X
Αγώνες

ERC: Lukyanuk vs Basso = Ωμή ταχύτητα vs διαχρονικότητα (+video)

Η όμορφη μάχη των Alexey Lukyanuk και Giandomenico Basso κατά τη διάρκεια του ράλλυ di Roma Capitale, που κατέληξε σε νίκη του Ρώσου, μας θύμισε τη σημασία αμφότερων για το ERC, με δεδομένο ότι ο Ιταλός κατέκτησε δύο τίτλους στο θεσμό κατά την περασμένη δεκαετία.

Πρόκειται για δύο οδηγούς που έχουν συνδεθεί στενά με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ράλλυ (ERC) τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οι πρωταγωνιστές του “start of the restart” των διεθνών ράλλυ, Alexey Lukyanuk και Giandomenico Basso μπορεί να διαφέρουν ως οδηγοί, όμως αμφότεροι είναι ταχύτατοι σε άσφαλτο και χώμα, έχοντας σημειώσει διψήφιο αριθμό νικών στο ERC.

Ο Ιταλός, πρωταγωνιστεί σε θεσμούς διεθνούς εμβέλειας από το 1999, όταν τον γνωρίσαμε μέσω του Fiat Seicento Trofeo, ενώ ο Ρώσος έκανε δυναμικά την εμφάνισή του στα τεκταινόμενα κατά τη δεκαετία που διανύουμε, αποτελώντας έναν σταρ για το ERC, την τελευταία πενταετία.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τους δύο πρωταγωνιστές του Ράλλυ di Roma Capitale, που αν και κορυφαίοι οδηγοί του ERC, έχουν αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλον μόνο στον αγώνα της Ρώμης, όπου ο μεν Lunyanuk επικράτησε το 2018 και φέτος, με τον Basso να κερδίζει πέρυσι και να είναι δεύτερος, τις χρονιές που επικράτησε ο Ρώσος. Παράλληλα, ο τρόπος τους διαφέρει, αφού ο Lukyanuk διακρίνεται για την ωμή του ταχύτητα στις ειδικές διαδρομές, ενώ ο σαφέστατα ταχύς Basso, έχει πιο “φινετσάτη” οδήγηση ενώ πολλές φορές, χρησιμοποιεί την τακτική ώστε να πετύχει τον στόχο του. Στο πλαίσιο αυτής της γνωριμίας, θα θυμηθούμε και τη παρουσία τους στα μέρη μας, καθώς ο μεν Lukyanuk πρωταγωνίστησε, χωρίς να καταφέρει να επικρατήσει στο Ράλλυ Ακρόπολις στο πλαίσιο του ERC με Ford Fiesta R5, ενώ ο Basso μας χάρισε μια σπάνια παράσταση στο ασφάλτινο Ράλλυ ΕΚΟ 2005, επικρατώντας με Fiat Punto S1600 απέναντι σε κορυφαίους αντιπάλους.

Alexey Lukyanuk

O 39χρονος Alexey Lukyanuk αποτελεί τον πιο γνωστό σύγχρονο Ρώσο οδηγό ράλλυ, ειδικά μετά την πρόωρη αποχώρηση του Evgeny Novikov. Ταχύτατος και με εκπληκτικό κοντρόλ των αυτοκινήτων του, ο Lukyanuk έγινε γνωστός και εκτός Ρωσίας, χάρη και σε θεαματικά videos από το youtube. Έκανε τους πρώτους του αγώνες το 2005 με Lada, ενώ η πρώτη του διεθνής συμμετοχή ήρθε το 2013, όταν και αγωνίστηκε στο Ράλλυ Liepaja Λετονίας με Mitsubishi Lancer EVO X και συνοδηγό, τον Alexey Arnautov.

Από εκείνο το χρονικό σημείο, η δημοφιλία του εξωστρεφούς και ιδιαίτερα θεαματικού Lukyanuk ανέβαινε διαρκώς. Ο αγώνας που τον έκανε γνωστό και πέραν του σκληρού πυρήνα οπαδών των ράλλυ, ήταν το Ράλλυ Εσθονίας 2014, στο πλαίσιο του ERC, όταν τερμάτισε στη 2η θέση με Mitsubishi Lancer EVO X, μένοντας πίσω μόνο από… κάποιον Ott Tanak, που οδηγούσε Ford Fiesta R5. Από το 2015, μεταπήδησε σε αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 και έκτοτε, συμμετέχει ανελλιπώς στο ERC. Σε αυτό το πλαίσιο βρέθηκε και στη χώρα μας, όπου έχει αγωνιστεί 3 φορές (2015, 2016, 2018) χωρίς πάντως να έχει ανέβει στο βάθρο, αντιμετωπίζοντας σε κάθε περίπτωση προβλήματα με σημεία της ανάρτησης.

Οδηγός με μεγάλη φυσική ταχύτητα, ο Lukyanuk συχνά ξεπερνά τα όρια, κάνοντας σε αρκετές περιπτώσεις αχρείαστα λάθη που του κοστίζουν σε ζημιές ή εγκαταλείψεις. Παρόλα αυτά, όσοι τον έχουν παρακολουθήσει σε ειδικές διαδρομές, δε μπορούν παρά να θαυμάσουν το ρυθμό και τις γωνίες που παίρνει το εκάστοτε αγωνιστικό του. Επίσης χαρακτηριστικό της ταχύτητας που πολλές φορές ξεφεύγει από τα όρια, είναι το περιστατικό του 2015, όταν και δεν κατάφερε εκκινήσει στο Ράλλυ Φινλανδίας, όπου θα συμμετείχε με Ford Fiesta WRC και την υποστήριξη της M-Sport, έπειτα από έξοδο που κατέστρεψε το αυτοκίνητο, στις δοκιμές πριν από τον αγώνα.

Εφόσον αποφύγει τα λάθη, είναι αναμφίβολα ένας από τους ταχύτερους οδηγούς στο θεσμό, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανταγωνιστεί και ορισμένους από τους πρωταγωνιστές του WRC2. Με τη νίκη του στο Ράλλυ di Roma Capitale, έφτασε τις 10 στο ERC, έπειτα από 40 εκκινήσεις, ενώ συνολικά έχει πετύχει 18 τερματισμούς στο βάθρο. Εκ των πρωταγωνιστών του θεσμού τα τελευταία χρόνια, αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2018 με Ford Fiesta R5 και συνοδηγό τον Alexey Arnautov. Επιπλέον, έχει κατακτήσει δύο φορές τη 2η θέση (2016, 2019), ενώ βρέθηκε από μία φορά στην τρίτη (2015) και στην τέταρτη θέση (2017) του θεσμού.

Info

Alexey Lukyanuk

Ημ. Γέννησης: 12/12/1980

Εθνικότητα: Ρώσος

Συμμετοχές στο ERC: 40

Νίκες: 10

Πρώτος αγώνας: 2013 (Λετονία)

Πρώτη νίκη: 2015 (Εσθονία)

Τελευταία νίκη: 2020 (Roma Capitale)

Τερματισμοί στο βάθρο: 18

Ταχύτεροι χρόνοι σε ε.δ.: 175

Βαθμοί: 751

Τίτλοι: 1 (2018)

Άλλες διακρίσεις: Πρωταθλητής Ρωσίας (2014), Πρωταθλητής Εσθονίας (2014)

Αυτοκίνητα: Mitsubishi Lancer EVO X, Ford Fiesta R5, Citroen C3 R5

Συνοδηγοί: Alexey Arnautov, Yevgen Chervonenko, Roman Kapustin, Dmitry Eremeev

Giandomenico Basso

Μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο σταθερές αξίες των ιταλικών, αλλά και των αγώνων του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ, κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ο 46χρονος Giandomenico Basso έχει κατακτήσει δύο φορές τον τίτλο του Πρωταθλητή Ευρώπης (2006, 2009), πρωταγωνιστώντας είτε παλαιότερα ως εργοστασιακός οδηγός της Fiat με αυτοκίνητα προδιαγραφών S1600 και S2000, είτε πιο πρόσφατα, με σύγχρονα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5.

Από τα πρώτα του αγωνιστικά βήματα, που έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με Fiat Cinquecento και Seicento στο πλαίσιο των ομώνυμων Trofeo, ξεχώρισε για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του. Αρχικά, διακρινόταν κυρίως σε ασφάλτινες ειδικές διαδρομές, επιφάνεια όπου σημείωσε και την πρώτη του νίκη σε επίπεδο ERC, το 2003 στο Ράλλυ del Ciocco, οδηγώντας Fiat Punto S1600 με συνοδηγό τον Mitia Dotta.

Αν και η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα ήταν δύσκολη, αφού εγκατέλειψε μόλις στη 2η ειδική διαδρομή του Ράλλυ Ακρόπολις 2001 -όπου συμμετείχε με Fiat Punto S1600 και συνοδηγό τον αδικοχαμένο Flavio Guglielmini στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Super 1600- με πρόβλημα στο κιβώτιο ταχυτήτων, η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή. Εν έτει 2005, βρέθηκε ως εργοστασιακός οδηγός της Abarth στο ασφάλτινο Ράλλυ ΕΛΠΑ, που είχε ως επίκεντρο την Αχαΐα και προσμετρούσε στο ERC. Εκεί, μοιραζόμενος ένα Fiat Punto S1600 με τον Mitia Dotta εντυπωσίασε άπαντες, φτάνοντας στη νίκη. Ο ρυθμός του Ιταλού ήταν εντυπωσιακός, ενώ το γεγονός ότι επικράτησε κορυφαίων οδηγών όπως οι Simon Jean Joseph και Renato Travaglia, σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο σε 8 από τις 13 ειδικές διαδρομές του αγώνα, είναι ενδεικτικό.

Μπορεί εκείνη τη χρονιά να μην κατέκτησε τον τίτλο, όμως τα κατάφερε την επόμενη, στο ντεμπούτο των αυτοκινήτων προδιαγραφών Super 2000, όταν αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης και τιτλούχος του νεοσύστατου τότε, IRC, με Fiat Grande Punto S2000. Το 2009, κατέκτησε τον δεύτερο τίτλο Ευρώπης, επίσης με Fiat Grande Punto S2000, ενώ παράλληλα έκανε την τρίτη -και τελευταία μέχρι σήμερα- επίσκεψή του στη χώρα μας, συμμετέχοντας στο χωμάτινο Ράλλυ ΕΛΠΑ, πάντα με συνοδηγό τον Dotta. Σε αυτόν τον αγώνα, ο συνδυασμός τερμάτισε στη 2η θέση, πίσω από τους δικούς μας Γιάννη Παπαδημητρίου-Allan Harryman, έχοντας χάσει χρόνο από κλατάρισμα, ενώ βρισκόταν στην κορυφή.

Από το 2010 και έπειτα, ο Basso έχει εστιάσει τη συμμετοχή του στο ιταλικό πρωτάθλημα ράλλυ (όπου έχει αναδειχθεί πρωταθλητής συνολικά 3 φορές) και λαμβάνει μέρος περιστασιακά σε διεθνείς αγώνες, εφόσον υπάρχει η κατάλληλη υποστήριξη σε επίπεδο χορηγίας. Πάντως, με την εμπλοκή του στο Ράλλυ di Roma Capitale, όπου έχει τερματίσει 3 φορές στο βάθρο σε ισάριθμους αγώνες (2018, 2019, 2020), κατακτώντας μάλιστα τη νίκη το 2019, όντας σε κάθε περίπτωση ο κορυφαίος Ιταλός οδηγός του αγώνα, αποδεικνύει πως συνεχίζει να αποτελεί σταθερή αξία και έναν από τους κορυφαίους Ιταλούς οδηγούς των τελευταίων 20 ετών.

Giandomenico Basso

Ημ. Γέννησης: 15/9/1973

Εθνικότητα: Ιταλός

Συμμετοχές στο ERC: 50

Νίκες: 19

Πρώτος αγώνας: 2001 (Ciocco, Ιταλία)

Πρώτη νίκη: 2003 (Ciocco, Ιταλία)

Τελευταία νίκη: 2019 (Roma Capitale)

Τερματισμοί στο βάθρο: 30

Ταχύτεροι χρόνοι σε ε.δ.: 255

Βαθμοί: 438

Τίτλοι: 2 (2006, 2009)

Άλλες διακρίσεις: Τιτλούχος IRC (2006), Πρωταθλητής Ιταλίας (2007, 2016, 2019), Τιτλούχος TER Series (2018)

Αυτοκίνητα: Fiat Punto Kit Car, Fiat Punto S1600, Fiat Grande Punto S2000, Proton Satia Neo S2000, Ford Fiesta RRC, Peugeot 207 S2000, Skoda Fabia R5, Volkswagen Polo GTI R5

Συνοδηγοί: Flavio Guglielmini, Mitia Dotta, Lorenzo Granai, Moira Lucca, Marisa Merlin, Silvan Foggiato

Ας θυμηθούμε όσα έγιναν στο Ράλλυ di Roma Capitale, μέσα από ένα θεαματικό video διάρκειας 2,5 λεπτών

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!