top icon
Αγώνες

F1: Το budget cap στο επίκεντρο των συζητήσεων για τους αγώνες sprint

Το όριο στους προϋπολογισμούς έχει γίνει για τα καλά μέρος των συζητήσεων γύρω από τους αγώνες sprint που έχουν προταθεί για τη φετινή σεζόν.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους ιθύνοντες της Formula 1 και τις ομάδες γύρω από το θέμα των αγώνων sprint συνεχίστηκαν στο Μπαχρέιν, στο πλαίσιο των χειμερινών δοκιμών που έλαβαν χώρα εκεί.

Οι βασικοί πυλώνες έχουν ήδη συμφωνηθεί: στα τριήμερα με αγώνες sprint, οι κατατακτήριες θα λαμβάνουν χώρα την Παρασκευή, αντί FP2, και θα ορίζουν το grid για το Σάββατο. Το αποτέλεσμα του αγώνα sprint θα καθορίζει το grid του μεγάλου αγώνα της Κυριακής, ενώ προβλέπεται να δίνονται και βαθμοί στους τρεις πρώτους.

Είναι, επίσης, σίγουρο πως το εν λόγω format θα κάνει το ντεμπούτο του στο Silverstone τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Autosport, το μεγάλο ζήτημα προς επίλυση τώρα είναι εκείνο των εξόδων που θα πρέπει να επωμιστούν οι ομάδες για τη διεξαγωγή τριών ακόμη αγώνων μέσα στη σεζόν.

Η F1 προτίθεται να αυξήσει το όριο του budget κατά 1 εκ. δολάρια, όμως αρκετές ομάδες ζητούν να τριπλασιαστεί αυτό το ποσό, βρίσκοντας ευκαιρία να ανεβάσουν το οικονομικό «ταβάνι» στην πρώτη χρόνια με το όριο στους προϋπολογισμούς.

Ασφαλώς, οι αντιδράσεις των μικρότερων, και άρα πιο αδύναμων οικονομικά, ομάδων είναι έντονες.

Έτσι, προτάθηκε η παροχή συγκεκριμένου ποσού σε κάθε ομάδα, ανάλογα με τις ζημιές που μπορεί να έχουν προκληθεί από τη συμμετοχή της στους αγώνες sprint, π.χ. μία σπασμένη εμπρός πτέρυγα ή φθορά στον κινητήρα.

Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αποτρέψει την εγκαθίδρυση των sprint races, αλλά σίγουρα θα καθυστερήσει την επικύρωσή τους.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ