top icon
Επικαιρότητα

Ολυμπιάδα 2004 αντίστροφη μέτρηση…

Άρχισε από την 1η Αυγούστου η ισχύς του «Ολυμπιακού Οδικού Δικτύου», ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν να ισχύουν οι «Ολυμπιακές Λωρίδες Κυκλοφορίας» για όλες τις ημέρες της εβδομάδας, από τις 06:30 έως τις 24:00. Ειδικά στις 13 και 29 Αυγούστου, ημέρες των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, η λειτουργία των Ολυμπιακών Λωρίδων παρατείνεται έως τις 02:00 τα ξημερώματα της επομένης. Στην περιοχή του Πειραιά, οι Ολυμπιακές Λωρίδες θα ισχύσουν από τις 9 Αυγούστου. Σε όλες τις περιπτώσεις η ισχύς των Ολυμπιακών Λωρίδων Κυκλοφορίας λήγει στις 31 Αυγούστου.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Εθνική Οδός Αθηνών /Λαμίας (Ε75) – Λ. Κηφισού: από Α.Κ. Καλυφτάκη έως Α.Κ. Ποσειδώνος (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας).

Λ. Ποσειδώνος: από Α.Κ. Κηφισού – Ποσειδώνος έως ισόπεδο κόμβο οδού Βάρης – Βάρκιζας (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

Προσπέλαση Ολυμπιακής ζώνης Πειραιά: 34ου Συντάγματος Πεζικού, από Ελευθ. Βενιζέλου έως Ομ. Σκυλίτση (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας), Ηρ. Πολυτεχνείου από Ε. Βενιζέλου έως Μπουμπουλίνας (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας), Ηρώων Πολυτεχνείου από Σαχτούρη έως Μπουμπουλίνας (στο ρεύμα προς Ομ. Σκυλίτση), 2ης Μεραρχίας από Ηρώων Πολυτεχνείου έως ακτή Μιαούλη (στο ρεύμα προς ακτή Μιαούλη), Χατζηκυριάκου από Μπότσαρη έως Σαχτούρη (στο ρεύμα προς Σαχτούρη), Ακτή Ξαβερίου από Χατζηκυριάκου Μαρίας έως ακτή Μιαούλη (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας), ακτή Μιαούλη έως Μπότσαρη (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας), ακτή Μιαούλη, από 2ης Μεραρχίας έως Μπότσαρη (στο ρεύμα προς ακτή Ξαβερίου)

Λ. Βάρης – Κορωπίου: από ισόπεδο κόμβο Καλύμνου έως Α/Κ Αττικής Οδού (και στα δυο ρεύματα)

Λ. Κηφισίας: από Λ. Αλεξάνδρας έως τον Α/Κ με την Αττική Οδό (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

Κύμης, από Α/Κ/ Αττικής Οδού έως Α/Κ Σπ. Λούη – Μαρίνου Αντύπα
Λ. Βασιλ. Σοφίας: από Λ. Αλεξάνδρας έως Μιχαλακοπούλου (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

Λ. Βασ. Κωνσταντίνου: από Μιχαλακοπούλου έως Λ. Βασιλίσσης Όλγας (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

Λ. Αρδηττού: από Βασιλίσσης Όλγας έως Βουλιαγμένης (και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας)

Λ. Καλλιρόης: στο ρεύμα προς Αθήνα, από Α/Κ Συγγρού – Καλλιρόης έως Βουλιαγμένης

Οδός Βούρβαχη

Λ. Συγγρού: από Βούρβαχη έως Α/Κ Αμφιθέας – Συγγρού στο ρεύμα προς Πειραιά και από Α/Κ Αμφιθέας – Συγγρού έως Αριστοτέλους στο ρεύμα προς Αθήνα.

Οδός Πέτσα από Λ. Σταυρού Ραφήνας έως Λ. Μαραθώνος

Λ. Μαραθώνος από οδό Πέτσα (Πικέρμι) έως την οδό Αεροπορίας (Ν. Μάκρη).

Στις Ολυμπιακές Λωρίδες επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο οχήματα που φέρουν σε εμφανές σημείο Άδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης Οχήματος που χορηγείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

Απαγορεύεται η στροφή αριστερά σε 13 κόμβους του βασικού Ολυμπιακού Οδικού Δικτύου, τους εξής:

από Λ. Κηφισίας προς την οδό Καρελά,
από Λ. Κηφισίας προς την οδό Αγ. Φιλοθέης, με εξαίρεση τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α.
από Λ. Κηφισίας προς την οδό 28ης Οκτωβρίου,
από Λ. Κηφισίας προς στις οδούς Εθνικής Αντιστάσεως και Παρνασσού ,
από Λ. Κηφισίας προς την οδό Πανόρμου, με εξαίρεση τα λεωφορεία του Ο.Α.Σ.Α.
από την Λ. Βασιλ. Σοφίας προς την οδό Μπένση με εξαίρεση τα ασθενοφόρα
από την Λ. Βασιλ. Σοφίας προς την οδό Βασιλ. Αλεξάνδρου με εξαίρεση τα οχήματα της Ολυμπιακής Οικογένειας,
από την οδό Β. Κωνσταντίνου προς την οδό Μιχαλακοπούλου,
από την οδό Β. Κωνσταντίνου προς την οδό Ριζάρη,
από την οδό Β. Κωνσταντίνου προς την Λ. Βασιλ. Γεωργίου Β΄
από την οδό Β. Κωνσταντίνου προς την οδό Μινέρμου
από την Αρδηττού προς την Λ. Βουλιαγμένης,
από την Καλλιρόης προς την Φραντζή για το ρεύμα κυκλοφορίας προς το Κέντρο.

Σε 14 περιοχές της πρωτεύουσας υπάρχουν οι επονομαζόμενες «Ολυμπιακές Οδοί» στις οποίες δεν επιτρέπεται η είσοδος σε άλλα οχήματα, εκτός εκείνων που είναι διαπιστευμένα Ολυμπιακά οχήματα, καθώς και ασθενοφόρα δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Κατ’ εξαίρεση, για το ρεύμα κυκλοφορίας της Βασιλ. Όλγας από το Παναθηναϊκό Στάδιο προς τη Λεωφ. Βασ. Αμαλίας, το μέτρο θα ισχύσει από 13 έως 31 Αυγούστου.
Ξεκινά η περίοδος μετακίνησης ή και αναστολής λειτουργίας 8 λαϊκών αγορών. Συγκεκριμένα, αναστέλλουν τη λειτουργία τους – ως τις 31 Αυγούστου – λαϊκές οι οποίες λειτουργούσαν μέσα στις ΖΕΣ Ζωγράφου, Ελληνικού, Αλσούπολης, Νίκαιας και στη ΖΕΕΚ Νίκαιας. Επίσης, ενόψει της διεξαγωγής της Ποδηλασίας Κέντρου Αθήνας (14-15 Αυγούστου), θα ανασταλεί η λειτουργία (ή θα υπάρξει μετακίνηση) τριών (3) λαϊκών αγορών στο κέντρο της Αθήνας μέσα στο διάστημα από 10-14 Αυγούστου. Άλλες δυο λαϊκές αγορές στο κέντρο της Αθήνας θα αναστείλουν τη λειτουργία τους μέχρι τέλος Αυγούστου.

Από τις 2 Αυγούστου 2004:

Τίθενται σε ισχύ οι Ζώνες Ελεγχόμενης Εισόδου και Κυκλοφορίας (ΖΕΕΚ) και οι Ζώνες Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΖΕΣ) γύρω από τις Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις. Στις ΖΕΕΚ επιτρέπεται η είσοδος και κυκλοφορία μόνον όσων οχημάτων είναι εφοδιασμένα με την Άδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης Οχήματος της κάθε Εγκατάστασης. Στις ΖΕΣ κυκλοφορεί οποιοδήποτε όχημα, επιτρέπεται όμως η στάθμευση μόνον όσων διαθέτουν την Άδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης στη συγκεκριμένη ΖΕΣ και, φυσικά, και όσων διαθέτουν την Άδεια Πρόσβασης και Στάθμευσης στην αντίστοιχη ΖΕΕΚ. Δεν επιτρέπεται κάτοχος Άδειας ΖΕΣ να σταθμεύσει μέσα σε ΖΕΕΚ.

Η ΖΕΕΚ στο Ολυμπιακό Χωριό Αχαρνών ισχύει από τις 27 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου.

Η ΖΕΕΚ του Ολυμπιακού Χωριού Τύπου Αγ. Ανδρέα εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο με την εφαρμογή των ΖΕΕΚ στις Αγωνιστικές Εγκαταστάσεις.

Για την Ολυμπιακή Εγκατάσταση Ορεινής Ποδηλασίας Πάρνηθας (Δήμος Αχαρνών), η ΖΕΕΚ θα ισχύσει κατά το χρονικό διάστημα 27 και 28 Αυγούστου από 08:00 – 17:00.

Για τα Αγωνίσματα Δρόμου (Μαραθώνιος, Ποδηλασία κλπ.) δεν υπάρχουν ΖΕΕΚ ή ΖΕΣ. Ισχύουν ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Τίθεται σε ισχύ, ως τις 4 Σεπτεμβρίου, το Ολυμπιακό ωράριο λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων: Έως τις 21:00 για τις ημέρες Δευτέρα-Παρασκευή και έως τις 18:00 το Σάββατο. Την Κυριακή τα καταστήματα παραμένουν κλειστά. Τα καταστήματα που λειτουργούν υπό ειδικό καθεστώς, το διατηρούν. Το ωράριο αυτό αφορά ιδίως στα εμπορικά καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, στις εμπορικές ζώνες του παραλιακού μετώπου και στις εμπορικές ζώνες Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος της Αττικής μπορεί να ρυθμίσει το ωράριο το οποίο θα ισχύσει στη περιοχή ευθύνης του.

Τίθεται σε ισχύ, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, ο νυχτερινός ανεφοδιασμός των επιχειρήσεων με οχήματα άνω των 3,5 τόνων: Στο Ολυμπιακό Οδικό Δίκτυο θα διεξάγεται μεταξύ 02:00 και 06:00, στις ΖΕΕΚ μεταξύ 01:00 και 07:00 στις ΖΕΣ μεταξύ 00:00 και 07:00.

Ξεκινά, μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου, η νυχτερινή αποκομιδή απορριμμάτων στις περιοχές Ολυμπιακού ενδιαφέροντος: Στις ΖΕΕΚ η αποκομιδή θα διεξάγεται μεταξύ 01:00 και 07:00 ενώ στις ΖΕΣ θα διεξάγεται μεταξύ 00:00 και 07:00.

Παρατείνεται, έως τις 27 Αυγούστου 2004, ο χρόνος εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας (μονά-ζυγά) στο μικρό δακτύλιο, όπως ισχύει σήμερα.

Ξεκινά η κυκλοφορία των «Ολυμπιακών ταξί»: Πρόκειται για ταξί τα οποία θα προσεγγίζουν τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, θα φέρουν ειδικό σήμα, θα ειδοποιούνται μέσω των αριθμών κλήσης των ραδιοταξί και θα έχουν ειδικό «Ολυμπιακό κόμιστρο» επιπλέον 3 €.

Από τις 6 Αυγούστου, στις Ολυμπιακές Πόλεις:

Τίθενται σε ισχύ οι «Κύριες Ολυμπιακές Διαδρομές στις Ολυμπιακές Πόλεις» και συγκεκριμένα στους Νομούς Θεσσαλονίκης (έως τις 28 Αυγούστου), Μαγνησίας (έως τις 21 Αυγούστου), Ηρακλείου και Αχαΐας (έως τις 24 Αυγούστου).

Τίθενται σε ισχύ οι ΖΕΕΚ στις Ολυμπιακές Πόλεις οι οποίες θα ισχύσουν: Στο Βόλο μέχρι τις 21 Αυγούστου και στο Ηράκλειο Κρήτης και στη Πάτρα μέχρι τις 24 Αυγούστου. Στη Θεσσαλονίκη, η ΖΕΕΚ θα ισχύσει από τις 11 έως τις 27 Αυγούστου και μόνο για τις μέρες των Αγώνων και θα ξεκινά τρεις ώρες πριν την έναρξη του πρώτου αγώνα και θα λήγει δύο ώρες μετά τη λήξη του τελευταίου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Τίθενται σε ισχύ οι ΖΕΣ στις Ολυμπιακές Πόλεις οι οποίες θα ισχύσουν: Στο Βόλο έως τις 21 Αυγούστου, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πάτρα έως τις 24 Αυγούστου, όλες τις μέρες τις βδομάδας από τις 07:00 έως τις 24:00. Στη Θεσσαλονίκη, η ΖΕΣ θα ισχύσει από τις 11 Αυγούστου και μόνο για τις ημέρες των Αγώνων ενώ η ισχύς της ξεκινά από τις 08:00 και λήγει δυο ώρες μετά τη λήξη του τελευταίου ποδοσφαιρικού αγώνα.

Εύλογες Ερωτήσεις – Απαντήσεις

Εξαιρούνται από την απαγόρευση εισόδου και κυκλοφορίας στις ΖΕΕΚ και ΖΕΣ τα αυτοκίνητα γιατρών που φέρουν το ειδικό σήμα του Ιατρικού Συλλόγου, με μόνο επιβάτη τον ίδιο το γιατρό για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

Για την ομαλή εξυπηρέτηση εκτάκτων αναγκών, όπως επιδιόρθωση βλαβών σε οικίες, επιχειρήσεις και καταστήματα καθώς και για τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης κατά τις οποίες απαιτείται η είσοδος οχήματος σε ΖΕΕΚ, θα μεριμνά η Αστυνομική δύναμη που έχει την ευθύνη της κάθε Αγωνιστικής Εγκατάστασης.

Από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας των άνω των 3,5 τόνων φορτηγών κατά τη διάρκεια της ημέρας στο ΟΟΔ, εξαιρούνται τα φορτηγά οχήματα: διανομής ημερήσιου και περιοδικού Τύπου, χρηματαποστολών, εταιρειών παροχής οδικής βοήθειας, τα βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων.

Εξαιρούνται επίσης τα κρατικά οχήματα, τα οχήματα των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας που φέρουν ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή εμφανή σήματα των Οργανισμών αυτών, είτε είναι ιδιόκτητα είτε είναι μισθωμένα από τις υπηρεσίες αυτές για κάλυψη λειτουργικών τους αναγκών.

Η κάθετη διέλευση του ΟΟΔ επιτρέπεται σε όλα τα οχήματα καθ’ όλο το 24ωρο.

Τα βυτιοφόρα καυσίμων τα οποία θα ανεφοδιάζουν τις Μαρίνες, θα εφοδιαστούν με ειδικές άδειες για να κυκλοφορούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ανεφοδιασμός, με ηλεκτρικά είδη και είδη οικιακής χρήσης, κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας και σε ΖΕΕΚ και ΖΕΣ θα διεξάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από περιορισμένο και σαφώς καθορισμένο στόλο οχημάτων τα οποία θα φέρουν ειδικές Άδειες.

Από 1η Αυγούστου και μέχρι τις 31 Αυγούστου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση η κυκλοφορία στο ΟΟΔ, καθ’ όλο το 24ωρο, των οχημάτων που μεταφέρουν εκρηκτικές ύλες ή επικίνδυνα υλικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ