top icon
Αγώνες

ERC: Ο πρώτος της χρονιάς!

Δεν πρόλαβε να έρθει ο νέος χρόνος και τις επόμενες τρεις ημέρες θα παρακολουθήσουμε τον πρώτο αγώνα Ράλλυ της χρονιάς, και συγκεκριμένα το Jannerrallye, πρώτο γύρο του ERC.

Πρωτοχρονιά στην Αυστρία! Οι πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ράλλυ δεν πρόλαβαν να γιορτάσουν το νέο έτος, αφού έπρεπε να βρεθούν στην Αυστρία για τον πρώτο γύρο του θεσμού, το Jannerallye. Το αναβαθμισμένο ERC φέτος, ξεκινάει από την Αυστρία με την τέλεση ενός αγώνα που έχει σημαντική ιστορία. Συγκεκριμένα, ο αυστριακός γύρος, που πέρσι αποτέλεσε και πάλι τον εναρκτήριο αγώνα του θεσμού, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969, ενώ πέρσι κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον 100.000 και περισσοτέρων θεατών! Με επίκεντρο την πόλη του Freistadt, 40 χιλιόμετρα βόρεια του Linz, αποτελεί πρόκληση για ανθρώπους και μηχανές. Ο λόγος έγκειται στο γεγονός ότι οι πολύ γρήγορες ειδικές διαδρομές είναι μεν ασφάλτινες, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του καλυμμένες με χιόνι και πάγο. Ο πρώτος από τους δώδεκα γύρους του ERC για φέτος, προσμετράει τόσο για το αυστριακό Πρωτάθλημα Ράλλυ, όσο και για το αντίστοιχο εθνικό της Τσεχίας. Παράλληλα, είναι ο πρώτος από τους τρεις αγώνες που θα διεξαχθούν σε χιονισμένες επιφάνειες, και ουσιαστικά θα χρίσουν τον νικητή του Winter Cup, μίας μίνι σειρά αγώνων (Αυστρία, Λετονία, Ρουμανία) που θα αναδείξει και τον ταχύτερο σε αυτού του είδους τις επιφάνειες.

Η φετινή εκδοχή του αγώνα, ξεκινάει την Παρασκευή με την διεξαγωγή της κατατακτήριας ειδικής διαδρομής, η οποία και θα κρίνει τη σειρά εκκίνησης για το πρώτο σκέλος του αγώνα που θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα το πρωί. Ο αγώνας περιλαμβάνει συνολικά 245,6 αγωνιστικά χιλιόμετρα, εκ των οποίων τα 138,4 θα πραγματοποιηθούν την πρώτη ημέρα και τα 107,2 την επόμενη, μετά από συνολικά 18 ειδικές διαδρομές. Οι συμμετοχές, παρά την… περίεργη ημερομηνία, άγγιξαν τις 55 με αυτή που ξεχωρίζει να είναι αναμφίβολα του Robert Kubica. Ο Πολωνός πρώην πιλότος της F1, ετοιμάζεται για την πρώτη του χρονιά πλήρους εμπλοκής με την M-Sport και εν όψει Μόντε Κάρλο λαμβάνει μέρος στον αγώνας της Αυστρίας για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Στη διάθεση του, φυσικά, δεν θα έχει το Ford Fiesta WRC με το οποίο θα τον δούμε στον αγώνα του Πριγκιπάτου, αλλά ένα Fiesta προδιαγραφών RRC. Σε κάθε περίπτωση, ο Kubica θα διεκδικήσει τη νίκη, με τις επιδόσεις του να έχουν σημασία, αφού οι συνθήκες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που θα αντιμετωπίσει μετά από λίγες ημέρες στο Μόντε.

Βέβαια, το έργο του μόνο εύκολο δεν θα είναι, αφού θα έχει να αντιμετωπίσει μία σειρά ικανών οδηγών, με πρώτο και καλύτερο τον Andreas Aigner. Ο Αυστριακός οδηγός θα αγωνίζεται μέσα στο σπίτι του, αλλά φέτος σε αντίθεση με το 2013, θα έχει στη διάθεση του ένα αυτοκίνητο με το οποίο θα μπορεί να διεκδικήσει τη νίκη. Ο πρώην εργοστασιακός οδηγός της Skoda το 2006 θα οδηγήσει ένα Peugeot 207 S2000. Με ίδιο αυτοκίνητο θα δούμε και τον Γάλλο Robert Consani, ο οποίος μέχρι πέρσι είχε εντυπωσιάσει με το Renault Megane R4 σε όσους αγώνες του ERC είχε συμμετάσχει. Φέτος, με το 207 S2000 θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω και απομένει να δούμε αν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην πρόκληση.

Στο παιχνίδι της νίκης, όμως, θα βρεθεί και ο Πολωνός Kajetan Kajetanowicz, ο οποίος και θα έχει στη διάθεση του ένα Ford Fiesta R5. Ο Πρωταθλητής Πολωνίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια, ο οποίος το 2013 είχε κερδίσει τον γύρο του ERC στην πατρίδα του, είναι ταχύτατος σε αυτές τις επιφάνειες και σίγουρα ένας από τους οδηγούς που θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Υπολογίσιμη δύναμη, όμως, είναι και ο Πρωταθλητής Τσεχίας του 2013, Vaclan Pech, ο οποίος θα οδηγήσει ένα Mini JCW RRC. Ο Τσέχος οδηγός, που τον έχουμε δει και σε αρκετούς αγώνες του WRC, εκτός από την ταχύτητα διαθέτει και εμπειρία από τον συγκεκριμένο αγώνα, αφού τον έχει κερδίσει δύο φορές στο παρελθόν. Η εμπειρία, όμως, είναι ένα στοιχείο που διακρίνει και τον Raimund Baumschlager. Ο 54χρονος οδηγός, αλλά και ιδιοκτήτης της δικής του ομάδας (BRR), έχει κατακτήσει συνολικά 12 Πρωταθλήματα Αυστρίας, με το τελευταίο να είναι το περσινό, το 2013, ενώ έχει κερδίσει τον αυστριακό αγώνα συνολικά τρεις φορές. Όπως είναι φυσιολογικό, στη διάθεση του θα έχει ένα Skoda Fabia S2000, αφού ο Αυστριακός προετοιμαστής έχει στενή συνεργασία με το τσέχικο εργοστάσιο εδώ και αρκετά χρόνια. Ακόμα ένας Πρωταθλητής, και συγκεκριμένα της Τσεχίας το 2010, ο Pavel Valousek θα δώσει το παρών οδηγώντας ένα Ford Fiesta προδιαγραφών R5 και σίγουρα μόνο αμελητέα ποσότητα δεν αποτελεί.

Αναλυτικά αποτελέσματα, αλλά και όλες τις πληροφορίες γύρω από τον αγώνα, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του ERC, στη διεύθυνση www.fiaerc.com._Π.Τ.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ