top icon
Επικαιρότητα

Eλατήρια από GFRP ετοιμάζει η Audi!

Η γερμανική εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία στις αναρτήσεις των επερχόμενων μοντέλων της, καθώς τα ελατήρια τους θα είναι κατασκευασμένα από γυαλί ενισχυμένο με ίνες πολυμερούς.

Η γερμανική εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει μια πρωτοποριακή τεχνολογία στις αναρτήσεις των επερχόμενων μοντέλων της, καθώς τα ελατήρια τους θα είναι κατασκευασμένα από γυαλί ενισχυμένο με ίνες πολυμερούς.

Η τεχνολογία αυτή, όπως και πολλές άλλες, δεν αποτελούν τίποτε παραπάνω από μία ακόμα προσπάθεια της Audi να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική και πρωτοπόρα έναντι των Γερμανών αντιπάλων της (βλ. BMW, Mercedes). Επί του προκειμένου, αντί για ατσάλι, τα νέα αυτά ελατήρια, το ντεμπούτο των οποίων αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο της χρονιάς που ήδη διανύουμε σε κάποιο μοντέλο κύρους της μεσαίας κατηγορίας της Audi, θα είναι κατασκευασμένα από γυαλί ενισχυμένο με ίνες πολυμερούς (GFRP), κάτι που σύμφωνα με την γερμανική εταιρεία θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοσή τους σε επίπεδο άνεσης και οδικής συμπεριφοράς, καθώς και την… παραγωγή λιγότερων κραδασμών κατά την οδήγηση.

Τα ελατήρια αυτά GFRP έχουν παχύτερες σπείρες (αλλά λιγότερες σε αριθμό) και ανοιχτό πράσινο χρώμα, ενώ το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους είναι το μικρότερο κατά 40% βάρος τους. Έτσι, τη στιγμή που ένα συμβατικό ελατήριο ενός αυτοκινήτου της μεσαίας κατηγορίας ζυγίζει 2,7 κιλά, τα GFRP ελατήρια που ετοιμάζεται να λανσάρει η Audi σε συνεργασία με έναν προμηθευτή ιταλικής προέλευσης ζυγίζει μόλις 1,6 κιλά, κάτι που στην πράξη μειώνει τη μη αναρτώμενη μάζα των αναρτήσεων κατά 4,4 στο σύνολο κιλά. Επίσης, ο συγκεκριμένος τύπος ελατηρίων εμφανίζει υψηλότερη αντοχή στα φαινόμενα διάβρωσης ενώ επίσης δεν επηρεάζονται από χημικές ουσίες, όπως είναι τα καθαριστικά ζαντών, στοιχείο που αυξάνει την μακροζωία τους._Χ.Α.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ