top icon
Επικαιρότητα

«Αθήνα-Αττική 2014»: Πεζοδρομήσεις και ανάπλαση του Λεκανοπεδίου

Μια σειρά πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων χώρων και κεντρικών οδών προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο «Αθήνα-Αττική 2014», που παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

Μια σειρά πεζοδρομήσεων και αναπλάσεων χώρων και κεντρικών οδών προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο «Αθήνα-Αττική 2014», που παρουσίασε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.
 
Όπως καθίσταται σαφές ήδη από την εκπόνηση του σχεδίου «Αθήνα-Αττική 2014», πρωταρχικοί στόχοι των αρμοδίων φορέων του Υπουργείου είναι η μείωση κατά 50% των αυτοκινήτων που σταθμεύουν στο κέντρο της πρωτεύουσας, η διαπλάτυνση και επέκταση των πεζοδρόμων, καθώς και η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, με τις προτεραιότητες να μπαίνουν σε περιοχές της Αθήνας αλλά και της Αττικής, ευρύτερα, με ιστορική αλλά και λειτουργική σημασία.
 
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ όλων των άλλων ρυθμίσεων που ανακοινώθηκαν, το σχέδιο προβλέπει τη μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και την πεζοδρόμηση των οδών Πανεπιστημίου και Βασ. Όλγας, όπου η διέλευση θα επιτρέπεται μόνο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ. Έτσι, σύμφωνα με τις δηλώσεις της αρμόδια Υπουργού, θα επιτευχθεί η ενοποίηση Ζαππείου και Εθνικού Κήπου με τον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου. Όσον αφορά στην πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου, εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική αποφόρτισης της πρωτεύουσας από το Ι.Χ. αυτοκίνητα, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του ρόλου της δημόσιας συγκοινωνίας.

Το σχέδιο προβλέπει επιπλέον τη μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων και τη λειτουργία τους ως «ζεύγος κινήσεων αντίθετης φοράς». Στόχος είναι, μετά τις ρυθμίσεις αυτές, να προκύψει χώρος για δημιουργία λωρίδων κίνησης για λεωφορεία, καθώς και ποδηλατοδρόμων. Επίσης, στον σχεδιασμό εντάσσεται και η δημιουργία δύο πεζόδρομων/ποδηλατόδρομων, που θα ξεκινούν ο πρώτος από τον Φαληρικό Όρμο και θα καταλήγει στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης και ο δεύτερος από την Κηφισιά έως τον Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 km, που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.
 
Τέλος, προβλέπεται η άμεση καθαίρεση, για αισθητικούς και όχι μόνο λόγους, των πρώτων 600 και πλέον διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένες εντός του ορίου του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας. _Χ.Α.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ