top icon
Επικαιρότητα

Οδική ασφάλεια: έμμεση αναγνώριση λαθών

Με νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή αναμένεται να ενταχθούν στο καθεστώς απόσυρσης μοτοσικλετών και όλα τα παπάκια–βεσπάκια κάτω των 50 κυβικών εκατοστών. Όπως είναι γνωστό, αυτά είχαν εξαιρεθεί από τα μέτρα απόσυρσης που είχαν εξαγγελθεί προ μηνών, με αποτέλεσμα το μέτρο αυτό να αποτύχει «πανηγυρικά» στην πράξη. Η νομική «επιδιόρθωση» αποτελεί, αν μη τι άλλο, ένα ουσιαστικό βήμα προς τα εμπρός αλλά και μια έμμεση αναγνώριση του σοβαρού εκείνου οργανωτικού λάθους.

Το δεύτερο λάθος που εμμέσως αναγνωρίστηκε, για το οποίο τώρα υπάρχουν ελπίδες επανόρθωσης, είναι τα όρια ταχυτήτων στο εθνικό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Αφού κατεδηλώθη και απεδείχθη στην πράξη για πολλά χρόνια ότι τα «ισχύοντα όρια» -εκτός οποιασδήποτε αντικειμενικής πραγματικότητας- εξυπηρετούσαν εισπρακτικούς και μόνο σκοπούς και τίποτε άλλο, παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα, τώρα οι αρμόδιοι σκέφτονται τα όρια αυτά να ανέβουν κατά 20-30 χιλιόμετρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Με την ευκαιρία, σας υπενθυμίζουμε τα όρια ταχυτήτων σε χιλιόμετρα που ισχύουν σήμερα στη χώρα μας:

Επιβατικό: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 120, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 110, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 90.

Επιβατικό με ρυμουλκούμενο: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 80, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 80, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 80.

Λεωφορείο: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 90, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 90, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 80.

Λεωφορείο μεταφοράς μαθητών: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 60, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 60, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 60.

Φορτηγό βάρους μικρότερου των 3.5 τόνων: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 90, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 90, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 80.

Φορτηγό βάρους μεγαλύτερου των 3.5 τόνων: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 80, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 80, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 80.

Δίτροχο με κυβισμό κάτω των 125 κ.εκ: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 70, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 70, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 70.

Δίτροχο με κυβισμό άνω των 125 κ.εκ: σε κατοικημένες περιοχές 50, σε αυτοκινητόδρομο 120, σε οδό ταχείας κυκλοφορίας 110, στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο 90.

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ