Η κατασκευή προστασίας της κεφαλής του οδηγού, γνωστή και ως Halo, γίνεται υποχρεωτική το 2018, κι οι αντιδράσεις είναι μεικτές. Τι ισχύει για το Halo; Τι πιστεύουν οι οδηγοί για αυτό;
Η ανάγκη προστασίας του κεφαλιού των οδηγών στην Formula 1 συζητείτο έντονα τα τελευταία χρόνια, με τη FIA να ψάχνει λύσεις, σε συνεργασία με ομάδες του σπορ. Η πρόταση της Mercedes για μία κατασκευή με τρεις μπάρες, μία εμπρός και δύο στο πλάι, που θα περιβάλλουν το cockpit και θα το προστατεύουν από μεγάλα αντικείμενα (βλ. ελαστικά) ήταν και αυτή που η Ομοσπονδία αμέσως θέλησε να δοκιμάσει.
Φυσικά, υπήρξαν κι άλλες προτάσεις, όπως αυτή της Red Bull, με το Aeroscreen, το οποίο έκανε τα μονοθέσια να μοιάζουν αρκετά με πρωτότυπα προδιαγραφών Le Mans. Ωστόσο, οι αντιδράσεις για την ορατότητα μέσα από αυτό, που εκφράστηκαν πλειστάκις, το έβαλε ξανά στον «πάγο», παρά το γεγονός ότι για ένα διάστημα είχε προωθηθεί αυτό ως τελική λύση στο ζήτημα της ασφάλειας.
Ως εκ τούτου, το Halo θα βρίσκεται υποχρεωτικά στα μονοθέσια του 2018, μετά από 2 σεζόν δοκιμών σε FP1, αλλά κι αρκετών παραπόνων. Τα παράπονα αισθητικής φύσεως ίσως να μην πρέπει να απασχολούν τους ανθρώπους της FIA. Πάντα κάτι νέο, κάτι που δεν έχει συνηθίσει ο θεατής, θα τον ξενίσει, θα τον παραξενέψει και σίγουρα δεν θα του αρέσει.
Αυτό που η Ομοσπονδία έχει λόγο να εξετάσει είναι τα έντονα παράπονα των ομάδων και των οδηγών, που αφορούν τεχνικά ζητήματα και αμφισβητούν ευθέως την χρησιμότητα της εν λόγω κατασκευής.
Και αυτό το «αλλού» είναι το έρμα. Το έρμα βοηθά σημαντικά στην πολυπόθητη αναλογία βάρους 45:55, η οποία και εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ισορροπία στο μονοθέσιο. Για χάρη όμως της αφαίρεσης βάρους για την τοποθέτηση του Halo, το έρμα είτε θα περιοριστεί σημαντικά, είτε θα απουσιάζει τελείως.
Έπειτα, στο θέμα του βάρους έγκειται και το μόνιμο πρόβλημα των ψηλών και βαρύτερων οδηγών (βλ. Hulkenberg, Ricciardo, Ocon). Ήδη το να είσαι ψηλός και βαρύς (αναλογικά με το ύψος σου) στην F1 είναι ένα θέμα το οποίο οι ομάδες λύνουν συνιστώντας… διαίτα στους οδηγούς τους. Τώρα, με την νέα τάξη πραγμάτων όπως θα διαμορφωθεί την επόμενη χρονιά, το βάρος οδηγών όπως ο Nico Hulkenberg, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα και να επηρεάσει τις επιδόσεις τους.
Πολύ παραστατικά αποτύπωσε την κατάσταση με δηλώσεις του ο Romain Grosjean:
«Το μονοθέσιο μου φέτος είναι ήδη στο όριο, αν όχι πάνω από αυτό. Αν το Halo είναι πολύ βαρύ, θα έχουμε πρόβλημα. Θα πρέπει να αφαιρέσω κάποιο κόκκαλο! Είμαι ήδη αδύνατος, και θα είχα περισσότερα κιλά αν μπορούσα. Υπάρχουν προτάσεις για να λυθεί αυτό στο μέλλον».
Φυσικά, οι ομάδες οφείλουν να εξετάσουν πώς μπορούν να ενσωματώσουν το Halo, καθώς πέραν της μεταβολής του βάρους, θα επηρεαστεί και η αεροδυναμική, αν και δεν έχουν εκφραστεί φόβοι για μεγάλες αλλαγές σε αυτό το κομμάτι του μονοθέσιου.
Αυτό που προκύπτει από τα λεγόμενα των οδηγών είναι πως στα μικρά αντικείμενα είναι πρακτικά άχρηστο. Βέβαια, η λογική κατασκευής του δεν ήταν να αποτρέπει ατυχήματα, όπως αυτό του Felipe Massa στην Ουγγαρία του 2009, αλλά να προστατεύει τους οδηγούς από μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως είναι ένας τροχός.
Τα ερωτήματα που εγείρονται αφορούν όχι μόνο τη χρησιμότητά του, αλλά και το αν αυτά που προσφέρει είναι πράγματι μεγαλύτερα και περισσότερα από αυτά που χάνονται. Και, επαναλαμβάνουμε, δεν μιλάμε για το αισθητικό της υπόθεσης. Ένας μεγάλος συμβιβασμός που έχει γίνει είναι η αύξηση του χρονικού ορίου εξόδου ενός οδηγού από το cockpit, καθώς από τα 5 δευτερόλεπτα ανέβηκε στα 7. Μάλιστα, σε πρόσφατο τεστ εξόδου που διεξήχθη στο Άμπου Ντάμπι, ο Valtteri Bottas δεν κατάφερε να βγει σε λιγότερο από 9 δλ. Ήδη μιλάμε για κάτι που έρχεται να προσδώσει στην ασφάλεια και ενδέχεται να αποβεί μοιραίο σε ένα ντελαπάρισμα ή σε περίπτωση φωτιάς.
Η θέση της GPDA
Η Ένωση Οδηγών Αγώνων (Grand Prix Drivers’ Association) έχει στηρίξει πλήρως την τοποθέτηση του Halo στα μονοθέσια, και αυτό αρκεί για τη FIA για να το «νομιμοποιήσει».
Ο Alex Wurz, πρόεδρος της Ένωσης, ήταν κάθετος σε αυτήν του τη θέση:
«Σχετικά με την εισαγωγή της επιπρόσθετης προστασίας της κεφαλής, όπως έχουμε πει πολλάκις, εμείς οι οδηγοί σεβόμαστε την στάση της FIA στην ασφάλεια και υποστηρίζουμε την συνεχή προσπάθειά της για να κάνει τους αγώνες πιο ασφαλείς.
«Η F1 είναι ένα πρότυπο για την ασφάλεια χωρίς να επηρεάζεται η απόδοση».
Επομένως, η πλήρης στήριξη του οργάνου των οδηγών αποτελεί την μεγαλύτερη που θα μπορούσε να έχει η Ομοσπονδία, κι αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο έρεισμα για το Halo._Δ.Μ.