top icon
Αγώνες

WRC – Ράλλυ Σαρδηνίας: Τον τελευταίο λόγο ο Ogier

Σε ένα σκέλος που χαρακτηρίστηκε από μία σειρά εναλλαγών σε κάθε επίπεδο, ο Sebastien Ogier ήταν αυτός που έδειξε το δρόμο στον ανταγωνισμό όταν οι συνθήκες έγιναν αντίξοες.

Η πρώτη ημέρα του Ράλλυ Σαρδηνίας δεν θύμισε σε τίποτα τον κλασσικό χωμάτινο ιταλικό αγώνα που είχαμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας. Αρχικά, οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών είχαν σαν αποτέλεσμα η σειρά εκκίνησης να μην αποτελεί κριτήριο ως συνήθως, αντιστρέφοντας μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις τις ισορροπίες. Όσοι εκκινούσαν πιο πίσω είχαν να αντιμετωπίσουν τη λάσπη, με αποτέλεσμα να έχουν μειονέκτημα σε αντίθεση με όσους ξεκινούσαν πρώτοι. Σαν να μην έφτανε αυτό, μία ξαφνική καταιγίδα λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου loop ε.δ. περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τους οδηγούς, ειδικά σε σχέση με την επιλογή των ελαστικών τους. Μάλιστα, η διαχείριση τους ήταν κάτι που απασχόλησε τους περισσότερους, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απομένουν δύο μέρες αγώνα (με το αυριανό σκέλος να είναι το μεγαλύτερο) και ο αριθμός ελαστικών που έχει κάθε πλήρωμα είναι συγκεκριμένος.

Όταν λοιπόν οι συνθήκες έγιναν δύσκολες, και συγκεκριμένα στην 6η ε.δ., ο πλέον έμπειρος οδηγός του θεσμού βρήκε την ευκαιρία να δώσει το στίγμα του. Ο Sebastien Ogier, που στο πρώτο πέρασμα από τις ειδικές ταλαιπωρήθηκε από την κατάσταση του δρόμου, σημείωσε έναν εκπληκτικό χρόνο αφήνοντας τον ανταγωνισμό να αναρωτιέται τι ακριβώς συνέβη. Το ίδιο έκανε και στη συνέχεια, και με μία σειρά από κορυφαίους χρόνους κατάφερε στο τέλος της ημέρας να βρεθεί στην κορυφή της κατάταξης με το Ford Fiesta WRC, με μία διαφορά που του επιτρέπει να ελέγξει τον Thierry Neuville που ακολουθεί δεύτερος.

Ο Βέλγος οδηγός της Hyundai στάθηκε τυχερός με τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν σήμερα στη Σαρδηνία, αφού δεν έχασε χρόνο με δεδομένο το γεγονός ότι εκκινούσε πρώτος στις ειδικές διαδρομές. Στη βροχή δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ρυθμό του Ogier, αφού έκανε λάθη ενώ προσπάθησε να προστατέψει τα ελαστικά του για τις επόμενες δύο ημέρες. Όμως, στην τελευταία ε.δ. φρόντισε να κάνει μαζεμένα τα λάθη που δεν έκανε στους τελευταίους αγώνες. Η επιλογή δύο καινούργιων και δύο χρησιμοποιημένων ελαστικών σε σχήμα σταυρού είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει τελείως η συμπεριφορές του i20 WRC. Έτσι, αρχικά βγήκε από το δρόμο καταστρέφοντας το πίσω μέρος του Hyundai και χάνοντας την πίσω αεροτομή, ενώ στη συνέχεια έχασε και μία διασταύρωση, χάνοντας και άλλο πολύτιμο χρόνο. Παρόλα αυτά, κατάφερε να ολοκληρώσει στη 2η θέση της γενικής, 19 δευτερόλεπτα πίσω από τον Ogier, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο αύριο.

Η τελευταία ε.δ. της ημέρας, έμελλε να είναι καταστροφική για δύο οδηγούς που διακρίθηκαν σήμερα. Αρχικά, ήταν ο Ott Tanak που αναγκάστηκε να σταματήσει από υπερθέρμανση κινητήρα. Ο Εσθονός, είχε μία σφοδρή προσγείωση με το Yaris WRC μετά από ένα άλμα, με αποτέλεσμα να σπάσει το ψυγείο του Toyota και να εγκαταλείψει. Ο Tanak σε όλη τη διάρκεια της ημέρας δεν ήταν ικανοποιημένος με τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου του, δηλώνοντας ότι είναι αρκετά υποστροφικό, τονίζοντας ότι είναι θέμα ρύθμισης των διαφορικών. Παρόλα αυτά, μέχρι τη στιγμή που έσπασε το ψυγείο του Yaris ήταν 3ος γενικής. Παράλληλα, αντίστοιχη τύχη είχε και ο Teemu Suninen με το εργοστασιακό Ford Fiesta WRC, ο οποίος στην τελευταία ε.δ. ήταν 4ος, αλλά είχε μία έξοδο και βρέθηκε στην άκρη του δρόμου, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να το επαναφέρει στην ε.δ. Είναι κρίμα για τον νεαρό Φινλανδό, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας είχε καταφέρει να σημειώσει ανταγωνιστικούς χρόνους και φλέρταρε με το βάθρο.

Με τους δύο προαναφερθέντες εκτός, ο Jari Matti Latvala βρέθηκε χωρίς να το περιμένει στην 3η θέση της γενικής. Ο Φινλανδός, με εξαίρεση την τελευταία στεγνή ειδική διαδρομή, όπου και εκμεταλλεύθηκε τη σειρά εκκίνησης του σημειώνοντας τον ταχύτερο χρόνο, δεν εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αισθανόταν αυτοπεποίθηση πίσω από το τιμόνι του Yaris έτσι ώστε να πιέσει παραπάνω. Κάτι που στο πρώτο loop ε.δ. δεν ένιωθε και ο Esapekka Lappi με το τρίτο Yaris WRC. Ο νεαρός Φινλανδός ταλαιπωρήθηκε και αυτός με τη σειρά του από την υποστροφική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, κάτι που βελτίωσε στο δεύτερο πέρασμα από τις ε.δ. Παράλληλα, στο πρώτο loop είχε ένα κλατάρισμα και με δεδομένο ότι δεν είχε άλλη ρεζέρβα μαζί του, αναγκάστηκε να είναι περισσότερο προσεκτικός από όσο θα ήθελε. Παρόλα αυτά, είναι 4ος μπροστά από τον Mads Ostberg με το Citroen C3 WRC. Ο Νορβηγός οδηγός, έκανε λάθος επιλογή ελαστικών στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, προτιμώντας τη σκληρή γόμα, αλλά καταφέρνοντας παρόλα αυτά να βρίσκεται ψηλά στη γενική κατάταξη. Εκμεταλλευόμενος φυσικά τα προβλήματα των αντιπάλων του… Κάτι που ισχύει και για τον Hayden Paddon που ακολουθεί στην 6η θέση της γενικής, χωρίς όμως να έχει ενθουσιάσει με τις επιδόσεις του, μοιάζοντας μουδιασμένος μετά την έξοδο στο Ράλλυ Πορτογαλίας. Παράλληλα, ο Craig Breen, που δεδομένα θα αγωνιστεί σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν με τη Citroen, κινήθηκε σε ρηχά νερά, παραπονούμενος για την λάθος επιλογή των ελαστικών του, αλλά και από το γεγονός ότι το C3 έσβησε κάποιες φορές όταν χρησιμοποιούσε το χειρόφρενο.

Στους άτυχους της σημερινής ημέρες πρέπει να συμπεριλάβουμε τον Andreas Mikkelsen, ο οποίος και ήταν επικεφαλής του αγώνα μέχρι την 6η ε.δ. όταν και αντιμετώπισε ένα πρόβλημα με το κιβώτιο του Hyundai i20 WRC, το οποίο τον έθεσε εκτός αγώνα στην αμέσως επόμενη ειδική. Ακόμα, ο Elfyn Evans μπορεί να συνεχίζει με το Ford Fiesta WRC αλλά έχει χάσει πολύ χρόνο, αφού στην πρώτη ε.δ. έσπασε την κρεμαργιέρα του Fiesta και αναγκάστηκε να την επιδιορθώσει χάνοντας περισσότερα από δέκα λεπτά.

Η αυριανή δεύτερη ημέρα του αγώνα είναι η μεγαλύτερη του αγώνα, περιλαμβάνοντας επτά ειδικές διαδρομές συνολικού μήκους 147 χιλιομέτρων. Με τον καιρό να αναμένεται να είναι τυπικά καλοκαιρινός, και τη σειρά εκκίνησης αντίστροφη, πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στους Ogier και Neuville. Θα εκκινούν με αντίστοιχη σειρά εκκίνησης, με ίδιες συνθήκες και χωρίς κανείς από τους δύο να έχει δικαιολογία. Είναι η ώρα για μία μάχη, όπου ο ταχύτερος θα ξεχωρίσει._Π.Τ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ