X
Αγώνες

GP Ιταλίας – Στο μικροσκόπιο: Θρίαμβος Gasly, θρίαμβος για την F1

Ο Toto Wolff δήλωσε μετά τον αγώνα: «Χάσαμε εμείς μία νίκη, αλλά κέρδισε η Formula 1». Θα συμφωνήσουμε μαζί του. Βάζουμε το Ιταλικό Grand Prix «στο μικροσκόπιο».

Αγώνας χωρισμένος στα δύο – και τι αγώνας! Στο Μητροπολιτικό Πάρκο της Μόντσα, έξω απ’ την πόλη του Μιλάνο, ο Pierre Gasly ξεκίνησε τον αγώνα 10ος. Πριν μπει στο μονοθέσιο, γονάτισε μπροστά από την AT01, με την κάμερα μπροστά του. Άγγιξε το οδόστρωμα, προσευχήθηκε, κοίταξε στον ουρανό και μπήκε στο cockpit. Ίσως να το ένιωθε μέσα του ότι θα έκανε έναν σπουδαίο αγώνα. Ίσως να ήθελε και για τον αδικοχαμένο φίλο του, Anthoine Hubert.

Ο Γάλλος πάλαι ποτέ πρωταθλητής GP2 έγινε ο 109ος διαφορετικός νικητής στην ιστορία της F1, και ο δεύτερος που παίρνει νίκη με μονοθέσιο από τη Faenza, μετά τη νίκη του Sebastian Vettel στην ίδια πίστα, το 2008.

«Είναι απίστευτο», δήλωσε στιγμές μετά τον τερματισμό ο ίδιος.

«Ήταν ένας τρελός αγώνας. Αξιοποιήσαμε την κόκκινη σημαία. Το μονοθέσιο ήταν γρήγορο.

«Έχω ζήσει πολλά στο διάστημα 18 μηνών. Το πρώτο μου podium πέρυσι, ήμουν ήδη καλά με την AlphaTauri και τώρα με η πρώτη μου νίκη στην Monza. Δυσκολεύομαι να το συνειδητοποιήσω.

«Δεν έχω λόγια.

“Αυτή η ομάδα έχει κάνει τόσα για μένα. Μου έδωσε την πρώτη μου ευκαιρία στην F1, το πρώτο μου podium, και τώρα μου έδωσαν την πρώτη μου νίκη.

«Είναι τρελό, ειλικρινά. Είναι απλά τρελό. Είμαι τόσο χαρούμενος. Δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω αρκετά όλους στην AlphaTauri και στην Honda.

«Είναι πίστα που απαιτεί πολλά από τον κινητήρα και κερδίσαμε τον αγώνα μπροστά από όλα τα μονοθέσια της Mercedes, Ferrari και Renault, ήταν μια απίστευτη μέρα.»

Στον αντίποδα, οι Sainz και Stroll, που πλαισίωσαν τον Gasly στο βάθρο των νικητών.

Για τον Ισπανό, κλειδί ήταν η αδυναμία του να μειώσει ικανά τη διαφορά στους τελευταίους 10 γύρους. Σαφέστατα έχασε χρόνο πίσω από τον Raikkonen, τον οποίον πέρασε αφού έκανε λάθος ο Φινλανδός, αλλά και μετά, έμοιαζε να μην μπορεί να απειλήσει επί της ουσίας τον οδηγό της AT, που είχε υπό έλεγχο τον αγώνα.

Στην περίπτωση του Stroll, τα πράγματα είναι ελαφρώς διαφορετικά. Έχασε πολύ χρόνο στην επανεκκίνηση, με την 2η θέση να γίνει προσωρινά 6η, προτού ξαναβρεθεί σε θέση βάθρου.

Αυτός ο χαμένος χρόνος, σε συνδυασμό με την αδυναμία του να πάρει slipstream και να μειώσει κάπως τη διαφορά από τον Sainz, του στοίχισαν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Έμεινε στην επανάληψη του «άθλου» στο Μπακού το 2017.

«Έχουν περάσει κάποια χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν στο podium. Νιώθω καλά που γύρισα πάλι εκεί και ήταν τόσο τρελός αγώνας,» δήλωσε μετά στις κάμερες.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον Pierre, πραγματικά το άξιζε καθώς είχε καλή εκκίνηση. Έμεινε σταθερός σε όλη την διάρκεια του αγώνα.

«Ήταν λίγο στενάχωρο. Νόμιζα ότι ήταν δική μου θέση για να χάσω μιας και ξεκινούσα δεύτερος, αλλά δεν είχα ρυθμό από την αρχή.

«Είχα σπινιαρίσματα και όλοι με προσπέρασαν.

«Είχα μία καλή μάχη με τον Carlos στους πρώτους γύρους, τον προσπέρασα από την εξωτερική αλλά με πέρασε ξανά στην πρώτη στροφή.

«Παλέψαμε στην πίστα και είμαι χαρούμενος με την τρίτη θέση. Νομίζω πως η νίκη γλίστρησε από τα χέρια μας σήμερα, αλλά η τρίτη θέση είναι σπουδαία.»

Τι πήγε στραβά με το pitstop του Hamilton

Ο αγώνας ζωντάνεψε με την εγκατάλειψη του Magnussen στον 19ο γύρο, και το σημείο στο οποίο πάρκαρε τη VF-20: κοντά στην είσοδο του pitlane.

Οι αγωνοδίκες έβγαλαν λίγο μετά το Αυτοκίνητο Ασφαλείας, ώστε να απομακρυνθεί το μονοθέσιο με ασφάλεια, ενώ για λόγους ασφαλείας και πάλι, έκλεισαν την είσοδο του pitlane.

Δώδεκα δευτερόλεπτα μετά μπήκε στα pitstop Hamilton, και αρκετή ώρα μετά ο Giovinazzi, κάτι που οδήγησε αμφότερους σε μία ποινή 10 δευτερόλεπτων stop/go.

Πράγματι, υπήρχε φανάρι στην είσοδο του pitlane, που θα άναβε κόκκινο και θα υπεδείκνυε στην ομάδα να μην καλέσει μέσα τον Βρετανό.

Αλλά, υπήρχαν οι ενδείξεις στα ηλεκτροκινά boards στην εξωτερική γραμμή της πίστας, στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Και την ένδειξη αυτή είδαν οι άλλες 8 ομάδες του grid.

Ο Toto Wolff εξήγησε τι συνέβη και η ομάδα υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος υπό πίεση:

«Ήταν μια παράξενη σειρά γεγονότων που ίσως θα μπορούσαμε να είχαμε διαβάσει καλύτερα νωρίτερα. Οι αποφάσεις που λήφθηκαν ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστες, ωστόσο ήταν απόλυτα εντός των κανόνων.

«Ένα από τα αυτοκίνητα Haas είχε σταματήσει στα δεξιά, κοντά στην είσοδο του pitlane, στο εσωτερικό της Parabolica, και υπήρχε μία κίτρινη σημαία. 11 δευτερόλεπτα αργότερα, βγήκε και τοαυτοκίνητο ασφαλείας.

«Μόλις βγήκε το αυτοκίνητο ασφαλείας, βγήκε κόκκινη σημαία στην πίστα, αλλά δεν ήταν ακριβώς κόκκινο, ήταν δύο κίτρινες ενδείξεις στην εξωτερική γραμμή της πίστας.

«Ένας από τους ανθρώπους της ομάδας στρατηγικής μας φώναζε στο teamradio ενώ μπαίναμε στο pitlane. Υπήρξε σύγχυση.»

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο οδηγός αποκάλυψε μετά τον αγώνα ότι δεν μπόρεσε να εντοπίσει τις κίτρινες ενδείξεις στο dashboard, αποδεχόμενος την ευθύνη για το λάθος:

«Ειλικρινά, δεν είδα τις ενδείξεις, γι’ αυτό αναλαμβάνω την ευθύνη.

«Είναι κάτι από το οποίο θα μάθω.»

Ο Wolff συνέχισε:

«Από το pitwall, δεν μπορείς να δεις αυτές τις κίτρινες ενδείξεις, και εάν ο οδηγός δεν τις εντοπίσει, πράγμα που πιστεύω ότι είναι η αλήθεια, ο μόνος τρόπος που μπορείς να δεις ότι το pitlane ήταν κλειστή ήταν στη 4ησελίδα του συστήματος επικοινωνιών της FIA.

«Κανείς δεν κοιτάζει αυτά όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας έχει βγει στην πίστα, ο οδηγός είναι έτοιμος να μπει στα pits.»

Ακόμα και χωρίς αυτό το σκαμπανέβασμα, η Mercedes βρισκόταν σε ιδιαίτερη θέση. Με το setup που είχε επιλέξει, και τον τρόπο με τον οποίον είναι σχεδιασμένη (και) η W11, το να ακολουθεί ο Hamilton ή ο Bottas ένα άλλο μονοθέσιο, ακόμα και πιο αργό, ακόμα σε μία πίστα όπως είναι η Μόντσα, είναι «δύσκολη άσκηση».

Δεν είναι τυχαίο ότι η ομάδα άλλαξε σχεδόν όλο το πίσω μέρος του καλύμματος του κινητήρα και του bodywork στα δύο της μονοθέσια για καλύτερη ψύξη, όσο θα πάλευαν για αναρρίχηση στο grid.

Δεν πάει πιο κάτω

Η Ferrari έφτανε στο σπίτι της με μόνο εφόδιό της την ελπίδα. Η εμφάνισή της στο Σπα ήταν αποκαρδιωτική, και δεν άφηνε περιθώρια για πολλά χαμόγελα στη Μόντσα.

Την Κυριακή, ήρθε να «δέσει» το γλυκό. Ο Vettel εγκαταλείπει με πρόβλημα στο brake-by-wire, δηλαδή στα πίσω φρένα, ενώ ο Leclerc έχει ένα σφοδρό ατύχημα, χάνοντας το πίσω μέρος της SF1000 στην Parabolica, στις μπαριέρες της οποίας κατέληξε – ευτυχώς, χωρίς τραυματισμούς.

Η ομάδα χρειάζεται ένα γενναίο restart. Κανείς μέσα σε αυτήν δεν είναι ικανός να ηγηθεί και να τη βγάλει από το τέλμα της. Ακούγεται έντονα το όνομα του Andy Cowell, του επικεφαλής του HPP της Mercedes, ο αρχιτέκτων των κινητήρων της εδώ και πάνω από μία δεκαετία, που αποχωρεί απ’ αυτήν με το τέλος του 2020. Πηγές μου αναφέρουν ότι το θέμα δεν είναι λήξαν, ακόμα κι αν ο «κύκλος» του δηλώνει πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για μία θέση στη Scuderia.

Ακόμα κι αν πάει, όμως, αυτός ο άνθρωπος στο Μαρανέλο, θα χρειαστεί το κατάλληλο επιτελείο γύρω του για να δει η ομάδα φως στο τούνελ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!