Ένα χρόνο μετά τον πιο αμφισβητούμενο γύρο στην ιστορία της Formula 1, επανεξετάζουμε με ψύχραιμη ματιά το σύνολο εκείνου του αγώνα που έκρινε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Το περσινό Grand Prix του Abu Dhabi σημαδεύτηκε στη μνήμη των φίλων της Formula 1 από τις επιλογές του αλυτάρχη Michael Masi στον τελευταίο γύρο, οι οποίες επί της ουσίας έκριναν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υπέρ του Max Verstappen.
Κινούμενες στα όρια της γκρίζας ζώνης των κανονισμών, οι επιλογές εκείνες χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ασύμβατες με το ήθος της Formula 1, πράγμα το οποίο παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς η FIA, μέσω της απομάκρυνσης του Masi.
O Lewis Hamilton, ως σήμερα, εξακολουθεί να δηλώνει ότι του έκλεψαν το Πρωτάθλημα, συνεπικουρούμενος από σεβαστή μερίδα του Τύπου και των φιλάθλων της Formula 1. Το πόσο δεν έχει συγχωρέσει την FIA, αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι ούτε φέτος πήγε στο ετήσιο γκαλά της Ομοσπονδίας.
Είναι τόσος ο θόρυβος που ξέσπασε για τα γεγονότα του τελευταίου γύρου στο περσινό Grand Prix του Abu Dhabi, που οι πιο πολλοί ξεχνούν την άλλη αμφισβητούμενη στιγμή του αγώνα, στον πρώτο γύρο, η οποία με τον τρόπο της, σαν ντόμινο, πυροδότησε τα γεγονότα εκείνου του τελευταίου γύρου.
Τα αυτοκίνητα λοιπόν παρατάχθηκαν για την εκκίνηση, με τον Max Verstappen πρώτο και τον Lewis Hamilton δεύτερο. Ο Hamilton πήρε την εκκίνηση και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα, με τον Max ξοπίσω του. Ο Verstappen ήξερε πως η Mercedes του Hamilton ήταν ταχύτερη σε ρυθμίσεις αγώνα, συνεπώς η καλύτερη ελπίδα να τον περάσει ήταν στον 1ο ή τον 2ο γύρο, πριν φέρουν τα λάστιχα σε κανονική θερμοκρασία.
Στο 45ο δευτερόλεπτο του βίντεο που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα, από το επίσημο δίκτυο της Formula 1, καθώς οι πρωτοπόροι φρενάρουν για την αριστερή στροφή 6, που ακολουθείται από δεξιά στροφή, ο Hamilton ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να διαλέξει την ιδανική γραμμή, θεωρώντας πως έχει ξεφύγει από το βεληνεκές του Verstappen.
Εκεί όμως ο Max βουτάει στα φρένα. Ο Hamilton δεν υποχωρεί και, προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση, κόβει ευθεία το σικέιν και βγαίνει μπροστά, αυξάνοντας μάλιστα την διαφορά του από τον Verstappen, αφού η ευθεία είναι η πιο σύντομη γραμμή.
Σημείο που αξίζει προσοχής στο βίντεο, ο Max ναι μεν βουτάει ερχόμενος από μακριά πίσω, όμως δε χάνει το φρενάρισμα και δε χάνει τη στροφή, αντιθέτως, κρατά τη Red Bull στα όρια της πίστας.
Θα περίμενε κανείς να δοθεί εντολή στον Hamilton να δώσει πίσω τη θέση. Τίποτα τέτοιο δεν έγινε. Και αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Masi δεν είχε καμία πρόθεση να ευνοήσει τον Verstappen στη μάχη του Πρωταθλήματος.
Μπορείτε να ακούσετε στο ανωτέρω βίντεο τον πολύπειρο Martin Brundle, πρώην οδηγό Formula 1 και νικητή του LeMans, πιο ακριβοπληρωμένο τηλεσχολιαστή Formula 1 στον κόσμο, να επιμένει ότι ο Hamilton έπρεπε να δώσει πίσω τη θέση.
Γιατί ο Masi δεν έδωσε την εντολή; Ίσως επηρεασμένος από την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί πριν τον αγώνα, ότι ο Verstappen θα επιχειρούσε να σπρώξει τον Hamilton έξω από τα όρια της πίστας, θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι δε θα ανεχτεί κάτι τέτοιο, ή ποιος ξέρει γιατί.
Αν ο Hamilton είχε δώσει πίσω τη θέση, οικειοθελώς ή κατόπιν εντολής του Masi, ο αγώνας θα είχε πάρει διαφορετική εξέλιξη, όπου πάντως ύστερα από κάποιους γύρους το πιθανότερο είναι ο Hamilton να ξαναπερνούσε εμπρός, δεδομένης της ανωτερότητας που έδειχνε σε ρυθμό αγώνα.
Δεν συνέβη όμως αυτό, οπότε ξεκίνησε το ντόμινο, καθώς άρχισαν οι οργισμένες επικοινωνίες του Christian Horner προς τον Michael Masi, με τον επικεφαλής της Red Bull να θεωρεί ότι, το γεγονός πως ο Masi τη χάρισε στον Hamilton, μπορούσε να αποδειχτεί κρίσιμο για το Πρωτάθλημα, δεδομένου ότι οι δύο οδηγοί είχαν φτάσει στο Abu Dhabi έχοντας ακριβώς τους ίδιους βαθμούς, συνεπώς όποιος τερμάτιζε εμπρός από τον άλλο, γινόταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1 2021.
Στον 53ο γύρο, με 5 γύρους να απομένουν, ο Hamilton προηγείται με 11 δευτερόλεπτα του Verstappen. Όλα δείχνουν πως οδεύει για το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημά του. Και τότε πέφτει στον τοίχο ο Latifi, σε μια άνευ σημασίας μάχη με τον Mick Schumacher, στη διεκδίκηση της 15ης θέσης.
Ο αείμνηστος Charlie Whiting, σε αυτές τις περιπτώσεις, έδειχνε κόκκινη σημαία, τα αυτοκίνητα φορούσαν φρέσκα λάστιχα και 15 λεπτά αργότερα, με την πίστα καθαρή, εκκινούσαν ξανά για ένα σπριντ λίγων συναρπαστικών γύρων.
Αντί για αυτή τη δοκιμασμένη λύση, ο Masi προτίμησε να βγάλει αυτοκίνητο ασφαλείας, όπου ο Verstappen σταμάτησε για φρέσκα μαλακά λάστιχα. Βλέποντας πως δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν την πίστα, οπότε ο αγώνας και το Πρωτάθλημα θα έληγαν άδοξα πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας, πράγμα κακό για την τηλεθέαση, ο Masi πελάγωσε.
Εκεί ίσως του φάνηκε ως από μηχανής θεός ο Horner που του πρότεινε να παρακάμψει τις τυπικές διαδικασίες, όπως είχε τη δυνατότητα ως αλυτάρχης, βάσει των τότε κανονισμών που πλέον έχουν αλλάξει, να διώξει μόνο τα αυτοκίνητα που βρίσκονταν γύρο πίσω ανάμεσα στον Hamilton και τον Verstappen και να επιταχύνει την αποχώρηση του αυτοκινήτου ασφαλείας, ώστε να αγωνιστούν οι δύο διεκδικητές για έναν γύρο.
Αποτέλεσμα ήταν μια άνιση μάχη, μεταξύ δύο κορυφαίων μεν οδηγών που όμως ο μεν Hamilton είχε σκληρά φθαρμένα ελαστικά, ο δε Verstappen φρέσκα μαλακά. Ο Hamilton είπε στην ενδοσυνεννόηση ότι το αποτέλεσμα χειραγωγήθηκε, ο Toto Wolff διαμαρτυρήθηκε σε έντονο ύφος, ο Masi του απάντησε ότι έτσι είναι οι αγώνες κι ο Max Verstappen ανακηρύχθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1.
Είχαμε λοιπόν δύο συμβάντα, στον πρώτο και τον τελευταίο γύρο του αγώνα, όπου ο Masi αποδείχτηκε ανεπαρκής, καθώς από τις λάθος αποφάσεις του χάλασε ένας αγώνας που όλοι περιμέναμε με ανυπομονησία. Αν πάρεις καθ ένα ξεχωριστά, ξεγελιέσαι και νομίζεις ότι ο Masi ήθελε να ευνοήσει τον ένα ή τον άλλο οδηγό. Τα δύο μαζί σχηματίζουν άλλη εικόνα.
Θύμιζε μέτριο δάσκαλο, που του είχε ξεφύγει η τάξη και προσπαθούσε να ανακτήσει τον έλεγχο μέσα από σπασμωδικές κινήσεις και ασυνεπείς τιμωρίες, πράγμα που συνήθως οδηγεί σε ακόμα πιο ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Η συνέχεια είναι γνωστή.
Μια παρένθεση εδώ , σχετικά με εκείνον τον αγώνα, πέρσι στο Abu Dhabi. Μετά τα πρώτα πιτ στοπ, ο Sergio Perez καθυστέρησε κατά 9 ολόκληρα δευτερόλεπτα τον Lewis Hamilton, κρατώντας τον πίσω του για 3 κρίσιμους γύρους.
Ήταν ακριβώς εκείνα τα κρίσιμα δευτερόλεπτα τα οποία στέρησαν από τον Hamilton την πολυτέλεια να σταματήσει, χωρίς να χάσει την πρωτιά, για φρέσκα μαλακά ελαστικά μόλις ενημερώθηκε για το εικονικό αυτοκίνητο ασφαλείας, στον 35ο γύρο, και να είναι πλέον θωρακισμένος και άτρωτος απέναντι σε κάθε απόφαση του Masi στους τελευταίους γύρους.
Συνεπώς, ο πρόσφατος ισχυρισμός του Sergio Perez ότι ο Max Verstappen του χρωστά το Πρωτάθλημα του 2021, έχει κάποια βάση, καθώς μάλιστα αυτή ήταν η πολλοστή φορά που τον βοηθούσε. Το Πρωτάθλημα του 2022, βέβαια, είναι άλλη περίπτωση.
Πάμε τώρα στον πρώτο γύρο του φετινού Grand Prix του Abu Dhabi. Στη στροφή 6 του ανωτέρω βίντεο, που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στα κόκκινα γράμματα, βλέπουμε τον Carlos Sainz να βουτά στην εσωτερική του Lewis Hamilton, να κρατά τη Ferrari εντός πίστας και να υποχρεώνει τον Πολυπρωταθλητή είτε να αφήσει είτε να κόψει το σικέιν.
Ο Hamilton επέλεξε το δεύτερο, και ο Carlos Sainz, μάλιστα, στην ενδοσυνεννόηση, σχολίασε πως ο Hamilton «κάνει το ίδιο που έκανε και πέρσι».
Μόνο που αυτή τη φορά η Mercedes πληγώθηκε, καθώς αναπήδησε στις σκληρές φετινές της αναρτήσεις και στα χαμηλοπρόφιλα φετινά της λάστιχα, ενώ επιπλέον ζητήθηκε από τον Hamilton στον επόμενο γύρο να παραχωρήσει τη θέση στον Sainz, όπως και έπραξε.
Ίδια φάση, ίδια στροφή, ίδιος οδηγός, δύο διαφορετικές αποφάσεις σε δύο διαφορετικές σεζόν.
Όμως, υπάρχει ακόμη πιο χαρακτηριστική περίπτωση ασυνέπειας στη λήψη αποφάσεων. Παρόμοια φάση, ίδιοι οδηγοί, ίδια σεζόν, φέτος στο Silverstone και τη Suzuka, διαφορετική απόφαση.
Στο Βρετανικό Grand Prix, όπως μπορείτε να δείτε και να ακούσετε στο βίντεο από το επίσημο δίκτυο της Formula 1, ο Sergio Perez πέρασε τον Charles Leclerc κόβοντας το σικέιν, αλλά δεν τιμωρήθηκε με ποινή 5 δευτερολέπτων, όπως τιμωρήθηκε ο Leclerc αμυνόμενος έναντι του Perez στο Grand Prix της Ιαπωνίας, κι έπεσε από την 2η στην 3η θέση.
Αν ο Perez είχε τιμωρηθεί στο Silverstone κι αυτός με 5 δευτερόλεπτα, θα είχε πέσει από την 2η στην 4η θέση του τερματισμού.
Βεβαίως ο αλυτάρχης του Grand Prix της Ιαπωνίας απομακρύνθηκε κι αυτός από τη θέση του, καθώς τα έκανε θάλασσα με την είσοδο των βοηθητικών οχημάτων στην πίστα, όμως παραμένει το γεγονός ότι η Formula 1 αιμορραγεί από την αβάσταχτη ασυνέπεια στην εφαρμογή των κανονισμών.
Τόσα χρόνια μετά τον θάνατο του Charlie Whiting, η Formula 1 εξακολουθεί να πάσχει στο ζήτημα του αλυτάρχη. Όπως έχουμε ξαναγράψει, μετά την Σιγκαπούρη, χρήματα έχουν, ας αναζητήσουν, ας βρουν και ας προσλάβουν τον κατάλληλο άνθρωπο.