top icon
Αγώνες

F1: Πρόστιμο 100.000$ και αναφορά στο ΠΣΜΑ για τη Ferrari

Η Ferrari δέχτηκε πρόστιμο 100.000 δολαρίων, αφού οι αγωνοδίκες του Γερμανικού GP έκριναν ότι η έδωσε εντολή στον Felipe Massa να παραδώσει την πρωτοπορία στον Fernando Alonso, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς.

Η Ferrari δέχτηκε πρόστιμο 100.000 δολαρίων, αφού οι αγωνοδίκες του Γερμανικού GP έκριναν ότι η έδωσε εντολή στον Felipe Massa να παραδώσει την πρωτοπορία στον Fernando Alonso, κάτι που απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Επιπλέον, η Ferrari κατηγορήθηκε ότι δυσφήμισε το σπορ και το ζήτημα θα προωθηθεί στο Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού το οποίο θα αποφασίσει αν η Scuderia θα πρέπει να δεχθεί περαιτέρω ποινές για τις πράξεις της.
 
Αναφέραμε στην περιγραφή του Γερμανικού GP ότι οι αγωνοδίκες κάλεσαν τον αγωνιστικό διευθυντής της Ferrari, Stefano Domenicali καθώς και τον μάνατζερ της ομάδας, Massimo Rivola στο γραφείο τους, για να εξηγήσουν τις πράξεις του pit wall της Scuderia. Επίσης, οι αγωνοδίκες ζήτησαν τις γνώμες και των oδηγών της ομάδας, Alonso και Massa.
 
Ήταν προφανές ότι υπήρξε σαφής εντολή προς τον Felipe Massa να παραδώσει την πρωτοπορία στον Fernando Alonso στον 48ο γύρο του αγώνα, απλά δεν εκφράστηκε λεκτικά.
 
Ο αρχιμηχανικός του Massa, Rob Smedley, του είπε στον ασύρματο: «Ο Fernando είναι ταχύτερος από εσένα. Μπορείς να επιβεβαιώσεις ότι κατάλαβες αυτό το μήνυμα;». Αυτό που εννοούσε, όταν έκανε λόγο για επιβεβαίωση του μηνύματος ο Smedley, ήταν ουσιαστικά ότι ο Massa θα έπρεπε να αφήσει τον Alonso να τον προσπεράσει, πράγμα που συνέβη, στην επιτάχυνση από τη φουρκέτα, όπου ο Βραζιλιάνος άλλαξε δυο ταχύτητες πολύ πριν το όριο των 18.000 σ.α.λ, κόβοντας τη φόρα του μονοθεσίου του. Ο Smedley ακούστηκε λίγο αργότερα στον ασύρματο να απολογείται στον οδηγό του. 
Η απουσία λεκτικής έκφρασης της εντολής δεν αρκούσε στους αγωνοδίκες ως δικαιολογία, παρά το ότι οι Domenicali και Rivola προσπάθησαν να υποστηρίξουν ότι το pit wall της Ferrari απλά πληροφορούσε τον Massa για τα τεκταινόμενα στην πίστα.
 
Οι αγωνοδίκες έκριναν ότι υπήρξε παράβαση του άρθρου 39.1 των Αγωνιστικών Κανονισμών που απαγορεύει τις εντολές των ομάδων που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του αγώνα, καθώς και του άρθρου 151c του Αγωνιστικού Κώδικα, που αφορά τη δυσφήμιση του σπορ. Για αυτό και επέβαλαν στη Ferrari πρόστιμο 100.000 δολαρίων, ενώ η υπόθεση θα αναφερθεί και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού για περαιτέρω εξέταση.
 
Αμφότεροι οι οδηγοί δήλωσαν έπειτα από τον αγώνα ότι έκαναν το καλύτερο για την ομάδα.
Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ