X
Διεθνείς αγώνες

W Series: Πρώιμη λήξη του Πρωταθλήματος Γυναικών

Τρεις αγώνες πριν την προγραμματισμένη της ολοκλήρωση έληξε η W Series. Έχουν νόημα οι αγώνες ειδικά για γυναίκες; Παρουσιάζουμε τα υπέρ και κατά.

Λόγω οικονομικών δυσχερειών, ανακοινώθηκε η πρώιμη λήξη του Πρωταθλήματος Γυναικών, W Series, τρεις αγώνες πριν την  προγραμματισμένη λήξη, λόγω απώλειας χορηγού και ταυτόχρονης εκτόξευσης του κόστους, λόγω πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, η W Series θα είναι πάλι κοντά μας το 2023, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερα υψηλούς στόχους στην Αμερικανική αγορά, η οποία έχει εκφράσει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτή τη μοναδική παγκοσμίως γυναικεία σειρά μονοθέσιων αυτοκινήτων με ακάλυπτους τροχούς.

Ο αγώνας της Σιγκαπούρης λοιπόν, πριν 10 μέρες, αποτέλεσε τον τελευταίο αγώνα W Series, τουλάχιστον της φετινής χρονιάς.

Πρωταθλήτρια ανακηρύχθηκε και πάλι η Jamie Chadwick, που πήρε και τους δύο προηγούμενους τίτλους W Series, το 2019 και το 2021. Το 2020 δε διοργανώθηκε το γυναικείο πρωτάθλημα, λόγω της πανδημίας.

Τυπική εικόνα W Series, η Jamie Chadwick εμπρός, με το Νο 55, και ακολουθούν όλες οι άλλες

Η Jamie Chadwick, που εδώ μπορείτε να δείτε σημερινή συνέντευξή της σε εκπομπή της Βρετανικής τηλεόρασης, είναι 24 ετών, Βρετανή, και έχει νικήσει τους 11 από τους 21 συνολικά αγώνες W Series, από την αρχή του θεσμού. Από το 2020 είναι επίσης οδηγός εξέλιξης της Williams.

Η W Series λανσαρίστηκε το 2019 ως δρόμος ανάδειξης των ταλαντούχων γυναικών στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, με απώτερο σκοπό την είσοδο γυναίκας στη Formula 1. Υπενθυμίζουμε ότι έχει περάσει σχεδόν μισός αιώνας από την τελευταία φορά που μια γυναίκα, η Lella Lombardi, προκρίθηκε και συμμετείχε σε αγώνα Formula 1.

Συνάντησε όμως αρνητική κριτική από ήδη φτασμένες αγωνιζόμενες, όπως η πρώην οδηγός Indycar, Pippa Mann, η πρώην δοκιμαστής της Sauber Formula 1, Simona De Silvestro, η οποία επίσης έχει τρέξει σε αγώνες Formula E και Indycar, και η Sophia Floersch, αξιόλογο ταλέντο της Formula 3 πριν το ατύχημά της στο Macau Grand Prix του 2018.

Η κριτική τους ήταν επικεντρωμένη στο γεγονός ότι η W Series, ως Πρωτάθλημα αποκλειστικά για γυναίκες, όχι μόνο δεν τις προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουν επί ίσοις όροις τους άντρες σε ένα τόσο ανταγωνιστικό άθλημα, όπως η Formula 1, αντιθέτως, τις απομονώνει σε ένα δικό τους περίκλειστο περιβάλλον.

Αυτή την άποψη είχε αρχικά και η Claire Williams, τότε επικεφαλής της Williams στη Formula 1, στη συνέχεια όμως αναγνώρισε την αξία της W Series, οπότε ενέταξε την Jamie Chadwick στο δυναμικό της ομάδας.

Αγωνιζόμενες της W Series, η τρις Πρωταθλήτρια, Jamie Chadwick, 3η από αριστερά

Η W Series έχει επίσης κατηγορηθεί για περιορισμένη ισχύ, καθώς τα μοτέρ της αποδίδουν μόλις 270 ίππους. Για σύγκριση, τα μοτέρ της Formula 4 αποδίδουν 160 ίππους ενώ της Formula 3 αποδίδουν 380 ίππους.

Συνεχίζοντας τι συγκρίσεις, 620 ίππους βρίσκουμε στα μοτέρ της Formula 2, και πάνω από 1.000 ίππους στη Formula 1.

Τα αυτοκίνητα της W Series λοιπόν είναι τόσο αδύναμα όσο ήταν της Formula E 1ης γενιάς, που επίσης είχαν δεχτεί πολλή κριτική. Έτσι η 2η γενιά της Formula E είχε 340 ίππους ενώ η επερχόμενη 3η γενιά θα έχει 475 ίππους.

Η εύλογη απορία είναι, γιατί πριν μισό αιώνα, που υπήρχαν περισσότερες διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, και δεν υπήρχε κανένα πρόγραμμα προώθησης των γυναικείων ταλέντων, συναντούσαμε γυναίκες στη Formula 1, ενώ σήμερα αυτό μοιάζει μακρινό;

Η απάντηση έγκειται στο ότι η Formula 1 από τη δεκαετία του ’80 και προπαντός από τη δεκαετία του ’90, άρχισε να έχει ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις από πλευράς φυσικής κατάστασης, κάνοντας το άθλημα δύσκολο έως ακατόρθωτο, όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά και για κάθε άντρα χωρίς άριστη φυσική κατάσταση.

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Formula 1 1996, Damon Hill, χαρακτήρισε πολύ παραστατικά το κόκπιτ μιας Formula 1 ως ένα «ιδιαίτερα βίαιο περιβάλλον», αναφερόμενος στις ακραίες δυνάμεις G που δέχονται διαρκώς οι οδηγοί.

Υπάρχουν γυναίκες που κυριαρχούν σε άλλες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού, που δεν έχουν τόσες απαιτήσεις από πλευράς φυσικής κατάστασης, όπως η Πρωταθλήτρια NHRA, Brittany Force.

Έχει λοιπόν νόημα η W Series; Όσο η Formula 1 θα είναι τόσο απαιτητική σε θέματα φυσικής κατάστασης, ναι, έχει. Αν μάλιστα αυξηθεί η ισχύς και ανεβούν τα έπαθλα, ώστε να προσελκύουν και άλλες ταλαντούχες γυναίκες, θα μπορούσε η W Series να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα σειρά αγώνων.

Αν η Formula 1 σε κάποια μελλοντική της στιγμή κάνει στροφή προς τις αξίες που αναδείκνυαν παλαιότερα τους Πρωταθλητές (τεχνική, στρατηγική, γενναιότητα) και μπορεί να λειτουργήσει απαιτώντας λιγότερη από άριστη φυσική κατάσταση, τότε η W Series δε θα έχει νόημα.

Παράλληλα, θυμίζουμε το πρόγραμμα Girls on Track της FIA, που έχει σκοπό επίσης την προώθηση του γυναικείου ταλέντου στον ανδροκρατούμενο κόσμο των αγώνων ταχύτητας.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!