
«Ο λόγος που εμείς, ως Pirelli αλλά και γενικά όλοι οι μέτοχοι της F1, δεν συμφωνούμε σε αυτήν την ιδέα, είναι γιατί κάθε φορά που μπαίνει ένας νέος περιορισμός, κάποιες φορές καταλήγεις σε μία κατάσταση χειρότερη απ’ αυτή που προσπάθησες να αποφύγεις.
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα καλό πρωτάθλημα. Συνήθως οι κατατακτήριες είναι πολύ ενδιαφέρουσες (όπως είδαμε και σήμερα στο Άμπου Ντάμπι), και στους αγώνες βλέπουμε καλούς αγώνες με διαφορετικές στρατηγικές. Οπότε, αν γίνει μία αλλαγή, πρέπει να την έχουμε σκεφτεί διεξοδικά. Δεν θέλουμε να θέσουμε περιορισμούς ή να αλλάξουμε κάτι που ήδη δουλεύει τόσο καλά.»
Ευχαριστούμε την Pirelli Motorsport και τον Mario Isola για τον χρόνο τους.