Πόσο δημοκρατικές είναι άραγε οι χώρες που θα φιλοξενήσουν την Formula 1 το 2023;
Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις μέρες σχετικά με την δημοκρατικότητα ή την έλλειψη αυτής στο Κατάρ, που φιλοξενεί τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, και είναι αρκετές οι φωνές που καλούν τους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν την τηλεοπτική του αναμετάδοση.
Προφανώς, δεν αποτελεί μέτρο ηθικής αν κάποιος δει ή μποϊκοτάρει ένα αθλητικό γεγονός, ανάλογα τη χώρα που το διοργανώνει, όμως οι φίλοι της Formula 1 έχουμε αναρωτηθεί, πόσο δημοκρατικές είναι άραγε οι χώρες που φιλοξενούν τους αγώνες Grand Prix;
Μπορείτε ασφαλώς να μπείτε στη σελίδα της Διεθνούς Αμνηστίας ώστε, διαβάζοντας τις εκθέσεις, να πάρετε μια περιγραφική ιδέα για κάθε διοργανώτρια χώρα της Formula 1.
Αν πάντως βιάζεστε, υπάρχει και ο Δείκτης Δημοκρατικότητας, Democracy Index, της Intelligence Unit του Economist, ο οποίος, παρά τις κριτικές που έχει δεχτεί, θεωρείται ένα εύχρηστο και έγκυρο εργαλείο σύγκρισης, ίσως το εγκυρότερο στον κόσμο, όσον αφορά τη δημοκρατικότητα κάθε χώρας.
Η μονάδα αυτή του Economist, λοιπόν, μετρά και βαθμολογεί σε ετήσια βάση, με άριστα το 10, την δημοκρατικότητα 167 χωρών, όπως αυτή προκύπτει από τις επιμέρους βαθμολογίες σε 60 συνολικά δείκτες, που αφορούν τον πλουραλισμό, τις πολιτικές ελευθερίες και τον πολιτικό πολιτισμό.
Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Ελλάδα φέτος λαμβάνει 7,56 ενώ το Κατάρ μόλις 3,65.
Ας δούμε λοιπόν πώς σκοράρουν, σύμφωνα με τον ανωτέρω Δείκτη Δημοκρατικότητας, οι χώρες που σύμφωνα με το Ημερολόγιο της Formula 1 πρόκειται να φιλοξενήσουν αγώνες Grand Prix το 2023, κατά χρονολογική σειρά.
Μπαχρέιν: 2,52. Σαουδική Αραβία: 2,08. Αυστραλία: 8,90. Κίνα: 2,21. Αζερμπαϊτζάν: 2,68. ΗΠΑ: 7,85. Ιταλία: 7,68. Μονακό (Γαλλία): 7,99. Ισπανία: 7,94. Καναδάς: 8,87. Αυστρία: 8,07. Ηνωμένο Βασίλειο: 8,10. Ουγγαρία: 6,50. Βέλγιο: 7,51. Ολλανδία: 8,88. Σιγκαπούρη: 6,23. Ιαπωνία: 8,15. Κατάρ: 3,65. Μεξικό: 5,57. Βραζιλία: 6,86. ΗΑΕ: 2,90.
Τονίζουμε ότι, δημοσιεύουμε την ανωτέρω βαθμολογία με κάθε επιφύλαξη, αφού δε μπορεί να έχουμε ιδία άποψη για την αντικειμενικότητά της ή για ενδεχόμενη μεροληψία της υπέρ του Δυτικού κόσμου, όπου άλλωστε εδρεύει η μονάδα βαθμολόγησης. Βασιζόμαστε απλώς στην κρατούσα άποψη, ότι πρόκειται ίσως για την εγκυρότερη κατάταξη του είδους, και την αναφέρουμε ως πιθανό συγκριτικό εργαλείο της δημοκρατικότητας των χωρών που φιλοξενούν τα Grand Prix της Formula 1.
Στον αντίποδα, ο πατριάρχης της σύγχρονης Formula1, Bernie Ecclestone, έλεγε ότι, όποτε έχει αναμιχθεί πολιτική και αθλητισμός, χαμένος ήταν πάντα ο αθλητισμός. Οπότε έβγαλε έξω την πολιτική, όταν διοργάνωσε την ίδια χρονιά, το 1985, Grand Prix στη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ και στην Ουγγαρία του σιδηρού παραπετάσματος.