Τη Δευτέρα μετά το Πορτογαλικό Grand Prix θα συνεδριάσει η Επιτροπή της Formula 1, με κύριο θέμα συζήτησης την πρόταση-απαίτηση της Red Bull για «πάγωμα» της εξέλιξης των κινητήρων από το 2022 κιόλας.
Η επικείμενη αποχώρηση της Honda από τη Formula 1 έχει φέρει τα πάνω κάτω στο πολιτικό και παρασκηνιακό τοπίο του σπορ, που πλέον έχει να αντιμετωπίσει μία κρίση για την οποίαν δεν είχε προετοιμαστεί.
Η Red Bull, και κατά συνέπεια η AlphaTauri, μένουν χωρίς κινητήρες με το πέρας του 2021. Όμως, υπάρχει πρόθεση από τη μεριά της μητρικής Red Bull, και του ιδιοκτήτη και προέδρου της, Dietrich Mateschitz, για να εξαγοραστεί η IP (δλδ η πνευματική ιδιοκτησία) της Honda Racing F1 και να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ιαπωνικό κινητήρα με άλλη επωνυμία. Αυτό φυσικά θα σημάνει μεγάλα κόστη για τους Αυστριακούς, που προτίθενται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία καθαρά γιατί θα υφίσταται όριο στο budget για την ομάδα τους, οπότε θα έχουν και το κεφάλαιο, αλλά και το προσωπικό για να υποστηρίξουν ένα τέτοιο βήμα.
Παρόλα αυτά, ζητούν δια στόματος Helmut Marko το «πάγωμα» της εξέλιξης των κινητήρων με το πέρας του 2021, για λόγους κόστους κι όχι μόνο.
Το τωρινό πλάνο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές, επιτρέπει σε κάθε κατασκευαστή να φέρει ένα μόλις νέο spec για τη μονάδα ισχύος του για κάθε σεζόν από το 2021 ως το 2023, ενώ για το 2024 και το 2025, οι κινητήρες θα μείνουν ίδιοι, με τη μετάβαση στο νέο μοντέλο κίνησης (που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί) να έρχεται το 2026.
Η Red Bull θέλει να φέρει αυτό το χρονοδιάγραμμα στα μέτρα της, πιέζοντας για ‘freezing’ από το 2022, όταν και θα βρίσκεται μόνη της στο παιχνίδι των κατασκευαστών κινητήρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα 26/10, μία μέρα μετά το πέρας του Grand Prix στο Portimao, η Επιτροπή της F1, που αποτελείται από το σύνολο των ομάδων, θα συνεδριάσει για να συζητηθεί αυτό το ζήτημα.
Πιστεύεται, δε, ότι σε αυτό συμφωνούν επί της αρχής Mercedes και Renault, ενώ η μόνη που προβάλει αντίσταση είναι η Ferrari, ούσα η εταιρεία με τον πιο αδύναμο κινητήρα εκ των τεσσάρων. Ένα πιθανό stop στην εξέλιξη του μοτέρ της θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην αγωνιστική της απόδοση.
Έπειτα, τίθεται και ζήτημα μετάβασης στο βιοκαύσιμο. Η F1 θέλει να περάσει σε αυτή τη μορφή καυσίμου το 2023, και ένα πιθανό πάγωμα των κινητήρων θα καταστήσει ανέφικτη αυτή τη μετάβαση_Δ.Μ.