top icon
Επικαιρότητα

Ο νέος Κ.Ο.Κ.

Το σχέδιο νόμου για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει γενική αύξηση των ορίων ταχύτητας στο εθνικό δίκτυο και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Πιο συγκεκριμένα, το όριο ταχύτητας για το μεγαλύτερο τμήμα των εθνικών οδών θα αυξηθεί από τα 120 στα 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αντίστοιχη θα είναι και η αύξηση στους υπόλοιπους εκτός κατοικημένων περιοχών δρόμους.
 
Ακόμη, αποποινικοποιούνται όλες οι πταισματικές παραβάσεις για να βοηθηθεί και η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Αυτό σημαίνει πως οι παραβάτες στους οποίους έχει επιδοθεί κλήση δεν θα παραπέμπονται στα διακστήρια, αλλά θα τους επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο. Επίσης, θεσμοθετείται η Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) στους εθνικούς δρόμους για αποκλειστική κίνηση μόνο των πυροσβεστικών και ασθενοφόρων οχημάτων, όπως και των αυτοκινήτων της Τροχαίας. Κάθε άλλη, αναίτια κίνηση στις Λ.Ε.Α. θα τιμωρείται με επιβολή προστίμου.
 
Καθιερώνεται ως παράβαση η χρήση συσκευών αντιραντάρ, που παρεμποδίζουν τα όργανα μέτρησης ταχύτητας της Αστυνομίας. Καταργείται η άδεια κυκλοφορίας και η χρήση πινακίδας για τα ποδήλατα, ενώ αναμορφώνεται το σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.
 
Μία ακόμη από τις αλλαγές που έρχονται είναι η θέσπιση ατομικής ευθύνης των επιβατών για τη μη χρήση ζωνών ασφαλείας, όπως και η ευθύνη του συνοδού όταν ο ανήλικος επιβάτης δεν τη χρησιμοποιεί.
 
Η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα ξεκινήσει αφού προηγηθεί πανελλήνια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, ενώ η πλήρης ισχύς τους θα ενεργοποιηθεί τέσσερις μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας… 
 
 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ακολουθήστε το 4troxoi στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

ΤΙΜΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΑ