top icon
Διάφορα

24 heures du Mans 2009: 13-14 Ιουνίου

Λίγες μόνον ημέρες απέμειναν μέχρι την εκκίνηση -για 77η φορά- του σημαντικότερου αγώνα αντοχής στον κόσμο, που δεν είναι άλλος από τις «24 ώρες» του Μαν.

Με συνεχή διεξαγωγή από το 1923 –εκτός από ένα διάστημα δέκα ετών, λόγω του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου- οι «24 ώρες» στη θρυλική διαδρομή των 13,6 χιλιομέτρων της παραποτάμιας περιοχής της La Sarthe απολαμβάνουν στις ημέρες μας παγκόσμια φήμη στους αυτοκινητιστικούς και όχι μόνο κύκλους. Άλλωστε, η πίστα και η ευρύτερη περιοχή έχουν συνδεθεί στενά με την Αυτοκίνηση και τη βιομηχανική ιστορία γενικότερα, από τις αρχές κιόλας του 20ου αιώνα: εκεί διεξήχθη το 1906 ο πρώτος αγώνας Grand Prix, ενώ στο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται το τεράστιο πάρκινγκ των θεατών πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση με αεροπλάνο στην Ευρώπη.  
 
O αγώνας
Το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου 2009 αναμένεται να προσέλθουν για τον μεγάλο αγώνα όχι λιγότερα από 300.000 άτομα, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα ευρύτατο κύκλο περιφερειακών εργασιών για όλους τους κατοίκους και τα καταστήματα της περιοχής. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι το σημαντικότερο μέρος των ετήσιων εσόδων της πόλης Le Mans, προέρχονται ακριβώς από τις «24 ώρες» του αγώνα αντοχής των αυτοκινήτων. H λέσχη «Αutomobile Club del Quest», που έχει την ευθύνη της οργάνωσης και της ομαλής διεξαγωγής της 24ωρης αναμέτρησης, αξίζει πολλά βραβεία Οscar για τον τρόπο που προβάλλει και αξιοποιεί το προϊόν της!
 
To εθιμοτυπικό
Tην εκκίνηση του φετινού αγώνα, στις 3 το μεσημέρι –ώρα Γαλλίας- του Σαββάτου 13 Ιουνίου θα δώσει ο πρόεδρος της Ferrari και του Fiat Group κ. Luca di Montezemolo, για να τιμηθεί με αυτό τον τρόπο η συμπλήρωση των 60 χρόνων από την πρώτη συμμετοχή της Scuderia στον αγώνα, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε με νίκη. Tο απόγευμα της προηγούμενης ημέρας θα πραγματοποιηθεί η παραδοσιακή παρέλαση των οδηγών στο κέντρο της πόλης Le Mans, όπου θα κάνει και τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή του το concept car GTbyCITROEN. Oι παράλληλες εκδηλώσεις βρίθουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουμε τα 20χρονα του Mazda MX-5, για τα οποία θα συγκεντρωθούν εκεί περισσότερα από 200 αυτοκίνητα του τύπου, προερχόμενα από διάφορους ευρωπαϊκούς συλλόγους.
 
O ανθρώπινος παράγοντας
Τα 55 αγωνιστικά αυτοκίνητα που θα συμμετάσχουν στον αγώνα θα οδηγήσουν πολλοί πιλότοι, ήδη γνωστοί μας από τη Formula 1 και από άλλες κατηγορίες. Ανάμεσά τους οι T. Enge, J. Verstappen (Lola Aston Martin), T. Kristensen, A. McNish (Audi), η κόρη του Jacky Ickx (Creation Judd), P. Lamy, Ch. Klien, S. Bourdais, St. Sarrazin, M. Gene, A. Wurz (Peugeot), B. Senna, O. Panis (Oreca), Ch. Albers (Audi Kolles), M. Salo (Ferrari). Επίσης, εκεί θα βρίσκεται με μια δική του Corvette ένας από τους νικητές του ράλλυ Παρίσι-Ντακάρ, ο L. Alphand.
 
Tα ρεκόρ
…υπάρχουν για να καταρρίπτονται, όπως λένε. Eάν λοιπόν κερδίσει ο Τom Kristensen, θα το κάνει για ένατη φορά και θα διευρύνει το απόλυτο ρεκόρ νικών που έχει στον 24ωρο αγώνα. Μια πρώτη θέση της Αudi, είτε με τον Kristensen είτε όχι, θα φέρει τη γερμανική εταιρεία στον ίδιο αριθμό νικών με τη Scuderia Ferrari (9). Ασφαλώς όμως ισχυρές αντιρρήσεις για όλα αυτά θα έχει η Peugeot, που με το πρωτότυπο «908» έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Θα ανακόψει την κυριαρχία της Αudi; Μοιάζει δύσκολο, καθώς οι Γερμανοί είναι απίστευτα οργανωμένοι και το φαβορί για μια ακόμη νίκη.
 
Σπ.Χατ.
 
 
 
 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ