top icon
Επικαιρότητα

Νέα μέτρα: οι πρώτες επιπτώσεις

Οι πρώτες επιπτώσεις από τα νέα μέτρα φάνηκαν ήδη από την επόμενη μέρα, με την αναπροσαρμογή των τιμών των καυσίμων λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Οι πρώτες επιπτώσεις από τα νέα μέτρα φάνηκαν ήδη από την επόμενη μέρα, με την αναπροσαρμογή των τιμών των καυσίμων, μετά την ανακοίνωση της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (8 λεπτά ανά λίτρο στην αμόλυβδη και 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης). Η τελική επιβάρυνση θα είναι αντίστοιχα 11,5 ως 12 λεπτά στη βενζίνη και 5-6 στο πετρέλαιο, αφού ο ΕΦΚ επιβαρύνεται και με ΦΠΑ που αυξάνεται από 19 σε 21%. Με την αύξηση των φόρων η μέση τιμή της βενζίνης διαμορφώνεται στα 1,40 ευρώ το λίτρο.
 
Όπως είναι γνωστό στις 3 Μαρτίου ανακοινώθηκε η επικείμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% και από 19% σε 21%. Ανακοινώθηκε επίσης ότι εισάγεται νέος φόρος στα αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17.000 ευρώ και λιανική τιμή αγοράς άνω των 35.000 ευρώ.
 
Τα παραπάνω νέα μέτρα αφορούν το μέρος εκείνο των συνολικών διατάξεων που έχει σχέση με τον κλάδο του αυτοκινήτου και εντάσσονται στα γενικότερα, που όπως πια όλοι γνωρίζουμε περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση κατά 30% των δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας, μείωση κατά 12% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα των συντάξεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα κατατέθηκε στην Βουλή με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, κάτι που σημαίνει ότι θα τεθεί άμεσα προς επεξεργασία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται πάρα πολύ σύντομα να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος.
 
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ