top icon
Αγώνες

MotoGP: Τρίτη και τελευταία μέρα δοκιμών στο Buriram της Ταϊλάνδης

Η Honda έδειξε και σήμερα τα δόντια της στο Buriram της Ταϊλάνδης. Όχι μόνο γιατί ο Dani Perdosa ήταν ο ταχύτερος της ημέρας, αλλά κυρίως επειδή και οι τρεις αναβάτες του HRC κατάφεραν να έχουν τον καλύτερο ρυθμό αγώνα.

Όσο περίπλοκη κι αν είναι κάθε φορά η ανάλυση των αποτελεσμάτων -όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τους πίνακες κατάταξης των επίσημων δοκιμών της μεγάλης κατηγορίας- αλλά και η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για το «τι μέλει γενέσθαι» τη νέα σεζόν, άλλο τόσο εύκολο είναι να «διαγνώσει» κανείς τις βασικές τάσεις και ισορροπίες που διαμορφώνονται ανάμεσα στους (εκάστοτε) πρωταγωνιστές του θεσμού. Τι μάθαμε, λοιπόν, μετά τις τρεις μέρες δοκιμών στο Buriram της Ταϊλάνδης; Το πρώτο συμπέρασμα συνδέεται άμεσα με το «ζεύγος» των Honda και Ducati, οι οποίες έδειξαν καθ’ όλα ικανές να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου φέτος. Η ιαπωνική ομάδα, όχι μόνο απέδειξε πως διαθέτει την ταχύτερη μοτοσικλέτα -διόλου τυχαία και οι τρεις αναβάτες της έγραψαν τους καλύτερους χρόνους προχθές, χθες αλλά και σήμερα- αλλά συνάμα και την πιο σταθερή σε απόδοση στους «πολλούς» γύρους. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για μια μοτοσικλέτα που θέλει να συνεχίσει να διεκδικεί με αξιώσεις νίκες και βάθρα. Έτσι, με τον Cal Crutchlow επικεφαλής της κατάταξης την Παρασκευή, τον Marc Marquez το Σάββατο και τον Dani Pedrosa σήμερα Κυριακή, το βέβαιο είναι πως ο ανταγωνισμός έχει -επιβεβαιωμένα πλέον- έναν πολύ σοβαρό λόγο να ανησυχεί. Κι αυτός λέγεται Honda.

Σήμερα το ιαπωνικό εργοστάσιο δούλεψε ακόμα περισσότερο με τις ρυθμίσεις και τα ηλεκτρονικά της RC213V δοκιμάζοντας, όπως και στη Sepnag, ένα carbon πίσω ψαλίδι. Αρκετές ώρες ξοδεύτηκαν και στον τομέα της αεροδυναμικής απόδοσης, και όπως όλα δείχνουν, το νέο «πακέτο» που έχουν ετοιμάσει οι «σχιστομάτηδες» της Honda θα εξελιχθεί έτι περεταίρω κατά τη διάρκεια του τελευταίου επίσημου τεστ, σε δύο βδομάδες από σήμερα, στο Losail του Κατάρ. Σε επίπεδο αριθμών, μετά την κατάληψη της θέσης «1» από τον Dani Pedrosa λίγα μόλις λεπτά πριν την ολοκλήρωση της σημερινής μέρας, αλλά και τη «σφήνα» του Johann Zarco στη θέση «2», ο οποίος δείχνει να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες του προ-πέρσινου πλαισίου της Yamaha, δύο ακόμα αναβάτες της Honda φιγουράρισαν στις θέσεις «3» και «4». Ο λόγος, για τους Cal Crutchlow και Marc Marquez, φυσικά. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σήμερα ο έξι φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής πραγματοποίησε αρκετές προσομοιώσεις αγώνα στη σέλα της RC213V και συνολικά -ούτε λίγο ούτε πολύ- 96 γύρους. Ήτοι 4 στο σύνολο αγώνες! Χθες, ο Ισπανός είχε «γράψει» 97 γύρους και προχθές 78. Το άθροισμα; Σχεδόν 11 αγώνες μέσα σε τρία 24ωρα. Κι αυτό από μόνο του λέει πολλά για τις ικανότητες, αλλά και τη φυσική κατάσταση ενός οδηγού-φαινόμενου.

Διαβάστε επίσης: Δεύτερη μέρα δοκιμών στο Buriram της Ταϊλάνδης

Αν μη τι άλλο, «μάχιμη» απεδείχθη μέσα από το 3ήμερο τεστ στο Buriram και η Ducati Team, με τους αναβάτες της να δοκιμάζουν τα… πάντα. Ήτοι, ένα νέο πλαίσιο σήμερα για τον Andrea Dovizioso, τρία διαφορετικά αεροδυναμικά φέρινγκ και για τους δύο αναβάτες της, όλους τους τύπους ελαστικών που έφερε για δοκιμή στην Ταϊλάνδη η Michelin, καθώς φυσικά και ποικίλες ρυθμίσεις στα ήδη εξελιγμένα ηλεκτρονικά της GP18. Μπορεί ο περσινός διεκδικητής του τίτλου να μην «έγραψε» το όνομα του στην κορυφή των χρόνων σε καμία από τις τρεις μέρες (7ος σήμερα), εντούτοις ο Ιταλός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με την GP18, δείγμα ότι ο ομάδα του Borgo Panigale βρίσκεται για μία ακόμα σεζόν στο σωστό εξελικτικό δρόμο. Σε αντίθεση, ο ακριβοπληρωμένος Jorge Lorenzo πέρασε πολύ πιο δύσκολες στιγμές στην παραδοσιακά ζεστή Ταϊλάνδη –σήμερα κατετάγη μόλις 22ος, 1,8 δλ. μακριά από την κορυφή- μη μπορώντας να εντοπίσει το «τις πταίει» με την απόδοση της δικής του μοτοσικλέτας. Ο Ισπανός, τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP, ο οποίος δοκίμασε και αυτός τα διαφορετικά «ρύγχη» της ιταλικής ομάδας, δεν ένιωσε σε καμία χρονική περίοδο των δοκιμών το ίδιο άνετα στη σέλα της GP18… γκρινιάζοντας διαρκώς για μία ποικιλία ζητημάτων. Κάτι όχι και τόσο ενθαρρυντικό για τον ίδιο, μιας και ο Ισπανός καλείται να αποδείξει φέτος ότι μπορεί, τελικά, να κερδίσει αγώνες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως σήμερα ο Jorge Lorenzo… δανείστηκε την εφεδρική GP17 του Danilo Petrucci για να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες συγκρίσεις, κίνηση όμως που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Στον αντίποδα με τις Honda και Ducati, οι δυσκολίες στο στρατόπεδο της εργοστασιακής ομάδας της Yamaha, συνεχίζονται. «Νέα χρονιά, παλιά προβλήματα», θα μπορούσε να ο τίτλος που συνοψίζει την «εικόνα» της Movistar Yamaha, η οποία, παρά τις αλλαγές που έγιναν στο «σώμα» της Μ1, εξακολουθεί να πλήττεται από προβλήματα στον τομέα των ηλεκτρονικών. Ο Valentino Rossi δήλωσε ευθαρσώς πως ακόμα δεν υπάρχει απτή λύση, με την Μ1 να υστερεί σημαντικά έναντι των Honda και Ducati στον τομέα της επιτάχυνσης. Ο νέος κινητήρας έχει μεν προσφέρει σημαντικά οφέλη, όπως και το νέο πλαίσιο, που βασίζεται σε εκείνο του 2016,  εντούτοις η αχίλλειος φτέρνα του «παντρέματος» των ελαστικών της Michelin με τα ηλεκτρονικά, παραμένει. Ο Ιταλός, ο οποίος δηλώνει πιο… άνετος στη σέλα της σχεδόν νέας Μ1, έκρουσε, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως αν δεν βρεθούν λύσεις με την ενιαία μονάδα της Magneti Marelli, η ομάδα του δεν θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική στους πρώτους αγώνες της σεζόν. Από τη μεριά του, ο Maverick Vinales, δηλώνει ακόμα πιο… μπερδεμένος (σ.σ: χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σήμερα «επέστρεψε» στην Μ1 του 2016) δηλώνοντας πως θέλει πίσω την μοτοσικλέτα με την οποία ξεκίνησε την αγωνιστική σεζόν του 2017! Το χειρότερο, όμως, είναι η πληγωμένη, για μια ακόμα φορά, ψυχολογία του, κάτι που σίγουρα πρέπει να ανατραπεί αν ο Ισπανός θέλει να ενταχθεί στο γκρουπ των φετινών διεκδικητών του τίτλου.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη μέρα δοκιμών στο Buriram της Ταϊλάνδης

Στο Buriram είδαμε, επίσης, μια αναγεννημένη Suzuki, η οποία δείχνει να έχει βρει τις λύσεις τόσο στον τομέα του κινητήρα, που φέτος είναι πλήρως αναθεωρημένος σε σχέση με τον περσινό, όσο και σε εκείνο των ηλεκτρονικών. Ο Alex Rins, ο οποίος έγραψε τον 2ο, 7ο και 5ο χρόνο τις τρεις ημέρες, έδειξε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η νέα GSX-RR, έχουν την απαιτούμενη ταχύτητα για κάτι καλό το 2018. Δε μένει παρά να αποδειχτεί και η «διάρκειά» της σε συνθήκες αγώνα, αλλά και η ισορροπία στον τομέα της φθοράς του πίσω ελαστικού. Ο Andrea Iannone, ο οποίος έδειξε ένα αρκούντως «προσγειωμένο» πρόσωπο σε αγωνιστικό επίπεδο, δήλωσε και αυτός ικανοποιημένος από τη μοτοσικλέτα του αναγνωρίζοντας συγχρόνως και αυτός τα οφέλη του νέου αεροδυναμικού «πακέτου» της ιαπωνικής ομάδας.

Η επίδοση και των δύο αναβατών της Monster Yamaha Tech 3 –αν μη τι άλλο- αξίζει της προσοχής όλων. Ο Johann Zarco έδειξε να είναι εξαιρετικά ταχύς σήμερα στη σέλα της Μ1 (με το μαλακό όμως πίσω ελαστικό και όχι πάντα σε ρυθμό αγώνα) σπάζοντας μάλιστα και αυτός το φράγμα των 90 δλ. σε έναν γύρο. Σε αντίθεση με τους Rossi και Vinales, που ακόμα ψάχνουν τη χρυσή τομή στα ηλεκτρονικά των δικών τους μοτοσικλετών, ο Γάλλος οδηγεί τη δική του Μ1 κυριολεκτικά σαν να μην τρέχει… τίποτα. Είναι το διαφορετικό οδηγικό του στιλ που κάνει τελικά τη διαφορά ή μήπως ο… γυμναστής της Tech 3 γνωρίζει κάτι που το εργοστάσιο δεν ξέρει; Όπως ο ίδιος δήλωσε, το μυστικό βρίσκεται στο πρώτο, μιας και ο ίδιος…. μιμείται το στιλ οδήγησης του Jorge Lorenzo την εποχή της κυριαρχίας του Ισπανού στη Yamaha. Εκτός από την επίδοση του Zarco, αξιομνημόνευτη ήταν και εκείνη του Hafizh Syahrin, ο οποίος επιστρατεύτηκε μετά την ανακοίνωση του Jonas Forger ότι δεν θα συμμετάσχει σε κανέναν αγώνα του 2018 εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την υγεία του. Παρά την παντελή του άγνοια αναφορικά με τις δυνατότητες και τη συμπεριφορά μιας μοτοσικλέτας του MotoGP, ο μαλαισιανός αναβάτης έδειξε να προσαρμόζεται ιδανικά στο πιο «βαθύ» φρενάρισμα που απαιτούν οι μοτοσικλέτες της μεγάλης κατηγορίας, αλλά και στα ενιαία πλέον ηλεκτρονικά τους. Μακάρι να τον δούμε και στο Κατάρ στα γκαράζ της ομάδας του Herve Poncharal και γιατί όχι και στους αγώνες της φετινής σεζόν.

Από εκεί και πέρα, αξίζει να σταθεί κανείς σε έναν ακόμα αναβάτη του grid, που φυσικά δεν είναι άλλος από τον Jack Miller, που από φέτος μεταπηδά στο στρατόπεδο της Ducati αφήνοντας πίσω του την RC213V της Honda. Ο Αυστραλός ήταν 7ος προχθές, 3ος χθες και 6ος σήμερα, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την GP17 που οδηγεί πραγματοποιώντας νωρίς το πρωί της Κυριακής 16 συνεχόμενους γύρους στο χαμηλό 1:31. Όπως πολλάκις έχουμε επισημάνει, ο Miller είναι ένας αναβάτης που θα δούμε μέσα στο 2018 να πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Και όχι κατ’ ανάγκη μόνο στο βρεγμένο. Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε επίσης και ο ομόσταυλός του στην Pramac Racing. Ο λόγος, για τον Danillo Petrucci, ο οποίος τελεί υπό… διωγμό, καθώς, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, δεν θα αποτελεί μέλος της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική σεζόν. Ο Petrucci, ο οποίος δούλεψε αρκετά και στο Buriram με το προσωπικό στιλ οδήγησης του, θα έχει φέτος στη διάθεσή του την GP18 της ιταλικής Ducati και μένει να αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει βάθρα -και γιατί όχι και μία ή περισσότερες νίκες- ούτως ώστε να εξασφαλίζει το 2019 μια θέση σε εργοστασιακή ομάδα του grid. Στην Aprilia, δηλαδή, μιας και οι δύο θέσεις στην Ducati Team –εκτός απροόπτου- δείχνουν να είναι κατειλημμένες και για την περίοδο 2019-2020.

Στην Aprilia τα συμπεράσματα δεν είναι και τόσο ενθαρυντικά, με τον Scott Redding να τερματίζει στην 18η θέση της γενικής κατάταξης σήμερα. Βέβαια, η ιταλική ομάδα δεν κατάφερε να φέρει στο Buriram τον κινητήρα του 2018, με τον Βρετανό να δοκιμάζει και σήμερα την RS-GP με το περσινό μοτέρ. Αντίθετα, πιο ενθαρυντική ήταν η παρουσία του Aleix Espargaro (14ος ), ο οποίος κατάφερε να βρει λύσεις στον τομέα της πρόσφυσης στην ιταλική μοτοσικλέτα, καθώς και αντίστοιχες στον τομέα της αεροδυναμικής. Από τη μεριά της, η ΚΤΜ δεν κατάφερε να δείξει απτά σημάδια βελτίωσης σε σχέση με τη περσινή σεζόν κα σίγουρα η απουσία του τραυματία Pol Espargaro δεν αποτελεί δικαιολογία. Ο Bradley Smith, μαζί με τον επίσημο δοκιμαστή της αυστριακής ομάδας, Mika Kallio, περιορίστηκαν σήμερα μόλις στην 16η και 17η θέση αντίστοιχα, με διαφορά στα 1,1 και 1,4 δλ. από την κορυφή._Χ.Α.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα των τριών ημερών από τις επίσημες δοκιμές στο Buriram της Ταϊλάνδης.

Ραντεβού σε δύο βδομάδες στην πίστα Losail του Κατάρ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ