top icon
Επικαιρότητα

Ο Μοντετζέμολο αποχωρεί από το τιμόνι της Fiat

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο μεγάλος άνδρας του Γκρούπο Fiat Λούκα Ντι Μοντετζέμολο αποχωρεί από το τιμόνι της δίνοντας τη θέση του στον έως τώρα αντιπρόεδρο Τζ. Έλκαν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, ο μεγάλος άνδρας του Γκρούπο Fiat Λούκα Ντι Μοντετζέμολο αποχωρεί από το τιμόνι της δίνοντας τη θέση του στον έως τώρα αντιπρόεδρο Τζ. Έλκαν, τον εγγονό του Τζ. Ανιέλι και βασικό μέτοχο της εταιρείας Exor, η οποία ελέγχει το 30% της Fiat. Ωστόσο, ο Λούκα Ντι Μοντετζέμολο θα παραμένει ενεργό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Fiat S.p.A., αλλά και προεδρεύων της Ferrari S.p.A.
 
Η κίνηση αυτής της αποχώρησης-παραίτησης κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρηθεί, καθώς, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές της αγοράς, σηματοδοτεί μια σειρά σημαντικών εξελίξεων στους κόλπους της Fiat, άμεσα συνδεδεμένων με το μέλλον και την επόμενη γενικότερα μέρα του Γκρούπο. Ποιες είναι οι εξελίξεις αυτές; Κατ΄αρχήν, με δεδομένες τις αυριανές ανακοινώσεις του CEO της Fiat S.p.A., Σέρτζιο Μαρκιόνε, που αφορούν την παρουσίαση του 5ετούς πλάνου ανάπτυξης της εταιρείας, η εκ βαθέων αναδιοργάνωση των τμημάτων κατασκευής οχημάτων της εταιρείας (επιβατικών και επαγγελματικών), αλλά, κυρίως, ο σαφής διαχωρισμός των μαρκών του ομίλου, γεγονός που ενδεχομένως να οδηγήσει στο εγγύς μέλλον σε σύναψη περεταίρω συμμαχιών (πέραν εκείνης που αφορά την εξαγορά του 20% των μετοχών της Chrysler) μέσω της πώλησης-ανταλλαγής μεριδίων μιας ή και περισσότερών εξ αυτών (βλ. Lancia, Alfa Romeo, Fiat) κατά τα πρότυπα των ενεργειών που έλαβαν χώρα πριν λίγες μόλις μέρες ανάμεσα στην Daimler και τις Renault-Nissan. Η στρατηγικής σημασίας αυτή κίνηση, δηλαδή η ανεξαρτητοποίηση των μαρκών και η τμηματική πώληση μεριδίων τους, εφόσον πραγματοποιηθεί, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για ολόκληρο το Γκρούπο, αφού εκτός από την απόκτηση τεχνογνωσίας αλλά και τη μείωση του κόστους παραγωγής και εξέλιξης μελλοντικών οχημάτων, θα επιφέρει την εισροή επιπλέον κεφαλαίων.
 
Μείνετε συντονισμένοι, καθώς πολύ σύντομα το τοπίο σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του Γκρούπο σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και τους λόγους αποχώρησης του 62χρονου πλέον Λούκα Ντι Μοντετζέμολο, θα ξεκαθαριστεί μέσω επίσημων ανακοινώσεων._Χ.Α.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ