Όταν το 2012 η FIA παρουσίαζε τη νέα κατηγορία R, η οποία έχει ως κορυφαία της έκφανση τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν την απήχηση που θα είχαν αυτά σε ολόκληρο τον κόσμο, αντικαθιστώντας τα αγωνιστικά προδιαγραφών Super 2000.
Με το downsizing και την υιοθέτηση των τούρμπο να παρατηρείται όλο και πιο συχνά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στις αρχές της δεκαετίας, η Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου (FIA) αποφάσισε να ακολουθήσει αντίστοιχο δρόμο. Έτσι, το 2012 παρουσίασε τη νέα κατηγορία R, που ξεκινούσε από τα χαμηλά κλιμάκια (R1) και έφτανε στα υψηλότερα (R5), έχοντας ως κοινό χαρακτηριστικό την παρουσία τούρμπο σε αρκετές εκδόσεις. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, κύριο χαρακτηριστικό των αυτοκινήτων ήταν η ύπαρξη υπερτροφοδοτούμενων κινητήρων 1,6 λίτρων -όπως και στα κορυφαία WRC- με ισχύ που πλέον αγγίζει τους 290 ίππους, τετρακίνηση, αλλά πιο “γήινα” εξαρτήματα και λιγότερα αεροδυναμικά βοηθήματα, ώστε να γίνουν προσιτά σε ιδιώτες.
Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι το εγχείρημα πέτυχε, αφού πολύ γρήγορα τα αυτοκίνητα προδιαγραφών Super 2000 πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, ενώ τα R5 αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τα εξαιρετικά δημοφιλή Mitsubishi Lancer EVO και Subaru Impreza, που είχαν κατακτήσει κάθε γωνιά του πλανήτη. Επιπλέον, σύντομα θα πρέπει να συνηθίσουμε την αλλαγή ονομασίας τους, αφού στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των κατηγοριών, ώστε να έχουν λογική σειρά από κάτω προς τα πάνω, τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 χαρακτηρίζονται ως Rally2, αφού τα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC θα μετονομαστούν σε Rally1 και τα… R1, θα λάβουν την ονομασία Rally5.
Διαβάστε επίσης: Η νέα ονομασία των κατηγοριών
Τι ήταν όμως αυτό που κατέστησε τα αυτοκίνητα προδιαγραφών R5 τόσο ελκυστικά, ειδικά από τη στιγμή που η τιμή τους ξεπερνούσε τα 150.000 και φλέρταρε με τις 200.000 ευρώ; Αυτό που άπαντες αναγνώρισαν, ήταν ότι παρόλο που υπήρχαν σημεία με πιο “νορμάλ” προδιαγραφές, όπως το σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων 5 σχέσεων (αντί για paddles), τα σαφώς πιο νορμάλ φρένα και η χρήση μικρότερων αεροδυναμικών βοηθημάτων, συνολικά πρόκειται κατά γενική ομολογία, για πραγματικά αγωνιστικά αυτοκίνητα. Οι ρυθμίσεις αναρτήσεων -που διαθέτουν επαρκώς μεγάλες διαδρομές- και διαφορικών ήρθαν σε πρώτο πλάνο, ενώ η ανάγκη ο οδηγός να “πατήσει” στις δυνατότητες του πλαισίου του, αλλά και η σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία στην οδήγηση από τα κάθε γενιάς EVO ή Impreza, ήταν φανερές.
Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο το όριο μετατοπίστηκε υψηλότερο, προς τέρψιν των θεατών, αφού το θέαμα που προσφέρουν τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα, ιδιαίτερα στα χέρια ικανών οδηγών, είναι επίσης υψηλού επιπέδου. Αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός, ότι ειδικά από το 2017, τα αυτοκίνητα προδιαγραφών WRC ουσιαστικά συνιστούν απαγορευμένο καρπό για μη επαγγελματίες οδηγούς, τα R5 έχουν εξελιχθεί σε έναν “ευχάριστο μονόδρομο”, πρωταγωνιστώντας σε όλους τους επιμέρους αγωνιστικούς θεσμούς, από τα περιφερειακά έως τα εθνικά πρωταθλήματα και βέβαια, στο WRC 2.
Διόλου τυχαία, οι πωλήσεις τους ανά τον κόσμο είναι αρκετές εκατοντάδες, ενώ πολλές εταιρείες φρόντισαν να προμηθεύσουν το σπορ με τη δική τους εκδοχή. Η αρχή έγινε με το Ford Fiesta R5, ενώ ακολούθησαν τα Peugeot 208 T16 και Citroen DS3 R5. Έπειτα, στο προσκήνιο εμφανίστηκε το Skoda Fabia R5, που μέχρι στιγμής αποτελεί το πιο επιτυχημένο αυτοκίνητο της κατηγορίας, χάρη και στην επίσημη εργοστασιακή εμπλοκή της Skoda Motorsport μέχρι πέρυσι. Στη συνέχεια, σειρά πήρε η Hyundai, παρουσιάζοντας το i20 R5, ενώ λίγο αργότερα η Citroen παρουσίαζε την μετεξέλιξη του DS3, το C3 R5. Η πιο πρόσφατη είσοδος στο χορό, ήταν εκείνη της Volkswagen, η οποία εξέλιξε μόνο για πελατειακή χρήση, το Polo GTI R5. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το πιο “πειραματικό” Proton Iriz R5 τότε φτάνουμε αισίως στα 8 αυτοκίνητα από 7 διαφορετικές μάρκες, χωρίς να υπολογίζουμε τις εξελίξεις που έχει δεχθεί η κάθε γενιά των αγωνιστικών.
Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα αποτελούν μια διασκεδαστική διέξοδο, ενώ παράλληλα οι επιδόσεις τους βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, πιστοποιείται στην πράξη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών της κορυφαίας κατηγορία του WRC, έχουν αγωνιστεί κάποια στιγμή -ακόμη και για περισσότερους από έναν αγώνες,- με τέτοιο αυτοκίνητο. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως από τους πρόσφατους πρωταγωνιστές του WRC, μόνο οι Sebastien Ogier και Jari Matti Latvala δεν έχουν οδηγήσει αυτοκίνητο προδιαγραφών R5 σε αγώνα.
Από τον ξέφρενο χορό των R5 δε θα μπορούσε να λείψει η χώρα μας, αφού παρά την κρίση, τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχουν κάνει έστω και με σχετικά καθυστέρηση την εμφάνισή τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συμμετοχή 5 εξ αυτών, στην πρεμιέρα του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ράλλυ Χώματος, με το Start Line Ράλλυ.
Ενδεικτικά τεχνικά χαρακτηριστικά (αυτοκίνητα προδιαγραφών R5)
Κινητήρας: 4κύλινδρος υπετροφοδοτούμενος, ισχύς περί τους 290 ίππους με περιοριστή τούρμπο 32 χιλιοστών
Κιβώτιο: Σειριακό 5 σχέσεων
Μετάδοση: Τετρακίνηση
Διαφορικό: Μηχανικό εμπρός-πίσω
Αμορτισέρ: Ρυθμιζόμενα
Μήκος: Περί τα 4 μέτρα
Βάρος: 1230 κιλά