top icon
Επικαιρότητα

Shell Eco Marathon 2010: Παγκόσμιο ρεκόρ οικονομίας

Ο διαγωνισμός οικονομίας που έγινε θεσμός σε διεθνές επίπεδο γιόρτασε φέτος τα 25 χρόνια επιτυχημένης διεξαγωγής του, με τη συνοδεία μάλιστα ενός παγκόσμιου ρεκόρ.

Ο διαγωνισμός οικονομίας που έγινε θεσμός σε διεθνές επίπεδο γιόρτασε φέτος τα 25 χρόνια επιτυχημένης διεξαγωγής του, με τη συνοδεία μάλιστα ενός παγκόσμιου ρεκόρ.
 
Το παγκόσμιο ρεκόρ έγινε από το όχημα με αριθμό 202 της ομάδας του Πολυτεχνείου της Νάντης, η οποία με ένα πρωτότυπο υδρογονοκίνητο όχημα, κατάφερε να καλύψει απόσταση 4.414,1 χιλιομέτρων με μόλις 1 λίτρο καυσίμου και να αφήσει πίσω της την προηγούμενη παγκόσμια επίδοση, που κατείχε από το 2005 μία ελβετική ομάδα, καλύπτοντας τότε 3.836 χιλιόμετρα.
 
Η γνωστή γερμανική πίστα «Eurospeedway Lausitz» ήταν εκείνη που τον φιλοξένησε φέτος, στις 6 και 7 Μαΐου, υποδεχόμενη με θέρμη τις ξεχωριστές κατασκευές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ανάμεσα στα οποία το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ομάδα του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Συνολικά στον αγώνα έλαβαν μέρος 211 ομάδες, με μαθητές και φοιτητές από 24 χώρες, με κύριο στόχο –όπως πάντα- να διανύσουν τη μέγιστη δυνατή απόσταση με ένα μόλις λίτρο καυσίμου.
 
Στην κατηγορία Prototype, όπου συμμετείχε το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με την ομάδα NTUA Eco Marathon και όχημα τον «Προμηθέα» (ηλεκτρικός κινητήρας και κυψέλη υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στη μείωση της οπισθέλκουσας δύναμης και στη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας τους, γεγονός που είναι εμφανές από τη φουτουριστική σχεδίαση. Το πρωτότυπο αυτοκίνητο του ΕΜΠ έκανε μια εξαιρετική για τα δεδομένα της εμφάνιση και κατατάχθηκε στην 94η θέση.

Στην κατηγορία Urban Concept, όπου έλαβε μέρος για τρίτη χρονιά το Πανεπιστήμιο Κρήτης με την ομάδα TUC Eco Racing και όχημα το ER10, οι κανονισμοί επιβάλλουν κοινά σημεία με αυτοκίνητα παραγωγής, όπως τον υποχρεωτικό από το 2010 χώρο αποσκευών. Το όχημα του Πανεπιστημίου Κρήτης ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο στην 31η θέση. _Σ.Χατ.

 
Κατηγορία Prototype (συνολικά χλμ. με ένα λίτρο)
1. Polytech Nantes, Γαλλία, 4.414,1
2. La Joliverie Projet Microjule, Γαλλία, 2.964,7
3. University of Applied Sciences Offenburg, Γερμανία, 2.794,9
 
Κατηγορία UrbanConcept (συνολικά χλμ. με ένα λίτρο)
1. De Haagse Hogeschool, Ολλανδία, 747,2
2. Fachhochschule Trier, Γερμανία, 700,9
3. Université de Liège, Bέλγιο, 470,8

ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2
Κατηγορία Prototype: Polytech Nantes, 0,7 γρ/χλμ
Κατηγορία Urban Concept: Fachhochschule Trier, 4,67 γρ/χλμ.
 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ